Zamieszczone przez czyzyk64
[O2] [O2][FL] - Dołożenie czujnika deszczu i zmierzchu
Zwiń
X
-
Zamieszczone przez maxpaynemmKoledzy a czy nie dało by się bez wymiany szyby jakoś usunąć stare mocowanie szyby?? I zastosować tam ori czujnik od razu z lusterkiem fotochrom???
Najgorszym do zrobienia było usuniecie podkładu z farby ceramicznej, do którego było przyklejone stare lusterko (te czarne kółko). Niestety robiłem to w sposób mechaniczny (papierem ściernym) i po 2 godzinach walki udało mi się je usunąć. Ale pomimo używania papieru 2000 i potem pasty polerskiej na szybie pozostały zmatowienia. Aby je zakryć musiałem w tym samym miejscu pomalować podkładem pod uchwyt czujnika i zamontować nowe lusterko. W efekcie nowe lusterko jest ok 2,5cm niżej niż powinno być i rynienka w której idą przewody do podsufitki jest o 2,5 cm za krótka i widać przewody. Okleiłem je czarna taśmą i na pierwszy rzut oka nikt tego nie zauważa, ale mi to przeszkadza.
Czujnik deszczy podłączałem wg touritala Enriqueza, a podłączenie samego lusterka znalazłem w innym poście.
Lusterko samościemniające działa rewelacyjnie, czujnik też. Ale jeżeli miałbym komuś poradzić, to:
- nie usuwać farby spod starego lusterka w sposób mechaniczny, tylko znaleźć jakieś inne rozwiązanie (chemia??)
- najlepiej wymienić szybę na taką, która jest już przygotowana pod czujnik.
Moja szyba jest już strasznie porysowana od skrobaczki, jak będę miał możliwość to ją wymienię na taka, już gotową pod czujnik. I wtedy będę w 100% zadowolony.
Komentarz
-
-
wymiana szyby na taką, która ma czujnik też nie rozwiązuje Twojego problemu, gdyż niestety ma ten uchwyt wklejony 2,5 cm niżej
Aby zakryć przewody trzeba kupić drugi oryginalny kanał kablowy (80 PLN w ASO za 10 cm - skandal) i to umiejętnie skleić i pomalować na czarno. Tak ma zrobione Samin. No ale 80 PLN to kurwa przegięcie pały. No chyba, że za 16 PLN można by jakoś podpasować ten wąs od tourana (on ma ze 20 cm) i trzeba go i tak ucinać.Pozdrawiam
Marcin
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Enriquezwymiana szyby na taką, która ma czujnik też nie rozwiązuje Twojego problemu, gdyż niestety ma ten uchwyt wklejony 2,5 cm niżej
Aby zakryć przewody trzeba kupić drugi oryginalny kanał kablowy (80 PLN w ASO za 10 cm - skandal) i to umiejętnie skleić i pomalować na czarno. Tak ma zrobione Samin. No ale 80 PLN to kurwa przegięcie pały. No chyba, że za 16 PLN można by jakoś podpasować ten wąs od tourana (on ma ze 20 cm) i trzeba go i tak ucinać.
W oryginale OII FL obudowa lustrka nachodzi tak na 1,5cm na ten "wykropkowany" pas który zasłania przestrzeń nad lusterkiem. U mnie obudowa lusterka zaczyna się ponad 1cm pod tym "wykropkowaniem"
Ale jest coś dziwne - bo w ETKA są 2 typy tuneli do lustrka - dłuższy i krótszy. zobaczę w ASO o co chodzi z tymi tunelami.
Komentarz
-
-
->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
poprzednie modele:
->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez rucinskiJak odkleić lusterko od szyby ??
Zaczep to metalowy odlew przyklejony do tej czarnej kropki na taśmę dwustronną (baardzo silną).
Ja zaczep oderwałem od szyby poprzez:
- podgrzewanie suszarką
- delikatne podcinanie i podważanie skalpelem
W końcu sam odpadł.
Komentarz
-
-
andrzej111, przednia szyba w ASO 1400 zł dla klienta dla ubezpieczyciela 1 800. Z montażem.
Jestem przed wymianą szyby po kamieniu. Enriquez zachęca mnie na tą z miejscem na czujnik.
ASO podało mi aż 3 rodzaje szyb i każe mi wybrać na moją odpowiedzialność. Podali z etki:
120845011 BK 112MM stan 0
1208450011 BQ 81MM stan 7
1208450011 BD stan 6
O co chodzi, pomóżcie, bo w poniedziałek muszę podjąć decyzję - jaka szyba czy z czujnikiem, czy zwykła.Ogólnie strasznie mnie zniechęcają, że czujnik to połowa auta do rozebrania, że sterownik z Ambiente nie obsłuży, że nikt mi się nie podejmie zmontowanie tego..
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez misiulandrzej111, przednia szyba w ASO 1400 zł dla klienta dla ubezpieczyciela 1 800. Z montażem.
Jestem przed wymianą szyby po kamieniu. Enriquez zachęca mnie na tą z miejscem na czujnik.
ASO podało mi aż 3 rodzaje szyb i każe mi wybrać na moją odpowiedzialność. Podali z etki:
120845011 BK 112MM stan 0
1208450011 BQ 81MM stan 7
1208450011 BD stan 6
O co chodzi, pomóżcie, bo w poniedziałek muszę podjąć decyzję - jaka szyba czy z czujnikiem, czy zwykła.Ogólnie strasznie mnie zniechęcają, że czujnik to połowa auta do rozebrania, że sterownik z Ambiente nie obsłuży, że nikt mi się nie podejmie zmontowanie tego..
Był tam dokładnie nr szyby jak znajdę to Ci napiszę.
Ale faktycznie jak mi zamawiali to mieli dwa nr. i musieli się skonsultować.O III 4x4 2,0TDI Elegance+dynamic+amazing+GSM i inne
Poprzednia O II FL 2.0 TDI elegance + dynamic
Komentarz
-
-
Byłem ostatnio na przeglądzie za zeta i cena szyby to 900, więc 500zł za montaż to trochę dużo Nie słuchaj "fachowców" z ASO tylko Enriqueza Poza tym jakbym mieszał w Łodzi to bym się w ogóle nie zastanawiał i uderzał do Enriqueza na montaż czujnikaSprzedam silikon do pokrywy rozrządu CDAA, CDAB, CCZA - D174003A2 - info na PW
Komentarz
-
Komentarz