a czy w o1 tez trzeba przeprogramowywac ten sterownik czy tylko w o2?
[O1] Wycinanie Katalizatora w TDI
Zwiń
X
-
GośćTagi: Brak
-
lec
[O1] Wycinanie Katalizatora w TDI
prosta rzecz a jakos nie ma jednoznacznych informacji u nas na forum...
Chce wyciac bo....
- podobno warto (dlaczego?)
- podobno pare koników zabiera gdyz gazy wylotowe sa hamowane a jak go nie bedzie to...
- turbinka ladniej sie bedzie wkrecac - takie male czesciowe zrobienie wydechu..
CO to faktycznie daje ? Jakie sa niebezpieczenstwa ? Wiem ze Nexus wycinal i ze po DD byl zdumiony wynikiem ale uciekl od odpowiedzi co faktycznie mu to dalo....
Moze byc na przykladzie mojego AHF.
Ciac , nie ciąć ? Wiem zeby zostawiac puszke a w srodek rurke dac...
Czy ktos ma jakies namacalne za i przeciw a nie takie "gdzie czytalem" , "ktos mowil", "podobno...." ? :P
ps
moj target ~190KM, w sumie juz niedlugo. Katalizatorem chcialem sie zajac jakos na dniach....
-
poszukaj na forum, masters o tym pisał. generalnie chodzi o to że po jakimś czasie, chcąc niechcąc, przytyka się katalizator sadzami, spaliny mają mniejszą dynamikę i turbina gorzej pompuje, czujnik to widzi i ogranicza dawkę paliwa, silnik robi się mułowaty i może pojawiać się notlauf.
wolny przelot przez kat. pozbawia nas w/w atrakcji, są mniejsze opory i teoretycznie powinna , w niewielkim stopniu, wzrosnąć moc.
jeżeli coś źle zrozumiałem to proszę mnie poprawić.
Komentarz
-
-
lec, przepraszam za lekki OT bo nie o to pytasz, ale jak wyglad sprawa trzymania sie po tym norm zanieczyszczen i co za tym idzie badan technicznych :?:Bouli
Była: Czarna perła 1.6BFQ Ice
Perfect service by DobryGrześWawa :kciukgora
Jest: Opel Vectra Estate Sportline 1.9 CDTI Zdrowa seria :twisted: (miało być 150KM/320Nm a jest 164.9KM/362.3Nm)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez elemenateurpodobno z wyciętym katem na zachodzie trzeba uważać
Jak juz Masters pisal konikow z tego nie przybedzie, jedyny senst tej operacji to obnizenie temperatury wydechu( czytaj na wylocie goracej strony turbiny) co przeklada sie na wieksza zywotnosc zmiennej geometrii turbiny.
Darek
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez dariuspoloak juz Masters pisal konikow z tego nie przybedzie
Zamieszczone przez lecNexus wycinal i ze po DD byl zdumiony wynikiem ale uciekl od odpowiedzi co faktycznie mu to dalo....
jedyna różnica - wybity wkład kataWith age comes wisdom, but sometimes age comes alone
Komentarz
-
-
Nie znam się na tym, ale po sąsiedzku mam Ultera i rozmawiałem razu jednego z nimi na ten temat. Radzili, żeby nie palić się do wycięcia kata, bo to wcale nie musi pomóc. Wręcz zmienia się wtedy rozkład ciśnień w układzie wydechowym (czy coś takiego), co w pewnych przypadkach może wręcz pogorszyć sprawę - i oni w Ulterze mieli takie przypadki.
Ja sprawę olałem i jak auto się zamuli, to wtedy pomyślę...
123KM/264Nm by VW... 133KM/323Nm by VTech. :szeroki_usmiech
Komentarz
-
-
lec
-
Ja wywaliłem kata - auto ma juz prawie 200k km, nie czuje zeby samochód dostał mega kopa ale lepiej sie wkręca, podejżewam że turbinka też trosze oddychnie bo katalizator miałem zawalony sadzą że hej
W dieslu wywalenie kata ni ema takiego wpływu na przelot gazów ja w benzyniaku, zresztą jak ktos chce to może zamiast kata wstawic rurke np 3mm wezszą niż cały wydech i będzie gitChiptuning, serwis FAP/DPF i inne....Poznań
https://www.facebook.com/pages/TuneF...09364479166793
www.tuneforce.pl
www.dpfserwis.pl
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez PiterNie znam się na tym, ale po sąsiedzku mam Ultera i rozmawiałem razu jednego z nimi na ten temat. Radzili, żeby nie palić się do wycięcia kata, bo to wcale nie musi pomóc. Wręcz zmienia się wtedy rozkład ciśnień w układzie wydechowym (czy coś takiego), co w pewnych przypadkach może wręcz pogorszyć sprawę - i oni w Ulterze mieli takie przypadki.
Ja sprawę olałem i jak auto się zamuli, to wtedy pomyślę...
W autach doładowanych problem nie wystepuje.
[ Dodano: Sro 13 Cze, 07 08:58 ]
BTW: Zmienilem tytul, bo nie tylko TDI są na naszym forum...TDI 205PS
Komentarz
-
-
qrde ja też napisałem że w benzyniakach a chodziło mi o N/A :?Chiptuning, serwis FAP/DPF i inne....Poznań
www.tuneforce.pl
www.dpfserwis.pl
Komentarz
-
-
ja właśnie wybiłem. hamowałem się na DD w Wawie i hamował się będę niedługo w Łodzi. Dwój wykres uzupełnie w dziale wykresy - będą dwa przed i po.
będzie można sobie porównać :diabelski_usmiech
wrażenia - wydaje mi się że jakoś lepiej jeździ i nie jest wcale głośniej.
2h roboty koszt 50zł. z czego najwięcej zajęło wywalanie wkładu katalizatora. puszke sobie zostawiłem dla zmylenia przeciwnika.
ps jeszcze nigdy na przeglądzie nie zdarzyło mi się żeby sprawdzali spaliny.
Komentarz
-
-
mi koles wyciął kata i wspawał rurke w 20min wziął 40zł a katalizator sprzedam za 100złChiptuning, serwis FAP/DPF i inne....Poznań
www.tuneforce.pl
www.dpfserwis.pl
Komentarz
-
-
wczoraj juz po wycięciu kata jechałem a4 gdy wjeżdzałem na autostrade do depem mocno żeby przd tirami zdażyć wiechać - w lusterku zobaczyłem że pusciłem dymka - czy po wycieciu kata będzie bardziej kopcić??Chiptuning, serwis FAP/DPF i inne....Poznań
www.tuneforce.pl
www.dpfserwis.pl
Komentarz
-
-
jedni mówią że tak inni ze nie-jak program dobry - przy upałach jak testy robilismy to nic zero dymkaChiptuning, serwis FAP/DPF i inne....Poznań
www.tuneforce.pl
www.dpfserwis.pl
Komentarz
-
-
czyli nie powinna octavia dymyć - więc chyba program trzeba dopracowaćChiptuning, serwis FAP/DPF i inne....Poznań
www.tuneforce.pl
www.dpfserwis.pl
Komentarz
-
-
lec
-
Zamieszczone przez kminkwczoraj juz po wycięciu kata jechałem a4 gdy wjeżdzałem na autostrade do depem mocno żeby przd tirami zdażyć wiechać - w lusterku zobaczyłem że pusciłem dymka - czy po wycieciu kata będzie bardziej kopcić??
Taki chwilowy nadmiar sadzy zatrzywał kat a teraz go wypluwasz (i dobrze) :diabelski_usmiechBył czarny Leon jest Superb 2.0 CFGB+
Komentarz
-
Komentarz