[O2] [O2FL] montaż MFA (komputer pokładowy) w Classic/Mint

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Superbman
    Ambiente
    • 2006
    • 208

Kolega Slawek_2005-S1, pomylił numery chodzi o to czy jest jakaś różnica między manetkami(do wycieraczek z przyciskami do FISa) o numerach 1K0 953 519A oraz 1K0 953 519J
    252/555

Komentarz

• Slawek_2005-S1
      Drive
      • 2009
      • 73

Witam no i stało się - pomimo sprawdzenia po nr vin (w serwisie) i sprawdzania różnymi innymi kanałami - miałem mieć możliwość zamontowania tempomatu i MFA - a okazało się, że nie mogę zamontować sobie tempomatu i komputera no i lipa
      - tempomat i mfa fizycznie założyłem z kolegą w garażu - a na odpalenie w systemie umówiłem do serwisu - no i po 1,5 h okazało się, że nie można zakodować i - - - mnie strzelił. (serwis zwala na fabrykę itd nie chce mi się rozpisywać)
      Jak już rozebrałem kierownicę to spisałem sobie numer modułu kierowniczego czy jest ktoś kto może sprawdzić czy ten moduł na pewno nie obsługuje 1k0953549DA MFA i tempomatu - bo może obsługuje tylko nie wiedzą co zrobić

[ Dodano: Czw 28 Sty, 10 21:37 ]
      - i jeszcze cos facet który sprzedał mi tempomat powiedział, że to jest nie możliwe aby ten tempomat nie pasował i że ma do niego przyjechać to mi go odpali - i tak zrobię pojadę do niego w maju (po drodze) i zobaczymy.
      Załączone pliki

Komentarz

• kropeck
        RS
        • 2009
        • 2319
        • Octavia II (1Z3)
        • BLF 1.6 FSI 115 KM

Slawek_2005-S1, Na 99% możesz mieć aktywowany tempomat i MFA (to drugie osobiście aktywowałem w MINT, ale nie pamiętam jaki tam był sterownik). Problem w tym, że oprogramowanie ASO nie pozwala im na wiele rzeczy (blokada ze względu na wersję pojazdu). Niemal na pewno bezproblemowo pójdzie Ci z VCDS'em.
        Pozdrawiam,
        Michał

Nie piję piwa - jedynie JACK DANIELS! :-)

Komentarz

• Slawek_2005-S1
          Drive
          • 2009
          • 73

- ja tez tak myślę ale mam już tego dosyć (tzn. jeżdzenia, załatwiania, kombinowania, przekładania) - zostawiam sprawę do maja

Komentarz

• kropeck
            RS
            • 2009
            • 2319
            • Octavia II (1Z3)
            • BLF 1.6 FSI 115 KM

Do maja?? w Trójmieście nie ma nikogo z VCDS'em??
            Pozdrawiam,
            Michał

Nie piję piwa - jedynie JACK DANIELS! :-)

Komentarz

• radik79
              Ambiente
              • 2008
              • 222
              • Octavia III (5E3)
              • CAXA 1.4 TSI 122 KM
              • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Slawek_2005-S1,

Napisz mi jaki numer ma Twoja manetka.

W ASO powinni Tobie od razu powiedzieć, czy moduł który posiadasz obsługuje tempomat i komputer i dodatkowo, czy masz wszystkie potrzebne wiązki.

Ja też od końca grudnia walczę z tempomatem i 9.02 robię 3 podejście, tylko że ja już mam wszystko zakodowane i teraz czekam na manetkę.

Pozdrawiam,
              ... Èerná Magic s perle»ovým efektem, dvouzónová klimatizace s elektronickou regulací, dal¹í 4 reproduktory vzadu, navigaèní systém "COLUMBUS"...

Komentarz

• Slawek_2005-S1
                Drive
                • 2009
                • 73

Witam - manetka jaką chciałem zamontować miała symbol k0953513a( do mfa) tempomatu 1 K0 953 513 F a moduł kierowniczy to 1k0953549DA.

Komentarz

• radik79
                  Ambiente
                  • 2008
                  • 222
                  • Octavia III (5E3)
                  • CAXA 1.4 TSI 122 KM
                  • CZDA 1.4 TSI 150 KM

U mnie 1 K0 953 513 F nie działa natomiast działała 1 K0 953 513 G.

Co to jest za moduł? Czy ta część nie została zastąpiona przez 1k0953549CD? (ale tutaj musi się ktoś wypowiedzieć, kto lepiej zna ETKĘ).

Ja u siebie według ETKI mam 1k0953549CH i ten na pewno obsługuje tempomat i komputer.

Pozdrawiam,

[ Dodano: Pią 29 Sty, 10 23:48 ]
                  Sprawdziłem i u siebie mam 1k0953549CQ ale to też ma/może być zastąpione przez 1k0953549CD, czyli moduł jest raczej OK.
                  ... Èerná Magic s perle»ovým efektem, dvouzónová klimatizace s elektronickou regulací, dal¹í 4 reproduktory vzadu, navigaèní systém "COLUMBUS"...

Komentarz

• wojtunia
                    Classic
                    • 2010
                    • 5

orientujecie się czy moduł o końcówce DA obsłuży komputer?

Komentarz

• Piotr AMP
                      Rider
                      • 2009
                      • 250

Witam. Po odczytaniu przez VCDS wyszło że mam moduł 1K0 953 549 DA. Ponawiając pytanie wojtunia, proszę o info czy ten moduł obsłuży komputer.
                      Pozdrawiam
                      Piotr

Komentarz

• brongo
                        Drive
                        • 2008
                        • 75

Zamieszczone przez Piotr AMP
                        Witam. Po odczytaniu przez VCDS wyszło że mam moduł 1K0 953 549 DA. Ponawiając pytanie wojtunia, proszę o info czy ten moduł obsłuży komputer.
                        Etka informuje , że od lutego 2009 ten moduł nalezy zastępowac prze taki z końcówka CD, CD obsługije na pewno tempomat, komputer i kierownicę. Najprostrzy znany mi sposób sprawdzenia czy moduł obsługuje MFA to w VCDS wprowadzić mu 4 na ostatnim miejscu (zamiast fabrycznej 2) jak się nie przyjmie kodowania to nie obsługuje.

Komentarz

• Piotr AMP
                          Rider
                          • 2009
                          • 250

Zamieszczone przez brongo
                          Etka informuje , że od lutego 2009 ten moduł nalezy zastępowac prze taki z końcówka CD, CD obsługije na pewno tempomat, komputer i kierownicę. Najprostrzy znany mi sposób sprawdzenia czy moduł obsługuje MFA to w VCDS wprowadzić mu 4 na ostatnim miejscu (zamiast fabrycznej 2) jak się nie przyjmie kodowania to nie obsługuje.
                          Nie wiem czy dobrze rozumiem.
                          CD jest nowszy od mojego - od lutego 2009 i należy nim zastępować ten, który ja mam ? mimo, że data produkcji mojego samochodu lipiec 2009 ? to skąd Czesi wytrzasneli ten mój z końcówką DA, zaplątał się na magazynie ?
                          Narazie nie mam nikogo z VCDS pod ręką, ale właśnie między innymi po to jechałem do kolegi KROPECK, aby mi to odczytał VCDS-em... i dalej "jestem w lesie"
                          Pozdrawiam
                          Piotr

Komentarz

• brongo
                            Drive
                            • 2008
                            • 75

Nie wiem czy dobrze rozumiem.
                            CD jest nowszy od mojego - od lutego 2009 i należy nim zastępować ten, który ja mam ? mimo, że data produkcji mojego samochodu lipiec 2009 ? to skąd Czesi wytrzasneli ten mój z końcówką DA, zaplątał się na magazynie ?
                            Narazie nie mam nikogo z VCDS pod ręką, ale właśnie między innymi po to jechałem do kolegi KROPECK, aby mi to odczytał VCDS-em... i dalej "jestem w lesie"
                            Osobiście obstawiam, że DA nie obsłuży MFA na germanskim forum o VCDSie jest kilka skanów samoachdów w grupy VW z 2009 i w każdym w którym nie ma MFA (po niem. GRA) występuje moduł DA lub CS (wersja zależy też od czujnika skrętu).

Komentarz

• Enriquez
                              RS
                              • 2009
                              • 7685
                              • Superb III (3V3)

A to ciekawe, bo w CS będzie chodził MFA.
                              Pozdrawiam
                              Marcin

Komentarz

• brongo
                                Drive
                                • 2008
                                • 75

Zamieszczone przez Enriquez
                                A to ciekawe, bo w CS będzie chodził MFA.
                                nie, a w każdym razie nie w tym, który zamontowany był u mnie

Komentarz

• Piotr AMP
                                  Rider
                                  • 2009
                                  • 250

brongo, to jaki najlepiej moduł zamontować u mnie aby nie mieć zbytnich kłopotów z autem, ASO i gwarancją ?
                                  Pozdrawiam
                                  Piotr

Komentarz

• brongo
                                    Drive
                                    • 2008
                                    • 75

brongo, to jaki najlepiej moduł zamontować u mnie aby nie mieć zbytnich kłopotów z autem, ASO i gwarancją ?
                                    Raczej CD jak sugeruje ETKA.
                                    Jeżeli instalujesz oryginalne cześci nie tracisz gwarancji nawet jeżeli wykonasz to sam (taki zapis jest w gwarancji).
                                    ASO jak już wiemy nie radzi sobie z zakodowaniem modułu.
                                    Jeżeli twój wyświetlacz pokazuje temperaturę to muszisz jeszcze w module instruments ustawić Multi Function Dispaly na enable, jeżeli pokazuje zasieg to masz już to włączone.

Komentarz

• Piotr AMP
                                      Rider
                                      • 2009
                                      • 250

Jeżeli instalujesz oryginalne cześci nie tracisz gwarancji nawet jeżeli wykonasz to sam (taki zapis jest w gwarancji).
                                      Jeżeli twój wyświetlacz pokazuje temperaturę to muszisz jeszcze w module instruments ustawić Multi Function Dispaly na enable, jeżeli pokazuje zasieg to masz już to włączone.
                                      OK. Dzięki za info.
                                      Muszę teraz poszukać taki moduł, narazie na alledrogo nikt nie ma, więc muszę polować, a może w ASO kupię chociaż napewno pojawi się milion pytań po co mi to i będzie drogo.
                                      Pozdrawiam
                                      Piotr

Komentarz

• radik79
                                        Ambiente
                                        • 2008
                                        • 222
                                        • Octavia III (5E3)
                                        • CAXA 1.4 TSI 122 KM
                                        • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zapytaj Superbmana z allegro, może On będzie coś miał, z tego co widziałem miał różne częsci do OII FL.

Pozdrawiam,

Komentarz

• brongo
                                          Drive
                                          • 2008
                                          • 75

OK. Dzięki za info.
                                          Muszę teraz poszukać taki moduł, narazie na alledrogo nikt nie ma, więc muszę polować, a może w ASO kupię chociaż napewno pojawi się milion pytań po co mi to i będzie drogo.
                                          dokładanie 122 € netto

Komentarz

• _tm_
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2004
                                            • 2333
                                            • Superb III (3V3)
                                            • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                            • CDAA 1.8 TSI 160 KM
                                            • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Zamieszczone przez rrysio
                                            Zamieszczone przez codec
                                            Stering Wheel module:
                                            1K0 953 549 CQ
                                            Midline - nie obsługuje kierownicy wielofunkcyjnej.
                                            A ja mam 1K0 953 549 CP - to jest midline czy highline ?
                                            S3 SL 2.0 TSI DSG 4x4 [355KM@461Nm] 2018-... link
                                            Alfa Romeo Stelvio AT8 Q4 [280KM@470Nm] 2018-... link
                                            -------------------------------------------------------------------------
                                            O3 RS 2.0 TSI DSG [313KM@439Nm] 2016-2018 link
                                            O2 1.8 TSI DSG [237KM@345Nm] 2009-2014
                                            O1 1.9 TDI [207KM@389Nm] 2004-2010

Komentarz

• Piotr AMP
                                              Rider
                                              • 2009
                                              • 250

OK. Dzięki za info.
                                              dokładanie 122 € netto
                                              Osz kurcze... kupa kasy, muszę to przeanalizować bo jak tyle mnie będą kosztować te exclusiwy to poczekam na kombi superb
                                              Pozdrawiam
                                              Piotr

Komentarz

• rrysio
                                                Rider
                                                S_OCP Member
                                                • 2007
                                                • 493

Zamieszczone przez _tm_
                                                A ja mam 1K0 953 549 CP - to jest midline czy highline ?
                                                Midline.

Komentarz

• Enriquez
                                                  RS
                                                  • 2009
                                                  • 7685
                                                  • Superb III (3V3)

Nie wiecie może czy manetka 1KO 953 519 J będzie obsługiwać MFA?
                                                  Są aktualnie 2 sztuki na alledrogo...
                                                  Pozdrawiam
                                                  Marcin

Komentarz

• radik79
                                                    Ambiente
                                                    • 2008
                                                    • 222
                                                    • Octavia III (5E3)
                                                    • CAXA 1.4 TSI 122 KM
                                                    • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Będzie obsługiwać ale sprawdź czy Twój moduł będzie obsługiwać.

Pozdrawiam,

Komentarz

Pracuję...