W B6 nie ma mniejszych tarcz niż 312/286 tylny zawias jest indetyczny,zwrotnica, tarcza jarzmo klocki też... jedyna różnica to zacisk który ma elektryczny ręczny. Także osłony na 99% będą pasować... oczywiście dla wersji FWD , wersja 4x4 ma inną zwrotnicę i piastę (piasta taka sama jak z przodu przykręca na 4 śrubach) z tej wersji nie będzie zapewne...
[ Dodano: Sob 29 Paź, 16 19:14 ] siemi1, Sprawdziłem organoleptycznie i tylna tarcza made in Mikoda ma w rzeczywistości faktycznie 286mm...
Więc albo Zimmermann ma błąd w katalogu, albo faktycznie robią tarcze o te 4mm mniejsze, więc fajnie by było, jakby ktoś z właścicieli RS zmierzył swoje tylne dyski...
Czeski Knedliczek z Meksykańską Papryczką Chili
CBTA 2.5 MPI 170 KM, KPF 5S Man.
orientuje się ktoś co dokładnie trzeba wymienić a co zostaje przy swapie 280--->312? wiem że na pewno trzeba wymienić zwrotnicę, tarcze, klocki, jarzma, zaciski i amortyzatory(inna średnica). coś jeszcze? co z wahaczami i półosiami? Przerabiał ktoś ten temat? co dokładnie jest do wymiany
powiem tak: zwrotnice już mam- właśnie kończę je oczyszczać- tarcze z klockami powinny przyjść jutro może poniedziałek, zaciski z jarzmami też już mam- w przyszłym tygodniu powinny być gotowe, w sensie zregenerowane i pomalowane proszkowo, osłony tarcz zamówione też powinny być jakoś w przyszłym tygodniu, dzisiaj zamówiłem też nowe łożyska i śruby do mocowania łożysk, osłon tarcz, zacisków i do zaciśnięcia amortyzatorów w zwrotnicach, amortyzatory będą BILSTEIN B8 i sprężyny obniżające H&R -45-50mm. Z tego co wiem nie powinno być problemu żeby zamontować sprężyny i amortyzatory z tyłu- poprawcie jeśli się mylę, z przodu ze względu na inną średnicę amortyzatorów trzeba to wszystko przerobić-większe hamulce i tak by wpadły ale to jest kolejny powód. Czy ktoś kto orientuje się w temacie mógłby podpowiedzieć co jeszcze potrzeba żeby to zagrało?
Proponuję zastanowić się nad wymianą pompy hamulcowej na pompę od Golf-a GTI,, ja osobiście po swap-ie z 280 na 312 miałem mieszane odczucia... szału nie było... wymiana na pompę od GTI-ka sprawiło że hamulec jest bardziej czuły...
dzięki za uwagę, na pewno to przemyślę ale kapkę później. Na razie priorytet jest żeby sprężyny i amortyzatory spasować, potem popatrzymy z kodowaniem lub wymianą pompy. Podpowiesz co jeszcze musiałeś wymienić przeszczepiając hamulce? Wahacze sprawdzałem po nr części i pokazuje że są takie same dla 1.6tdi i 2.0tdi ale co z ośkami napędowymi? wydaje mi się, że mają kapkę inną długość. Pamiętasz co dokładnie wymieniałeś a co zostało? chcę skompletować całość zanim pojadę do warsztatu.
Z przodu wymieniałem: zwrotnicę, piasty, amortyzator + jarzmo, zacisk, klocki tarcza, przewód w oplocie,
Z tylu jest prościej: zacisk, jarzmo, klocki, tarcza, przewód w oplocie, osłona.
Jeśli chodzi o przednią zwrotnicę można zapodać aluminiową z Passka B6, chodzą taniej od żeliwnych z RS-a (kupiłem prawą nówkę za 100zł ) przy okazji można również wahacze z passka dać, bo też są alu... wszystkie piasty na 3 i 4 śruby, mają wewnętrzny wielowypust taki sam, więc półosie będą pasować...
Ostatnio zapodałem pompę z GTIka i teraz dopiero jestem zadowolony , ale niedługo to potrwa bo mam graty na kolejnego swap-a tym razem na 320(brembo)/310(R32).
Dzięki ci bardzo za odpowiedź, czyli wygląda na to że mam komplet na przód jak mi wszystkie paczki poprzychodzą, trochę mnie zbił z tropu gościu który twierdził że przy wymianie hamulców w 1.9tdi z 280 na 312mm wymieniał jeszcze wahacze bo w jednym są żeliwne a w drugim aluminiowe czy stalowe tylko, że tak krótko z nim gadałem i nawet nie powiedział w jakim aucie to robił- możliwe że nie skoda nawet. Trochę się wkurzyłem bo wczoraj przyszła paczka ze zregenerowanymi i pomalowanymi zaciskami i jarzmami i nie wygląda to tak jak bym sobie to wyobrażał za te pieniądze, będę się musiał szarpać z dziadem. Propo brembo to takie tarcze już czekają i klocki, nie mogę się doczekać aż wlecą do auta bo wyglądają zacnie :-)
Wahacze występują w 4 wersjach: Stalowe tłoczone, Stalowe spawane, Żeliwne, Alu, (te ostanie występowały tylko w Passku B6 i Audi S3), ale wszystkie są współzamienne...
Proponuję zastanowić się nad wymianą pompy hamulcowej na pompę od Golf-a GTI,, ja osobiście po swap-ie z 280 na 312 miałem mieszane odczucia... szału nie było... wymiana na pompę od GTI-ka sprawiło że hamulec jest bardziej czuły...
A masz może numer tej pompy? I czy wymiana jest p&p
Komentarz