andrzej111, ja się śmiechami nie przejmuję..
Radziłem sobie z samochodami jakoś do tej pory.
Fakt że z dieslami mam małe doświadczenie a z autami powyżej 2000 roku jeszcze mniejsze ale jakoś sobie poradzę z pomocą Kolegów z forum
Jaki jest kabel to nie dam głowy... gość mówi że ori a jaki jest to nie wiem :P
Samo kodowanie by mi i wyszło wczoraj ale miałem na nic ten VCDS i nie chciał zmian zapisać..
Ale chciałem aktywować TPMS, Staging zegarów i jeszcze parę pierdół.. i wszystko znalazłem ale nie udało się zmian zapisać :P
Każdy kabel jest na swój sposób ori :diabelski_usmiech Nikt się nie śmieje... niech kolega próbuje, ale jakby poczytał temat.. ten i wiele innych na forum to myślę że bez problemu bo sobie zakodować te funkcje
VAG - diagnostyka - kodowania - adaptacje - PIN immo - adaptacje kluczyków
Jeżeli post okazał się pomocny kliknij
Widzisz Kolego.. na forum jest baaaardzo dużo informacji. W tym natłoku łatwo przeoczyć to co istotne..
Zresztą jak już pisałem samo kodowanie nie jest problemem tylko sam program był..
Enriquez, a gdyby zainstalować VAS w wersji angielskiej i do tego bazy?
No dobra po nieco przyziemnej dyskusji w kilku postach nt wersji oprogramowania i kabla proponuje kontynuować szczegóły jakie osiągnął DEO bo chyba ważne wydarzenie zostało przyćmione przez jakieś pierdoły.
Ja się pytam z mojej strony jako lajkonik VCDS-owy: jak to w końcu jest ze sterownikiem 1K0 937 087 J, bajtem 18-tym i innymi? Czy mam rozumieć że VAS-em da sie zrobic cuda w tym sterowniku o jakich VCDS nie śnił?
Da się zakodować obydwa przeciwmgielne z tyłu z działającymi DRL-ami (zwykłymi a nie RS-owymi)?
Da się wyłączyć zimną diagnozę żarówek? :?: :?: :?:
VASem niby się da włączyć tył z dziennymi, tyle że ten sam VAS melduje, że się powiodło a nie działa ... VAS to takie narzędzie bez sensu. Jeszcze nic tym sensownego nie udało mi się zrobić. IMHO bez możliwości podłączenia online - to taka proteza VCDSa.
KulfonP, leonn, trzeba bajt 18 ustawić na wartość 31, żeby mieć z tyłu dwa przeciwmgielne.
Nie wiem czy mam na tyle mocne nerwy i zwieracze żeby to zrobić :twisted:
Rozumiem że nie stracę DRL-i tudzież innych funcki świateł z kodowaniem 31 i nie będę musiał zapitalac rowerem do pracy 40km...
Po zakodowaniu na 31 stracisz dzienne i wywali błędy tylnych lamp, przynajmniej tak jest w moim sterowniku 087E i 087AL bo dzienne są na C48 i C49. Nie wiem jak jest gdy dzienne są na A7 i A8 .
Ależ się dzisiaj zdziwiłem wracając z pracy jak chciałem przetestować działanie przeciwmgielnych przednich po wczorajszym kodowaniu VCDS-em.
Dodam, że nie dotykałem bajtu 18 CE.
Zakodowałem manualny CH przez halogeny, próbowałem zakodować również prędkość tempomatu na MaxiDot ale nie zadziałało. Zostawiłem to kodowanie a dzisiaj rano dla dobra nauki zresetowałem MaxiDot do ustawień fabrycznych.
Wracam z roboty a tu przeciwmgielnych przednich niema... kontrolka też nie świeci. Ki pieron?
No i wyjaśniło się - moja wina - odchaczyłem przez pomyłkę światła przeciwmgielne chcąc wyłączyć tryb amerykański lecz pomyliłem bajty (przekodowanie z 81 na 80)
31 to kodowanie z superba kombi z ksenonami z przesłoną, gdzie dzienne są po przeciwnej stronie niż w Octavii. Być może przełożenie pinów coś pomoże, ale ręki nie dam sobie odciąć. Myślę, że można by sprawdzić, czy dzienne się zapalają w momencie, kiedy odpalony jest zapłon, włączone mijania i włączone długie - trzeba przy tym zaznaczyć w bajcie 14 bit 3, że są ksenony z przesłoną - ciekaw jestem, czy zadziała. W Octavii trochę inaczej połączone są żarówki w tylnych lampach, stąd błędy.
jasiek2905, testowałem u siebie tą nastawę (1K0937087H - S0565/H103/AC) i nie wywaliło mi błędów spalonej żarówki a światła świeciły poprawnie (pomijam brak i błąd DRL, ale jego miałem cały czas).
Czyli na razie zachowa funkcjonalność interfejsu VCDS ale już widać obrany kierunek. Całe oprogramowanie siedzi w urządzeniu i jego interfejs dostępny jest przez przeglądarkę www. Wciąż da się sklonować ale znakomicie podraża to koszty klonów, a przy tym usprawiedliwia wysoki koszt oryginalnego interfejsu.
Proszę o wyrozumiałość, pierwsze moje kodowanie i nie daję rady, i nie znalazłem odpowiedzi.
Chcę zakodować kierunki komfort x 4 i wskazania tempomatu na maxidot w miejscu przebiegu.
I tak robię Testuj, zapisz, gotowe, powrót i bez zmian, może trzeba to zrobić w kodowaniu a nie w adaptacjach ? furacz z 2012 roku jeśli ma to jakieś znaczenie.
Komentarz