[O2] automatyczne otwieranie klapy bagażnika

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• oorsoo
    odpowiedział(a)
    tyle, że tulejka ochronna musiałaby być zespolona z cylindrem teleskopu inaczej przeniesienie siły sprężyny i tak by odbywało się kosztem plastikowego zakończenia

tyle, że przy takiej rzeźbie, to albo nie ma sensu bawić się w otwieranie klapy, albo już pójść w kompletnie inne rozwiązanie w którym oryginalne teleskopy nie miałyby zastosowania, przykład zamiana pręta maski silnika na siłownik teleskopowy

tylko wtedy to już lepiej może pobawić się w takie rozwiązanie np. na bazie produktów FA Krosno. Skoro robią dedykowane siłowniki m.in. dla skody, to jedynym problemem stają się szczegóły rozwiązania z plastikowymi kapturkami

Zostaw komentarz:

• djczas
    odpowiedział(a)
    ja proponuje zrobić tulejkę ochronną na siłownik aby na niej osadzić sprężynę ona sie oprze o mocowanie z drugiej strony i nie spowoduje rozszczelnienia na to podkładka i tłoczysko jest zabezpieczone, ale jest drugie dno koszta mocno rosną

co do kombi można pomyślec o swapie mechanizmu z superba kombi i wtedy mamy otwieranie i zamykanie

Zostaw komentarz:

• Jac_ek
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez maxpaynemm
    Zamieszczone przez SP9XWW
    sprężyny wygniatają te plastikowe osłonki na siłownikach co powoduje ich rozszczelnienie.
    Może warto pomyśleć o jakiś metalowych podkładkach - pomiędzy sprężyną a główką siłownika?
    Tak dokładnie tego nie opisywałem ale właśnie podkładki też wgniatają tą osłonke i pupa :|
    Dlatego ważne jest żeby dobrze dobrać siłę sprężyny i jej długość do miejsca jakie zostało w siłowniku po zamknięciu klapy, może w fabii jest mniej miejsca niż w O2 - u mnie jak na razie jest ok po 1 mies.

masz jakieś zdjęcia tego uszkodzonego siłownika w fabii?

Zostaw komentarz:

• maxpaynemm
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez SP9XWW
    sprężyny wygniatają te plastikowe osłonki na siłownikach co powoduje ich rozszczelnienie.
    Może warto pomyśleć o jakiś metalowych podkładkach - pomiędzy sprężyną a główką siłownika?
    Tak dokładnie tego nie opisywałem ale właśnie podkładki też wgniatają tą osłonke i pupa :|

Zostaw komentarz:

• SP9XWW
    odpowiedział(a)

Zostaw komentarz:

• Jac_ek
    odpowiedział(a)
    ja na razie rezygnuję ze sprężynek zapasowych (poz.17 jest wolna), wczoraj mierzyłem suwmiarką sprężyny po rozprężeniu - ciągle mają 51mm jak się coś zmieni z otwieraniem to będę zamawiał

1. Deo - 2 sztuki "51"
    2. marc!n - 2 sztuki "51" liftback
    3. paysker 4 szt. liftback
    4. opbmarek - 2 sztuki "51" liftback
    5. mariu_sz - 2 szt Combi
    6. winni77 - 2 szt kombi
    7. kanguros - 2 szt kombi
    8. bohen - 2 szt kombi
    9. wojtek. - 2szt Combi
    10. szczepcio - 2 szt. combi
    11. martinex - 2szt. kombi
    12. KiLeRrosS - 2szt. Combi
    13. Daniel0607 - 2szt. liftback
    14. Cywa - 2 szt. Combi
    15. filOII - 2 szt. Combi
    16. Piotr832 - 2 szt Combi
    17. .......
    18. Dobi - 2szt liftback
    19.ZASADZKA2 - 2szt "51"liftback
    20.Radso - 2szt. Liftback
    21.Marcin0201 -2szt "51" Liftback
    22. OORSOO - 2 szt. liftback
    23. kramar 2 szt combi
    24. El Zygmunto - 4 szt. liftback
    25. bronio 2 sztuki do combi
    26. zajcu_89 2 sztuki combi
    27. Al Capone 2 sztuki combi

[ Dodano: Nie 06 Cze, 10 11:50 ]
    Kumplowi w ciągu 2 miechów padł już drugi komplet siłowników. A jak ma się sprawa u Was?
    ja jestem po wczorajszym oglądzie siłowników i sprężyn - powiedział bym że bez widocznych zmian.

Zostaw komentarz:

• maxpaynemm
    odpowiedział(a)
    Koledzy, wiecie mój ziom z Fabia Klub - który to zapoczątkował, już sprężyny demontuje bo jak się okazuje po pewnym czasie, współpracy odmawiają siłowniki. Okazuje się, że sprężyny wygniatają te plastikowe osłonki na siłownikach co powoduje ich rozszczelnienie. Kumplowi w ciągu 2 miechów padł już drugi komplet siłowników. A jak ma się sprawa u Was??

Zostaw komentarz:

• lilo
    odpowiedział(a)
    Panowie i co tam z liftbackiem dział to czy nie .
    Ja mam sprężyny już w domu ale wracam do Polski dopiero w czwartek więc w piątek będę montował sprężynki i dam znać co i jak

Zostaw komentarz:

• paysker
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez Al_Capone
    Jeżeli można się jeszcze do listy dopisac to ja poprosze 2szt do Kombi
    1. Deo - 2 sztuki "51"
    2. marc!n - 2 sztuki "51" liftback
    3. paysker 4 szt. liftback
    4. opbmarek - 2 sztuki "51" liftback
    5. mariu_sz - 2 szt Combi
    6. winni77 - 2 szt kombi
    7. kanguros - 2 szt kombi
    8. bohen - 2 szt kombi
    9. wojtek. - 2szt Combi
    10. szczepcio - 2 szt. combi
    11. martinex - 2szt. kombi
    12. KiLeRrosS - 2szt. Combi
    13. Daniel0607 - 2szt. liftback
    14. Cywa - 2 szt. Combi
    15. filOII - 2 szt. Combi
    16. Piotr832 - 2 szt Combi
    17. Jac_ek - 2 szt Combi
    18. Dobi - 2szt liftback
    19.ZASADZKA2 - 2szt "51"liftback
    20.Radso - 2szt. Liftback
    21.Marcin0201 -2szt "51" Liftback
    22. OORSOO - 2 szt. liftback
    23. kramar 2 szt combi
    24. El Zygmunto - 4 szt. liftback
    25. bronio 2 sztuki do combi
    26. zajcu_89 2 sztuki combi
    27. Al Capone 2 sztuki combi

Zostaw komentarz:

• Al_Capone
    odpowiedział(a)
    Jeżeli można się jeszcze do listy dopisac to ja poprosze 2szt do Kombi

Zostaw komentarz:

• marc!n
    odpowiedział(a)
    __atomek__, ja założyłem sprezyny od wiatrówki.
    działały około 2 dni i straciły sprezystość :/
    ale efektem ubocznym było wypchniecie klapy około 0.5 cm wiec wróciłem do rozwiazań fabrycznych
    teraz dalej szukamy odpowiednich sprezyn

Zostaw komentarz:

• abstinent
    odpowiedział(a)
    dzisiaj założyłem sprężynki i lipa, nie działa. Słabe siłowniki, trzeba będzie kupić nowe :P

Zostaw komentarz:

• Deo
    odpowiedział(a)
    filOII, bo firmy, z którymi rozmawiam podają mi ceny w netto
    CYWA, sprężyny będę miał w poniedziałek wtorek u siebie, także jak tylko coś się wyjaśni to dam znać na forum.

Dla tych co nie chcą czekać
    Sprężyny po około 11PLN netto/sztuka można kupić w FCPK Bytów (rozmawiałem z Panią Sylwią Brzestowską)

Odpowiednikiem sprężyn SB-20051 z katalogu Metalimpexu, są SI-M20051 w katalogu FCPK Bytów

Zostaw komentarz:

• __atomek__
    odpowiedział(a)
    maku-2004, kolega Marc!n jak widzę na filmie z poprzedniej strony rowiązał sprawę, wiec zwróćcie się do niego z pytaniem jakie sprężyny zastosować

Zostaw komentarz:

• CYWA
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez Deo

1. Sprężyny do tłoczników ST 11540 60 sztuk cena netto za sztukę 5,00 PLN
    2. Sprężyny do tłoczników ST 11550 60 sztuk cena netto za sztukę 6,10 PLN
    3. Sprężyny do tłoczników ST 11580 60 sztuk cena netto za sztukę 7,40 PLN

Katalog

Te ostatnie sprężyny z długości 64 mm skracają się do 32, także skoro SB-20051 skracały się do 31 mm to te też powinny wejść do liftbacka.
    Deo zamówiłeś te co wymieniłeś powyżej? Jeśli tak to bardzo interesuje mnie jak wypadnie test z klapą. Czy wreszcie trafimy na sprężynki, które dadzą radę?

Zostaw komentarz:

• filOII
    odpowiedział(a)
    Deo, czemu piszesz wszedzie netto? przeciez i tak vatu nie odpisze a wogole to co to za vat by byl ( oj nie zlosc sie ) ;-)

Zostaw komentarz:

• Deo
    odpowiedział(a)
    Pośpiech jest wskazany przy łapaniu pcheł.
    Zamówiłem w Alcomex'ie 6 sztuk do testów, bo nie chce później wysłuchiwać, że zamówiłem kawałek drutu, który możecie sobie postawić co najwyżej na biurku przy komputerze. :evil:

Poza tym, jeśli jest możliwość kupienia dwóch za cenę jednej, to dlaczego mam u kogoś przepłacać :?: :roll:

Zresztą, jak chcecie wtopić pieniądze, to ja nie widzę najmniejszego problemu.
    Jutro jak będę w pracy, to podam na forum dane do osoby z FCPK Bytów, z którą rozmawiałem i pozamawiacie sobie sprężynki.

I tak jeszcze informacyjnie:
    cena sprężyny to około 11PLN netto / sztuka
    kurier 15 lub 22 PLN

Zostaw komentarz:

• maku-2004
    odpowiedział(a)
    Witam.
    Czy komuś udało się otworzyć klapę w liftbecku na sprężynach zakupionych, bo ja z CYWĄ testowaliśmy czerwone sprężynki długości 44mm i się nie sprawdziły. Nie zakupowałem 51 bo siła tych sprężynek jest prawie dwa razy większa i zamykanie klapy staje się dużo cięższe.

Zostaw komentarz:

• filOII
    odpowiedział(a)
    aaaaaaaaaaaaaaaamen ;-)

Zostaw komentarz:

• marc!n
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez oorsoo
    Często więcej wydajemy na codzienne duperele więc kilka złotych nie robi różnicy
    zbieramy kase i lecimy dalej z tematem 2-3 zł różnicy nie bedzie wielką tragedią

Zostaw komentarz:

• oorsoo
    odpowiedział(a)
    filOII, przyłączam się do opinii

Często więcej wydajemy na codzienne duperele więc kilka złotych nie robi różnicy

Zostaw komentarz:

• Andrev3
    odpowiedział(a)
    filOII, aleś Ty niecierpliwy :P

Zostaw komentarz:

• filOII
    odpowiedział(a)
    Deo, a co tu sie targowac o cene daje 15 za sztuke i czekam + oczywiscie jak najbardziej szybki kurier. Przelew od reki. Przeciez to tylko dwie na jeden samochod. Juz mam dosyc podnoszenia tej klapy

Zostaw komentarz:

• Maru 123
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez Deo
    Maru 123, w Metalimpexie czas oczekiwania na SB-20051 to dwa tygodnie
    się znaczy się skończyły-mi wcześniej wysłali z dnia na dzień :roll:

Zostaw komentarz:

• marc!n
    odpowiedział(a)
    mi jest obojętnie - dostosuje sie do ogółu
    Deo, podaj gdzie wysyłac pieniądze i ile

tylko ja chce taką która bedzie miesciła sie w liftbacku...

Zostaw komentarz:

Pracuję...