Ruszy tylko się wyłączy po 20min.
[O1] swap hamulców RS
Zwiń
X
-
[O1] swap hamulców RS
cześć. szykuję się do swapa hamulców 280 na 288/312 i mam pytanie. czy śruba mocująca przy połączeniu zwrotnicy z amorkiem jest taka sama w zwrotnicach na zaciski FS-III i FN-3 czy muszę ją dokupić :?: niestety, sprzedawca "nowych" zwrotnic "zapomniał", że to jest w komplecie i dlatego pytam. mogę przełożyć śruby ze starych zwrotnic, ale chcę się upewnić, czy mam wszystkie pierdolety przed robotą, a nie w trakcie latać i załatwiać na wczoraj :wink: sprawa druga to czy osłona tarczy hamulcowej jest taka sama do 288 i 312 czy są inne w obu przypadkach :?: jeżeli występują różnice, to poproszę o podanie nr tych elementów z ETKI, coby ekipa z ASO nie miała wątpliwości.Black Pearl, Elegance & RS LOOK
@ by Tune-up Gdańsk
TDI VP++ i jeszcze rośnie
Antek
-
-
Re: swap hamulców
...wszystkie seryjne zaciski w O1 sa jednotloczkowe, roznia sie konstrukcja:Zamieszczone przez cesTony065
Zmieniasz zaciski także oraz soft do systemów pod większe tarcze?
Jeśli teraz masz 280 to nie wiele da przejście na 288 jeśli pakujesz te same zaciski 1 tłoczkowe.
FSIII (254mm i 280mm),
FNIII(288mm),
ATE54(288mm, 312mm) te moim zdaniem sa najwytrzymalsze montowane w RS i G4 GTI,
a roznica po przejsciu z FSIII(280mm) na ATE54(288mm) jest ogromna.
Komentarz
-
-
ok, dzięki za pomoc z numerami. ale jeszcze 1, dlaczego różnica 280-288 jest taka duża? czy zaciski FS-III tak bardzo różnią się w charakterystyce pracy od FN-3? nie chcę robić "zbiórek na przedniej szybie" dla rodziny, więc może choć parę słów więcej.Black Pearl, Elegance & RS LOOK
@ by Tune-up Gdańsk
TDI VP++ i jeszcze rośnie
Antek
Komentarz
-
-
FN3-288 hamują dużo lepiej,ale nie ma jakiejś szczególnej przepaści.Nie będziesz zbierał rodziny na przedniej szybie,ale w sytuacji awaryjnej poczujesz ogromną różnicę.
Następna zaleta,to tarcze 288 są dużo bardziej wytrzymałe i nie wichrują się po kilku tysiącach km.Zmieniasz klocki w miarę potrzeby,a tarcza do końca swej dopuszczalnej grubości jest prosta i nie bije podczas hamowania.Zbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach.
Komentarz
-
-
Tony065,
krótko :
Tarcza 280mmx22mm vs. 288mmx25mm --> grubsza ( i troszkę większa ) tarcza --> większa pojemność cieplna --> więcej hamowań potrzebnych do przegrzania.
Klocek do FNIII jest też większy niż do FSIII.
Ogólnie czuć różnicę w normalnym hamowaniu na korzyść FNIII ( 288 ), ale prawdziwą różnicę poczujesz po kilku mocnych występujących po sobie hamowaniach ( np. przy szybkiej jeździe na trasie, gdzie przy wyprzedzaniu co chwila musisz hamować przed kolejnym autem do wyprzedzenia ).Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)
Komentarz
-
-
...nie tak szybko, kolega ma ASZa czyli 288mm na FNIII (inny klocek i inny ET tarczy niz ATE54), a do 312mm potrzeba zaciski ATE.Zamieszczone przez kowal 2002owen, jeśli masz 288 to tylko większą tarczę 312 i jarzmo pod 312. Zacisk zostaje ten sam.
Dlatego potrzebujesz jarzma, zaciski, tarcze i klocki do systemu ATE54, zwrotnice sa takie same czyli zostaja stare.
[ Dodano: Pon 28 Lut, 11 22:02 ]
Zamieszczone przez Tony065dlaczego różnica 280-288 jest taka duża?Zamieszczone przez kowal 2002Ogólnie czuć różnicę w normalnym hamowaniu na korzyść FNIII ( 288 ), ale prawdziwą różnicę poczujesz po kilku mocnych występujących po sobie hamowaniach ( np. przy szybkiej jeździe na trasie, gdzie przy wyprzedzaniu co chwila musisz hamować przed kolejnym autem do wyprzedzenia ).Amen, nic dodac i nic ujac.Zamieszczone przez JanuszSzNastępna zaleta,to tarcze 288 są dużo bardziej wytrzymałe i nie wichrują się po kilku tysiącach km.Zmieniasz klocki w miarę potrzeby,a tarcza do końca swej dopuszczalnej grubości jest prosta i nie bije podczas hamowania.
Moje aktualne Tarcze na ATE54 maja juz przeszlo 70kkm ostrego cywilnego pojezdzania i minimalne slady zuzycia. Stare 280mm na FSIII wytrzymywaly po 20kkm (nie wyrabialy sie na autostradzie przy kilku dochamowaniach z 160kmh przegrzewaly sie)
Komentarz
-
-
...dokladnie, nie zapomnij o innych klockachZamieszczone przez Tony065hmmm... chyba coś źle przeczytałem. czyli że jak mam zaciski FN-3 to tam wchodzi tylko tarcza 288? do 312 muszę mieć inne jażma i zaciski? zwrotnica jest taka sama?
FSIII (256mm i 280mm),
FNIII(288mm),
ATE54(288mm, 312mm)
Gdyby ktos potrzebowal tarcze 288mm do FNIII to mam nowe lezec w garazu, kiedys kupilem omylkowo zamiast do ATE54 to FNIII.
Komentarz
-
-
w O1/fabi 1 na zaciskach FNIII spogladajac od strony kola jest wyfrezowany napis "FNIII" w zaciskach FSIII tez tak jest napis "FSIII", natomiast w ATE54 od strony kola nie ma zadnego napisu, czyli tak jak na twoim zdieciu smiem wiec twierdzic ze twoje zdiecie przedstawia ATE54, ale moze w OII jest inaczej.
Komentarz
-
-
...jezeli kupisz komplet tzn. jarzma, zaciski, tarcze i klocki to bedzie to operacja P&P, O1RS miala wlasnie ATE54Zamieszczone przez owenmógłbyś mi trochę bardziej to wyjaśnić,zamierzałem kupić kompletne zaciski od RS-aZamieszczone przez dariuspolokolega ma ASZa czyli 288mm na FNIII (inny klocek i inny ET tarczy niz ATE54), a do 312mm potrzeba zaciski ATE.
Komentarz
-
-
owen, możesz też szukać przednich zacisków z 1,8T, sa takie same jak w RS ale jarzma mają pod 288. Zacisk i klocek w 1.8T i RS jest taki sam.
W RS z tyłu są już inne zaciski i tarcze, tarcza wentylowana 256x22 albo 256x25 bodajże.
Przednie jarzma pod 312 mogą być z audi TT, różnią się kolorem i tym samym nr części
Komentarz
-
-
U Siebie aktualnie mam oryginalne heble 01RS i są strasznie słabe parę odcinków szybkich zakrętów mocnego hamowania i niestety hebel wymięka, wiec wg mnie jeśli ktoś na prawdę jest wymagający 4 tłoczkowe brembo pod 312 i wtedy można szaleć teoretycznie ciężko jest je zmęczyć.
Właśnie na tą wiosnę zmieniam hamulce na brembo i powinno być o niebo lepiej.
Komentarz
-
-
ces, tu nie jest mowa o sportowych hamulcach tylko o dobrej alternatywie dla FSIII 280mm/256mm ktore sa za slabe dla auta ktore waga przekracza 1,4t, drugim aspektem jest ze ludzie chca pozostac przy 15"/16" kolach.
Dla ciebie super alternatywa jest zestaw Brembo z Leona 1M lub AP Racing z Ibizy 6L Cupra, minusem jest ze potrzebujesz letnie i zimowe kola 17" co nie kazdemu odpowiada.
Darek
Komentarz
-
-
sprzedajesz te z RS-a?Zamieszczone przez cesU Siebie aktualnie mam oryginalne heble 01RS i są strasznie słabe parę odcinków szybkich zakrętów mocnego hamowania i niestety hebel wymięka, wiec wg mnie jeśli ktoś na prawdę jest wymagający 4 tłoczkowe brembo pod 312 i wtedy można szaleć teoretycznie ciężko jest je zmęczyć.
Właśnie na tą wiosnę zmieniam hamulce na brembo i powinno być o niebo lepiej.MOCY PRZYBYWAJ
Komentarz
-
-
...taka kombinacja (tylne hamy) wejdzie do 15" tylko jezeli zastosujesz dystanse do tylnych kol, normalnie na tylne przy 256mm z RSa pasuja 16".Zamieszczone przez SevJak pozostać przy 15" to przód 288 ATE + tarcza Ate Power Disk + klocki Ate a tył można zeswapować na 256 wentylowany z RSa
Komentarz
-
-
Przymierzam się do założenia zestawu ATE na przód jak wyżej, co wiąże się też z wymianą zacisków. Na tył tylko tarcze i klocki ATE. Czy jest potrzeba przy takim zestawie jeszcze dodatkowo ingerować w tył?Zamieszczone przez SevJak pozostać przy 15" to przód 288 ATE + tarcza Ate Power Disk + klocki Ate a tył można zeswapować na 256 wentylowany z RSa i już będzie dużo lepiej. Na tył wówczas również PD można wsadzić
i zostajemy przy 15" felgach.
Komentarz
-
ops: , kolega dariuspolo ma chyba faktycznie rację
Komentarz