VCDS 10.6

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Enriquez
    RS
    • 2009
    • 7685
    • Superb III (3V3)

jeszcze mi się coś takiego nie zdarzyło
    przeglądam logi jakie mam i działa nawet starsza wersja z 7N0
    Pozdrawiam
    Marcin

Komentarz

• misiek^wro
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 8321

Enriquez, no ja mialem 4 czysciochy i uzupelniajac instalation list mialem pozniej i tak bledy - nie wiem z czego wynikaly, ale jak zakodowalem gatewaya na czysto w codingu to bylo ok
      Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
      Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
      ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!

Komentarz

• Enriquez
        RS
        • 2009
        • 7685
        • Superb III (3V3)

kur..de
        w bajcie 18 nie można grzebać... chyba ich pogięło z tą wersją.
        Pozdrawiam
        Marcin

Komentarz

• kaczkalolo
          Ambiente
          • 2011
          • 134

Witam Panowie
          wiecie może czy jest taka funkcja jak test zegarów?? cos jak w lexusach ze po wlozeniu kluczyka zegarki leca do konca i wracaja??? jak cos to podpowiedzcie ktora to jest...

przypomnijcie tez ktora to jest od corner lights zeby rowniez dzialalo z kierunkiem wlaczonym jak i bez

thx

Komentarz

• Eidos71
            RS
            • 2011
            • 2050
            • Octavia II (1Z3)
            • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez kaczkalolo
            wiecie może czy jest taka funkcja jak test zegarów?? cos jak w lexusach ze po wlozeniu kluczyka zegarki leca do konca i wracaja??? jak cos to podpowiedzcie ktora to jest...
            To funkcja "staging" - duuużo o tym na forum :-)
            Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
            MOJA FURKA

Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"

Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71

Komentarz

• kowaltom99
              Rider
              • 2009
              • 743
              • Octavia II (1Z3)
              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez Enriquez
              kur..de
              w bajcie 18 nie można grzebać... chyba ich pogięło z tą wersją.
              A czy są jakies zmiany w pliku long coding do centralnej elektryki OII FL?
              Chodzi mi o plik 1K0-937-08x-09.clb , czy pojawiły się nowe opisy bitów, które były nieopisane w poprzednich wersjach?

Komentarz

• Enriquez
                RS
                • 2009
                • 7685
                • Superb III (3V3)

owszem, ale to pierdoły jakieś
                Pozdrawiam
                Marcin

Komentarz

• Rogo
                  Classic
                  • 2010
                  • 39

a mogli wstawić obsługę ledów i wyłączanie sprysków :twisted:

Komentarz

• ali7
                    Ambiente
                    • 2008
                    • 179

Zamieszczone przez Rogo
                    a mogli wstawić obsługę ledów i wyłączanie sprysków :twisted:
                    Przecież wyłączanie/wyłączanie spryskow jest opisane od dawna bajt 20 bit 5.
                    @200KM

Komentarz

• Enriquez
                      RS
                      • 2009
                      • 7685
                      • Superb III (3V3)

ale my tu mówimy o FL
                      Pozdrawiam
                      Marcin

Komentarz

• piotrcar
                        Rider
                        • 2010
                        • 641

a jak zakodowac modul haka oraz pdc przod???

dodalem modul haka w gate way i tylko wyswietla brak komunikacji..czy trzeba cos jeszcze zakodowac???

pdc tez dodalem w gate way i wyswietla modul nie zakodowany..gdzie to trzeba jeszcze zakodowac???
                        http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

Komentarz

• 1 6 D
                          Rider
                          • 2011
                          • 547
                          • Volkswagen

Nie zauważyłem w tym temacie więc napiszę, dziś znalazłem przypadkiem programik który dekoduje pliki clb, jednak nie wiem jak go namówić by pliki z 11.3 lub 11.8 dekodował, z 10.6.4 działa bez jakiegokolwiek problemu.

link:
                          написал утилиту для перегона из clb в lbl и обратно. Использование : - Pаспаковать в C:\svcdec\ - запустить CMD - >cd C:\svcdec\ - >SVCdec.exe "C:\clb\3C0-959-799-46.clb" -method=3 или 2 или 1 если не получается декодировать то тогда другим способом >SVCdec.exe "d:\7L6-9.clb" brt...
                          http://chomikuj.pl/lusob/VCDS
                          Trochę plików do VCDS, zapraszam

Komentarz

• kowal 2002
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 5161

Zamieszczone przez piotrcar

pdc tez dodalem w gate way i wyswietla modul nie zakodowany..gdzie to trzeba jeszcze zakodowac???
                            Musisz odpowiednio zakodować sam moduł ( coding w module czujników parkowania ).
                            Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
                            Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• 1 6 D
                              Rider
                              • 2011
                              • 547
                              • Volkswagen

Dodatkową rzeczą może być numer warsztatu z samych zer, czasem przy tym pisze że jest niezakodowane

Komentarz

• Grzegorz56
                                Rider
                                • 2010
                                • 266
                                • Octavia II (1Z3)
                                • CDAA 1.8 TSI 160 KM

Enriquez, w FL też to działa bajt 20 bit 5 - możesz wyłączyć lub wyłączyć spryski reflektorów.

Komentarz

• Enriquez
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 7685
                                  • Superb III (3V3)

Grzegorz56,

to wiadomo, racja
                                  natomiast chodzi o to, żeby zakodować tak jak jest w starych O2, czyli czas po którym się spryski w ogóle uruchamiają. po dłuższym przytrzymaniu wajchy. Przecież nie będę specjalnie VCDSa podłaczał, żeby spryskać reflektory. Póki co mam ukryty przełącznik, ale tgo taki półśrodek.
                                  Pozdrawiam
                                  Marcin

Komentarz

• ali7
                                    Ambiente
                                    • 2008
                                    • 179

ale my tu mówimy o FL
                                    Oczywiscie ze o FL, w rozumieniu, ze wyłączamy np. na zimę :P
                                    @200KM

Komentarz

• kowaltom99
                                      Rider
                                      • 2009
                                      • 743
                                      • Octavia II (1Z3)
                                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez 1 6 D
                                      Nie zauważyłem w tym temacie więc napiszę, dziś znalazłem przypadkiem programik który dekoduje pliki clb, jednak nie wiem jak go namówić by pliki z 11.3 lub 11.8 dekodował, z 10.6.4 działa bez jakiegokolwiek problemu.

link:
                                      http://volkswagen.msk.ru/forum/index...ic=146071&st=0
                                      Pisałem o tym programie w temacie "Wszystko o VAG-Comie".
                                      Da sie nim dekodować pliki clb ale tylko do wersji beta 11.2.
                                      Od 11.3 Amerykanie zmienili klucz kodowania.
                                      Ale spokojnie - ruskie juz pracują nad tym :-)

Komentarz

• Enriquez
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 7685
                                        • Superb III (3V3)

w sumie taki programik podważa nieco sens kupowania ori kabelka na dobrą sprawę...
                                        Pozdrawiam
                                        Marcin

Komentarz

• kowaltom99
                                          Rider
                                          • 2009
                                          • 743
                                          • Octavia II (1Z3)
                                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

w sumie taki programik podważa nieco sens kupowania ori kabelka na dobrą sprawę...
                                          Nie podważa.
                                          Nowe wersje programów obsługują coraz to nowsze sterowniki montowane w nowych samochodach. Nawet jeżeli do starszej wersji programu "wkleisz" nowe pliki lbl - to i tak to nie pomoże - nie będzie możliwe połączenie się ze sterownikiem.
                                          Ten program pomaga tak naprawdę w jednym - można przekonwertować sobie plik clb na lbl i w notatniku zrobić tłumaczenie na polski. Potem wystarczy podmienić lccode.exe z polskiej wersji i mamy podpowiedzi LC z polskimi znakami ąęń... itp.

Ale jest ważna sprawa - w programie VCDS w katalogu labels są pliki lbl - które służą tylko do przekierowywania ścieżki do właściwego pliku z danymi.
                                          I tak jeżeli chcesz aby Twój własny, przekonwertowany plik 1K0-937-08x-09.lbl działał prosto z programu, to musisz zmienić dane w pliku 1K-09.lbl

Otwórz plik 1K-09.lbl notatniku i popatrz na ścieżki zaczynające się od REDIRECT:
                                          Oryginalne przekierowania w pliku 1K-09.lbl są takie:

REDIRECT,1K0-937-08x-09.clb,1K0-937-084-??? ; Basis
                                          REDIRECT,1K0-937-08x-09.clb,1K0-937-085-??? ;
                                          REDIRECT,1K0-937-08x-09.clb,1K0-937-086-??? ; Medium
                                          REDIRECT,1K0-937-08x-09.clb,1K0-937-087-??? ; Highend

wystarczy zmienić rozszerzenia z clb na lbl:

REDIRECT,1K0-937-08x-09.lbl,1K0-937-084-??? ; Basis
                                          REDIRECT,1K0-937-08x-09.lbl,1K0-937-085-??? ;
                                          REDIRECT,1K0-937-08x-09.lbl,1K0-937-086-??? ; Medium
                                          REDIRECT,1K0-937-08x-09.lbl,1K0-937-087-??? ; Highend

oraz w katalogu LABELS umieścić nowy plik 1K0-937-08x-09.lbl i teraz VCDS będzie brał wszystkie dane do Adaptacji i Long Coding z naszego pliku lbl a nie clb

Tak jak powyżej można spersonalizować całego VCDS-a i mieć wszystkie pliki lbl po polsku (ale najpierw trzeba je przetłumaczyć :-)
                                          To trochę żmudna robota (kilkadziesiąt plików do zrobienia) - ja zrobiłem sobie tylko te pliki, które używam do mojej OII FL.
                                          Następna zaleta - jak pojawią się nowe opisy bitów - kilka chwil w Notatniku i mamy uaktualnienie :-)

PS - w załączeniu plik 1K0-937-08x-09.lbl zrobiony przeze mnie. Jest to wersja z 11.2 w której dodałem tłumczenie (tylko podpowiedzi Long Coding - korzystałem z pliku kolegi Enriqueza) - trzeba zmienić rozszerzenie z jpg na lbl
                                          - prośba do kolegi Enriqueza -czy możesz zobaczyć co ciekawego dodali w wersji 11.8 w podpowiedziach LC i uzupełnic plik?
                                          Załączone pliki

Komentarz

• 1 6 D
                                            Rider
                                            • 2011
                                            • 547
                                            • Volkswagen

U siebie próbowałem i pliki z 10.6.4 mi przetwarza, z 11.3 i 11.8 już nie, w linku który dałem wyżej pisze niby jak zrobić by z nowszych dekodowało ale ja tego nie ogarniam, mnie najbardziej interesują pliki do radia, silnika i ABSu:
                                            5M0-035-1xx-56.clb
                                            03L-906-022-CBA.clb
                                            1K0-907-379-60EC1F.clb

BTW tym programem można też przekonwertować lbl na clb też, ale nie próbowałem

Komentarz

• Enriquez
                                              RS
                                              • 2009
                                              • 7685
                                              • Superb III (3V3)

Zmiany są następujące:

Ponadto pojawiły się nowe adaptacjie w instrumentach 17, ale u mnie akurat nic nie bangla. W MY2010 w instrumentach pojawił się opis w bajcie 03 bit 1, że jest TPMS.
                                              Pozdrawiam
                                              Marcin

Komentarz

• 1 6 D
                                                Rider
                                                • 2011
                                                • 547
                                                • Volkswagen

A w hamulcach coś się pozmieniało w długim kodowaniu i może w adaptacji? Bo do tej pory w MK60EC1F wiem że były opisane bity TMPS,Hill Hold i XDS oraz ustawianie czy lewo- czy prawostronne auto jest.

Komentarz

• Enriquez
                                                  RS
                                                  • 2009
                                                  • 7685
                                                  • Superb III (3V3)

1 6 D,

w kodowaniu nic, w adaptacjach nie sprawdzałem. To co napisałeś oczywiście jest.
                                                  Pozdrawiam
                                                  Marcin

Komentarz

• 1 6 D
                                                    Rider
                                                    • 2011
                                                    • 547
                                                    • Volkswagen

Jeszcze mam pytanie o plik do modułu komfortu (ale to od wersji 11.3 jest ten sam plik co w 11.8) porównuje takie same sterowniki (1K0 959 433 BT) zamontowane w Octavii II i Scirocco i są różnice między bitami które nie są opisane w VCDS 10.6.4.

Scirocco:
                                                    80900A0002834C7F0084840D7008CACED03C00

OctaviaII:
                                                    00801A085283007F3F04050FC0084FD6907C00

Po uzupełnieniu ze stronki de.openobd.org mam tyle i to nie jest wszystko opisane z różnic kodowań:
                                                    LC,00,0,Selective Central Locking (Single Door Opening)
                                                    LC,00,1,Central Locking without Safe-Function
                                                    LC,00,2,Central Locking without self-aware UnSafe-Function
                                                    LC,00,3,Auto-Unlock (unlocking after removing key from ignition)
                                                    LC,00,4,Auto-Lock (automatic locking from 15 km/h)
                                                    LC,00,5,Central Locking with self-aware Safe-Function
                                                    LC,00,6,Central Locking Lock/Unlock Switch Rear Doors locks completly

LC,01,0,Central Locking (Rear Door): Sliding door right installed
                                                    LC,01,1,Central Locking (Rear Door): Sliding door left installed
                                                    LC,01,2,ZV-Heckklappe 2-Motoren-Schloss statt ZV-Motor verbaut
                                                    LC,01,3,ZV-Heckklappe Innentaster via CAN
                                                    LC,01,4,ZV-Heckklappe Softtouch(direkter Auswurf/keine Freigabe)
                                                    LC,01,5,ZV-Heckklappe kontaktgesteuert
                                                    LC,01,6,Central Locking (Rear Lid): ZV-Steller verbaut anstelle ZV-Motor
                                                    LC,01,7,Central Locking (Rear Lid) Part of Central Locking

LC,02,1,Central Locking (Rear Lid) "Security Lock"
                                                    LC,02,2,Zentralverriegelung Fond 1-Motoren- statt 2-Motoren-Schloss verbaut
                                                    LC,02,3,ZV-Heckklappe 1-Motoren- statt 2-Motoren-Schloss verbaut
                                                    LC,02,4,Central Locking (Rear Lid): ZV-Steller Heckscheibe kontaktgesteuert
                                                    LC,02,5,Central Locking (Rear Lid): ZV-Steller für Heckscheibe verbaut (Heckphilosophie A-MPV)
                                                    LC,02,6,Zentralverriegelung mit Einzeltürentriegelung plus Fahrertür (ETÖ und FT)
                                                    LC,02,7,Central Locking (Rear Lid): Verriegelung Verdeckkastendeckel und Heckdeckel (Heckphilosophie Cabrio)

LC,06,0,Comfort Function inactive
                                                    LC,06,1,Comfort Function Power Windows/Sunroof via Drivers Door Lock inactive
                                                    LC,06,2,Comfort Function Power Windows/Sunroof via Passengers Door Lock inactive
                                                    LC,06,3,Comfort Function Power Windows/Sunroof via Rear Lid Door Lock inactive
                                                    LC,06,4,Comfort Function Power Windows/Sunroof via Power Window Switch inactive
                                                    LC,06,5,Comfort Function Power Windows/Sunroof via Remote Control inactive
                                                    LC,06,6,Comfort Function automatic Closing
                                                    LC,06,7,Power Windows/Sunroof disabled after door Opening

LC,07,0,Comfort Opening Power Windows via Door Lock active
                                                    LC,07,1,Comfort Opening Power Windows via Power Window Switch active
                                                    LC,07,2,Comfort Opening Power Windows via Remote Control active
                                                    LC,07,3,Comfort Closing Power Windows via Door Lock active
                                                    LC,07,4,Comfort Closing Power Windows via Power Window Switch active
                                                    LC,07,5,Comfort Closing Power Windows via Remote Control active
                                                    LC,07,6,Comfort Function after authorized Access only for a limited Time

LC,08,0,Comfort Opening Sunroof via Door Lock active
                                                    LC,08,1,Comfort Opening Sunroof via Power Window Switch active
                                                    LC,08,2,Comfort Opening Sunroof via Remote Control active
                                                    LC,08,3,Comfort Closing Sunroof via Door Lock active
                                                    LC,08,4,Comfort Closing Sunroof via Power Window Switch active
                                                    LC,08,5,Comfort Closing Sunroof via Remote Control active
                                                    LC,08,6,Comfort Opening Type for Sunroof (0 = open/ 1 = lift)

LC,09,0,Comfort Opening Drivers Door Window only
                                                    LC,09,1,Rain Closing (0 = nonrecurring / 1 = permanent)
                                                    LC,09,2,Comfort Closing via Rain Light Sensor (Rain Closing) inactive

LC,10,0,Unlocking Confirmation (Blink) via Door Locks
                                                    LC,10,1,Unlocking Confirmation (Horn) via Door Locks
                                                    LC,10,2,Unlocking Confirmation (Blink) via Remote Control
                                                    LC,10,3,Unlocking Confirmation (Horn) via Remote Control
                                                    LC,10,4,Unlocking Confirmation (Blink) via Kessy
                                                    LC,10,5,Unlocking Confirmation (Horn) via Kessy
                                                    LC,10,7,Horn Confirmation Configuration blocked

LC,11,0,Locking Confirmation (Blink) via Door Locks
                                                    LC,11,1,Locking Confirmation (Horn) via Door Locks
                                                    LC,11,2,Locking Confirmation (Blink) via Remote Control
                                                    LC,11,3,Locking Confirmation (Horn) via Remote Control
                                                    LC,11,4,Locking Confirmation (Blink) via Kessy
                                                    LC,11,5,Locking Confirmation (Horn) via Kessy

LC,12,4,Comfort Closing Abortion Confirmation (Horn) active
                                                    LC,12,5,Comfort Closing Confirmation (Blink) active
                                                    LC,12,6,Anti-Theft-System Activation Confirmation (Blink) active
                                                    LC,12,7,Anti-Theft-System Activation Confirmation (Horn) active

LC,13,0,Remote Control inactive
                                                    LC,13,1,Remote Control with "Terminal 15 ON" inactive
                                                    LC,13,2,Remote Control Range Limitation active
                                                    LC,13,3,Manual Remote Control learning/unlearning active
                                                    LC,13,6,DWA schärfen mit Blinklicht quittieren
                                                    LC,13,7,DWA schärfen mit Horn quittieren

LC,14,0,Doors (0 = 2-doors / 1 = 4-doors)
                                                    LC,14,1,Front Power Windows installed
                                                    LC,14,2,Rear Power Windows installed
                                                    LC,14,3,Central Locking installed
                                                    LC,14,4,Model (0 = Left-Hand-Drive/ 1 = Right-Hand-Drive)
                                                    LC,14,6,Synchronised Mirror Adjustment
                                                    LC,14,7,Mirror Lowering with Reverse Rear (only with Memory Seats)

LC,15,0,Anti-Theft System deactivated
                                                    LC,15,1,Anti-Theft System disarming only via Remote Control or Immobilizer
                                                    LC,15,2,Anti-Theft active with intentional de-safe / Interior Monitoring inactive
                                                    LC,15,3,Anti-Theft Alarm Delay (15 sec) inactive (Thatcham)
                                                    LC,15,5,Anti-Theft System passive arming
                                                    LC,15,6,Inclination Sensor installed
                                                    LC,15,7,Interior Monitoring installed

LC,16,4,Siren installed
                                                    LC,16,5,Siren Tone Type (0 = frequency modulated / 1 = discontinuoud)
                                                    LC,16,6,Siren Alarm Type (0 = 10 Alarms (GB/Irland) / 1 = 1 Alarm (RoW))
                                                    LC,16,7,Siren Configuration blocked

LC,17,0,Rear Door Warning Lights installed
                                                    LC,17,1,Interior Door Handle Illumination installed
                                                    LC,17,2,Transmission Type (0 = Automatic / 1 = Manual)
                                                    LC,17,5,Tire Pressure Monitoring (TPMS - PR-7K3/7K4/7K5) not installed/inactive
                                                    LC,17,6,Rear Door Control Module via LIN

LC,18,5,Instrument Cluster > Comfort Menu inactive
                                                    LC,18,6,Instrument Cluster > Comfort Menu fast scrolling active
                                                    LC,18,7,Personalization inactive

Komentarz

Pracuję...