Wojtenio,
już teraz wiem o co chodzi. G191 mam źle podłączone. W opisie na początku wątku było napisane "dolutować" ja pinu 18 w kostce nie znalazłem i wykombinowałem: literówka w opisie. To się dolutowałem do pin 8. A tu najnormalniej w świecie dołożyć do kostki trzeba kabel z konektorem w wolne miejsce.
[O2] FL>2010 Climatic dołożenie czujnika temperatury
Zwiń
X
-
Czujnik G192 ten na stopy
pin 1 czujnika ( jest oznaczenie na nim ) do masy ( w tym przypadku do lutować do przewodu kostka sterownika 16 pinowa pin 8 .
pin 2 czujnika do kostki 16 pinowej na pin 4 ( sterownik klimatyzacji )
Czujnik G191 ten w kratce :
pin 1 czujnika do kostki 20 pinowej na pin 18 ( sterownik klimatyzacji )
pin 2 czujnika do kostki 20 pinowej na pin 3
Zostaw komentarz:
-
-
TwoB, wiem że było napisane
Tylko jak teraz (po złożeniu) sprawdzić który to "1"? Da się to zrobić jakoś miernikiem? Jak nie to tylko podmiana kabelków we wtyczce.
Zostaw komentarz:
-
-
pepedealer, "1" do masy (jeśli dobrze pamiętam) w tym temacie było to opisane.
Zostaw komentarz:
-
-
Wojtenio, dziękuję za instrukcję adaptacji klap, jutro to sprawdzę. Widziałem ten zrzut ekranu z temperaturami czujników. Z czujników wychodzą po dwa przewody do kostek. Czy ma znaczenie, który przewód z czujnika jest podłączony do masy, a który jest wpięty w wolne miejsce w kostce? Wieczorem postaram się wykręcić panel od klimatyzacji i zrobię zdjęcie kostek żeby bardziej oblatani w elektronicznych tematach zweryfikowali poprawność podłączenia.
Zostaw komentarz:
-
-
pepedealer, Adaptacje klap musisz zrobić kablem w sterowniku klimatyzacji i jest tam opcja ustawienia początkowe , po uruchomieniu tej procedury jest słyszalny ruch klap w klimatyzacji , potem możesz sprawdzić wszystkie wartość z poszczególnych czujników i klap i będziesz wiedział co i jak .
Jest też taka możliwość że któryś z czujników jest uszkodzony i dlatego masz takie objawy .
Parę wątków do góry masz foto jak wyglądają ( wartości z czujników ).
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez Enriquezadaptacje klap zrobiłeś?
Trzeba nacisnąć AC i nawiew na twarz.
- kluczyk w stacyjkę i przekręcenie do zapalenia kontrolek
- ustawienie kierunku nawiewu na twarz
- wciśnięcie i trzymanie przez kilkanaście sekund przycisku od klimatyzacji.
Za pierwszym razem coś lekko zabuczało a przy kolejnych próbach już nie.
Sprawdziłem wszystkie kierunki nawiewu i jest wszystko ok.
Nie daje mi spokoju jedna rzecz. Ustawieniu kierunku szyba- nogi (godzina 9 00).
Dziś rano się temu przyjrzałem. Przez jakieś 20-25 minut jazdy ze wszystkich kratek leciało ciepłe powietrze.
Po tym czasie na szybę i z kratki kierowcy leciało coraz zimniejsze powietrze. Sprawdziłem powietrze lecące na nogi i było znacznie cieplejsze niż to co szło na szybę i kratki przy drzwiach. Z nawiewów na tył cały czas leci powietrze o tej samej temperaturze.
Jak już pisałem w piątek podłącze wóz pod komputer. Jeśli okaże się że czujniki podłączone dobrze i to to ma tak działać to chyba w ogłoszeniach pojawi się cały zestaw do przerobu manualnej klimatyzacji na tego całego climatica.
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez TwoBJednak ...AB nie podejdzie do climatica - nie ma piktogramów temperatury przy pokrętle.obecnie posiadam taki jak podajesz (wizualnie) - numeru nie sprawdzałem na nim
podany AB wynikał z katalogu... :roll:
--------------------------------------------------------
znalazłem swoje zdjęcia, AB był fabrycznie zamontowany w OIIT. - panel bez skali.
Zostaw komentarz:
-
-
adaptacje klap zrobiłeś?
Trzeba nacisnąć AC i nawiew na twarz.
Zostaw komentarz:
-
-
Ja jestem już po grzebaniu przy klimatyzacji. Czujniki dołożone i panel podmieniony. Klimatyzacja startuje, szyba tylna grzeje, sterowanie prędkością wentylatora w porządku, kierunki nawiewu zmienia jak trzeba nawet na wstecznym obieg wewnętrzny włącza. Ale powiem tak. Jak na razie to mi to tyłka nie urwało a wręcz przechłodziło. Niby ustawione 22-23 stopnie (lekko ponad połowa skali) a z nawiewów chłodne powietrze leci przy temperaturze zew +6 stopni. Na zwykłej klimatyzacji przy takim samym ustawieniu pokrętła było w aucie cieplej. W piątek jadę do znajomego żeby podłączyć wóz do komputera i sprawdzimy jakie są odczyty temperatury z czujników. Czy podczas takiej diagnozy coś jeszcze trzeba przy klimatyzacji sprawdzić/ustawić?
Zostaw komentarz:
-
-
Jednak ...AB nie podejdzie do climatica - nie ma piktogramów temperatury przy pokrętle.
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez TwoBkapi, czyli obsłuży funkcje climatica w O2Tour 2011...
ja miałem "pełny" - z grzanymi stołkami, ogrzewaniem postojowym, z Yeti-ka, i działał znakomicie.
obecnie posiadam taki jak podajesz (wizualnie) - numeru nie sprawdzałem na nim, i działa.
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez TwoBKoledzy czy panel 3T0820047AB będzie dobry?
Octavia 2009 - 2013
SuperB 2008 - 2013
Yeti 2010 - 2013
od 05.2012 zastąpiony modelem AF
Zostaw komentarz:
-
-
Mtracingpro, Kolego na twoje pytanie jest już odpowiedź w tym wątku , przy climatiku nastawy początkowe robisz w adaptacjach sterownika ( opcja klawiszowa to do climatronica ) , no i będzie potrzebny kabel .
Zostaw komentarz:
-
-
Witam serdecznie,
Czy mógłby mi ktoś odpowiedzieć krótko na pytanie czy w climaticu (nie climatronicu) można zrobić adaptacje klap nadmuchu np: wciskając kombinacje klawiszy albo przez vaga ? Jeżeli tak to jak :?:
Z góry dziękuję za odpowiedz.
Zostaw komentarz:
-
-
obrus, 2 na koncu oznacza brak czujnika wilgoci czy tam wilgotnosci (humidity sensor).
Zostaw komentarz:
-
-
U mnie jest tak:
Address 08: Auto HVAC (J301) Labels: 3C8-907-336.clb
Part No SW: 3T0 820 047 H HW: 3T0 820 047 H
Component: Climatic 130 0203
Revision: 00004001
Coding: 0000000000
Poza panelem i dwoma czujnikami temperatury - jak w temacie - nie dokładałem nic innego.
[ Dodano: Nie 03 Sie, 14 23:16 ]
Zamieszczone przez WojtenioCoding: 0000000002
Zostaw komentarz:
-
-
Wiesz być moze, tak jest ze przy mocno wgrzanym aucie zamyka obieg powietrza nad tym sie nie skupiałem, być może nawet robi to samo na wstecznym biegu, chociaz w to juz mniej wierze, ale na pewno nie zamyka obiegu przy spryskiwaniu szyb...bo mam teraz po zimie tak smierdzacy plyn, ze koza by puscila pawia i jak tylko myje szyby to cale ato wypelnia mi sie tym zapaszkiem. Stad zainteresował mnie ficzer o ktorym pisze Obrus.
Z ciekawości jutro podlacze sie VCDS-em i sprawdze czy zamyka czy nie.
Thnx Wojtenio za feedback.
Zostaw komentarz:
-
-
The_playa, Może to kwestia softu w panelu :
Address 08: Auto HVAC (J301) Labels: 3C8-907-336.lbl
Part No SW: 3T0 820 047 M HW: 3T0 820 047 M
Component: Climatic 150 0303
Revision: 00006001
Coding: 0000000002
, tez dokładałem ( z yeti ) i u mnie jest tak samo jak u obrusa , teraz w wysokie temperatury to dobrze wyczuć a nawet jak jest wnętrze wychłodzone i nastąpi nagły wzrost temperatury przez wysokie nasłonecznienie to znowu zmienia samoczynnie na obieg zamknięty ( wyraźnie słychać ruch klapy obiegu zamkniętego ) .
Myślałem że wszystkie climatiki tak mają .
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez obrusNo i z automatu działa obieg wewnętrzny przy włączeniu wstecznego biegu i ruszenia do tyłu oraz przy spryskiwaniu przedniej szyby, choć tu to tylko przy włączonym AC.
[ Dodano: Sob 27 Lip, 13 21:12 ]
Zauważyłem także, że climatic chcąc schłodzić wnętrze do zadanej temperatury podczas pracy klimy przełączą sam na obieg wewnętrzny, chyba że nawiew ustawiony jest na szybę.
Pozdro.
Zostaw komentarz:
-
-
U mnie też climatic na pokładzie. 2 dni testów i wszystko działa ok. Dzięki wskazówkom z tego postu montaż trwał ok. godziny. Wystąpiły jednak pewne straty: wylane piwo :evil: oraz posiany gdzieś wkręt od schowka pasażera.
No i z automatu działa obieg wewnętrzny przy włączeniu wstecznego biegu i ruszenia do tyłu oraz przy spryskiwaniu przedniej szyby, choć tu to tylko przy włączonym AC.
[ Dodano: Sob 27 Lip, 13 21:12 ]
Zauważyłem także, że climatic chcąc schłodzić wnętrze do zadanej temperatury podczas pracy klimy przełączą sam na obieg wewnętrzny, chyba że nawiew ustawiony jest na szybę.
Zostaw komentarz:
-
-
Daje bardzo dużo. Miałem manualną mam teraz climatic półautomatyczną i naprawdę nie żałuje, że zmieniłem sterownik i dołożyłem dwa czujniki. Ustawisz 20* stopni i jeździsz nie musisz kręcić że za ciepło lub za zimno. Warto polecam osobiście.
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez lu5aszCo daje ten mod?ze trzymana jest dana temperatura? Warty montazu?
jak ustawisz sobie np. 20* to tak trzyma i na prawde komfort jest znacznie większy niż przy manualu gdzie jest "czerwone - niebieskie" i sam celujesz w wartość jaka ci odpowiada.
wg mnie warto zainwestować.
Zostaw komentarz:
-
Zostaw komentarz: