Zamieszczone przez Andoran
[O2] automatyczne otwieranie klapy bagażnika
Zwiń
X
-
-
-
Zamieszczone przez Andoranbardzo fajny temat, założyłem sprężyny i wszystko bangla. Jedyny mankament że ciężko zamyka się klapa, trzeba użyć dużo więcej siły niż wcześniej, po drugie nie da się zamknąć klapy ciągnąć za wajchę wewnętrzną tylko trza się upaprać żeby zamknąć.
czy ktoś kto to już założył ma pomysł co można zrobić żeby się lżej zamykała klapa?
ogólnie gratuluje wszystkich którzy nad tym siedzieli i wyczaili patent - szacun
Zostaw komentarz:
-
-
Kod:[b]PS --> pozostał mi 1kpl sprężyn do Combi (SB 20051)[/b] - kolega zrezygnował 20 zł + 6 zł - przesyłka. Jak ktoś chętny proszę o PW - kto pierwszy ten lepszy.
Zostaw komentarz:
-
-
bardzo fajny temat, założyłem sprężyny i wszystko bangla. Jedyny mankament że ciężko zamyka się klapa, trzeba użyć dużo więcej siły niż wcześniej, po drugie nie da się zamknąć klapy ciągnąć za wajchę wewnętrzną tylko trza się upaprać żeby zamknąć.
czy ktoś kto to już założył ma pomysł co można zrobić żeby się lżej zamykała klapa?
ogólnie gratuluje wszystkich którzy nad tym siedzieli i wyczaili patent - szacun
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez DeoDomówiłem dodatkowe 4 komplety sprężyn.Dzięki
Zostaw komentarz:
-
-
SPRĘŻYNKI
cześć jakby ktoś potrzebował komplet sprężynek do kombi to zapraszam na priv posiadam taki cena 20zł za komplet (kolor niebieski) nowe jeszcze nie były nigdzie zakładane bo wycfałem się z tego moda
Zostaw komentarz:
-
-
marc!n, zamówienie zostało złożone dla tych osób, które do piątku przelały mi pieniążki.
Jeszcze nie dostałem potwierdzenia zamówienia, także postaram się domówić dodatkowe sprężyny dla spóźnialskich, ale nic nie obiecuję.
[ Dodano: Wto 22 Cze, 10 08:18 ]
Domówiłem dodatkowe 4 komplety sprężyn.
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez Jac_ekraczej nie, jedynie ściśnięcie sprężyny poz jej zakres roboczy powoduje utratę jej siły, natomiast mocowanie klapy nie jest przeciążane bo w momencie kiedy siłownik jest wciśnięty to nie pcha klapy do góry (działa wtedy sprężyna) a kiedy siłownik jest rozłożony, klapa jest w powietrzu to sprężyna wtedy nie pracuje więc siły z siłownika i sprężyny się nie sumująZamknięta klapa nie oznacza braku działania sprężyny gazowej. Jak by na to nie patrzeć im bardziej schowane tłoczysko tym większe srężenie wewnątrz cylindra. I teraz jak dodasz jeszcze siłę sprężyny to masz powód dla którego po pierwsze wypycha klapę, po drugie generuje problem dla samej sprężyny gazowej.
Rozwiązanie idealne to maksymalnie sprawne sprężyny gazowe klapy i coś dzięki czemu klapa pójdzie do góry ale nie w wektorze tych sprężyn, czyli np. sprężyna w progru odbijająca klapę. Z tym , że mam wątpliwość wtedy odnośnie samego zamka, jego skuteczności no i prozaicznego problemu z trzaśnięciem klapą, żeby zamek zaskoczył i przezwyciężona została siła takiej sprężyny w progu. :szeroki_usmiech
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez Jac_ekmisiek^wro, ja się tak przyzwyczaiłem do tego automatycznego otwierania, że nie będę nic robić do póki działa. Albo wóz albo przewóz - trzeba czekać :wink:
Też na razie nie rezygnuje ze sprężyn
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez oorsoopomysł ze sprężynami jest fajny, ale morderczy dla całego układu
Zostaw komentarz:
-
-
już powyżej 350N na siłownik klapa bagażnika w liftback'u powędruje do góry i otworzy się na max. 300N gwarantuje, że klapa pozostanie w górze. Zakładając, że oryginalnie nowe siłowniki mają 480N a więc 30% rezerwy (która pewnie związana jest z faktem, że klapa może być dodatkowo obciążana) pomysł ze sprężynami jest fajny, ale morderczy dla całego układu i tak naprawdę chyba tylko pozostaje kwestia czasu
Zostaw komentarz:
-
-
Wpłata poszła, już powinna być na koncie. PW z adresem również - czekam na sprężynki 8)
Zostaw komentarz:
-
-
misiek^wro, ja się tak przyzwyczaiłem do tego automatycznego otwierania, że nie będę nic robić do póki działa. Albo wóz albo przewóz - trzeba czekać :wink:
Zostaw komentarz:
-
-
Jac_ek, calkiem mozliwe - ale w takim raziem springi niesamowicie mocno przyspieszyly koniec eksploatacji amorow :|
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez misiek^wroBedzie
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez Jac_ekmam jedynie nadzieję że spadek mocy sprężyn nie będzie postępował dalej...
Moje padly po miesiacu - ostatnio otworzyly klape do polowy
Tyle ze ja klape otwieram parenascie razy dziennie - pewnie to tez ma spory wplyw.
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez liloja też sporo kasy utopiłem w tę modyfikację ale nie czyimś kosztem
ja zapłaciłem i czekam na sprezyny
Zostaw komentarz:
-
-
ja zauważyłem u siebie, że po ~2mies (może przez te ostatnie upały bo przecież są bardziej ściśnięte niż ich zakres roboczy) sprężyny straciły na swojej sile dość wyraźnie - ale jak na razie to jest lepiej niż było bo klapa otwiera się troszkę wolniej (bezpieczniej) ale za to o wiele łatwiej ją zamknąć.
mam jedynie nadzieję że spadek mocy sprężyn nie będzie postępował dalej...
Siłowniki jak na razie są ok - klapa otwiera się do samej góry i nie opada trzy,ma sie dobrze również przy zamykaniu nie zauważyłem żeby lżej się zamykała
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez Deotylko trzy osoby zrobiły przelew
Zostaw komentarz:
-
-
lilo, u mnie sprężyny jeszcze dają radę, ale już widzę, że siłowniki zaczynają się kończyć
Poza tym, podczas prób z innymi sprężynami, klapa mi się troszkę przestawiła.
Gdy kupie nowe siłowniki to na 99% sprężyn nie założę. Mod fajny, ale moim zdaniem nie do końca dopracowany.
Poza tym na razie:
:arrow: tylko trzy osoby zrobiły przelew
:arrow: dwie osoby zrezygnowały
:arrow: osiemnaście osób nie dało znać czy są zainteresowane sprężynami :roll:
Zostaw komentarz:
-
Zostaw komentarz: