[O2] FL>2010 Climatic dołożenie czujnika temperatury

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• lu5asz
    odpowiedział(a)
    Co daje ten mod?ze trzymana jest dana temperatura? Warty montazu?

Zostaw komentarz:

• jasiek2905
    odpowiedział(a)
    Nie zapomnij dołożyć dwóch czujników temperatury i podłączyć pod panel.

Zostaw komentarz:

• Wojtenio
    odpowiedział(a)
    Jak najbardziej podejdzie bo właśnie u siebie taki wrzuciłem i działa super .

Zostaw komentarz:

• pietrek125
    odpowiedział(a)
    W moim przypadku do O2T 2012

Zostaw komentarz:

• jasiek2905
    odpowiedział(a)
    Powinien podejść do Octawii FL 2009-

Zostaw komentarz:

• pietrek125
    odpowiedział(a)
    Sorry że odgrzewam starego kotleta , ale czy ktoś się orientuje czy panel 047M podejdzie?. Ma temp na skali...

Zostaw komentarz:

• misiul
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez drodar9000
    Dziękuję bardzo za wszystkie rady i porady.
    Szczególne podziękowania dla JASIEK2905.

Wszystko złożone i co najważniejsze działa, oraz nie generują błędów.
    Zobaczymy jak będzie w czasie użytkowania.

VCDS pokazał że pomiędzy założonymi czujnikami jest 3 stopnie różnicy, czy ten rozrzut mieści się w granicy błędu, czy tez należy szukać innego czujnika aby rozrzut był mniejszy ?
    A jesteś pewien że faktycznie nie ma takiej różnicy temperatur. Aby porównać odczyty musiałbyś mieć czujniki obok siebie.

Zostaw komentarz:

• drodar9000
    odpowiedział(a)
    Dziękuję bardzo za wszystkie rady i porady.
    Szczególne podziękowania dla JASIEK2905.

Wszystko złożone i co najważniejsze działa, oraz nie generują błędów.
    Zobaczymy jak będzie w czasie użytkowania.

VCDS pokazał że pomiędzy założonymi czujnikami jest 3 stopnie różnicy, czy ten rozrzut mieści się w granicy błędu, czy tez należy szukać innego czujnika aby rozrzut był mniejszy ?

Zostaw komentarz:

• jasiek2905
    odpowiedział(a)
    Witam, sterownik to wtyczka T20 pin 3 i pin 18 to czujnik G191 środek a wtyczka T16 pin 4 i pin 8 to czujnik G192 na stopy.

[ Dodano: Sob 20 Kwi, 13 22:11 ]
    Do pinu 8 musisz dolutować przewód z czujnika.

[ Dodano: Sob 20 Kwi, 13 22:32 ]
    kolor przewodu T16 pin 8 to brązowo-biały do niego dolutuj przewód z pinu 1 czujnika a pin 2 czujnika do pinu 4 T16 w sterowniku. T20 pin 3 z pinem 2 czujnika i T20 pin 18 z pinem 1 czujnika. Tak podłączone powinno wszystko działać.

Zostaw komentarz:

• Enriquez
    odpowiedział(a)
    drodar9000,

nie 28 tylko 8 - to wspólna masa czujników.

Zostaw komentarz:

• drodar9000
    odpowiedział(a)
    Cóż znów robię podejście do montażu panela climatica.
    Dotychczas brak było czasu, ale robi sie gorąco i trzeba ruszyć z robotą.
    Dzięki Jasiek2905 nie ma już problemu z zamontowaniem środkowego czujnika.
    Jednakże na 3 stronie jest opis podłączenia czujników:
    środkowy:
    czujnik 1 - 28 panel
    2 - 3

na stopy: 1 - 8
    2 - 4

Na panelu nie ma jednak pinu nr 28. Są dwie kostki jedna ma piny od 1do 16 (mniejsza) i druga od 1 do 20 (większa). Jak prawidłowo podłączyć dodatkowe czujniki temperatury ?

Sprawdziłem w mniejszej kostce mam wolne piny 4,6,14,15,16
    zaś w wiekszej 1-4,6,9,10-15,17,18

Zostaw komentarz:

• jasiek2905
    odpowiedział(a)
    Z wiercenia wiórki nie wpadną do środka, lecz trochę pyłu z piłowania pilniczkiem iglakiem. Po włączeniu nawiewu na 4 pył wyleci lewym górnym nawiewem obok kierownicy. Co do gąbek to trudno określić co przestawiłeś, masz jakąś fotkę?

Zostaw komentarz:

• drodar9000
    odpowiedział(a)
    jasiek2905, faktycznie przeoczyłem te fotki sposób dobry bo i tak trzeba gdzieś wywiercić otwory.
    Jednak podczas wiercenia tworzą się wióry i pewnie spadną do środka nawiewu, czy nie są one jakimś problemem? Czy jest jakis pomysł aby temu zaradzić ?

Dla mnie pozostaje jeszcze problem ułożenia z powrotem tej części plastiku, tak aby gąbki pasowały. Wie ktoś jak to zrobić?

Zostaw komentarz:

• jasiek2905
    odpowiedział(a)
    drodar9000, Witam, zobacz trochę wcześniej są dwa linki do zdjęć jak zamontowałem czujnik w środkowym nawiewie, nie trzeba nawet demontować radia

Zostaw komentarz:

• drodar9000
    odpowiedział(a)
    Wojtenio Dzięki za informację.

Wczoraj zabrałem się za przeróbkę klimy i niestety poległem (ale za to zrobiłem budżetowy tempomat by CICI który też był w planach).
    Problemem okazało się zamontowanie czujnika temperatury w środkowej kratce nawiewu.
    Miejsce znalazłem bez trudu, ale za żadne skarby nie byłem w stanie wywiercić tam otworu, próbowałem wyciągnąć tą część, ale tylko po części rozszczelniłem ten kawałek nawiewu.

Proszę o informacje jak wywiercić otwór w tym miejscu i jak ustawić ten plastik aby był szczelny (chodzi o gąbki po bokach i na górze), mam nadzieję że tych łopatek w środku nie poprzestawiałem.
    Może jakaś serwisówka.

Zostaw komentarz:

• Wojtenio
    odpowiedział(a)
    Czujnik tak montowany był w ori przy climatronicu , a u nas chyba za bardzo nie ma gdzie wiec troszkę niżej nie robi problemu , tak jak to zrobił kolega misiu i też działa , co do wymiany panelu to w instrukcji serwisowej nawet zalecają ustawienie panelu przed wymianą lub demontażem : temperaturę na max w lewo obroty dmuchawy na 0 i nawiew na nogi . Po zamontowaniu jeżeli by nie funkcjonowało właściwie adaptacja klap .

Zostaw komentarz:

• drodar9000
    odpowiedział(a)
    Okazało się że zmieniając panel, należy go ustawić w takie same pozycje jak ma stary przy odłączeniu. Wówczas klapy działają OK.

Dodatkowo, wertując forum znalazłem u kolegi KRZYNOL zdjęcie z zamontowanym czujnikiem od klimatronika w nadmuchu na nogi, ale w innym miejscu.

Czy u nas nie da się zamontować czujnika w tym miejscu, czy też jest to mega utrudnione lub nadmuch został zmieniony i brak tam tego miejsca.

Zostaw komentarz:

• Enriquez
    odpowiedział(a)
    w klimatroniku adaptację robisz naciskając AC + nadmuch na twarz, nie wiem, czy to zadziała u Ciebie, ale co Ci szkodzi spróbować.

Zostaw komentarz:

• drodar9000
    odpowiedział(a)
    Udało mi się kupić okazyjnie na ebayu w Niemczech panel 3T0820047H
    Nie mam jeszcze dodatkowych czujników, ale postanowiłem zamontować go na próbę czy działa.
    Wpiąłem go i na początek wyrzucił mi następujące błędy

Address 08: Auto HVAC (J301) Labels: 3C8-907-336.lbl
    Part No SW: 3T0 820 047 H HW: 3T0 820 047 H
    Component: Climatic 130 0203
    Revision: 00005001
    Coding: 0000000000
    Shop #: WSC 73430 790 09999
    ASAM Dataset: EV_Climatic A01001
    ROD: EV_Climatic_SK35.rod
    VCID: 346318E32B1F

4 Faults Found:
    9477141 - Position Sensor for Air Distribution Flap Motor
    B109C 15 [008] - Open or Short to Plus
    Freeze Frame:
    Fault Status: 00000001
    Fault Priority: 2
    Fault Frequency: 3
    Reset counter: 142
    Mileage: 156369 km
    Date: 2000.00.00
    Time: 14:18:11

9471253 - Temperature Sensor for Footwell Vent
    B1085 15 [009] - Open or Short to Plus
    Freeze Frame:
    Fault Priority: 3
    Fault Frequency: 2
    Reset counter: 102
    Time: 14:17:43

9471509 - Temperature Sensor for Driver Side Vent in Dashboard
    B1086 15 [009] - Open or Short to Plus
    Freeze Frame:
    Fault Frequency: 1
    Reset counter: 102
    Mileage: 47539 km
    Date: 2023.14.29
    Time: 16:40:50

9472533 - Temperature Sensor for Evaporator Vent
    B108A 15 [008] - Open or Short to Plus
    Freeze Frame:
    Fault Frequency: 2
    Reset counter: 142
    Time: 14:17:43

Po ich wykasowaniu pokazały się tylko dwa prawdopodobnie dotyczące brakujących czujników, niestety zrzut się gdzieś zapodział i ponownie będę mógł go zrobić dopiero jutro.
    Ogólnie wszystkie funkcje pokręteł i przycisków działają, klapy chodzą, obieg wewnętrzny się zamyka.

Problem mam w tym że, gdy wszedłem w VCDS w zaawansowane wartości pomiarowe i włączyłem wyświetlanie temperatur, dostałem następujące wartości (zrzut poniżej).

Mam dylemat czy są one poprawne, gdyż czujnik z panela wewnątrz nie pokazuje właściwej temperatury (przynajmniej tak mi się wydaje) w porównaniu do tego co jest na zrzucie (strona 5) od użytkownika MISIUL.
    U niego temperatura z centralnego czujnika panela wyświetlana jest w lokalizacji 004 u mnie 006. U niego jest wartość 22,7 C, u mnie zaś 85 C, jak gdyby był to obwód otwarty bez czujnika (podobnie jak w lokalizacji 003).
    Czyżby czujnik w panelu był uszkodzony, a może temperatura z tego panela podawana jest w lokalizacji 012.
    Sprawdzając kodowanie które podał ENRIQUEZ (strona 8), zauważyłem że jego panel ma wersję 00004001, zaś mój 00005001, czyżby w tym tkwił problem z innymi lokalizacjami temperatur.

Jeszcze jednym problemem jest to że w połączeniu z nowym panelem przy przejściu do nadmuchu na przednia szybę, w pobliżu podszybia słychać przez chwilę takie głośniejsze rzężenie prawdopodobnie klap nadmuchu, przy starym panelu problem nie występuje.
    Czyżby potrzebna była jakaś dodatkowa adaptacja klap nadmuchu ?
    Jeżeli tak to jak należy to zrobić ?

Zna ktoś może rozwiązanie tych problemów i potrafi potwierdzić czy panel jest OK ?
    Załączone pliki

Zostaw komentarz:

• Wojtenio
    odpowiedział(a)
    W sterowniku silnika nic nie mieszasz , zostaje tak jak jest , wszystko robi panel do Climatica .

[ Dodano: Nie 17 Lut, 13 15:27 ]
    w tym wątku jest dość dokładnie opisane jak dokonać zmiany panelu i dołożenie czujników G191 i G192 , wystarczy poczytać

Zostaw komentarz:

• pandrzejczak
    odpowiedział(a)
    Jeszcze mam takie pytanko CLIMATIC jest zrobiony ale nurtuje mnie że nie mogę zmienić w sterowniku silnika że mam klimatyzację półautomatyczną jest cały czas zaznaczona że jest manualna. Oczywiście loguję i wpisuję kod 12233 i wyskakuje że jest dostęp i gdy próbuje w adaptacjach dokonać zmiany to pisze że polecenie poza zakresem Czy taką zmianę to tylko w ASO czy coś robię nie tak. Pozdrawiam

Zostaw komentarz:

• iFi
    odpowiedział(a)
    Dzięki Panowie! Teraz czekam juz jedynie na kabelki serwisowe bo coś pokręcili w centrali i nie przyszły te co powinny...

[ Dodano: Pon 04 Lut, 13 06:31 ]
    Mam jeszcze jedną prośbę. Czy ktoś z wiedzowładnych mógł by podesłać schematy połączeń dla półautomatycznego Climatika?

Zostaw komentarz:

• jasiek2905
    odpowiedział(a)
    Kodowanie same zera jest prawidłowe dla climatica. W manualu zera i 2 oznacza tylko tą różnicę LC,04,1~3,02,Humidity Sensor NOT installed

Zostaw komentarz:

• Enriquez
    odpowiedział(a)
    tu masz:

-------------------------------------------------------------------------------
    Address 08: Auto HVAC (J301) Labels: 3C8-907-336.clb
    Part No SW: 3T0 820 047 H HW: 3T0 820 047 H
    Component: Climatic 130 0203
    Revision: 00004001
    Coding: 0000000000
    Shop #: WSC 31414 790 00001
    ASAM Dataset: EV_Climatic A01001
    ROD: EV_Climatic_SK35.rod

No fault code found.

Zostaw komentarz:

• iFi
    odpowiedział(a)
    A tak z ciekawości... Ma ktoś może oryginalnie, fabrycznie climatica półautomatycznego i mógłby zrobić skan kodowania? Założyłem dzisiaj sam panel żeby zobaczyć czy działa (nigdy nie wiadomo jak to z używanymi częściami) no i zostało kodowanie samymi zerami. Wcześniej w wersji manualnej miałem kodowanie same zera i dwa na końcu... Ale niestety, nie wiem co dokładnie oznaczało tamto kodowanie i czy pasuje do nowego panelu.

Zostaw komentarz:

Pracuję...