Tak też myślałem :roll: . W instrukcji stoi, że można to włączyć MaxiDOT'em lub w serwisie, w obu przypadkach z przypisem: w zależności od wersji wyposażeniowej. Ja to zinterpretowałem tak, że MaxiDOT'em mogę sam, a jeśli go nie mam, to jadę do serwisu i tam mogą mi włączyć. No i pojechałem, oni najpierw: nie ma sprawy, włączymy, ale kiedy odebrałem auto (to było przy okazji sprawdzania czegoś tam) powiedzieli, że niestety, ale ten egzemplarz nie ma takiej opcji, musiałbym mieć inną wersję komputera. Czyli wychodziłoby na to, że mając MaxiDOT'a mogę włączyć sam, lub jechać do serwisu, żeby zrobili to za mnie :shock: , a jeśli nie mam, to w ogóle nie mogę włączyć.
Pewnikiem jakieś odgórne polecenie, typu: nie włączamy klientom tego, za co przy zakupie musieliby zapłacić. I jeszcze bym zrozumiał, gdyby gdzieś było jasno napisane, że ta funkcjonalność jest w ogóle dostępna tylko po dokupieniu MaxiDOT'a. Zresztą i tak trochę dziwne, bo w sumie to zaprzyjaźniony salon (poprzez dyrektora 8) ) - ale z drugiej strony może nie aż do tego stopnia...
No i chyba już wiem w czym był problem. Wczoraj zanabyłem kabelek od kolegi innova - ze szkoleniem wliczonym w cenę ;-) . W pierwszej chwili okazało się, że wśród zainstalowanych urządzeń nie wykryło w ogóle modułu komfortu :? - pewnie panowie w ASO na tym zakończyli działania. Natomiast gdy przeszliśmy do kodowania centralnej elektryki, szukane przez nas funkcje cudownie się tam "odnalazły" :lol: . I w ten sposób mam już doświetlanie zakrętów i blokowanie drzwi po 15km/h - a zakres możliwych innych kodowań i adaptacji zjeżył mi włosy na klacie . Teraz przy najbliższej okazji czeka mnie parę sesji z VCDS'em w autku 8) .
:
: Beżowa Turbokrowa MORE Power :twisted:
:
: Było 177KM/264Nm powered by Skoda Auto
: Jest 218KM/309Nm powered by Rogalotti
:
No i chyba już wiem w czym był problem. Wczoraj zanabyłem kabelek od kolegi innova - ze szkoleniem wliczonym w cenę ;-) . W pierwszej chwili okazało się, że wśród zainstalowanych urządzeń nie wykryło w ogóle modułu komfortu :? - pewnie panowie w ASO na tym zakończyli działania. Natomiast gdy przeszliśmy do kodowania centralnej elektryki, szukane przez nas funkcje cudownie się tam "odnalazły" :lol: . I w ten sposób mam już doświetlanie zakrętów i blokowanie drzwi po 15km/h - a zakres możliwych innych kodowań i adaptacji zjeżył mi włosy na klacie . Teraz przy najbliższej okazji czeka mnie parę sesji z VCDS'em w autku 8) .
Superb2 ma taką samą elektronikę jak Octavia IIFL - tj- moduł (09) centralnej elektryki przejął funkcję modułu komfortu (46). Stąd VCDS nie łączy się z modułem (46) a wszystkie kodowania wykonuje się w module (09).
Jeżeli ASO tego nie wiedziało, to.... omijać je szerokim łukiem.
I w ten sposób mam już doświetlanie zakrętów i blokowanie drzwi po 15km/h - a zakres możliwych innych kodowań i adaptacji zjeżył mi włosy na klacie . Teraz przy najbliższej okazji czeka mnie parę sesji z VCDS'em w autku 8) .
Czy zeby sobie uruchomic doswietlanie zakretow trzbe miec przednie reflektory przeciwmgielne z funkcja corner czy jak kupilem bez tej opcji ktora kosztuje 400zl to moge sobie to uaktywnic w vcdsie za free????
kaczkakolo: Musisz mieć normalne światła przeciwmgielne dwużarówkowe: dzienno-przeciwmgielne. Wszystkie Octavie IIFL to mają teraz (poza serią Scoutów).
To co katalog nazywa "z funkcją corner" oznacza właśnie ustawienie jednej opcji w module komfortu i póki co we wszystkich IIFLkach można "jednym ruchem" włączyć. Jedź na jakiś spot, wkup się w zaufanie i ci włączą
kaczkalolo, ty masz O2, więc nie masz świateł dwużarówkowych, jak Ci wyżej piszą
możesz włączyć cornery pod warunkiem, że twój sterownik bordnetz to obsłuży
Superb2 ma taką samą elektronikę jak Octavia IIFL - tj- moduł (09) centralnej elektryki przejął funkcję modułu komfortu (46). Stąd VCDS nie łączy się z modułem (46) a wszystkie kodowania wykonuje się w module (09).
Jeżeli ASO tego nie wiedziało, to.... omijać je szerokim łukiem.
Omijam, omijam :lol: . Co prawda "zaprzyjaźnione", ale ta przyjaźń, to taka trochę jak polsko-radziecka ;-) . Rabat przy zakupie był całkiem niezły, ale z doświadczeń (nie swoich, na szczęście) wiem, że na późniejszym serwisowaniu "po znajomości" można wręcz stracić 8) .
Zamieszczone przez kaczkalolo
super 400 zl wiecej w kieszeni, BTW nizle zdzierają za parę kliknięć myszką pfff....
A najlepsze, to że zdziercami nie są w tym przypadku dealerzy, tylko SAP, a jeszcze bardziej prawdopodobne, że SA .
:
:
:
nie do końca z tymi cornerami tak jest w nowych O2 FL (2011).
Można odpalić cornery przy skręcie kierownicy, ale już przy włączeniu kierunkowskazu niestety nie. Przynajmiej mi się nie udało do tej pory.
Można odpalić cornery przy skręcie kierownicy, ale już przy włączeniu kierunkowskazu niestety nie. Przynajmiej mi się nie udało do tej pory.
A to aż muszę zobaczyć, jak to u mnie działa. Na skręt na pewno, na kierunki nie wiem. A przy fabrycznie zamówionych cornerach działa też na sam kierunkowskaz?
:
:
:
To akurat ma pewien sens i osobiście nawet przypadło mi do gustu gdyż po grzyb włączanie dodatkowych świateł przy każdym skręcie na skrzyżowaniu w mieście.
W moim przypadku niestety przy włączeniu przeciwmgielnych jako cornery to nie działa w ten sposób i robie trochę kaszanę na mieście wchodząc w zakręty i skrzyżowania.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Sprzedam multikabel VAG 10.6.4/11.2/11.3 Millenium/11.6 Millenium, VAG 12.12. Wszelkie informacje na e-mail. Cena z wysyłką 170PLN. MPPS v12 cena z wysyłką 130PLN
masz rację, że przydatność tego może jednym przypaść do gustu innym nie, natomiast nie wiadomo jak to włączyć ani jak to wyłączyć i tu widzę problem. W MY 2009 jest prosa sprawa, natomiast w 2010 już kicha
Jeżeli wiesz też jak odpalić opcję blokowania włączania cornerów w przypadku włączonego kierunkowskazu dla kontrolera elektryki 3C0 937 049 AJ to podawaj
ja chętnie sobie takie coś aktywuje... w ramach oszczędzania energii chociażby... i tak już mi skoda dużo ON'a mieli :roll:
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Sprzedam multikabel VAG 10.6.4/11.2/11.3 Millenium/11.6 Millenium, VAG 12.12. Wszelkie informacje na e-mail. Cena z wysyłką 170PLN. MPPS v12 cena z wysyłką 130PLN
Kwestia "gustu". Owszem, świecenie halogenem podczas czekania na zielone światło ma średni sens. Z drugiej strony, w sytuacji, jaka np. mnie się wczoraj zdarzyła - kluczenie po wąskich, słabo oświetlonych osiedlowych uliczkach - czasem byłoby dobrze doświetlić sobie zakręt zanim się w niego wejdzie. W każdym razie niewielką to robi różnicę - a u mnie rzeczywiście doświetlanie reaguje tylko na skręt kierownicą. Tym bardziej jestem ciekaw jak to wygląda w fabrycznie włączonym doświetlaniu w MY > 09 (czy ktoś mógłby się wypowiedzieć?), a jeżeli inaczej, to ossochozi? :shock:
:
:
:
Witam
ja w swoim włączyłem doświetlanie przez vcds-a i działa na skręt jak i na kierunkowskaz, autko tegoroczne, reakcja na kierunki mi akurat nie przeszkadza
pozdrawiam
Witam
ja w swoim włączyłem doświetlanie przez vcds-a i działa na skręt jak i na kierunkowskaz, autko tegoroczne, reakcja na kierunki mi akurat nie przeszkadza
pozdrawiam
To ja już "gópi" zupełnie jestem :shock: . To tylko MY10 coś ma w tym względzie inaczej?
:
:
:
Komentarz