VCDS 10.6

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Enriquez
    RS
    • 2009
    • 7685
    • Superb III (3V3)

co myślicie o takim sposobie zakodowania awaryjnych świateł hamowania?:

W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.

W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.

Można to oczywiście zrobić u nas,
    mam natomiast mieszane uczucia, z jednej strony na pewno zwraca uwagę, z drugiej nie wiem czy legalne...
    Na pewno będzie się włączać w tym samym momencie co teraz awaryjne przy mocnym hamowaniu
    Pozdrawiam
    Marcin

Komentarz

• Sebastian
      Rider
      • 2004
      • 412

Mi tam się podoba czy legalne nie wiem. Rozumiem, że jak będzie się hamować normalnie to będzie STOP działać ciągle a jak hamowanie nagłe/ostre to zaczyna migać ??
      RS BLUE

Komentarz

• Enriquez
        RS
        • 2009
        • 7685
        • Superb III (3V3)

no dokładanie
        Pozdrawiam
        Marcin

Komentarz

• kowal 2002
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 5161

Wydaje mi się, że jest to legalne, bo w EU wiele aut ma tak ustawione EBL fabrycznie ( np. BMW ). Problem jest w tym, że wiele osób w PL nie wie "o co kaman" z takim migającym stopem ( popsuty czy, co albo o zrobił se jakiś "wieśtjunink" )... Awaryjne są chyba jednak w naszym kraju bezpieczniejsze ze względu na "prawidłowy odruch" większości kierowców na ich widok...
          Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
          Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• kropeck
            RS
            • 2009
            • 2319
            • Octavia II (1Z3)
            • BLF 1.6 FSI 115 KM

Ja osobiście widziałem conajmniej 2-3 nasze Octavki z fabrycznie włączonym miganiem świateł hamulca (tzn. w kodowaniu :-) ), więc skoro auto z fabryki tak wyjechało, to pewnie jest to legalne.
            Strasznie mnie to zaskoczyło i nie wiedziałem o co biega z tym hamulcem - dopiero po obejrzeniu tych filmików załapałem :-)
            Pozdrawiam,
            Michał

Nie piję piwa - jedynie JACK DANIELS! :-)

Komentarz

• ddga
              Classic
              • 2005
              • 12

Poproszę o pomoc ja zakodować tylne lampy LED by nie paliła się przepalona żarówka(co włączyć, wyłączyć w longcoding) bo jakość z pierwszej strony postu nie mogę się doczytać.
              pozdr

Komentarz

• kropeck
                RS
                • 2009
                • 2319
                • Octavia II (1Z3)
                • BLF 1.6 FSI 115 KM

ddga, masz O2, czy O2 FL?
                KONIECZNIE zrób zdjęcie lamp! bardzo chciałbym zobaczyć te LEDY!
                Pozdrawiam,
                Michał

Komentarz

• ddga
                  Classic
                  • 2005
                  • 12

Czy jakiś fachowiec się zlituje i podpowie jak te ledy zakodować,, bo inaczej będę musiał
                  zapłacić ASO 200 zł
                  pozdr.

Komentarz

• kropeck
                    RS
                    • 2009
                    • 2319
                    • Octavia II (1Z3)
                    • BLF 1.6 FSI 115 KM

ddga, u tutejszych fachowców też zapłacisz 200zł.
                    10zł za robotę, 190zł za to, że nie czytasz pytań i nie odpowiadasz na nie. Dlatego się nie dziw, że jakby nikt nie pomaga. Ja już też chyba przestanę.
                    Pozdrawiam,
                    Michał

Komentarz

• ddga
                      Classic
                      • 2005
                      • 12

Chyba po to stworzono wszystkie fora żeby pytać, odpowiadać i rozwiązywać problemy w miarę możliwości(przynajmniej ja tak to rozumiem)

Komentarz

• Enriquez
                        RS
                        • 2009
                        • 7685
                        • Superb III (3V3)

ddga,

ale chyba nie rozumiesz pytania kropecka...
                        Miałeś zrobić fotki tych LEDów, ponieważ jeżeli kupiłeś oryginalne lampy Skody na rynek chiński to (prawdopodobnie) nic nie trzeba kodować - zakładał jeden kolega z Gdańska. A jeżeli trzeba to nie podam Ci tu przepisu, ze względu na konieczność grzebania w bajcie 18 sterownika.

Jeżeli natomiast kupiłeś żarówki z ledami to się nie dziw, że Ci wyskakuje przepalona żarówka, bo nie ma na to patentu jeszcze (za wyjątkiem może druciarstwa i niby can-busowych żarówek LED).

No i nie wiadomo czy masz O2 przed FL czy po FL. Bo jak przed, to w ogóle zapomnij o LEDach i brakiem sygnalizacji przepalonej żarówki. Nawet nie masz co do ASO jechać. Tam jest w ogóle inny sterownik, gdzie nie przewidziano takiej w ogóle opcji.

To jak Ci pomóc? Zgadywać?
                        Pozdrawiam
                        Marcin

Komentarz

• ddga
                          Classic
                          • 2005
                          • 12

Oryginalne lampy skody z homologacją E4(wybity na tyle lampy znaczek skody). Mimo to pali
                          się przepalona żarówka. Chodzi mi właśnie o bajt 18 - co wpisać. Znalazłem w necie kodowanie do VW golfa ale na rynek US. Myślałem że ktoś to już ćwiczył, albo jakiś kolega ma dostęp do informacji z serwisu ASO. Sam. O2FL

Komentarz

• kropeck
                            RS
                            • 2009
                            • 2319
                            • Octavia II (1Z3)
                            • BLF 1.6 FSI 115 KM

Zamieszczone przez Enriquez
                            ddga,

ale chyba nie rozumiesz pytania kropecka...
                            Miałeś zrobić fotki tych LEDów, ponieważ jeżeli kupiłeś oryginalne lampy Skody na rynek chiński to (prawdopodobnie) nic nie trzeba kodować - zakładał jeden kolega z Gdańska. A jeżeli trzeba to nie podam Ci tu przepisu, ze względu na konieczność grzebania w bajcie 18 sterownika.

Jeżeli natomiast kupiłeś żarówki z ledami to się nie dziw, że Ci wyskakuje przepalona żarówka, bo nie ma na to patentu jeszcze (za wyjątkiem może druciarstwa i niby can-busowych żarówek LED).

No i nie wiadomo czy masz O2 przed FL czy po FL. Bo jak przed, to w ogóle zapomnij o LEDach i brakiem sygnalizacji przepalonej żarówki. Nawet nie masz co do ASO jechać. Tam jest w ogóle inny sterownik, gdzie nie przewidziano takiej w ogóle opcji.

To jak Ci pomóc? Zgadywać?
                            Dziękuję
                            Pozdrawiam,
                            Michał

Komentarz

• lukaszz
                              Ambiente
                              • 2009
                              • 167

witam,
                              mogę prosić wersję programy która będzie działać z kablem klon - windows xp

Komentarz

• Andys
                                Elegance
                                • 2007
                                • 762

witam,
                                mogę prosić wersję programy która będzie działać z kablem klon - windows xp
                                W skrócie - nie możesz :diabelski_usmiech, gdyż w klonach musisz mieć program w wersji powiązanej ściśle z wsadem EEPROMa w Twoim kablu. W związku z tym, nikt nie ma pojęcia z którą wersją softu może zadziałać Twój kabel. Dla ułatwienia dodam, że jeśli uruchomisz niewłaściwą wersję VCDSa, masz dużą szansę na "uwalenie" kabla.
                                Pozdrawiam,
                                Andys

Komentarz

• lukaszz
                                  Ambiente
                                  • 2009
                                  • 167

kabel to VAG106

Komentarz

• jakubd
                                    Ambiente
                                    • 2009
                                    • 165

lukaszz - tośmy sobie pogadali... Soft jedyny działający masz na płytce CD dołączonej do kabelka. Pozostałe z dużym prawdopodobieństwem uwalą kabel lub nie będą działać. Jak ustalisz jaki masz dokładnie wsad EEPROM, czasem udaje się dopasować soft, ale i tak jest to ryzykowne.
                                    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?p=562238

Komentarz

• zamlynny
                                      Drive
                                      • 2011
                                      • 81

Zamieszczone przez jakubd
                                      lukaszz - tośmy sobie pogadali... Soft jedyny działający masz na płytce CD dołączonej do kabelka. Pozostałe z dużym prawdopodobieństwem uwalą kabel lub nie będą działać. Jak ustalisz jaki masz dokładnie wsad EEPROM, czasem udaje się dopasować soft, ale i tak jest to ryzykowne.

Próbował ktoś odpalić VCDS 10.6.2 na klonie VAG106, do którego był dołączony m.in. VCDS 10.6??

Komentarz

• rrobert
                                        Rider
                                        • 2008
                                        • 462

Witam

czy moze ktoś udostępnic plik 3C0-937-049-30-H.lbl (centralna elektryka 30bit) w jezyku polskim.

pozdrawiam

Komentarz

• zamlynny
                                          Drive
                                          • 2011
                                          • 81

Przyłącze się do tematu ze swoimi dwoma problemami z VCDSem.

Wersja kabelka 10.6 (klon)

1. Dlaczego nie mogę zrobić autoscana swojego samochodu, VCDS zaczyna robić skan, po czym wyświetla komunikat, że autoscan niemożliwy, ponieważ gateway nie obsługuje tej opcji??
                                          2. Ręczne skanowanie CAN Gateway'a przechodzi poprawnie, wyświetla tylko jeden błąd, którego nie można usunąć, bo pojawia się na nowo:

Tuesday,29,March,2011,19:51:59:46862
                                          VCDS Version: Release 10.6.0
                                          Data version: 20100630

Address 19: CAN Gateway Labels: 7N0-907-530.clb
                                          Control Module Part Number: 7N0 907 530 C HW: 1K0 907 951
                                          Component and/or Version: J533 Gateway H37 0614
                                          Software Coding: 352302
                                          Work Shop Code: WSC 73430 790 00090
                                          VCID: 3064129E9C79459C
                                          1 Fault Found

01044 - Control Module Incorrectly Coded
                                          000 - -
                                          Freeze Frame
                                          Fault Status: 01100000
                                          Fault Priority: 1
                                          Fault Frequency: 1
                                          Mileage: 2849 km
                                          Time Indication: 0
                                          Date: 2003.14.24
                                          Time: 19:50:53

Wie ktoś o co może chodzić??

Komentarz

• K_Popiel
                                            Rider
                                            • 2010
                                            • 608

Tak na szybko przez google na jakimś forum:

Dziś znalazłem taki błąd: Address 19 ------------------------------------------------------- Controller: 6N0 909 901 Component: Gateway K-CAN 0001 Coding: 00004 Shop #: WSC 00000 1 Fault Found: 01044 - Control Module Incorrectly Coded 35-00 - - a po naszemu 01044 P1749 Moduł kontroli transmisji –...

Wytyczne błędu 01044
                                            Nieprawidłowo zakodowany Komputer sterujący silnika.

Możliwe przyczyny usterki
                                            - podłączony do magistrali danych BUS napędu komputer sterujący jest nieprawidłowo zakodowany:
                                            - podłączony do magistrali danych BUS napędu komputer sterujący jest uszkodzony.

Możliwe objawy
                                            Nieprawidłowe zachowanie się podczas jazdy (szarpanie przy przełączaniu biegów, uderzenia przy zmianie obciążenia). Brak regulacji dynamiki jazdy.

Sposób usunięcia usterki
                                            - odczytać pamięć usterek wszystkich komputerów sterujących podłączonych do magistrali danych BUS napędu i w razie potrzeby usunąć usterki.
                                            - sprawdzić kodowanie komputerów sterujących i w razie potrzeby wyregulować kodowanie
                                            komputerów sterujących.
                                            - w razie potrzeby wymienić komputer sterujący na nowy.

inf.
                                            W grupach wskazań 125 i 126 wskazywany jest stan funkcji magistrali danych w komputerach sterujących podłączonych do magistrali danych BUS napędu.
                                            Pola wskazań dla komputerów, które nie występują w danym samochodzie pozostaje puste.
                                            W niniejszych blokach wartości mierzonych przytoczone są wskazania stanu wszystkich komputerów sterujących, podłączonych do magistrali danych BUS.
                                            Rozmieszczenie pól wskazań w zależności od producenta zestawu wskaźników tablicy przyrządów (VDO lub MMO) jest różnorodne. Grupa wskazań 126 przedstawiona jest tylko w zestawach wskaźników firmy MMO.

Grupa wskazań [125]
                                            - pole wskazań [1]
                                            - Oznaczenie - Komputer sterujący silnikiem.

- treść na wyświetlaczu:
                                            Silnik 1 – sprawny. Prawidłowy odbiór danych komputera sterującego silnikiem poprzez magistralę danych BUS napędu.

Silnik 0 – niesprawny. Nieprawidłowy odbiór danych z komputera sterującego silnikiem poprzez magistralę danych BUS napędu.

Sposób usunięcia usterki:
                                            Jeżeli odbiór danych nie jest prawidłowy: – sprawdzić według schematu elektrycznezgo magistralę danych do komputera sterującego silnikiem.
                                            // Podstawowa Diagnostyka VAG // Odczyt PIN Immo // OP-COM //
                                            ------------------------------------------------------

Komentarz

• zamlynny
                                              Drive
                                              • 2011
                                              • 81

Zamieszczone przez K_Popiel
                                              Wytyczne błędu 01044
                                              Nieprawidłowo zakodowany Komputer sterujący silnika.
                                              Troszkę to dziwne, silnik chodzi idealnie, nie ma żadnych niepokojących objawów, żadna kontrolka się nie świeci w tablicy wskaźników...

Komentarz

• kropeck
                                                RS
                                                • 2009
                                                • 2319
                                                • Octavia II (1Z3)
                                                • BLF 1.6 FSI 115 KM

Jeśli włożyłeś radio, a wcześniej go nie było, to jest to przedmiot powodujący ten błąd. Musisz sobie przypomnieć co włożyłeś do auta, albo co z niego wyciągnąłeś przy przebiegu 2849km. Ewentualnie jeśli się bawiłeś kodowaniem, to co zmieniłeś wtedy.
                                                Pozdrawiam,
                                                Michał

Komentarz

• zamlynny
                                                  Drive
                                                  • 2011
                                                  • 81

Ja nic nie dokładałem poza radiem, które zakodował (w dodatku źle) serwis. Kojarzę fakt, że próbowali mi odpalić komunikaty między zegarami, po czym się zorientowali, że nie mam MaxiDOT. Coś mi świta, że może włączyli MaxiDOTa.

Komentarz

• Hiv
                                                    Rider
                                                    • 2011
                                                    • 311

Wracając do tematu klonów działających z VCDS.

Rozumiem, że będzie działać on tylko z wersją VCDSa dołączoną do kabelka bo każde uaktualnienie to ryzyko uwalenia kabla?(softu który w nim jest?)

Czyli jeśli pojawi się nowy soft dający więcej możliwości lub obsługujący kolejne modele nowych samochodów z grupy VAG trzeba będzie po prostu kupić nowy kabelek z nowym softem?
                                                    O2 skradziona - szukam nowej

Komentarz

Pracuję...