[O2] [O2][FL] - Dołożenie czujnika deszczu i zmierzchu

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Biszczu
    RS
    • 2011
    • 5567

Zamieszczone przez czyzyk64

Biszczu, normalnie czarna magia.
    no właśnie widzę :shock: dlatego wielki szacun
    "Denerwowanie się to zemsta na własnym zdrowiu za głupotę innych"

Komentarz

• TomekRs
      RS
      • 2011
      • 1670

swiatla autostradowe? wszystkie o2 to maja?

Komentarz

• czyzyk64
        Elegance
        • 2008
        • 866

octaviars1, ja to rozumiem, że gdy jade na dziennych i przekrocze pewna predkość to automatycznie wlączaja sie mijania

Komentarz

• kowaltom99
          Rider
          • 2009
          • 741
          • Octavia II (1Z3)
          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez maxpaynemm
          Koledzy a czy nie dało by się bez wymiany szyby jakoś usunąć stare mocowanie szyby?? I zastosować tam ori czujnik od razu z lusterkiem fotochrom???
          Ja tak zamontowałem lusterko fotochromatyczne, ale drugi raz bym się na to nie zdecydował bez wymiany szyby.
          Najgorszym do zrobienia było usuniecie podkładu z farby ceramicznej, do którego było przyklejone stare lusterko (te czarne kółko). Niestety robiłem to w sposób mechaniczny (papierem ściernym) i po 2 godzinach walki udało mi się je usunąć. Ale pomimo używania papieru 2000 i potem pasty polerskiej na szybie pozostały zmatowienia. Aby je zakryć musiałem w tym samym miejscu pomalować podkładem pod uchwyt czujnika i zamontować nowe lusterko. W efekcie nowe lusterko jest ok 2,5cm niżej niż powinno być i rynienka w której idą przewody do podsufitki jest o 2,5 cm za krótka i widać przewody. Okleiłem je czarna taśmą i na pierwszy rzut oka nikt tego nie zauważa, ale mi to przeszkadza.

Czujnik deszczy podłączałem wg touritala Enriqueza, a podłączenie samego lusterka znalazłem w innym poście.
          Lusterko samościemniające działa rewelacyjnie, czujnik też. Ale jeżeli miałbym komuś poradzić, to:
          - nie usuwać farby spod starego lusterka w sposób mechaniczny, tylko znaleźć jakieś inne rozwiązanie (chemia??)
          - najlepiej wymienić szybę na taką, która jest już przygotowana pod czujnik.

Moja szyba jest już strasznie porysowana od skrobaczki, jak będę miał możliwość to ją wymienię na taka, już gotową pod czujnik. I wtedy będę w 100% zadowolony.

Komentarz

• Enriquez
            RS
            • 2009
            • 7685
            • Superb III (3V3)

wymiana szyby na taką, która ma czujnik też nie rozwiązuje Twojego problemu, gdyż niestety ma ten uchwyt wklejony 2,5 cm niżej

Aby zakryć przewody trzeba kupić drugi oryginalny kanał kablowy (80 PLN w ASO za 10 cm - skandal) i to umiejętnie skleić i pomalować na czarno. Tak ma zrobione Samin. No ale 80 PLN to kurwa przegięcie pały. No chyba, że za 16 PLN można by jakoś podpasować ten wąs od tourana (on ma ze 20 cm) i trzeba go i tak ucinać.
            Pozdrawiam
            Marcin

Komentarz

• kowaltom99
              Rider
              • 2009
              • 741
              • Octavia II (1Z3)
              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez Enriquez
              wymiana szyby na taką, która ma czujnik też nie rozwiązuje Twojego problemu, gdyż niestety ma ten uchwyt wklejony 2,5 cm niżej

Aby zakryć przewody trzeba kupić drugi oryginalny kanał kablowy (80 PLN w ASO za 10 cm - skandal) i to umiejętnie skleić i pomalować na czarno. Tak ma zrobione Samin. No ale 80 PLN to kurwa przegięcie pały. No chyba, że za 16 PLN można by jakoś podpasować ten wąs od tourana (on ma ze 20 cm) i trzeba go i tak ucinać.
              Tak nie do końca. porównałem sobie oryginalną szybę z moją "samoróbką". Stanąłem na parkingu obok Skody IIFL z oryginalnie zamontowanym czujnikiem.
              W oryginale OII FL obudowa lustrka nachodzi tak na 1,5cm na ten "wykropkowany" pas który zasłania przestrzeń nad lusterkiem. U mnie obudowa lusterka zaczyna się ponad 1cm pod tym "wykropkowaniem"
              Ale jest coś dziwne - bo w ETKA są 2 typy tuneli do lustrka - dłuższy i krótszy. zobaczę w ASO o co chodzi z tymi tunelami.

Komentarz

• Enriquez
                RS
                • 2009
                • 7685
                • Superb III (3V3)

Ale oryginalnej nie kupisz poza ASO.
                Pozdrawiam
                Marcin

Komentarz

• Maicroft
                  Moderator
                  S_OCP MemberModeratorr
                  • 2004
                  • 25757
                  • Audi

Przeciez mozna kupic zamiennik szyby z miejscem na czujnik deszczu - chyba ze nie o to chodzi
                  Spritmonitor.de

Komentarz

• Enriquez
                    RS
                    • 2009
                    • 7685
                    • Superb III (3V3)

W zamienniku jest uchwyt do czujnika umieszczony za nisko.
                    Pozdrawiam
                    Marcin

Komentarz

• krzynol
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 10960
                      • Superb II combi (3T5)
                      • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                      • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

KODOWANIE CZUJNIKA RLS (krótkie i długie)
                      ->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
                      ->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
                      poprzednie modele:
                      ->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
                      ->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
                      O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003

Komentarz

• misiek^wro
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 8321

Enriquez, Ty to jestes mózg :twisted:
                        Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
                        Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
                        ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!

Komentarz

• Aras
                          Ambiente
                          • 2008
                          • 163
                          • Citigo

Zamieszczone przez Enriquez
                          W zamienniku jest uchwyt do czujnika umieszczony za nisko.
                          i to niezależnie od marki szyby. Więc może jednak jest coś nie teges z tą osłoną kabli?

Komentarz

• rucinski
                            Classic
                            • 2011
                            • 26

Jak odkleić lusterko od szyby ??

Komentarz

• kowaltom99
                              Rider
                              • 2009
                              • 741
                              • Octavia II (1Z3)
                              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez rucinski
                              Jak odkleić lusterko od szyby ??
                              Lusterko przekręcasz w lewo o 90 stopni i odchodzi od mocowania - zaczepu
                              Zaczep to metalowy odlew przyklejony do tej czarnej kropki na taśmę dwustronną (baardzo silną).

Ja zaczep oderwałem od szyby poprzez:
                              - podgrzewanie suszarką
                              - delikatne podcinanie i podważanie skalpelem
                              W końcu sam odpadł.

Komentarz

• Enriquez
                                RS
                                • 2009
                                • 7685
                                • Superb III (3V3)

alternatywny sposób zamontowania czujnika:

Pozdrawiam
                                Marcin

Komentarz

• czyzyk64
                                  Elegance
                                  • 2008
                                  • 866

generalnie wszystko tak jak na naszym forum, zmienia sie tylko miejsce mocowania. Jedno mnie ciekawi, czy ktos ma może nr tych blaszek zapinek, mysle , że bedą lepsze od tego drucika , i czy one pasuja do tego naszego uchwytu. ? Wygladaja jak orginalne.
                                  Załączone pliki

Komentarz

• Biszczu
                                    RS
                                    • 2011
                                    • 5567

Enriquez, bardziej odpowiada mi Twój, gdyż schowany jest za lusterkiem

czyzyk64, pasują, bo akurat te blaszki są od Tourana

Komentarz

• czyzyk64
                                      Elegance
                                      • 2008
                                      • 866

Biszczu, no własnie nie wiem tak do konca, bo w/g opisu to chyba jest mocowanie + blaszki od mercedesa. Ale tak chyba.

Komentarz

• Biszczu
                                        RS
                                        • 2011
                                        • 5567

mam prośbę, jak możesz zrób dla mnie zdjęcie gdzie pokazane podłączenie do bezpiecznika :wink:

Komentarz

• andrzej111
                                          L&K
                                          • 2010
                                          • 1391

Enriquez, wiesz ile kosztuje przednia szyba w ASO?
                                          Podsumowując żeby mieć kompletny zestaw potrzeba

?
                                          Sprzedam silikon do pokrywy rozrządu CDAA, CDAB, CCZA - D174003A2 - info na PW

Komentarz

• misiul
                                            Rider
                                            • 2011
                                            • 521

andrzej111, przednia szyba w ASO 1400 zł dla klienta dla ubezpieczyciela 1 800. Z montażem.

Jestem przed wymianą szyby po kamieniu. Enriquez zachęca mnie na tą z miejscem na czujnik.
                                            ASO podało mi aż 3 rodzaje szyb i każe mi wybrać na moją odpowiedzialność. Podali z etki:
                                            120845011 BK 112MM stan 0
                                            1208450011 BQ 81MM stan 7
                                            1208450011 BD stan 6

O co chodzi, pomóżcie, bo w poniedziałek muszę podjąć decyzję - jaka szyba czy z czujnikiem, czy zwykła.Ogólnie strasznie mnie zniechęcają, że czujnik to połowa auta do rozebrania, że sterownik z Ambiente nie obsłuży, że nikt mi się nie podejmie zmontowanie tego..

Komentarz

• JerzyM73
                                              Rider
                                              • 2010
                                              • 602

Zamieszczone przez misiul
                                              andrzej111, przednia szyba w ASO 1400 zł dla klienta dla ubezpieczyciela 1 800. Z montażem.

Jestem przed wymianą szyby po kamieniu. Enriquez zachęca mnie na tą z miejscem na czujnik.
                                              ASO podało mi aż 3 rodzaje szyb i każe mi wybrać na moją odpowiedzialność. Podali z etki:
                                              120845011 BK 112MM stan 0
                                              1208450011 BQ 81MM stan 7
                                              1208450011 BD stan 6

O co chodzi, pomóżcie, bo w poniedziałek muszę podjąć decyzję - jaka szyba czy z czujnikiem, czy zwykła.Ogólnie strasznie mnie zniechęcają, że czujnik to połowa auta do rozebrania, że sterownik z Ambiente nie obsłuży, że nikt mi się nie podejmie zmontowanie tego..
                                              Koszt samej szyby pod czujnik jaka ASO płaci to rząd 650 zł. Jak mi wymieniali szybę to mechanik zostawił w aucie kwit pobrania z magazynu i była tam taka kwota (gdzieś mam nawet ten kwit) tak więc z robocizną zarabiają ponad 100% na całości
                                              Był tam dokładnie nr szyby jak znajdę to Ci napiszę.
                                              Ale faktycznie jak mi zamawiali to mieli dwa nr. i musieli się skonsultować.
                                              O III 4x4 2,0TDI Elegance+dynamic+amazing+GSM i inne
                                              Poprzednia O II FL 2.0 TDI elegance + dynamic

Komentarz

• andrzej111
                                                L&K
                                                • 2010
                                                • 1391

Byłem ostatnio na przeglądzie za zeta i cena szyby to 900, więc 500zł za montaż to trochę dużo Nie słuchaj "fachowców" z ASO tylko Enriqueza Poza tym jakbym mieszał w Łodzi to bym się w ogóle nie zastanawiał i uderzał do Enriqueza na montaż czujnika

Komentarz

• misiul
                                                  Rider
                                                  • 2011
                                                  • 521

andrzej111, a myslis .ze ze kto mnie namowil na czujnik.widzielismy sie w sobote.pierwszy krok nalezy do mnie wybor wlasciwej szyby w aso i tu niestety schody. czujnik deszczu juz do mnie leci z wloch.

Jerzy ktore aso wymienialo Ci szybe,zadowlony jestes?

Komentarz

• andrzej111
                                                    L&K
                                                    • 2010
                                                    • 1391

Nie wymieniałem szyby, myślałem że cały mod w tysiaku się zamknie dlatego czekam na kamyk który mnie zmobilizuje do wymiany szyby.

Komentarz

Pracuję...