Dobra, zamówiłem manetkę 1KO 953 519 J (w ASO 245 PLN. I teraz się zastanawiam czy zlecać im też montaż czy zrobić samemu. Kolega kropeck mi już MFA aktywował, pozostaje wpięcie nowej manetki. I mam obawę tylko taką, czy przy tej operacji nie wyskoczą mi jakieś błędy i w końcu i tak będę się musiał podpiąć do VCDS aby je wykasować. No i czy trzeba odpinać poduszkę i zdejmować kierownicę... :shock: Był tu gdzieś link do czeskiej foto-instrukcji, ale nie mogę znaleźć. Może ktoś poratować linkiem?
[O2] [O2FL] montaż MFA (komputer pokładowy) w Classic/Mint
Zwiń
X
-
Zamieszczone przez Enriquezczy przy tej operacji nie wyskoczą mi jakieś błędy i w końcu i tak będę się musiał podpiąć do VCDS aby je wykasowaćprzyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI
wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW
Komentarz
-
-
Podejrzewam, że tak czy inaczej będziesz musiał zakodowac tą manetkę.
U mnie (żeby zakodowac manetkę z tempomatem, tzreba było zamontować taką manetkę).
Podejrzewam, że w manetce z obsługą MFA może być podobnie, tzn. to co dało się zrobić bez manetki Kropeck zrobił, ale pytanie czy mógł wszystko zakodowac bez tej manetki.
Enriquez, pytałeś ile w ASO sobie zażyczyli?
Pozdrawiam,... Èerná Magic s perle»ovým efektem, dvouzónová klimatizace s elektronickou regulací, dal¹í 4 reproduktory vzadu, navigaèní systém "COLUMBUS"...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez brongoOsobiście obstawiam, że DA nie obsłuży MFA na germanskim forum o VCDSie jest kilka skanów samoachdów w grupy VW z 2009 i w każdym w którym nie ma MFA (po niem. GRA) występuje moduł DA lub CS (wersja zależy też od czujnika skrętu).Pozdrawiam
Piotr
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez EnriquezJutro zakładam manetkę więc będę wiedział czy CS obsługuje czy nie.
Zamieszczone przez EnriquezKropeck twierdzi że tak, bo mu się to udało uaktywnić u mnie w aucie.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez EnriquezJutro zakładam manetkę więc będę wiedział czy CS obsługuje czy nie. Kropeck twierdzi że tak, bo mu się to udało uaktywnić u mnie w aucie. Co do DA to musiałbyś kogoś z VCDS em złapać i sprawdzić po prostu.Pozdrawiam
Piotr
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez rrysioZamieszczone przez szkodaja już się totalnie pogubiłem ops:
czy sterownik 1K0959433CN (KSG0401) obsługuje komp czy nie :?: :!:
dziękisaport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
Siedzę właśnie w serwisie i wymieniają manetkę komputerka. Heh, przylecieli przed chwilą czy zdaję sobie sprawę z tego, że to nie będzie działać. Ale niech już wymienią, zobaczymy.
[ Dodano: Czw 18 Lut, 10 06:41 ]
OK. Wygląda na to, że został mi zupdatowany software, gdyż:
1. MFA faktycznie nie reaguje na manetkę, ale nie mam też przebiegu pozostałego na baku, a miałem
2. Licznik dzienny pokazywał 0km
3. Nie działa również automatyczne zamykanie drzwi, które miałem aktywne.
W związku z tym pytanie, czy mogę gdzieś w Łodzi znaleźć kogoś z VCDS?Pozdrawiam
Marcin
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez EnriquezSiedzę właśnie w serwisie i wymieniają manetkę komputerka. Heh, przylecieli przed chwilą czy zdaję sobie sprawę z tego, że to nie będzie działać. Ale niech już wymienią, zobaczymy.
[ Dodano: Czw 18 Lut, 10 06:41 ]
OK. Wygląda na to, że został mi zupdatowany software, gdyż:
1. MFA faktycznie nie reaguje na manetkę, ale nie mam też przebiegu pozostałego na baku, a miałem
2. Licznik dzienny pokazywał 0km
3. Nie działa również automatyczne zamykanie drzwi, które miałem aktywne.
W związku z tym pytanie, czy mogę gdzieś w Łodzi znaleźć kogoś z VCDS?
Spróbuj aktywowac moduł komfortu przez domknięcie szyb kluczykiem (zostawiasz otwarte okno, wysiadasz, wkładdasz kluczym, przekrecasz (zamykasz) i trzymasz w przekręcone aż szyba zasunie się do końca). Wtedy byc może automatyczne zamykanie drzwi bedzie działać.
Komentarz
-
-
Widzę, że temat dalej rozgryzany, oto przepis na MFA w Mincie rok 2009 miesiac czerwiec:
- wymienić manetkę na właściwą czyli z komp. (prawdopodobnie wpisując Vin do Etki wyjdzie właśnie taka czyli z kompem mimo, iż fizycznie jest bez)
- wymienic moduł pod kierownicą na taki z końcówką CH (prawdopodobnie wpisując Vin do Etki wyjdzie właśnie taki czyli z CH mimo, iż fizycznie jest inny, u mnie był CS ale może byc też DA)
- zmienić kodowanie licznika na obsługujący MFA, zmienic kodowanie manetki na obsługującą MFA kropeck wie jak (dzięki kropeck)
- cieszyć się, że działa
Jeśli chodzi o Minty model 2010 to można zmienić kodowanie licznika (w modelu 2009 się nie dało, przynajmniej w ASO) ale i tak nie bedzie działać bo nie "widzi" przycisku sterowania w manetce więc i tak trzeba wymienić moduł pod kierownicą. Ta informacja sprawdzona tylko po części więc głowy nie dam.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez krzgWidzę, że temat dalej rozgryzany, oto przepis na MFA w Mincie rok 2009 miesiac czerwiec:
- wymienić manetkę na właściwą czyli z komp. (prawdopodobnie wpisując Vin do Etki wyjdzie właśnie taka czyli z kompem mimo, iż fizycznie jest bez)
- wymienic moduł pod kierownicą na taki z końcówką CH (prawdopodobnie wpisując Vin do Etki wyjdzie właśnie taki czyli z CH mimo, iż fizycznie jest inny, u mnie był CS ale może byc też DA)
- zmienić kodowanie licznika na obsługujący MFA, zmienic kodowanie manetki na obsługującą MFA kropeck wie jak (dzięki kropeck)
- cieszyć się, że działa
Jeśli chodzi o Minty model 2010 to można zmienić kodowanie licznika (w modelu 2009 się nie dało, przynajmniej w ASO) ale i tak nie bedzie działać bo nie "widzi" przycisku sterowania w manetce więc i tak trzeba wymienić moduł pod kierownicą. Ta informacja sprawdzona tylko po części więc głowy nie dam.
Komentarz
-
Komentarz