Tempomat bez manetek, za kilka zł :-))
Zwiń
X
-
Enriquez, tez dobra opcja, ale z lutowaniem nie ma problemu. Nie wiem dlaczego nie moglem w ogole zajarzyc schematu (wiem, ze jest zajebisice prosty). Ciagle mi sie cos walilo ze ida 4 kabelki do przycisku i 4 do wtyczki. I tak kminilem jak to zrobic
Teraz wymyslilem ze ma to isc tak:
Biore kabelek, wkladam go o wtyczki w nr 3, wlutowuje w niego rezystor, lacze go z kablem, ktoru wkladam do wtyczki w nr 4 i nr 1.
Biore kabelek, wkladam go do wtyczki w nr 2 i wlutowuje w niego 2 rezystorki, lacze z pozostalymiw tym samym miejscu (umownie). Na tym kabelku pomiedzy rezystorki dolutowuje kabelek, ktory idzie do przycisku a z przycisku idzie do wtyczki w nr 1.
Taki ze mnie elektryk wysokich napiec:szeroki_usmiech
[ Dodano: Czw 23 Maj, 13 19:19 ]
Zrobilem i dzialaDzieki wszystkim za pomoc, mod roku
Budowa domów energooszczędnych, szkieletowych
www.nawmar.pl
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez exportsubrippZamieszczone przez ciciTen na zdjęciu, z napisem OFF
Mniejsza o to , generalnie patent zajebisty i gdybym nie mial u sibie ori tempomatu to bym sobie takie cos zamontowal bo faktycznie te manetki do niczego sie nie przydają, guzik dodawania gazu na manetkach dziala tak powolnie i z opóźnieniem ze itak zawsze gazu dodaje pedałem a hamuje też nogą tak wiec ten jeden guzik w zupelnosci wystarczy. Bardzo fajny MOD , i nieskomplikowany
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez gązoTaki przycisk lepszy http://allegro.pl/przelac...3276041205.htmlPozdrawiam
Marcin
Komentarz
-
-
Ja oponki nie malowałem bo napis SET nie bylby na srodku centralnie :szeroki_usmiechBudowa domów energooszczędnych, szkieletowych
www.nawmar.pl
Komentarz
-
-
W momencie gdy rozpędzę samochód do odpowiadającej mi prędkości impulsowo naciskam przycisk tempomatu. Jeśli warunki drogowe zmuszą mnie do naciśnięcia hamulca lub sprzęgła to kontrolka tempomatu gaśnie i na nowo muszę impulsowo go włączyć. Jeśli byłby tam przycisk przełączający na stałe to prawdopodobnie na nowo musiałbyś go wyłączyć i załączyć celem aktywacji tempomatu. Po 10 miesiącach od założenia tempomatu uważam, że to dobry pomysł. Tempomat najlepiej sprawdza się na płaskim terenie. Na pagórkowatej drodze niepotrzebnie z górki hamuje a pod górę dodaje bardzo dużo gazu, czyniąc jazdę nieekonomiczną. Często używam tempomat jadąc przez wioski, wtedy włączam go przy rzeczywistej prędkości około 57 km/h i nie muszę obawiać się mandatu. Załączam go wtedy jak na prędkościomierzu mam równo 60 km/h, ponieważ licznik auta zawyża trochę szybkość. Tempomat najlepiej się sprawdza w czasie, gdy chcesz spokojnie jechać do celu, przy dynamicznej jeździe nie ma kiedy go włączyć.
Komentarz
-
-
Dzięki koledze cici (pomysł) oraz koledze kecaj (kodowanie), budżetowy tempomat pięknie działa
Trzy rezystory lutowane na płytce są niewiele większe niż spinacz. Do tego taśma przewodowa i koszulki termokurczliwe. Czekam na oryginalny przycisk więc chwilowo zastosowałem zwykły (niepiękny ale działa) który zamontowałem na dolnej obudowie kierownicy w okolicy wajchy od ustawiania kierownicy.
Kilka fotekpozdrawiam Pakoś - teraz 147KM/328Nm
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez pacocasesWojtenio,
Czy jest problem z przeprowadzeniem przewodów?, miejsca dużo , a otwarcie manetki bardzo łatwe , wystarczy lekko podważyć nożykiem , przewody też przechodzą bez problemu , wszystko przygotowane do oryginalnego rozwiązania . A jak umocować mikro-włącznik ? , to już pomysłowość dowolna
.
Komentarz
-
-
Witam,
A czy ktoś próbował sposób kolegi cici zastosować w manetce niezespolonej. U mnie właśnie taka jest i się zastanawiam czy da się to tak zrobić. Tylko nie wiem gdzie się wpiąć. Tempomatu używał będę sporadycznie więc po co wywalać 200 zł na manetkę jak można za parę złociszy przycisk nabyć i też powinno hulać.
Jeśli ktoś ma instrukcję podłączenia dla manetki pojedynczej, gdzie i jak się wpiąć to będę wdzięczny.
Pozdrawiam
Komentarz
-
-
Wojtenio, obiecałem to pokazuję
Mikrowyłącznik (za 50gr.) wsunąłem w otwór (fi4mm) i zablokowałem kawałkiem sztywnej pianki technicznej. Po zamknięciu obodowy wszystko się ładnie usztywniło. Trochę mało estetycznie uciąłem nadmiar przycisku ale działa znakomicie. Uważam za najlepsze rozwiązanie - zawsze pod palcem lewej ręki. Nie trzeba podświetlenia ani odrywania rąk od kierownicy. Koszt całości tak mały że pomijalny:
Cici, nawet nie wiesz jaką nam frajdę sprawiłeś - szkoda że nie odwiedzasz już naszego forum.
[ Dodano: Sob 05 Paź, 13 21:04 ]
Wojtenio,Załączone plikipozdrawiam Pakoś - teraz 147KM/328Nm
Komentarz
-
Komentarz