[O2] automatyczne otwieranie klapy bagażnika

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• Al_Capone
    odpowiedział(a)
    ja jestem dupa kompletna więc pozostaje mi tylko patrzyć ci na palce A potem po chamsku skopiować ;P mea culpa :twisted:

Zostaw komentarz:

• Jac_ek
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez Al_Capone
    zanim padną
    jeśli padną? może ta degradacja siły się w pewnym momencie zatrzyma, bo to co jest teraz to sprężyny osłabły i siłowniki też ale nie na tyle żeby przestało działać, mają jeszcze nadwyżkę mocy ale nie jest to już to co było na początku.

koncepcja jest taka żeby inaczej montować sprężynę - nie na siłowniku - co będzie wymagało jakiegoś patentu który nie jest jeszcze w fazie wykonywania a projektowania czyli zarys w głowie ;-)

Zostaw komentarz:

• Al_Capone
    odpowiedział(a)
    może warto przerobić już teraz zanim padną. Podzielisz się koncepcją?

Zostaw komentarz:

• Jac_ek
    odpowiedział(a)
    pewnie tak, jeśli przestanie się klapa otwierać, no i mam już parę koncepcji przeróbki tego otwierania tak żeby nie obciążać siłowników w przyszłości.

Zostaw komentarz:

• Al_Capone
    odpowiedział(a)
    wymienisz siłowniki?

Zostaw komentarz:

• Jac_ek
    odpowiedział(a)
    A ja wczoraj zauważyłem dalsze słabnięcie siłowników - choć klapa wciąż się otwiera bez problemów to nie wiem jak będzie dalej :/ jeśli nadal będzie postępować ich zużycie (tzn wiem co będzie dalej, ale nie powiem )

Zostaw komentarz:

• Al_Capone
    odpowiedział(a)
    A więc wróciłem z urlopu.

Tam gdzie byłem był garaż i imadełko. Najpierw założyłem jedna sprężynkę. Wszystko szło świetnie otwierało się pięknie zamykało sie lekko. Odstawała klapa co prawda jakieś 1-1.5mm ale cóż począć ja to wiem i mnie wkurza, ale nikt tego nie zauważy

Ale po trzech dniach raz na kilka razy klapa tak podskakiwała i się zatrzymywała i dopiero po kilku sekundach szła do góry. Pomyślałem sobie, że pewnie sprężyna się ugniata. Jako, że w domu nie mam garażu ani imadła stwierdziłem, że jak mi się później popsuje to już nie zrobię tak łatwo. A więc założyłem dwie. Teraz z dwóch stron i lekko klapa odstaje
    Działa nad wyraz świetnie Ale trzeba się namęczyć by zamknąć klapę. Ciągle mam ślady łap na szybie

Podsumowując mod genialny w prostocie. Z moimi dwiema lewymi rekami z 10 minut pierwsza, z 5 minut druga
    Potem tylko owinięcie taśma izolacyjną czarną dla ładnego wyglądu i już

Ale pytanie mam co w powyższej sytuacji. Zdjąć jedna? Czekać aż się ułożą?

P.S. Wielkie dzięki dla pionierów!

[ Dodano: Czw 29 Lip, 10 14:22 ]
    Update:
    wygląda tak:
    before
    Dropbox lets you back up photos from your iPhone, Android, Windows, or Mac. Learn more about secure cloud photo storage with Dropbox.

after
    Dropbox lets you back up photos from your iPhone, Android, Windows, or Mac. Learn more about secure cloud photo storage with Dropbox.

działa to tak:

ale niestety przy pierwszej były zniszczenia:

druga poszła jak po maśle

Zostaw komentarz:

• Jac_ek
    odpowiedział(a)
    podsyłam jeszcze link do strony w UK, mam ponad 600 odsłon filmiku z ich strony i oni też już to mają

Zostaw komentarz:

• rafik81
    odpowiedział(a)
    Witam.Znalasl juz ktos dojscie do mocniejszych silownikuw tylniej klapy to skody octawi 2 kobi zebym mi sie klapa sama podnosila?????

Zostaw komentarz:

• Al_Capone
    odpowiedział(a)
    A ja dziękuję pięknie za sprężynki. Nie mam czasu zamontować, ale moze na urlopie Musze wreszcie dostać samochód bo już tydzień stoi u dealera i czeka na brakujące dokumenty z czech

Zostaw komentarz:

• wiking
    odpowiedział(a)
    potwierdzam jak przedmówca takie same objawy

Zostaw komentarz:

• Jac_ek
    odpowiedział(a)
    u mnie jak na razie bez zmian - ciągle działa choć sprężyny osłabły, ale znowu nie na tyle żeby nie otworzyć klapy - wręcz przeciwnie - otwiera się "aksamitniej" :szeroki_usmiech

Zostaw komentarz:

• szkoda
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez _tm_
    Zamieszczone przez maxpaynemm
    Zamieszczone przez marc!n
    jedno szczescie, że pracuje w aso i blacharnie mam obok - musza wyprostowac zawiasy i mocowania siłowników - mam nadzieje ze se to uda
    I tak podziwiam Tych u których klapa wygląda jak po dzwonie, a Oni nadal wytrwale modzą automatyczne otwieranie klapy :P
    Też mnie to zadziwia
    i mnie, od samego początku

Zostaw komentarz:

• marc!n
    odpowiedział(a)
    poczatkowo napewno bajer
    jest jednak wiecej szkód niz pozytku - przynajmniej w liftbacku

Zostaw komentarz:

• Maru 123
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez _tm_
    maxpaynemm napisał/a:
    marc!n napisał/a:
    jedno szczescie, że pracuje w aso i blacharnie mam obok - musza wyprostowac zawiasy i mocowania siłowników - mam nadzieje ze se to uda

I tak podziwiam Tych u których klapa wygląda jak po dzwonie, a Oni nadal wytrwale modzą automatyczne otwieranie klapy :P

Też mnie to zadziwia

bajer Panowie, bajer :lol: :lol:

Zostaw komentarz:

• _tm_
    odpowiedział(a)
    Też mnie to zadziwia

Zostaw komentarz:

• maxpaynemm
    odpowiedział(a)

Zostaw komentarz:

• marc!n
    odpowiedział(a)
    jak skończe urlop to tez odstawiam auto do regeneracji klapy.
    jedno szczescie, że pracuje w aso i blacharnie mam obok - musza wyprostowac zawiasy i mocowania siłowników - mam nadzieje ze se to uda :|

cóz - ale przyznacie - temat ciekawy i dyskusja była rozwojowa

Zostaw komentarz:

• Deo
    odpowiedział(a)
    marc!n, sprężyny o które pytasz to ST11580
    Co do niebieskich sprężyn to u mnie nie było problemu z podnoszeniem klapy.
    Piszę w czasie przeszłym, bo wybieram się na regulację klapy, gdyż podobnie jak u CYWY klapa uległa wysunięciu.
    Jeśli chcesz te zielone to mogę Ci je wysłać, bo leżą u mnie w szufladzie i raczej ich nie będę zakładał.

Zostaw komentarz:

• marc!n
    odpowiedział(a)
    a te zielona to jakie maja oznaczenie?
    ja mam niebieskie sprezyny i klapa podnosi sie jak na pierwszym Twoim filmiku

Zostaw komentarz:

• CYWA
    odpowiedział(a)
    właśnie wróciłem z garazu - niestety sprezyny nie działają nawet z nowymi siłownikami
    dla mnie to koniec dla tego moda
    Wydaje mi sie że ten mod nadaje się TYLKO dla kombi. Liftbacki mają za ciężką klapę aby tak małe sprężynki przełamały granicę samoczynnego podniesienia się klapy. Moj kolega z Forum Fabii niestety znisczył siłownik, po kilku użyciach siłownik zaczął przeciekac
    Niekoniecznie. Wraz z maku-2004 testowalismy różne sprężyny od niebieskich SB-20051, których odpowiednikiem jest ST11550. Te spręzynki są dobre do Combi, natomiast w Lifcie sie nie sprawdziły. Testowaliśmy jeszcze w sumie trzy komplety czerwonych spręzynek SB, krótszych ale silniejszych. Jak sądził maku-2004, do otwarcia klapy potrzeba większej siły aby klapę wyżej podrzuciło i w efekcie sama się odtworzyła.
    Moja koncepcja była inna: potrzeba było dłuższej sprężyny, niekonieczie silniejszej, aby siła ze sprężyny działała na dłuższym odcinku siłownika i w konsekwencji wyzej podnieś klapę, aby mogła sama się unieść. Podczas testów z czerwonymi sprężynkami troszkę klapa się wysuneła niestety.
    Zamówiem sprężynki ST11580, które w mojej opinii mogły by dać radę. Dziś zamontowałem w swojej srebrnej strzale i zadziałało. Klapa się podnosi czasami normalnie, czasami z lakkim zawachaniem, a sporadycznie zatrzyma się i dalej nie uniesie się. U mnie są siłowniki już trochę poużywane. Zapewne w świeżych Liftach będzie klapka chodziła jeszcze pewniej za każdym razem.

[ Dodano: Pią 09 Lip, 10 18:21 ]
    Niestety po dniu używania sprężynek siłowniki padły w mojej Srebrnej Strzale.
    Filmik
    Zdemontowałem sprężynki i stwierdziłem w obu siłownikach syczenie. Czeka mnie zakup nowych siłowników. Klapa jest wysunięta jak na obrazku poniżej:

Sprężynki chyba się zmieścily dzięki temu, że klapa już była wysunięta i było więcej miejsca na tłoku siłownika.

W drugim samochodzie zamontowałem jednak sprężynki tak jak w moim bolidzie i klapa od razu uległa przesunięciu. Malutko ale zawsze.

A oto efekt modu: Filmik

Jak narazie wszystko fajnie działa.

Zostaw komentarz:

• maxpaynemm
    odpowiedział(a)
    właśnie wróciłem z garazu - niestety sprezyny nie działają nawet z nowymi siłownikami
    Wydaje mi sie że ten mod nadaje się TYLKO dla kombi. Liftbacki mają za ciężką klapę aby tak małe sprężynki przełamały granicę samoczynnego podniesienia się klapy. Moj kolega z Forum Fabii niestety znisczył siłownik, po kilku użyciach siłownik zaczął przeciekac

Zostaw komentarz:

• CYWA
    odpowiedział(a)
    Ja dopiero dziś odebrałem sprężynki. Dzięki serdeczne. Proszę o info ile trzeba dopłacić do sprężynek oraz za przesyłkę.

Zostaw komentarz:

• KiLeRrosS
    odpowiedział(a)
    Zamontowałem - działa - gra gitara

Montaż na taśmę izo wg. podpowiedzi kolegi Jac_ek. Demontaż + sprężynki + taśma + montaż = w sumie marne 10 minut roboty 8)
    .

Zostaw komentarz:

• marc!n
    odpowiedział(a)
    czy komuś działa otwieranie w liftbacku?
    jak tak to jakiś dowód w postaci filmu - bo u mnie nie działa :/
    wymieniłem na nowe siłowniki - jutro ponowny montaż

EDIT

Dziękują wszystkim za chęci i wspólne szukanie rozwiązań.

Zostaw komentarz:

Pracuję...