VCDS 10.6

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • KulfonP
    Rider
    • 2010
    • 391

Zamieszczone przez 2pac
    Zamieszczone przez shado
    Zapomniałeś jeszcze dodać, że w tej scrackowanej wersji jest wirus.
    nie dodałem bo... nod32 nic nie wykrywa
    Owszem, kiedyś tak było że był wirus i potrzebna była zmiana daty w systemie ale są już na Aliexpress kable, które działają z oficjalną wersją VAG12.12 i 11.6 ściągniętą ze strony Ross-Techa lub ADAKO (PL).
    Sam mam taki kabel za niecałe 20$, w środku jest Atmega i FT232.

W aukcjach zwykle pisze, że kabel działa z oficjalnym softem ale aukcji tych niema wiele, bo Aliexpress albo je usuwa albo jest zakaz sprzedaży klonów. Najlepiej napisać do sprzedawcy.
    Ja kupowałem tutaj

Komentarz

• Enriquez
      RS
      • 2009
      • 7685
      • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez golibroda
      Nie rozumiem "powinieneś wybrać ESI" - interpretuję jako: skorzystać z opcji ESI (Instruments -> adaptation).

Nie wiem jakiej wersji kabla używasz, ale w adaptacjach licznika znalazłem u siebie taką opcję: Service Intervals ESI or SID - i w tym menu wybierasz ESI.

Jak masz kreski, to dobrze.
      Pozdrawiam
      Marcin

Komentarz

• golibroda
        Rider
        • 2009
        • 530

Mam VCDS-Release-10.6.4

Pojeżdżę zobaczę czy kreski zamienia się na liczby i jakie
        Pozdrawiam
        Piotr

Komentarz

• Batmann
          Drive
          • 2013
          • 40
          • Superb II combi (3T5)

Zamieszczone przez KulfonP
          Zamieszczone przez 2pac
          Zamieszczone przez shado
          Zapomniałeś jeszcze dodać, że w tej scrackowanej wersji jest wirus.
          nie dodałem bo... nod32 nic nie wykrywa
          Owszem, kiedyś tak było że był wirus i potrzebna była zmiana daty w systemie ale są już na Aliexpress kable, które działają z oficjalną wersją VAG12.12 i 11.6 ściągniętą ze strony Ross-Techa lub ADAKO (PL).
          Sam mam taki kabel za niecałe 20$, w środku jest Atmega i FT232.

W aukcjach zwykle pisze, że kabel działa z oficjalnym softem ale aukcji tych niema wiele, bo Aliexpress albo je usuwa albo jest zakaz sprzedaży klonów. Najlepiej napisać do sprzedawcy.
          Ja kupowałem tutaj
          Tak się składa, że to ten sam sprzedawca co w linku wyżej chłopaki polecają.
          Z tego linku wyżej napisałem do chińczyka czy w kablu jest Atmega otrzymałem, że nie ma w nim Atmegi. Zdjęcia środka nie chciał pokazać. A jak zapytałem czy kabel śmiga z ori wersją nie dostałem odpowiedzi tylko milczenie. A jak zapytałem ponownie. To dostałem odpowiedz "czy coś piłem"

Poza tym KulfonP nie ma szans, aby ten kabel działał z wersją ze strony ADAKO, co najwyżej z angielską z Ross Techa w co wątpię.

Komentarz

• Enriquez
            RS
            • 2009
            • 7685
            • Superb III (3V3)

Mnie odpisał, że nie mają kabla, który działa z ori oprogramowaniem.
            Pozdrawiam
            Marcin

Komentarz

• misza_zabrze
              L&K
              • 2013
              • 1371
              • Octavia II combi (1Z5)
              • BLR 2.0 FSI 150 KM

co myslicie o tym ? http://www.aliexpress.com/item/Free-...753159768.html

Zastanawiam sie nad rozpoczeciem przygody z VCDS ale biegam troche po omacku. Rozumie ze w tym linku Release version v12.12.0 oznacza ze chodzi z VCDS 12.12.0 i domyslam sie ze bedzie dolaczony do kabla ??
              Obecnie -> Skoda OCTAVIA II 2.0 FSI
              Obecnie -> Seicento 900+LPG
              Bylo -> Renault LAGUNA II 1.8
              Bylo ->GOLF 3 1.8

Octavia http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=87045

Seicento http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...461776#1461776

Komentarz

• Enriquez
                RS
                • 2009
                • 7685
                • Superb III (3V3)

Si.
                Pozdrawiam
                Marcin

Komentarz

• Batmann
                  Drive
                  • 2013
                  • 40
                  • Superb II combi (3T5)

A ja tam wole starsze sprawdzone wersje i kabelek na Atmedze 162 i FTDI232BL przynajmniej jak się uwali to bez problemu można go postawić i takie wersje jak 11.11.0 czy 10.6.5 działają z ori programami.

Komentarz

• misza_zabrze
                    L&K
                    • 2013
                    • 1371
                    • Octavia II combi (1Z5)
                    • BLR 2.0 FSI 150 KM

Enriquez, dzieki
                    Bylo ->GOLF 3 1.8

Komentarz

• KulfonP
                      Rider
                      • 2010
                      • 391

Zamieszczone przez Batmann

Poza tym KulfonP nie ma szans, aby ten kabel działał z wersją ze strony ADAKO, co najwyżej z angielską z Ross Techa w co wątpię.
                      No cóż zapraszam do Mielca - zaprezentuję osobiście

A tutaj AUKCJA Z KABLEM - śpieszcie się bo za chwilę może być "page not found" :szeroki_usmiech :szeroki_usmiech

[ Dodano: Pon 28 Kwi, 14 20:12 ]
                      Zamieszczone przez misza_zabrze
                      co myslicie o tym ? http://www.aliexpress.com/item/Free-...753159768.html

Zastanawiam sie nad rozpoczeciem przygody z VCDS ale biegam troche po omacku. Rozumie ze w tym linku Release version v12.12.0 oznacza ze chodzi z VCDS 12.12.0 i domyslam sie ze bedzie dolaczony do kabla ??
                      misza bierz ten z linku wyżej - bedziesz Pan zadowolony :szeroki_usmiech

P.S. Właśnie rozkręciłem jeszcze raz obudowe kabla i faktycznie ten z linku jest oparty o chip NEC-a D79F8513A. Pozatym jest tam FT232 standardowo i jakis chip MOTOROLI.

Na ATMEG-a był ten "z wirusem" co nie działał z oficjalnym softem.

Komentarz

• Batmann
                        Drive
                        • 2013
                        • 40
                        • Superb II combi (3T5)

No cóż zapraszam do Mielca - zaprezentuję osobiście
                        Zawsze możesz tu zrobić zrzuty.
                        Chinol twierdził co innego i to nie tylko mi....
                        Nawet kupując oryginalny kabel hex can w Ross Tech w języku angielskim i płacąc nie małą kasę za niego nie masz szans uruchomić Polskiej wersji VCDS puki ADAKO nie wgra swojego wsadu, a tu patrz klon na NEC-ku i niby działa na wszystkich.. Tylko dlaczego sprzedający mówi co innego. Są i te śmieszne wersje 12.12 na Atmedze, ale już drożej kosztują, a dlaczego??
                        Chińczycy montują NEC-ka tylko ze względu na koszty bo jest tańszy niż Atmega. Popytaj elektroników to się dowiesz, że ten "gówniany" NECK jest całkowicie nieznany na naszym rynku.

Komentarz

• Enriquez
                          RS
                          • 2009
                          • 7685
                          • Superb III (3V3)

Dlatego nikt poważny nie kupuje polskiego kabla w Adako, tylko wprost z Ross-Techa. Inna sprawa, że od dłuższego czasu odnoszę wrażenie, że Ross-Tech się nie rozwija. Ostatnie update'y skupiają się raczej na rozwoju Hex-Neta niż na pospolitych Hex-Can, co powoduje, że użyteczność tego software w warsztacie robi się powoli dyskusyjna, gdyż nie ogarnia on coraz większych ilości funkcji, szczególnie przy retrofittingu. Firma ta jak ognia unika podawania chociażby pliku do ABS, który chyba wszyscy już znają, nie rozwija technologii One-Click_Functions znanych chociażby z VAG CAN Pro, czy takich rzeczy jak flashowanie sterowników. Podsumowując jest to narzędzie głównie dla entuzjastów, choć dzięki niezwykłej szybkości działania sam z niego głównie korzystam - szlag mnie trafia z innymi wynalazkami. Dlatego już niedługo pojawi się u mnie Hex-Net. Trzeba zadać sobie pytanie do czego ma taki kabel służyć - jak mamy kilka "swoich" samochodów, czy jednakowych klubowych do obskoczenia to taki chinol spokojnie da radę, natomiast zastanawianie się czy mi klon pójdzie i czy są wszystkie labele do konkretnego samochodu na wyjazdowej robocie - sorry ale nie da rady.
                          Pozdrawiam
                          Marcin

Komentarz

• misza_zabrze
                            L&K
                            • 2013
                            • 1371
                            • Octavia II combi (1Z5)
                            • BLR 2.0 FSI 150 KM

Za rada KulfonP, zakupilem kabelek z jego linka Koszt nie duzy ale sprobowac warto. Powiem szczerze ze jestem raczkujacy. Wszystkiego musze nauczyc sie od podstaw, ogarnac bajty, bity i sam proces kodowania. Mam nadzieje ze autka nie sp...
                            Bylo ->GOLF 3 1.8

Komentarz

• rafiki
                              RS
                              • 2012
                              • 15975
                              • Superb III (3V3)

Też zastanawiam się nad kupnem kabelka i mam pytanie, dla niektórych pewnie głupie, ale kto pyta nie błądzi. Jak - w związku z tym, że oprogramowania do kabelka z linka KulfonP nie można aktualizować (a bynajmniej tak piszą) - przedstawia się kwestia połączenia laptopa z internetem? Czy dobrze myślę, że tylko kiedy VCDS jest włączony nie można łączyć się z netem?
                              رافال
                              Spoty
                              Cause freedom is a lonely road

Komentarz

• Enriquez
                                RS
                                • 2009
                                • 7685
                                • Superb III (3V3)

są chińczyki, które są niewrażliwe na podłączenie do netu - mam też takiego jednego i działa na tych samych sterownikach co oryginalny kabel, nie mniej jednak działa tylko i wyłącznie na programie do niego dołączonym
                                Pozdrawiam
                                Marcin

Komentarz

• misza_zabrze
                                  L&K
                                  • 2013
                                  • 1371
                                  • Octavia II combi (1Z5)
                                  • BLR 2.0 FSI 150 KM

rafiki, ew jak cos spie... to bedzie powod zeby sie spotkac i zalac smutki ????
                                  Bylo ->GOLF 3 1.8

Komentarz

• rafiki
                                    RS
                                    • 2012
                                    • 15975
                                    • Superb III (3V3)

Enriquez, ok, ale czy w czasie kiedy program będzie wyłączony mogę normalnie korzystać z netu? Pytam, bo zielony jestem jak trawka na wiosnę ops:

[ Dodano: Pon 28 Kwi, 14 23:17 ]
                                    misza_zabrze, jak nie będę wiedział jak coś zrobić, to nie będę próbował na siłę o auto jestem spokojny, ale nie chciałbym żeby mi się laptop spier..., bo nie mam teraz kasy na nowy
                                    رافال
                                    Spoty

Komentarz

• misza_zabrze
                                      L&K
                                      • 2013
                                      • 1371
                                      • Octavia II combi (1Z5)
                                      • BLR 2.0 FSI 150 KM

rafiki, sprzedasz auto bedzie na laptop
                                      Bylo ->GOLF 3 1.8

Komentarz

• Enriquez
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 7685
                                        • Superb III (3V3)

laptop się nie uszkadza, tylko kabel
                                        mój jest za to niewrażliwy na neta - można sobie tym głowy nie zaprzątać
                                        Pozdrawiam
                                        Marcin

Komentarz

• rafiki
                                          RS
                                          • 2012
                                          • 15975
                                          • Superb III (3V3)

misza_zabrze, pocieszyć umiesz, nie ma co :P
                                          Enriquez, to już coś pożytecznego się dowiedziałem k dzięki
                                          Kabelka z linka kolegi KulfonP już nie ma. Czy ten, który wrzucił misza_zabrze będzie ok?
                                          رافال
                                          Spoty

Komentarz

• 2pac
                                            L&K
                                            S_OCP Member
                                            • 2007
                                            • 1476
                                            • Octavia I (1U2)
                                            • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

rafiki, mój jedynie przy otwarciu VCDS'a woła że jest nowa wersja... wyłączam powiadomienie i śmigam dalej
                                            President Johnny II + President Florida/ ML-145
                                            O1 - 122KM@141KM 261Nm@303Nm By Rogalotti
                                            OII - 140KM@178KM 320Nm@374Nm By CompSport

Komentarz

• KulfonP
                                              Rider
                                              • 2010
                                              • 391

Panowie,

Polujcie na stronie tego sprzedawcy na kabel, oni co jakiś czas wystawiają aukcję ale w związku z tym że jest to klon czyli pirat to zapewne krótko po wystawieniu usuwają albo Aliexpress blokuje.

Sklep sprzedawcy: http://www.aliexpress.com/store/507537

Przy najlbliższej okazji zapodam screeny z wersji ADAKO VCDS V.12.12.0 - to co zauważyłem przy tej wersji to to że interfejs programu jest po polsku ale już np. screeny z Long Coding były po angielsku. Być może dlatego, że instalowałem wersję PL na EN.

Nie chcę tu specjalnie tego sprzedawcy wciskać nikomu ale to jest mój trzeci kabel z CHRL, 1szy miałem z wersji 11.11.0, potem ten 12.12.0 z wirusem, który wymagał zmiany daty aczkolwiek to była jakaś mizerna podróba bo czasem kodowania nie chciał przyjąć lub dokończyć autoscana wszystkich modułów.
                                              Teraz mam ten co polecam i jestem więcej niż zadowolony, bo wszystko śmiga jak w tym 11.11.0. Autoaktualizację można wyłączyć w opcjach VCDS, co najwyżej przy uruchomieniu będzie wyskakiwał komunikat że VCDS jest "Out of date" i że wypadało by uaktualnić jak pisali koledzy wyżej - nie wolno tego robić. Co ciekawe sprawdzałem ten kabel z wersją 11.11 ale test komunikacji tylko nie wykrył zwyczajnie interfejsu - nie uszkodził kabla. Dodatkowo kabel jest przyjemnie miękki i elastyczny sprawia lepsze wrażenie niż poprzednie wersje które miałem.

Jak do samodzielnej, niekomercyjnej grzebaniny przy swoim samochodzie taki kabel sprawdza się w zupełności.

Komentarz

• Batmann
                                                Drive
                                                • 2013
                                                • 40
                                                • Superb II combi (3T5)

Zamieszczone przez Enriquez
                                                Inna sprawa, że od dłuższego czasu odnoszę wrażenie, że Ross-Tech się nie rozwija
                                                Hehe taka jest prawda. ADAKO też za dużo się nie rozwija płacisz za kabel blisko 2 tysie, a i tak większość, rzeczy jest jeszcze po angielsku. ;(
                                                Zamieszczone przez Enriquez
                                                są chińczyki, które są niewrażliwe na podłączenie do netu
                                                Jaką masz wersję tego klona? Bo w starszych owszem bywało tak.
                                                Polujcie na stronie tego sprzedawcy na kabel, oni co jakiś czas wystawiają aukcję ale w związku z tym że jest to klon czyli pirat to zapewne krótko po wystawieniu usuwają albo Aliexpress blokuje.
                                                Należy zaznaczyć, że wszystkie VCDS-y które są na Aliexspres to klony/piraty. Więc dlaczego by akurat usuwali aukcję tego jednego?
                                                Być może dlatego, że instalowałem wersję PL na EN.
                                                To nie ma znaczenia wersja PL i EN tworzą sobie osobne foldery nie nadpisują się.
                                                Autoaktualizację można wyłączyć w opcjach VCDS, co najwyżej przy uruchomieniu będzie wyskakiwał komunikat że VCDS jest "Out of date" i że wypadało by uaktualnić jak pisali koledzy wyżej - nie wolno tego robić.
                                                Już Cie nie rozumiem. Piszesz, że nie można aktualizować, ale twierdzisz też, że używałeś go z innymi wersjami??
                                                Jeśli chodzi o klony i wsad w kablu to aktualizacja to to samo co użycie z inną wersją, gdyż klucz który znajduje się we wsadzie kabla jest zrobiony pod jedną wersję programu.

Komentarz

• misza_zabrze
                                                  L&K
                                                  • 2013
                                                  • 1371
                                                  • Octavia II combi (1Z5)
                                                  • BLR 2.0 FSI 150 KM

rafiki, haha to mi sie udalo Cena tych kabli jest inna mozliwe ze cos innego siedzi w srodku.
                                                  Bylo ->GOLF 3 1.8

Komentarz

• rafiki
                                                    RS
                                                    • 2012
                                                    • 15975
                                                    • Superb III (3V3)

misza_zabrze, no udało się, udało. Tylko jak sprzedam auto to po co mi kabel :P Możliwe, że coś innego siedzi w środku, ale myślisz, że można go spokojnie zamówić? Różnica w cenie ok. 10 USD, ale z drugiej strony nie pali mi się, nie muszę mieć "na już".
                                                    KulfonP, ile kosztował ten z Twojego linku? Coś poniżej 20 USD jak dobrze kojarzę, tak?
                                                    رافال
                                                    Spoty

Komentarz

Pracuję...