wybor pomiedzy TDI a LPG

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Bronski79
    Classic
    • 2009
    • 14

wybor pomiedzy TDI a LPG

Zamieszczone przez lukas_ig
    Jak dla mnie ASR jest naprawdę fajny, szczególnie zimą jak jest przymrozek i jedziesz np. w nocy po jakichs krętych zadupiach. Migajaca kontrolka dobrze sygnalizuje co masz pod kolami jak pozornie wydaje Ci sie ze wcale nie jest slisko. Nie rozumiem tez jaki problem w wylaczeniu ASR jak w niektórych sytuacjach przeszkadza - z auta raczej nie trzeba wysiadac :roll:
    Świete slowa)
    Tez to lubie bo wiem ze juz jest granica i uwazam ze w tdi z duzym momentem obrotowym w zimie jest znacznie latwiej manewrowac pedałem przyspieszenia bo jest jakis margines a bez niego to kazdy wie..Klep w pedał i juz poslizg kola murowany
  • X A N
    Classic
    S_OCP Member
    • 2008
    • 32

wybor pomiedzy TDI a LPG

witam

zastanawialm sie nad zakupem O1 i mam moze taki typowy dylemat czy TDI 1,9 czy jakas 1.8T + LPG
    chodzi mi o bezawaryjna jazde i tanie utrzymanie autka bo chcialbym nia pojezdzic ok 2-3 latka(oczywiscie pomijam fakt ze bede szukal igly bezwypadkowej oczywiscie )
    (mam do wydania max ok 20-25tys)

Komentarz

• majki
      Drive
      • 2008
      • 63

Jako nowy uzytkownik forum, nie pomoge z pewnoscia jesli chodzi o awaryjnosc konkretnych modeli Octavii, ale ja bym bral TDI.
      benzyna+gaz to juz dla mnie nie w smak, a do tego 1.8T+LPG to jakies nieporozumienie :/
      Takich dwóch jak nas trzech, to nie ma ani jednego...

Komentarz

• X A N
        Classic
        S_OCP Member
        • 2008
        • 32

pewnie masz racje bo z gazem to zawsze jest wiecej problemu a na jazde w benzynce to mnie nie stac szczegolnie ze lubie dynamicznie pomykac

Komentarz

• szkoda
          RS
          S_OCP Member
          • 2005
          • 22543

Zamieszczone przez X A N
          pewnie masz racje bo z gazem to zawsze jest wiecej problemu a na jazde w benzynce to mnie nie stac szczegolnie ze lubie dynamicznie pomykac
          no to masz odpowiedź

dla mnie jak najbardziej alternatywą dla diesla jest benzyna, ale LPG już jakoś nie bardzo ops:
          saport techniczny baj DGW
          była BKD+DSG '05 120kkm
          była BXE '08 190kkm
          no i nie ma :-)

Komentarz

• Maicroft
            Moderator
            S_OCP MemberModeratoRS
            • 2004
            • 25757
            • Audi

Ropa drozeje, LPG tanieje - wiec jest to loteria. A czy sie bedzie psulo, jedno i drugie potrafi sie psuc i to bardzo.
            Spritmonitor.de

Komentarz

• Tymon
              RS
              • 2004
              • 2970

X A N, zadaj sobie jedno podstawowe pytanie.
              Co jest produkowane na gaz :?:

Zapalniczka :szeroki_usmiech

Nawet się niezastanawiaj i bierz TDi
              Plusy to:
              mało pali, pancerny silnik, nawet dynamiczny ( szczególnie jak go poddasz delikatnej modyfikacji oprogramowania )
              Minusy to:
              klekocze, itp :wink:

Pozdrawiam
              Życie jest bezwzględne nie lituje się nad nikim...
              Pokój jego duszy...KRIS 27.09.03
              BMW serii 3... Radość z jazdy.

Komentarz

• superspeedo
                Drive
                • 2007
                • 80

1.8T nadaje się do gazu, ale tylko do niektórych instalacji. VSI PRINS z tych ekskluzywnych i droższych (ponad 4000zł) oraz BRC Sequent24 (2800zł z butlą w miejscu koła zapasowego). Dodatkową ważną rzeczą jest zakład, w którym montujesz. Np. w firmie ABART we Wrocławiu, 2 właścicieli posiada Skodę Octavię 1.8T i w obydwu jest GAZ BRC Sequent24. Obydwa auta zrobiły już a instalacji ponad 120 000km i nie ma z nimi problemów. Z tego co mówią, to ważne, żeby co 15000km podjechać na ewentualną wymianę filtrów. Ja miałem wcześniej Peugeota 206 S16 silnik 2.0 z instalacją Landi Renzo Omegas i po przejechaniu 100 000km nie mogłem jej nic zarzucić, a spalanie w MIEŚCIE na poziomie 9-10 litrów było dla mnie super. Także jeśli doceniasz też opinie osoby, która to zna z autopsji a nie tylko z domysłów lub wiedząc od znajomego, który słyszał od kolegi znajomego, który sam ma diesla inigdy instalacji SEKWENCYJNEJ nie miał - to proszę

Aha jeszcze jedno, jeździłem w weekend Golfen IV z silnikiem TDi, niech mi ktoś powie, że to jest elastyczne albo, że dobrze przyspiesza :lol:

Zgadza się jak ktoś dużo jeździ, naprawdę dużo to TDi jest super, co prawda wolno się nagrzewa, ale jak się dużo jeżdzi to nie robi to problemu. Jeśli się jeździ tyle co np. ja, czyli przebiegi rzędu nie wiem 10-15 tyś km rocznie, to już można pomyśleć, co się chce mieć, moc czy pseudo oszczędność.

Komentarz

• tomek
                  L&K
                  • 2005
                  • 1078

kazdy swoje chwali Ja tam wole sluchac radia, a nie silnika

pozdrawia szczesliwy posiadacz bezawaryjnego 1.8T + lpg, ktory na gazie zrobil juz dobrze ponad 100kkm.. i dalej lata.
                  O2FL RS | S2 | F2

Komentarz

• szkoda
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2005
                    • 22543

Zamieszczone przez superspeedo
                    Aha jeszcze jedno, jeździłem w weekend Golfen IV z silnikiem TDi, niech mi ktoś powie, że to jest elastyczne albo, że dobrze przyspiesza :lol:
                    staaaaary, zalezy z którym, ja tez chwilowo jeżdżę TDI, który nie przyspiesza, ale wyciąganie z tego daleko idących wniosków nie jest do końca uprawnione, w ogóle wg. mnie dla przebiegów rzędu 10kkm rocznie, nie ma co się bawić w specjalne oszczędności.

nie jestem jakimś przeciwnikiem LPG, bo wiem, że jeżeli zamontowana jest dobra instalka i jest to zrobione właściwie, to problemów nie powinno być, ale z tego co widzę (bo owszem, sam nie mam i nie miałem nigdy LPG), to strasznie ciężko o sensowny serwis LPG, a druga rzecz - w razie problemów z autem, zawsze powtarza sie ta sama historia - gazownik odsyła do mechanika a mechanik nie chce się grzebać w gazie :?
                    była BKD+DSG '05 120kkm
                    była BXE '08 190kkm

Komentarz

• huwe
                      Elegance
                      S_OCP Member
                      • 2005
                      • 976

tylko TDI - dlaczego - bo mam TDI, a LPG montuję.
                      szkoda, tak jest, rzeczywiście gazownik odsyła do mechanika, a mechanik do gazownika. a dlaczego.... no jak widzę , że gość ma zdupcony silnik krokowy, pozaślepiane podciśnienia, to po jasną cholerę mam grzebać w czymś, co już ktoś popsuł. więc niech jedzie- zrobi cacy na benzynce, a ja mu potem gaz wyreguluję.
                      poza tym na każdej, powtarzam : na każdej sekwencji jeśli nie będzie dobrze wyregulowana po montażu rozjedzie się mapa benzynowa.
                      Zenuś pa pa teraz gra nam rcd310- i bardzo fajnie gra. masz problem z LPG - walnij na PW - postaram się pomóc

Komentarz

• pawel_krk
                        Drive
                        S_OCP Member
                        • 2008
                        • 41

tylko czy jest sens wkladac lpg do autka ktore robi 10 kkm ? przed szkodnikiem jezdzilem civikiem z 93r 1.6 v-tec z gazolem - nigdy nie robilem zadnych przegladow instalacji, wymian filtrow a juz w zadnym wypadku nie regulowalem. Autko nigdy nie robilo z tego powodu zadnych przykrosci pomimo ze instalke mialem jena z podstawowych :lol:

Teraz jak pojezdzilem klekotem, to jednak stwierdzam ze ciezko byloby sie przezucic na lpg - na lpg pedał gazu chodzi jak maslo, zero oporu :|

jak dla mnie, wszystko ma swoje + i - ....tak diesel jak i lpg
                        ...z tym ze jako były uytkownik gazu, sugerowlbym jednak diesla 8)

Komentarz

• szkoda
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2005
                          • 22543

Zamieszczone przez huwe
                          tylko TDI - dlaczego - bo mam TDI, a LPG montuję
                          no cóż, to moją teorię potwierdza :szeroki_usmiech

ale nie traktuję jej jako jedynie słusznej, po prostu dla moich potrzeb wystarczy.

[ Dodano: Pią 25 Sty, 08 15:31 ]
                          Zamieszczone przez pawel_krk
                          ...z tym ze jako były uytkownik gazu, sugerowlbym jednak diesla 8)
                          i na takich, chociaż nie swoich doswiadczeniach, wyrabiam sobie zdanie.
                          po prostu nie każdy ma dobrego gazownika pod ręką i wiem, że o takich trudno, więc chociaz z tego względu wole skupic sie na szukaniu jednego dobrego fachmana, co juz graniczy niemal z cudem (dobrego i uczciwego).

a, że komus może diesel nie odpowiadać?
                          jasne, że tak może być, że traktor, że dymi, jest głośny itd...
                          była BKD+DSG '05 120kkm
                          była BXE '08 190kkm

Komentarz

• misiekwaw
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2004
                            • 7715
                            • Ford

dobra... miałem LPG na wtrysku nie sekwencyjnym, przesiadłem sie na TDI :zlosnik:
                            teraz mam benzyne ale nie do oszczędnej jazdy ops:
                            gdybym stanął przed wyborem ekonomicznym TDI czy LPG po moich doświadczeniach wybrałbym bez zastanowienia TDI :twisted:
                            Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
                            http://www.disi-tune.pl
                            Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
                            Był WRX
                            Była Octa

Komentarz

• Andja
                              Rider
                              • 2006
                              • 596

jezdzilem 4 lata astra I z lpg (silnik 1,4 16v 90KM), zrobilem z 80tkm bez problemu z instalacja. teraz mam tdi i.... nie wrocilbym do gazu za zadne skarby swiata :-)

Komentarz

• kristo
                                Rider
                                S_OCP Member
                                • 2004
                                • 266

X A N, TDI rulez......

miałem też auta z LPG, żeby nie było, że bez doświadczeń... :roll:

ps nie mówiąc o tym że LPG nie zatankujesz na boku a ON idzie kupić "pod dystrybutorem " za 2,70 do 3,00 jak się trafi...
                                Pink Floyd fan.

Komentarz

• hubert78
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2007
                                  • 1576

LPG do TDI ma się jak prawie dobre piwo do Żywca

Komentarz

• abyss
                                    Ambiente
                                    S_OCP Member
                                    • 2007
                                    • 245

LPG - tanie paliwo ale: musi być zadbane i regulowane. Potencjalnie wybuchowe. Miałem (w innym aucie) i wiecej nie chcę. Z LPG na prom lub do Eurotunelu cię nie wpuszczą... nie wiem czy wiesz

TDI - w mrozy kapryśne przy kiepskim paliwie. Wymaga pamiętania, że jak stajesz po zakończonej jeżdize to silniczek jeszcze pracuje (smarowanie) a ty sie dopiero powoli pakujesz. Za to możesz dolać piątkę "Bartka" jak jedziesz na trasie (jak ciepło i nie stajesz - to do 20% dosyć spokojnie, pod koniec trasy dotankować normalnie na stacji - żeby parafina się nie wytrącała w przewodach). Mozna też sobie zafundowac za parę dych nagrzewnicę paliwa - bardzo pomaga podobno.
                                    ...

Komentarz

• DirkDiggler
                                      Ambiente
                                      • 2005
                                      • 220
                                      • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Mój punkt widzenia jest następujący:
                                      1. Jeśli zależy ci tylko na oszczędności to bierz TDi
                                      2. Jeśli myślisz o ponadprzeciętnych osiągach bierz mocną benz plus dobrą instalcję lpg.

Sam przejechałem na lpg ponad 100kkm w octavii 2.0 bez większych problemów.

W czasie jednej z wizyt w Amsterdamie widziałem Audi S6 (aktualny model) tankujący lpg, innym razem ktoś napełniał WRX-a STi (model wytrzeszcz) gazem "nadającym się tylko do zapalniczek". S6 i STi wypasione na max. Lanserskie felgi, profi tun itp, itd... Nie wiem dlaczego zdecydowali się na taki krok, ale fakt faktem te auta zasilane były przez lpg. Może to kwestia charakterystyki silnika.
                                      Można?? Można.

PS> Outbacka też można na lpg zakupić nowego http://www.roadlook.pl/testy/subaru-...ploatacja.html
                                      WORK: Mondeo Titanium
                                      FUN: TypeR ver.IV

Komentarz

• superspeedo
                                        Drive
                                        • 2007
                                        • 80

O LPG trzeba dbać, o TDi trzeba dbać. Ja mam samą benzynę i też dbam. O wszystko trzeba dbać, tylko pamiętaj, żeby kupić auto od takiego co właśnie dbał i dbaj dalej 8)

Komentarz

• gebek
                                          L&K
                                          S_OCP Member
                                          • 2007
                                          • 1214

DirkDiggler...aktualne Audi S6 to silnik FSI,a ja jeszcze nie slyszalem o instalacji
                                          LPG do wtrysku bezposredniego...chyba ,ze czegos nie wiem.
                                          pozdrawiam
                                          Tato,tato...czy to auto jest chore?
                                          Nie synku...to diesel PD.

Honda...the power of dreams.
                                          Byla Octavia...jest Accord i CBR 650F

Komentarz

• huwe
                                            Elegance
                                            S_OCP Member
                                            • 2005
                                            • 976

gebek, brc SDI
                                            Zenuś pa pa teraz gra nam rcd310- i bardzo fajnie gra. masz problem z LPG - walnij na PW - postaram się pomóc

Komentarz

• borut
                                              Rider
                                              S_OCP Member
                                              • 2005
                                              • 299

1.8T +VSI PRINS 50kkm bez problemu

100km = 21,7 PLN ( koszt samego gazu )

Bez doroabiania zbędnych historii jezdzi normalnie jak na benzynie

Alternatywa dla TDI - 1.8 TFSI - jesli ktoś nie jechał to niech sprubuje - wtedt porozmawiamy

aha - koniecznie z automatem

Koszty - no coz...