[O2] automatyczne otwieranie klapy bagażnika

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• oorsoo
    odpowiedział(a)
    Wiatm

dzisiaj przyszły do mnie nowe sprężyny gazowe 569mm/830N/skok: 240mm.
    Już na etapie montażu różnica była kolosalna, bo klapa trzymała się w górza na jednym siłowniku... jak się okazało to była pierwsza oznaka porażki w tym teście.

Po zamontowaniu oby sprężyn zamknięcie bagażnika to nie lada sztuka i musiałem włożyć kawał siły, ale klapa po zwolnieniu sama powędrowała do góry

Można by odtrąbić połowiczny sukces, bo kosztem siłowania się z zamknięciem otrzymałem automatycznie otwieraną klapę........ niestety szczęście trawło krótko bo jak się okazało, klapa się zamyka, ale delikatnie wysuwa się do tyłu samochodu, tak że jej tył nie jest równy z linią świateł

Siłowniki wróciły do wersji ori, ale mam 2 uwagi związane z tym testem:

1) jeżeli istnieje konieczność wymiany siłowników to spokojnie można użyć krótszych (w oryginale 590mm) te miały 21 mm mniej, ale z zachowaniem odpowiedniego skoku 230-240 mm dzięki temu zyskuje się jakieś 15-20 mm na odległości od cylindra do mocowania. standardowe 32 mm zamieniają się nawet w 50, a to pozwala na silniejszą sprężynę

2) tutaj mam drugą uwagę na podstawie obserwacji zachowania klapy przy większej sile na sprężynach. Trzeba się zastanowić, czy w dłuższym czasie zamocowanie sprężyn nie wpłynie negatywnie na zachowanie się klapy. Jeżeli sprężyna nie będzie tracić właściwości fizycznych to jakby nie patrzeć wektor siły tej sprężyny będzie działał wypychając klapę do tyłu. Pytanie na ile będzie to negatywne w dłuższym okresie czasu....

Zostaw komentarz:

• El Zygmunto
    odpowiedział(a)
    Czy w takim razie zamówienie grupowe jest jeszcze aktualne?
    Czy każdy działa na własną rękę i ma się rozumieć na własne ryzyko :diabelski_usmiech

Zostaw komentarz:

• Deo
    odpowiedział(a)
    u mnie po 24h godzinach od zamocowania nie ma żadnych problemów.
    Mam nadzieję, że nie skończy się to jak u kolegi lilo

Zostaw komentarz:

• oorsoo
    odpowiedział(a)
    tyle, że za wyjątkiem pełnych spodni po strzale nagle uwalnianej sprężyny gazowej nie ma specjalnie chyba co się dziać. sprężyna gazowa chowa się w czymś na kształt kanału ograniczonego karoserią i obudową klapy

do mnie jutro powinny zawitać dwie sprężynki gazowe 830N, mam nadzieję, że z mocowaniem identycznym jak ori więc szybko zobaczę czy może 300N bezpośredniej siły w sprężynie cokolwiek zmieni. jest jeszcze siłownik 910N, ale ma tylko 225 mm skoku i nie wiem, czy to czasem nie za mało jak na nasze klapy

Zostaw komentarz:

• djczas
    odpowiedział(a)
    Klapa tylna w liftbacku jest prawie 2 krotnie cięższa więc i siła sprężyn jest większa co za tym idzie może tak jak w przypadku kolegi lilo, nie wytrzymać mocowanie

Zostaw komentarz:

• piotrek_os
    odpowiedział(a)
    Wiec chyba trzeba kogoś wozić w bagazniku (i bedzie jakis murzynek klape wypychał), zeby to podnoszenie szkody nie narobiło....

Zostaw komentarz:

• lilo
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez misiek^wro
    lilo, ciesz sie ze tylko takie szkody, u kolegi Michała z RSki z Wroclawia sprezyny narobily takiego rabanu, ze mu klape przemiescilo i teraz ociera przy zamykaniu :evil:
    :shock: :shock: :shock:

Mnie to już wyleczyło z automatycznego podnoszenia :evil:

Zostaw komentarz:

• misiek^wro
    odpowiedział(a)
    lilo, ciesz sie ze tylko takie szkody, u kolegi Michała z RSki z Wroclawia sprezyny narobily takiego rabanu, ze mu klape przemiescilo i teraz ociera przy zamykaniu :evil:

Zostaw komentarz:

• lilo
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez marc!n
    moze jakiś dowód w postaci filmu?
    No chyba za szybko się pochwaliłem :evil: po jeździe testowej na zakupy , całość przywróciłem do wersji fabrycznej :x ponieważ podczas jazdy jeden siłownik wyskoczył z mocowania :shock: i tak huknęło o klapę że o mało zawału nie dostałem . Na szczęście siłownik nie trafił w szybę

Zostaw komentarz:

• marc!n
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez lilo
    Ja zamontowałem i działa

moze jakiś dowód w postaci filmu?
    i opis jakie konkretnie sprezyny !!

Zostaw komentarz:

• bzyq_74
    odpowiedział(a)
    Podziękowania serdeczne dla kolegi __atomek__ za poświęcenie cennego czasu (10min) w założeniu sprężynek
    Przy zakładaniu nawet na jednej klapa poszła w górę :szeroki_usmiech

Zostaw komentarz:

• lilo
    odpowiedział(a)
    Ja zamontowałem i działa :diabelski_usmiech
    Tylko że chciałem polepszyć i trochę bardziej je skróciłem i teraz byłem zmuszony podkładki dołożyć :P

Zostaw komentarz:

• Deo
    odpowiedział(a)
    Wczoraj dostałem sprężyny do testów okazuje się, że do Liftbacka trzeba będzie zamontować ST 11580 czyli odpowiednik SB20051.

Wieczorem dam znać czy sprężyna dalej spełnia swoje zadanie czy podobnie jak poprzednia, którą założyłem uległa trwałemu odkształceniu.

Zostaw komentarz:

• marc!n
    odpowiedział(a)
    czekamy

Zostaw komentarz:

• paysker
    odpowiedział(a)
    spox

Zostaw komentarz:

• Deo
    odpowiedział(a)
    paysker, jutro maja do mnie dotrzeć 3 rodzaje sprężyn do liftback, także po pracy będę testował.

Zostaw komentarz:

• paysker
    odpowiedział(a)
    czy juz ktos sprawdzil sprezyny do liftbacka??

Zostaw komentarz:

• zajcu_89
    odpowiedział(a)
    Ja odpadam z listy, zamawiam na własną rękę, mam mało czasu.
    @ Al Capone wstawiłem Cie 1 do góry w moje miejsce
    To aktualna lista:

1. Deo - 2 sztuki "51"
    2. marc!n - 2 sztuki "51" liftback
    3. paysker 4 szt. liftback
    4. opbmarek - 2 sztuki "51" liftback
    5. mariu_sz - 2 szt Combi
    6. winni77 - 2 szt kombi
    7. kanguros - 2 szt kombi
    8. bohen - 2 szt kombi
    9. wojtek. - 2szt Combi
    10. szczepcio - 2 szt. combi
    11. martinex - 2szt. kombi
    12. KiLeRrosS - 2szt. Combi
    13. Daniel0607 - 2szt. liftback
    14. Cywa - 2 szt. Combi
    15. filOII - 2 szt. Combi
    16. Piotr832 - 2 szt Combi
    17. --------------------
    18. Dobi - 2szt liftback
    19.ZASADZKA2 - 2szt "51"liftback
    20.Radso - 2szt. Liftback
    21.Marcin0201 -2szt "51" Liftback
    22. OORSOO - 2 szt. liftback
    23. kramar 2 szt combi
    24. El Zygmunto - 4 szt. liftback
    25. bronio 2 sztuki do combi
    26. Al Capone 2 sztuki combi

Zostaw komentarz:

• andriu21tg
    odpowiedział(a)
    zobaczymy za 2 miechy jak tam silowniki w innych autach i bedzie mozna sie juz jakos z sensem wypowiedziec ..

Zostaw komentarz:

• winni77
    odpowiedział(a)
    też już widziałem kilka takich spojrzeń na parkingu gdy otwierałem klapę u siebie :lol:
    Taka prosta rzecz a cieszy. Chyba powinniśmy link do tego tematu wysłać Skodzie, żeby zaczęli coś takiego robić. Choć pewnie byłyby względy BHP które utrudniałyby montowanie czegoś takiego fabrycznie.

Zostaw komentarz:

• Maru 123
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez blind_walker
    P.S. Dzisiaj byliśmy rodzinką w Ogrodzieńcu na wycieczce i na parkingu otworzyłem klapę z pilocika, a gościu w nowym Audi A4 taaaaaakie :shock: gały
    też już widziałem kilka takich spojrzeń na parkingu gdy otwierałem klapę u siebie :lol:

Zostaw komentarz:

• Jac_ek
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez blind_walker
    P.S. Dzisiaj byliśmy rodzinką w Ogrodzieńcu na wycieczce i na parkingu otworzyłem klapę z pilocika, a gościu w nowym Audi A4 taaaaaakie :shock: gały
    no masz ;-)... nawet palcem się łatwiej otwiera, dotykasz do zamka i pyk klapa sama do góry leci, tylko nie można stać za blisko ;-), w każdym razie jest super, nie mówiąc o wygodzie.

Zostaw komentarz:

• blind_walker
    odpowiedział(a)
    Jac_ek, w Fabii I jest mniej miejsca na ściśniętą sprężynkę niż w Octavi po zamknięciu klapy- oglądałem w Fabiszonie od dziadka.

Zostaw komentarz:

• oorsoo
    odpowiedział(a)
    a może po prostu wymienić teleskopy na coś mocnieszego??

z tego co oglądałem katalog krosna to można znaleźć i zabawki mające siłę 1000N

kwestia końcówek to nie powinien być problem, a dla tych, których sprężynki i tak dokonały żywota to i tak bez znaczenia bo stoją przed wyborem zakupu nowego kompletu (chociażby ja, gdzie moja czeszka ma już 6 latek)

jedyny mój problem to dobór wielkości, której nie bardzo czuję. katalog do maxymalna długość 492mm i skok 184 mm siła 515 N

moje pytanie czy maxymalna długość może być krótsza czy dłuższa (rozumiem, że zależy też od skoku) i czy 800 albo 1000N nie będzie mordercze

może ktoś jest lepszy ode mnie z fizyki?

Zostaw komentarz:

• djczas
    odpowiedział(a)
    oorsoo, jak będzie to rurka kapkę dłuższa to nie będzie wtedy żadnego problemu

Zostaw komentarz:

Pracuję...