VCDSem można włączyć funkcję gaszenia świateł dziennych zaciągnięciem ręcznego. Jak to zrobić napisane było gdzieś na forum. Jak wrócę do domu to znajdę te ustawienia i podam jeśli kogoś będzie interesowało. Naturalnie mówimy o O2 FL. W innych wersjach nie wiem czy jest to możliwe.
[O2] [O2FL] "Ukryte" f-cje
Zwiń
X
-
Grzegorz56, Spoko... wiemy, że się da. Pytanie było, czy ASO to może :-)
Trusek, No i ta wiedza jest gdzieś pośrodku. Na pewno zegary da się włączyć w ASO, nie wiem nic na temat zaciągniętego ręcznego.
Co do przeciwmgielnego, to podczas "pierwszego" kodowania, tzw. kodowanie ONLINE (które da się zrobić w trakcie eksploatacji pojazdu), definiuje się, czy pojazd jest przeznaczony na rynek z ruchem prawostronny, czy lewostronny. Od tego zależy czy komputer uruchomi lewe, czy prawe światło przeciwmgielne. Natomiast nie ma widocznej opcji uruchomienia dwóch przeciwmgielnych - wiem to, bo akurat tego miałem szansę osobiście sobie poszukać podczas 'zabaw' autem kolegi w zaprzyjaźnionym ASO :-) Więc miałem VAS'a w ręku.
Natomiast jeszcze jedna rzecz - nie wiem ile ASO w Polsce korzysta z takiej opcji, ale ten do którego ja podjeżdżam, żeby sobie potestować rzeczy, ma zakupionego VCDS'a :-) I z niego czasem korzystają, właśnie po to, żeby poszerzyć właściwości ASO'owskiego VAS'a :-).Pozdrawiam,
Michał
Nie piję piwa - jedynie JACK DANIELS! :-)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez maclukeZamieszczone przez kropeckAle co?
Wiem, że to działa dla mijania jako dziennych, ale nie mogę namierzyć wyłączania świateł dziennych (DRL) przy ręcznym
Wszystkie informacje o kodowaniu są w VCDS'ie. Ponadto jest to pełno na tym forum i w googlach.Pozdrawiam,
Michał
Nie piję piwa - jedynie JACK DANIELS! :-)
Komentarz
-
-
W O2FL tryb amerykański włącza się dodając 1 do wartości w bajcie 11.
Przeważnie jest 80 trzeba zmienić na 81
[ Dodano: Wto 22 Lut, 11 14:22 ]
Ponadto dwa tylne przeciwmgielne włączają się przy kodowaniu sterownika w bajcie 18 na 06, ale nie ma dziennych w nagrodę :szeroki_usmiechPozdrawiam
Marcin
Komentarz
-
-
ja tylko dodam ze mam dzienne w zderzaku i włączone dwa tylne przeciwmgielne plus doświetlanie zakrętów. Piszę to bo kolega napisał ze przy działających dwóch tylnych przeciwmgielnych nie ma dziennych. Mi to wszystko aktywowano w ASO tzn. doświetlanie zakrętów i dwa tylne przeciwmgielne, dzienne juz działały fabrycznie.
Komentarz
-
-
Prosze o szybka odpowiedz bo nie potrafie tego znalezć ops:
Czy da sie:
- Wylaczyc automatyczne wylaczanie wycieraczki przy cofaniu jak używalo sie wczesniej przednich (w zime to masakra)
- wylaczyc pikanie niezapietych pasów (tak zeby kontrolka zostala)
- wylaczyc ostrzeżenie przed mrozem (załącza sie przy 4 stopniach w trakcie jazdy i straszy piknieciem)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez rkbCzy da sie:
- Wylaczyc automatyczne wylaczanie wycieraczki przy cofaniu jak używalo sie wczesniej przednich (w zime to masakra)
Zamieszczone przez rkb- wylaczyc pikanie niezapietych pasów (tak zeby kontrolka zostala)
Zamieszczone przez rkb- wylaczyc ostrzeżenie przed mrozem (załącza sie przy 4 stopniach w trakcie jazdy i straszy piknieciem)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez fermikNo ja nie mogę już wyłączyć dziennych jak to było w modelu do 2010 r,może ktoś wie w jaki sposób wyłączyć????? :?
A masz maxi-dota?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez maclukeZamieszczone przez fermikNo ja nie mogę już wyłączyć dziennych jak to było w modelu do 2010 r,może ktoś wie w jaki sposób wyłączyć????? :?
A masz maxi-dota?
[ Dodano: Wto 08 Mar, 11 16:13 ]
Zamieszczone przez abstinenta nie dawali instrukcji obsługi do samochodu :idea: :?:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez fermikDawali ale człowiek zbyt dużo pracy ma żeby od deski do deski przeczytać całą instrukcję,?
a tak bierzesz instrukcje, spis treści i szukasz. Nikt nie karze całej czytać, a warto czasami :|
zapłon na I i trzymasz kierunek w dół 3s, włączenie do góry.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez fermikMaxi-dota mam
Tutaj kolega SP9XWW pięknie to rozpisał :
4.0.0.0 - LIGHTS & VISION - Światła i widoczność
4.1.0.0 - ... Dayl. dri. light - włączenie/wyłączenie świateł dziennych
W tym wątku odkryjesz także ocean innych możliwości i ustawień, które sprawią, że będziesz mógł poruszać się swoim autem jeszcze bardziej komfortowo :szeroki_usmiech
Zamieszczone przez fermikDawali ale człowiek zbyt dużo pracy ma żeby od deski do deski przeczytać całą instrukcję,?
Taki duży chłopak a nie przeczytał instrukcji... :shock:
Komentarz
-
-
Witam kolegów, za kilka dni odbieram OCTAVIĘ Mint bardzo prosze o informację czy mozna właczyć w moim aucie bez komputera następujące funkcje :
- zamykanie centralnego zamka powyżej 15km/h
- otwieranie centralnego zamka przy wyjmowaniu kluczyka ze stacyjki
- doświetlanie zakrętów ( przy włączonych światłach mijania )
dzięęęki
Irka
Komentarz
-
-
irka: Doświetlanie można zwykle włączyć VAGiem/VCDSem, jeżeli masz przednie przeciwmgielne. Działaniem zamków się nie interesowałem, więc nie wiem (nie życzę sobie, żeby mi samochód zamykał i otwierał zamki sam z siebie
Wszystko VAGiem, nie da się ani przez Maxi-Dot'a (którego nie masz), ani innymi kombinacjami.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez irka68- zamykanie centralnego zamka powyżej 15km/h
W O2FL przez Maxi-Dota i VCDS-a spokojnie to uaktywnisz ale nie wiem jak to jest w O2 Tour.
Komentarz
-
-
[quote="irka68"]Witam kolegów, za kilka dni odbieram OCTAVIĘ Mint bardzo prosze o informację czy mozna właczyć w moim aucie bez komputera następujące funkcje :
- zamykanie centralnego zamka powyżej 15km/h
Zamek ustawisz tylko przez kabelek, a najprościej to poprosi sprzedawce o ustawienie, ja poprosiłem i jak narazie działa
Komentarz
-
Komentarz