VCDS 10.6

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Super_Be
    Rider
    • 2010
    • 308

Zamieszczone przez niżej podpisany ;-)
    Zamieszczone przez bohen
    Super_Be, możesz to włączyć, ale tylko VCDS-em.
    Tak też myślałem :roll: . W instrukcji stoi, że można to włączyć MaxiDOT'em lub w serwisie, w obu przypadkach z przypisem: w zależności od wersji wyposażeniowej. Ja to zinterpretowałem tak, że MaxiDOT'em mogę sam, a jeśli go nie mam, to jadę do serwisu i tam mogą mi włączyć. No i pojechałem, oni najpierw: nie ma sprawy, włączymy, ale kiedy odebrałem auto (to było przy okazji sprawdzania czegoś tam) powiedzieli, że niestety, ale ten egzemplarz nie ma takiej opcji, musiałbym mieć inną wersję komputera. Czyli wychodziłoby na to, że mając MaxiDOT'a mogę włączyć sam, lub jechać do serwisu, żeby zrobili to za mnie :shock: , a jeśli nie mam, to w ogóle nie mogę włączyć.

Pewnikiem jakieś odgórne polecenie, typu: nie włączamy klientom tego, za co przy zakupie musieliby zapłacić. I jeszcze bym zrozumiał, gdyby gdzieś było jasno napisane, że ta funkcjonalność jest w ogóle dostępna tylko po dokupieniu MaxiDOT'a. Zresztą i tak trochę dziwne, bo w sumie to zaprzyjaźniony salon (poprzez dyrektora 8) ) - ale z drugiej strony może nie aż do tego stopnia...
    No i chyba już wiem w czym był problem. Wczoraj zanabyłem kabelek od kolegi innova - ze szkoleniem wliczonym w cenę ;-) . W pierwszej chwili okazało się, że wśród zainstalowanych urządzeń nie wykryło w ogóle modułu komfortu :? - pewnie panowie w ASO na tym zakończyli działania. Natomiast gdy przeszliśmy do kodowania centralnej elektryki, szukane przez nas funkcje cudownie się tam "odnalazły" :lol: . I w ten sposób mam już doświetlanie zakrętów i blokowanie drzwi po 15km/h - a zakres możliwych innych kodowań i adaptacji zjeżył mi włosy na klacie . Teraz przy najbliższej okazji czeka mnie parę sesji z VCDS'em w autku 8) .
    :
    : Beżowa Turbokrowa MORE Power :twisted:
    :
    : Było 177KM/264Nm powered by Skoda Auto
    : Jest 218KM/309Nm powered by Rogalotti
    :

Komentarz

• kowaltom99
      Rider
      • 2009
      • 743
      • Octavia II (1Z3)
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez Super_Be
      No i chyba już wiem w czym był problem. Wczoraj zanabyłem kabelek od kolegi innova - ze szkoleniem wliczonym w cenę ;-) . W pierwszej chwili okazało się, że wśród zainstalowanych urządzeń nie wykryło w ogóle modułu komfortu :? - pewnie panowie w ASO na tym zakończyli działania. Natomiast gdy przeszliśmy do kodowania centralnej elektryki, szukane przez nas funkcje cudownie się tam "odnalazły" :lol: . I w ten sposób mam już doświetlanie zakrętów i blokowanie drzwi po 15km/h - a zakres możliwych innych kodowań i adaptacji zjeżył mi włosy na klacie . Teraz przy najbliższej okazji czeka mnie parę sesji z VCDS'em w autku 8) .
      Superb2 ma taką samą elektronikę jak Octavia IIFL - tj- moduł (09) centralnej elektryki przejął funkcję modułu komfortu (46). Stąd VCDS nie łączy się z modułem (46) a wszystkie kodowania wykonuje się w module (09).
      Jeżeli ASO tego nie wiedziało, to.... omijać je szerokim łukiem.

Komentarz

• kaczkalolo
        Ambiente
        • 2011
        • 134

Zamieszczone przez Super_Be
        I w ten sposób mam już doświetlanie zakrętów i blokowanie drzwi po 15km/h - a zakres możliwych innych kodowań i adaptacji zjeżył mi włosy na klacie . Teraz przy najbliższej okazji czeka mnie parę sesji z VCDS'em w autku 8) .
        Czy zeby sobie uruchomic doswietlanie zakretow trzbe miec przednie reflektory przeciwmgielne z funkcja corner czy jak kupilem bez tej opcji ktora kosztuje 400zl to moge sobie to uaktywnic w vcdsie za free????

Komentarz

• jakubd
          Ambiente
          • 2009
          • 165

kaczkakolo: Musisz mieć normalne światła przeciwmgielne dwużarówkowe: dzienno-przeciwmgielne. Wszystkie Octavie IIFL to mają teraz (poza serią Scoutów).
          To co katalog nazywa "z funkcją corner" oznacza właśnie ustawienie jednej opcji w module komfortu i póki co we wszystkich IIFLkach można "jednym ruchem" włączyć. Jedź na jakiś spot, wkup się w zaufanie i ci włączą
          http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?p=562238

Komentarz

• kaczkalolo
            Ambiente
            • 2011
            • 134

a sam moge przez vcds'a???

Komentarz

• krzynol
              RS
              S_OCP Member
              • 2007
              • 10964
              • Superb II combi (3T5)
              • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
              • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

kaczkalolo, ty masz O2, więc nie masz świateł dwużarówkowych, jak Ci wyżej piszą
              możesz włączyć cornery pod warunkiem, że twój sterownik bordnetz to obsłuży
              ->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
              ->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
              poprzednie modele:
              ->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
              ->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
              O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003

Komentarz

• kaczkalolo
                Ambiente
                • 2011
                • 134

nie ja mam o2FL.. sorki mialem zle ustawione w profilu...

[ Dodano: Sro 24 Sie, 11 12:06 ]
                czyli podsumowując mając O2FL moga sobie sam przez VCDS'a włączyć doświetlanie zakrętów?

Komentarz

• Langusta
                  RS
                  • 2010
                  • 1864
                  • Seat

Zamieszczone przez kaczkalolo
                  nie ja mam o2FL.. sorki mialem zle ustawione w profilu...

[ Dodano: Sro 24 Sie, 11 12:06 ]
                  czyli podsumowując mając O2FL moga sobie sam przez VCDS'a włączyć doświetlanie zakrętów?
                  Tak
                  Pozdrawiam Zbigniew // OI FL __ OII FL // SIMPLY CLEVER

Komentarz

• kaczkalolo
                    Ambiente
                    • 2011
                    • 134

super 400 zl wiecej w kieszeni, BTW nizle zdzierają za parę kliknięć myszką pfff....

Komentarz

• Super_Be
                      Rider
                      • 2010
                      • 308

Zamieszczone przez kowaltom99
                      Superb2 ma taką samą elektronikę jak Octavia IIFL - tj- moduł (09) centralnej elektryki przejął funkcję modułu komfortu (46). Stąd VCDS nie łączy się z modułem (46) a wszystkie kodowania wykonuje się w module (09).
                      Jeżeli ASO tego nie wiedziało, to.... omijać je szerokim łukiem.
                      Omijam, omijam :lol: . Co prawda "zaprzyjaźnione", ale ta przyjaźń, to taka trochę jak polsko-radziecka ;-) . Rabat przy zakupie był całkiem niezły, ale z doświadczeń (nie swoich, na szczęście) wiem, że na późniejszym serwisowaniu "po znajomości" można wręcz stracić 8) .

Zamieszczone przez kaczkalolo
                      super 400 zl wiecej w kieszeni, BTW nizle zdzierają za parę kliknięć myszką pfff....
                      A najlepsze, to że zdziercami nie są w tym przypadku dealerzy, tylko SAP, a jeszcze bardziej prawdopodobne, że SA .
                      :
                      :
                      :

Komentarz

• Enriquez
                        RS
                        • 2009
                        • 7685
                        • Superb III (3V3)

nie do końca z tymi cornerami tak jest w nowych O2 FL (2011).
                        Można odpalić cornery przy skręcie kierownicy, ale już przy włączeniu kierunkowskazu niestety nie. Przynajmiej mi się nie udało do tej pory.
                        Pozdrawiam
                        Marcin

Komentarz

• kaczkalolo
                          Ambiente
                          • 2011
                          • 134

ehh to tak sobie to dziala w takim razie no bo przewaznie kierunek jest wlaczony przy skrecie kol

Komentarz

• Super_Be
                            Rider
                            • 2010
                            • 308

Zamieszczone przez Enriquez
                            Można odpalić cornery przy skręcie kierownicy, ale już przy włączeniu kierunkowskazu niestety nie. Przynajmiej mi się nie udało do tej pory.
                            A to aż muszę zobaczyć, jak to u mnie działa. Na skręt na pewno, na kierunki nie wiem. A przy fabrycznie zamówionych cornerach działa też na sam kierunkowskaz?
                            :
                            :
                            :

Komentarz

• innova
                              Rider
                              • 2011
                              • 554

To akurat ma pewien sens i osobiście nawet przypadło mi do gustu gdyż po grzyb włączanie dodatkowych świateł przy każdym skręcie na skrzyżowaniu w mieście.

W moim przypadku niestety przy włączeniu przeciwmgielnych jako cornery to nie działa w ten sposób i robie trochę kaszanę na mieście wchodząc w zakręty i skrzyżowania.
                              --------------------------------------------------------------------------------------------------------------
                              Sprzedam multikabel VAG 10.6.4/11.2/11.3 Millenium/11.6 Millenium, VAG 12.12. Wszelkie informacje na e-mail. Cena z wysyłką 170PLN. MPPS v12 cena z wysyłką 130PLN

Komentarz

• Enriquez
                                RS
                                • 2009
                                • 7685
                                • Superb III (3V3)

masz rację, że przydatność tego może jednym przypaść do gustu innym nie, natomiast nie wiadomo jak to włączyć ani jak to wyłączyć i tu widzę problem. W MY 2009 jest prosa sprawa, natomiast w 2010 już kicha
                                Pozdrawiam
                                Marcin

Komentarz

• innova
                                  Rider
                                  • 2011
                                  • 554

Jeżeli wiesz też jak odpalić opcję blokowania włączania cornerów w przypadku włączonego kierunkowskazu dla kontrolera elektryki 3C0 937 049 AJ to podawaj
                                  ja chętnie sobie takie coś aktywuje... w ramach oszczędzania energii chociażby... i tak już mi skoda dużo ON'a mieli :roll:
                                  --------------------------------------------------------------------------------------------------------------
                                  Sprzedam multikabel VAG 10.6.4/11.2/11.3 Millenium/11.6 Millenium, VAG 12.12. Wszelkie informacje na e-mail. Cena z wysyłką 170PLN. MPPS v12 cena z wysyłką 130PLN

Komentarz

• Super_Be
                                    Rider
                                    • 2010
                                    • 308

Zamieszczone przez innova
                                    To akurat ma pewien sens i osobiście nawet przypadło mi do gustu gdyż po grzyb włączanie dodatkowych świateł przy każdym skręcie na skrzyżowaniu w mieście.
                                    Kwestia "gustu". Owszem, świecenie halogenem podczas czekania na zielone światło ma średni sens. Z drugiej strony, w sytuacji, jaka np. mnie się wczoraj zdarzyła - kluczenie po wąskich, słabo oświetlonych osiedlowych uliczkach - czasem byłoby dobrze doświetlić sobie zakręt zanim się w niego wejdzie. W każdym razie niewielką to robi różnicę - a u mnie rzeczywiście doświetlanie reaguje tylko na skręt kierownicą. Tym bardziej jestem ciekaw jak to wygląda w fabrycznie włączonym doświetlaniu w MY > 09 (czy ktoś mógłby się wypowiedzieć?), a jeżeli inaczej, to ossochozi? :shock:
                                    :
                                    :
                                    :

Komentarz

• jarolx
                                      Classic
                                      • 2011
                                      • 9

Witam
                                      ja w swoim włączyłem doświetlanie przez vcds-a i działa na skręt jak i na kierunkowskaz, autko tegoroczne, reakcja na kierunki mi akurat nie przeszkadza
                                      pozdrawiam

Komentarz

• Super_Be
                                        Rider
                                        • 2010
                                        • 308

Zamieszczone przez jarolx
                                        Witam
                                        ja w swoim włączyłem doświetlanie przez vcds-a i działa na skręt jak i na kierunkowskaz, autko tegoroczne, reakcja na kierunki mi akurat nie przeszkadza
                                        pozdrawiam
                                        To ja już "gópi" zupełnie jestem :shock: . To tylko MY10 coś ma w tym względzie inaczej?
                                        :
                                        :
                                        :

Komentarz

• maverick
                                          Drive
                                          • 2009
                                          • 73

W mojej RS-ce z 2007r (modelowo 2008) doświetlanie dział na po kierunkowskazie lub skręcie kierownicą...

Pozdrawiam

Komentarz

• Enriquez
                                            RS
                                            • 2009
                                            • 7685
                                            • Superb III (3V3)

jeżeli jest sterownik z końcówką J, to nie wiam jak właczyć tą opcję
                                            jeżeli jest D, E, H, to się bez problemu da.

sterownik J ładują do elegance 2010 i wyżej
                                            Pozdrawiam
                                            Marcin

Komentarz

• jarolx
                                              Classic
                                              • 2011
                                              • 9

ja mam ambiente 2011 ze sterownikiem 1K0 937 087 J i śmiga

Komentarz

• Super_Be
                                                Rider
                                                • 2010
                                                • 308

jeżeli jest sterownik z końcówką J, to nie wiam jak właczyć tą opcję
                                                jeżeli jest D, E, H, to się bez problemu da.

sterownik J ładują do elegance 2010 i wyżej
                                                No to ja mam E - i nie bangla z kierunkiem :-( . A włączyłbym chętnie, tylko jak?
                                                :
                                                :
                                                :

Komentarz

• pio_wwa
                                                  Drive
                                                  • 2010
                                                  • 85

ja tez mam HW: 1K0 937 087 J

i mam na przy kierunkowskazach

wolałbym aby tego przy włączonym kierunkowskazie nie było.

czy ktoś wie jak to zrobić?

Komentarz

• Enriquez
                                                    RS
                                                    • 2009
                                                    • 7685
                                                    • Superb III (3V3)

Super_Be,
                                                    Bajt 17 bit 0 musisz zaznaczyć
                                                    Pozdrawiam
                                                    Marcin

Komentarz

Pracuję...