wybor pomiedzy TDI a LPG

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • borut
    Rider
    S_OCP Member
    • 2005
    • 299

Zamieszczone przez rezon
    w ASO
    W takim razie chyle czoła przed.........tych ludzi.

ps. można wstawić w zależności od potrzeb: przezornością, podejściem, szerzeniem dobrych praktyk itd....

A tak na poważnie to gdybym przez 10 lat jezdził do ASO na przeglądy a nie do 'normalnego' mechanika to pewnie za tą różnice mógłbym sobie zafundować ładne co nieco i nijak się pewnie ma ta kwota do ewentualnej, hipotetycznej różnicy w cenie przy odsprzedaży. A co do jakości usług ASO wiele postów tutaj już napisano.
    Powered by VSI PRINS

Komentarz

• rezon
      RS
      • 2006
      • 1894
      • Volvo
      • AKL 1.6 MPI 101 KM
      • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez rad10
      cena dobrze wyposażonej benzyny juz niewiele różni się od diesla!
      też dobrze wypasionego?
      Zamieszczone przez rad10
      jakieś 25kkm i spalanie wyniosło około 5,5 l/km, więc koszty ropy i LPG są bardzo zbliżone
      jesteś ok. 0,5l poniżej średniej, a ja niestety :twisted: tyle samo powyżej, widocznie nieco inaczej jeździmy
      Zamieszczone przez Maicroft
      LPG rzadzi
      nie przesadzaj nic takiego nie pisałem, TDI też ma wiele zalet, ja piszę tylko o kosztach

Komentarz

• Andja
        Rider
        • 2006
        • 596

tak sobie czytam ten temat i sie coraz bardziej smieje hehehe

przeciez 1.6 w octavi + buda combi + LPG toz to w ogole nie jezdzi!!! sorry ale juz o wiele lepiej spisuje sie 1,9 TDI 90KM

przepraszam za OT ale wojna w temacie jest zabawna

Kolega niech kupi to co upoluje w lepszyn stanie i tyle. wyglada na to ze nie zalezy na TDI to niech szuka LPG i kropka.

Komentarz

• superspeedo
          Drive
          • 2007
          • 80

[ Dodano: Sob 02 Lut, 08 21:10 ]
          Zamieszczone przez Andja
          przeciez 1.6 w octavi + buda combi + LPG toz to w ogole nie jezdzi!!! sorry ale juz o wiele lepiej spisuje sie 1,9 TDI 90KM
          nie jezdzilem 1.6 Octą, ale jeździłem Golfem 1.9 TDI 90KM i można powiedzieć, że to nie jeździ. Ależ mi składnia wyszła

Komentarz

• orzel720
            RS
            S_OCP Member
            • 2004
            • 2274
            • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez Andja
            przeciez 1.6 w octavi + buda combi + LPG toz to w ogole nie jezdzi!!!
            zakładam że dokładnie takim autem jeździłeś :wink: ??? jak tak to chyba miał z 1 000 000 na szafie i silnik w drobny mak

Komentarz

• rad10
              Ambiente
              S_OCP Member
              • 2006
              • 180

Zamieszczone przez rezon
              Zamieszczone przez rad10
              cena dobrze wyposażonej benzyny juz niewiele różni się od diesla!
              też dobrze wypasionego?
              Zamieszczone przez rad10
              jakieś 25kkm i spalanie wyniosło około 5,5 l/km, więc koszty ropy i LPG są bardzo zbliżone
              jesteś ok. 0,5l poniżej średniej, a ja niestety :twisted: tyle samo powyżej, widocznie nieco inaczej jeździmy
              Zamieszczone przez Maicroft
              LPG rzadzi
              nie przesadzaj nic takiego nie pisałem, TDI też ma wiele zalet, ja piszę tylko o kosztach
              Faktem jest, że nie rozglądałem się za 1,8T, ale te benzyny, które oglądałem bo cena była zachęcająca czyt. sporo niższa od diesla okazywały się GOŁE!!! Ja uważam i zaznaczam, że to tylko moje zdanie iż w dzisiejszych czasach kupowanie auto za 25 tyś które ma szyby na korbkę, a o klimatyzacji to już można tylko pomarzyć jest poprostu głupotą!!! Jak znalazłem dobrze wyposażoną benzynę tj. elektryka, klima, 4 PP to różnica w cenie była niewielka około 3 tyś i jakbym miał jeszcze do tego doliczyć koszty dobrej instalacji to mijałoby sie to z jakimkolwiek sensem!!! No ale jeśli znajdzie 1,8T w dobrej cenie to brać bo te zawzwyczaj są dobrze wyposażone...

Komentarz

• Zibi
                Rider
                S_OCP Member
                • 2005
                • 491

Niecale 2 lata temu jak zaczynalem interesowac sie zmiana na O1 patrzylem w Samar jak ksztaltowala sie sprzedaz poszczegolnych wersji
                (disclaimer: to bylo dawno, szczegolow juz nie pamietam, ale chyba cos nt temat pisalem wtedy na forum)
                TDI 110, TDI 90, 1.6 102 benzyna mialy poziom mniej wiecej podobny (500-700 szt)
                1.9 TDI 130 bylo malo ale byly
                1.8 T sie zdarzaly - 150 KM czy RS, htb czy kombi nie wiem czy w sumie bylo tego lacznie wiecej niz 100 sztuk

Kupowanie auta uzywanego to pewnego rodzaju loteria.
                W tej loterii TDI jest na lepszej pozycji - wiekszy wybor i lepsze trzymanie wartosci

Pozdrawiam
                Zibi

Komentarz

• abitwx6
                  Drive
                  • 2007
                  • 67

A jak wygląda eletyczność w 1.9TDI 90, 110, 130 KM? Np. 60-100 czy 80-120 ewentualnie jakieś inne przedziały na 4 i 5 biegu. A i jestem ciekaw jak się zbiera taki dieselek na 3 biegu 60-100 (tak z czystej ciekawości).
                  2.0 APK BRC S24
                  2.0 AZJ BRC S24

Komentarz

• vivvaldi
                    Drive
                    • 2007
                    • 56

Mam TDI 110 KM. Miałem Mondeo 131 KM 2,0 benzyna.
                    Wyprzedzając na 4 lub 5 biegu zawsze redukcja na 3. Załamka. Zero elastyczności. Auto się superowo prowadziło, wygoda ale za mała moc nijak na taki wielki ciężar.
                    W TDI na 5 lub 4 mozna spokojnie cisnąć poniżej 50 km/h i czujesz jak autko sie ładnie zbiera.

Komentarz

• misiekwaw
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2004
                      • 7715
                      • Ford

Zamieszczone przez abitwx6
                      A jak wygląda eletyczność w 1.9TDI 90, 110, 130 KM? Np. 60-100 czy 80-120 ewentualnie jakieś inne przedziały na 4 i 5 biegu. A i jestem ciekaw jak się zbiera taki dieselek na 3 biegu 60-100 (tak z czystej ciekawości).
                      3 bieg - 130tka po chipie*

4 bieg - 130tka po chipie*

*i paru innych przeróbkach dających łącznie 190KM - co ciekawe, ponieważ moment na dole był mocno ograniczony w porównianiu z pierwszym programem, przyśpieszenia na niskich biegach różniły się nie dużo pomiędzy kolejnymi przeróbkami :roll: nie tak dużo jakbym chciał w każdym razie :zlosnik:
                      Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
                      http://www.disi-tune.pl
                      Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
                      Był WRX
                      Była Octa

Komentarz

• misiekwaw
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2004
                        • 7715
                        • Ford

Zamieszczone przez orzel720
                        Zamieszczone przez Andja
                        przeciez 1.6 w octavi + buda combi + LPG toz to w ogole nie jezdzi!!!
                        zakładam że dokładnie takim autem jeździłeś :wink: ??? jak tak to chyba miał z 1 000 000 na szafie i silnik w drobny mak
                        no pewnie takim i uwierz mi ze dla niektorych to on stoi w miejscu :wink:
                        Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
                        http://www.disi-tune.pl
                        Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
                        Był WRX
                        Była Octa

Komentarz

• Agamek12
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2006
                          • 9943
                          • Ford

A ja mam 100KM z silnikiem AKL w budzie kombi i nie narzekam. Fakt, torpeda to to nie jest, ale na trasy jakie ja pokonuję, zupełnie wystarczający. Z pewnością każde TDI będzie elastyczniejsze od mojego AKL, ale jak już wspomniałem w pierwszym zdaniu, mi jego osiągi wystarczają. Choć wcale nie twierdzę, że za jakiś czas będę chciał czegoś szybszego... Może RS-a 200km i wtedy będę za wszelką cenę wszystkich przekonywał, że TDI to muł, traktor i zero przyjemności... A narazie mam AKL-a i mi wystarczy.
                          Moim zdaniem trzeba samemu postawić pytanie czego oczekuję od auta i ile na nie chcę wydać? Ja gdybym nie miał na karku kredytu i budżet na auto określiłbym na np. 30k zł, to pewnie szukałbym TDI. A ponieważ dysponowałem kwotą 20.000zł, możliwość wyboru znacznie się ograniczyła - poprostu w tej kwocie o wiele łatwiej znaleźć dobrą benzynę. I to jest moja opinia, co do przyjemności z jazdy, to każdy musi sobie odpowiedzieć sam co to dla niego znaczy...
                          Adam... Używam:
                          Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                          Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• abitwx6
                            Drive
                            • 2007
                            • 67

Zmierzyłem dzisiaj stoperem jadąc do lekarza ile wynosi przyspieszenie na 4 biegu od 60 - 100 - 120 km/h i wyszło coś takiego: 13sek 60-120 a 60-100 9sek. Silnik taki jak w podpisie.

Ciekawy jestem jak to się ma do 90 czy 110 konnego diesla bez chipa, bo muszę przyznać że podoba mi się taki podany w linku przez MisiekWAW
                            2.0 APK BRC S24
                            2.0 AZJ BRC S24

Komentarz

• Dig Dug
                              L&K
                              S_OCP Member
                              • 2005
                              • 1306
                              • Seat

abitwx6, Mam podobnie 60-100 4bieg cos miedzy 8,5 a 9 sec, przy 80-120 na 5biegu cos kolo 13 sec.

Golfik w TDI (115/310) jest ledwo 1 sek przy 60-100 i 1-1,5 sek przy 80-120 lepszy od Octavii. Hmm zastanawialo mnie to, bo jest duza roznica w momencie, ale tak wychodzi.

W Golfie trzeba sie narobic lewarkiem, zeby zabutowac, strasznie krotkie biegi. Reasumujac TDI daje fajne uczucie kopa, jak wejdziemy w dzialanie turbiny (okolo 1900obr), ale wynik sekundowy nie jest dobijajaco lepszy. Na 3 biegu TDI jak juz jestesmy w obrotach turbiny to fakt ma niezle odejscie od 50-60 km (mozna sie zakochac), ale zabawa trwa krotko i duzo pali :shock: .

Mysle ze nie ma co sie rozpisywac, zalezy kto co lubi. Ja tam finalnie wole jezdzic Octavia.
                              Była O1 jest F2.

Komentarz

Pracuję...