VCDS 10.6

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Maicroft
    Moderator
    S_OCP MemberModeratorr
    • 2004
    • 25757
    • Audi

No wlasnie ASO ma VASa a VAS ma pewne funkcje poblokowane, bo on sie laczy z baza i sprawdza co jest/bylo ustawione fabrycznie.

A VCDS obsluguje wszystko, bez wzgledu na wersje w jakiej auto wyszlo, kwestia jedynie co obsluguje dany sterownik
    Spritmonitor.de

Komentarz

• SP9XWW
      Rider
      • 2009
      • 579

Zamieszczone przez Maicroft
      No wlasnie ASO ma VASa a VAS ma pewne funkcje poblokowane, bo on sie laczy z baza i sprawdza co jest/bylo ustawione fabrycznie.
      A VCDS obsluguje wszystko, bez wzgledu na wersje w jakiej auto wyszlo, kwestia jedynie co obsluguje dany sterownik
      No to się wszystko chyba wyjaśniło.

A tak przy okazji, słyszeliście o przypadkach odrzucenia ew. reklamacji z powodu samodzielnego przeprogramowania komputera auta?
      Nie chcę "zrobić się na szaro" i tłuc się później z ASO np. z wymianą skrzyni biegów czy innych części auto z tego powodu... :?:
      Vy 73! de S!@w

Komentarz

• Maicroft
        Moderator
        S_OCP MemberModeratorr
        • 2004
        • 25757
        • Audi

Shado mial kiedys plombe z ASO zalozona na gniazdo :lol:
        Spritmonitor.de

Komentarz

• bzik13
          Rider
          • 2009
          • 514

Zamieszczone przez Maicroft
          Shado mial kiedys plombe z ASO zalozona na gniazdo :lol:
          Założyli mu prewencyjnie czy po stwierdzeniu że coś majstruje?
          Mój liftback scout

Komentarz

• Maicroft
            Moderator
            S_OCP MemberModeratorr
            • 2004
            • 25757
            • Audi

Juz nie pamietam, to dawno bylo
            Spritmonitor.de

Komentarz

• piotrcar
              Rider
              • 2010
              • 641

panowie kupilem ten kabelek http://www.dhgate.com/super-vag-com-...613a93374.html

i jak na zlosc padlo mi dvd w laptopie i nie moge zainstalowac sterownikow i oprogramowania.czy mogl by mi ktos przeslac sterowniki do tego kabelka i program
              http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

Komentarz

• jakubd
                Ambiente
                • 2009
                • 165

rydzykujesz rozwalenie kabla (choć z wyglądu identyczna obudowa, cena i ogólny wygląd), ale proszę bałdzo:

Hasło (uwaga na małe i wielkie litery): OctaviA
                http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?p=562238

Komentarz

• Ayu
                  RS
                  • 2009
                  • 4154

jakubd, Na innym forum podają, że da się wyłączyć diagnozę tylnich lamp:
                  Wylaczenie diadnozy - przekodować należy Bordnetz (09):

Byte 18 Bit 0 Cold Diagnosis License Plate Lights active
                  Byte 18 Bit 1 Cold Diagnosis Brake Lights active
                  Byte 18 Bit 2 Cold Diagnosis Front Fog Lights active
                  Byte 18 Bit 3 Cold Diagnosis Rear Fog Lights active
                  Byte 18 Bit 4 Cold Diagnosis High Beam active
                  Byte 18 Bit 5 Cold Diagnosis Turn Signals active
                  Byte 18 Bit 6 Cold Diagnosis Back Light active
                  Byte 18 Bit 7 Cold Diagnosis Side Turn Signals active
                  Byte 19 Bit 0 Cold Diagnosis Low Beam active
                  Byte 19 Bit 1 Cold Diagnosis Front Parking Lights active
                  Byte 19 Bit 2 Cold Diagnosis Rear Parking Lights active
                  Byte 19 Bit 3 Diagnosis Rear Parking Lights active

Odznaczasz to, co ma nie być sprawdzane.

Da się to u mnie zrobić?

Komentarz

• blackrs
                    RS
                    • 2008
                    • 4826
                    • Superb II combi (3T5)
                    • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

a da sie vcds-em zwiekszyć glośnośc czujnikow cofania? bo u mnie sa tak sciszone ze ledwo co slychac...:/
                    BYŁA o1 rs
                    BYŁA o2 1.6
                    JEST S2 kombi Platinum 2.0 tdi 170 KM DSG

Komentarz

• jakubd
                      Ambiente
                      • 2009
                      • 165

hotrain: jeżeli miałbyś O2 przed FL ze znacznie starszym sterownikiem centralnej elektryki to tak (u kogoś w O2 widziałem takie ustawienia w bajcie 18tym). Ty jednak masz nowoczesny sterownik od FLki, w którym w bajcie 18tym ustawia się nie sprawdzanie żarówek, tylko wprowadza się model samochodu, a to z kolei jest dekodowane na informację, które wyjścia prowadzą do których świateł i jak się je sprawdza. Niestety sorry no bonus.
                      backrs: Ja mam taką opcję na Maxidocie w O2FL, więc VCDSem też się to da ustawić (i u mnie faktycznie jest). Obstawiam, że i u ciebie się da zmienić, ale głowy nie dam, dopóki zobaczę opcji modułu centralnej elektryki (bo to chyba tam było).

Komentarz

• blackrs
                        RS
                        • 2008
                        • 4826
                        • Superb II combi (3T5)

no ja nie mam maxi dota. musze dorwać kogoś z kabelkiem zeby mi posprawdzal te wszystkie moje moduły jakie mam i co ewentualnie moge odpalić. moja o2 jest z konca produkcji bo listopad 2008 wiec możliwe ze to ten nowszy moduł. az sie zastanawiałem czy moze juz przez przypadek nie wsadzili tego od fl bo juz je powoli zaczynali robic ale raczej to wątpliwa sprawa
                        BYŁA o1 rs
                        BYŁA o2 1.6

Komentarz

• Ayu
                          RS
                          • 2009
                          • 4154

jakubd, mhmmm, to lipa :roll:

Komentarz

• bzik13
                            Rider
                            • 2009
                            • 514

Zamieszczone przez blackrs
                            a da sie vcds-em zwiekszyć glośnośc czujnikow cofania?
                            Na pewno da się zmienić "kompozycję" dźwięków czujników, zarówno przednich jak i tylnych (zmieniałem u siebie VCDSem). Głośność, z tego co pamiętam, chyba też, w zakresie 1-4.
                            Mój liftback scout

Komentarz

• jakubd
                              Ambiente
                              • 2009
                              • 165

hotrain: Tak, staramy ci się powiedzieć od samego początku prawie, że qpa Bo my to już wiemy Tylko seksperymenty zostały.
                              blackrs: Poszukaj jakiś zjazdów w twojej okolicy, na pewno ktoś z druciakiem wgryzie ci się w octavkę. Albo wpadnij do wawy

Komentarz

• blackrs
                                RS
                                • 2008
                                • 4826
                                • Superb II combi (3T5)

aha no dzieki. juz sie jeden zgłosil co mi moze pomoc bo inni co maja vcds-a u nas to nie koniecznie pewne rzeczy potrafią zrobić
                                BYŁA o1 rs
                                BYŁA o2 1.6

Komentarz

• obrus
                                  Elegance
                                  • 2011
                                  • 783
                                  • Octavia II (1Z3)
                                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

No ja bym chciał się dowiedzieć, jak te pewne rzeczy zrobić.

Komentarz

• jakubd
                                    Ambiente
                                    • 2009
                                    • 165

Nie wszyscy muszą wszystko umieć, ważne, żeby wiedzieli jak nie napsuć. Poza tym jak zwykle nie wszystko co byś chciał się da

Komentarz

• tomek
                                      L&K
                                      • 2005
                                      • 1078

Zamieszczone przez piotrcar
                                      Pogubiłem się w tych kablach.
                                      Czy za pomocą tego kabla można zakodować halogeny jako dzienne w superbie 2009?
                                      O2FL RS | S2 | F2

Komentarz

• kable
                                        Classic
                                        • 2011
                                        • 15

Ciężko domyślić się, co w tym linku jest ale generalnie kablem hex-can usb zrobisz bez problemu. Mam taki kabel, wysłałem Ci info na PW.

Komentarz

• jakubd
                                          Ambiente
                                          • 2009
                                          • 165

tomek: taki mniej więcej kabel kupiłem (jako drugi już - poprzednio ściągnąłem sobie 908) i masz na nim pełnego VCDSa i możesz tym zrobić wszystko, co potrafi VCDS w wersji 10.6.3. Jeżeli centralna elektryka w twoim superbie ma funkcję DRL w halogenach, to tak. Niestety doświadczenia z modułem 09 nie mam w superbach, ale przeciwwskazań nie widzę.

Komentarz

• MiroTDI
                                            Ambiente
                                            • 2010
                                            • 104

Zamieszczone przez caveman_
                                            Zamieszczone przez kable
                                            Zamieszczone przez M4ciek
                                            lianqing2010 - sam u niego zamówiłem wszystko ok płytka CD 10.6.2+
                                            no właśnie tuta mam pytanie - znajomemu do passka poleciłem tego sprzedawcę i trochę mi głupio bo dostał od tego lianqing2010 jakąś jedną wielką kupę, choć sam swój (ale uniwersalny) kabel też brałem od tego dokładnie chinola;
                                            na płytce którą znajomy dostał nie ma żadnej instalki a tylko pliki do skopiowania na dysk, to jeszcze nie problem, ale aplikacja się zatrzymuje przy Auto Scan'ie na module 08. Chociaż błędy w dalszych wskazuje. Ale tak być nie powinno.

Też macie tak? Ewentualnie jakakolwiek inna >8.05 działająca z tym kablem wersja softu by się przydała.
                                            Nie, tak nie powinno być. Aplikacja ma być preinstalowana a nie kopiowana, nie powinna nigdzie stawać przy żadnym z modułów.

Witam
                                            Byłem poza domem więc miałem info od żony że przesyłka dotarła. Dziś wróciłem laptop kabelek w dłoń i do garażu...... i dokładnie tak jak opisałeś :evil: chyba za bardzo sie pośpieszyłem z info na forum
                                            Też kupowałem u tego gościa,problemów z uruchomieniem nie ma.
                                            Co do Autoscanu,to nawet nie sprawdzałem. Ja nie robię scanu,tylko klikam w listę połączeń Gateway. Wyskakuje lista wszystkich modułów i jeżeli w którymś są błędy to jest podświetlany na czerwono.
                                            Wystarczy kliknąć w ten moduł,on się otwiera i mamy odczytane błędy.
                                            Wszystko w 15 sekund,a nie jak w Autoscanie kilka minut :wink:

Komentarz

• szczepcio
                                              Rider
                                              • 2009
                                              • 318

Zamieszczone przez MiroTDI
                                              Też kupowałem u tego gościa,problemów z uruchomieniem nie ma.
                                              Co do Autoscanu,to nawet nie sprawdzałem. Ja nie robię scanu,tylko klikam w listę połączeń Gateway. Wyskakuje lista wszystkich modułów i jeżeli w którymś są błędy to jest podświetlany na czerwono.
                                              Wystarczy kliknąć w ten moduł,on się otwiera i mamy odczytane błędy.
                                              Wszystko w 15 sekund,a nie jak w Autoscanie kilka minut :wink:
                                              ja również kupowałem u niego. Niestety kabelek już uwaliłem hehehe ale to inna bajka.

Sprawdź czy robi Ci całego autoscana - czy tak jak u wszystkich innych, wykrzacza się przy module 8 i dalej nie skanuje. Dodatkowo u mnie nie dało się zmienić kodowania... pomimo klikania "done. do it" niestety nic się nie działo i wszystko wracało do poprzednich ustawień
                                              restauracja Zajazd Ostoja --> www.zajazdostoja.pl
                                              wesela, przyjęcia, bankiety, prezentacje... miejsce gdzie gotowanie staje się pasją....

Komentarz

• MiroTDI
                                                Ambiente
                                                • 2010
                                                • 104

O to ciekawe z tym kodowaniem. Sprawdzę wszystko może dziś wieczorem.

Longcoding działa.
                                                Za pierwszym razem nie przyjmował zmienionego kodowania,ale wystarczyło zamknąć program,odpalić ponownie i zadziałało.
                                                Co do Autoscanu to tak jak u innych zatrzymuje się na 08.Mnie to w sumie nie przeszkadza,bo i tak z tego nie korzystam. Panowie,za 73 zeta cudów nie ma :wink:

Komentarz

• piotrcar
                                                  Rider
                                                  • 2010
                                                  • 641

jak sprawdzic czy mam zakodowane kierunkowskazy przy gwaltownym hamowaniu??hamowalem mocno wczoraj z 100 do 0 i nic sie nie wlaczylo
                                                  http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

Komentarz

• DARO_83
                                                    Classic
                                                    • 2010
                                                    • 20

Panowie Pomocy

Mam SKODE Octavia 2 FL z 2010 roku i chcę uruchomić sobie zgodnie z filmikiem:

How-To Coming/Leaving Home In Front Fog Lights - Octavia II 2010 (Facelift)

Przestawiam dany bit i nic. W lusterkach podświetlenie drzwi się świeci przy zamknięciu z kluczyka czy otwarciu ale halogeny ani nie mrugną.

Czy muszę mieć opcje w przełączniku od świateł AUTO czy wystarczy 0 / Postojowe / Mijania. Posiadam na wyposażeniu XENONY z ASF wstawione przez fabrykę.
                                                    O2 1.8 TSI 2010

Komentarz

Pracuję...