[O2] Montaż modułu Bluetooth i radia BOLERO

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Ra
    Drive
    • 2013
    • 96
    • Octavia II (1Z3)
    • BSE 1.6 MPI 102 KM
    • CUPA 2.0 TDI CR RS 184 KM

Właśnie przemierzyłem kabelek, który przyszedł przed chwilką.
    Kabelek ten to proste rozgałęzienie pojedynczego gniazda żeńskiego fakra na dwa gniazda fakra pasujące do radyjka bolero.
    Pewnie mieli jakiś powód by zrobić tak nie inaczej.
    Natomiast w necie widziałem kilka grafik radyjka bolero z zaznaczonymi gniazdami AM i FM - stąd moja chwila zwątpienia.

Edit:
    Przed chwilą podłączyłem - działa super.
    Podłączenie bolera kompletne.
    Chodzenie po katalogach jest super.
    P.S. Zamontowałem do mojej O2 tour duże bolero z superba 2.
    Czyli nie ma ramki. Panel klimy przesunąłem w dół i równolegle do frontu - dokładnie tak jak w superbie. Szczątkowa ramka oczywiście na sam panel klimy.
    Całość wygląda w mojej opinii rewelacyjnie.

Komentarz

• demmsi
      Elegance
      • 2011
      • 966
      • Octavia II combi (1Z5)
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Ra pokaż jak wygląda taki panel z radiem

Komentarz

• Ra
        Drive
        • 2013
        • 96
        • Octavia II (1Z3)
        • BSE 1.6 MPI 102 KM

Nie mogłem wcześniej przerzucić fotki.
        Oczywiście zdjęcie nie oddaje w połowie efektu.
        Moim zdaniem warto, tym bardziej, że ja nie wydałbym 250zł na ramkę pod bolero w kształcie columbusa.

Edit.
        Za nic nie da się dodać załącznika - po raz kolejny na tym forum.
        Klikam "załącz plik" potem "przeglądaj" i "dodaj załącznik" i nic.

Komentarz

• georgg
          RS
          • 2013
          • 17103
          • Octavia II (1Z3)
          • BSE 1.6 MPI 102 KM

Ra, sprawdź czy nie za duże zdjęcie chcesz dodać? Maksymalny rozmiar to:200 KB.
          SPOTY ŚLĄSKIE- ruszyć ZAPRASZAMY!
          ​​​
          Grzegorz

Moja Ambitna Czarnula

Komentarz

• Ra
            Drive
            • 2013
            • 96
            • Octavia II (1Z3)
            • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez georgg
            Ra, sprawdź czy nie za duże zdjęcie chcesz dodać? Maksymalny rozmiar to:200 KB.
            Wiem, że do 200kB.
            Przed chwilą dodałem fotkę z telefonu i też się nie udało. Powalczę jeszcze.

Przyciski nie powskakiwały na swoje miejsce - poprawiłem je oczywiście.
            Jest wszystko idealnie.

[ Dodano: Wto 24 Mar, 15 21:07 ]
            Stan sprzed moda.
            Na fotce radyjko 1DIN SONY za ~850zł.
            Gra cudownie ale co z tego jak nie da się zobaczyć nazwy utworu.
            Ja słucham dużo audiobooków i sony się totalnie nie sprawdza. Bolero jest po prostu moidzio.
            Na fotce dawca w czerwonej torbie zakupiony na allegro za 665zł z przesyłką.
            Mocowanie wykonałem za pomocą dwóch blaszek z uchwytów przekaźników samochodowych - trzymają tak dobrze, że zrezygnowałem z dodatkowego mocowania.
            Brakuje mi półeczki.
            Na fotce widać efekt odstawania plastikowej atrapy pod 2DIN od oryginalnej ramki.

Przy okazji zauważyłem, że fotki u mnie dodają się tylko i wyłącznie gdy po wybraniu pliku uzupełnię nazwę o ".jpg".

Dodałem jeszcze jedną fotkę, na której pokazałem czerwonymi kropeczkami linię styku ramki z bokiem deski rozdzielczej. Czerwone kropki się rozmazały

[ Dodano: Pią 27 Mar, 15 19:49 ]
            Brak komentarza... To fajnie wyszło czy nie?
            Jutro zrobię fajne fotki normalnym aparatem.

Aktywowałem sobie tryb serwisowy radyjka i można zobaczyć w nim, że faktycznie są dwa tunery FM, które działają jednocześnie. Drugi szuka sobie cały czas czegoś. Może lepszego odbioru. Chociaż kilka razy zaszedł dużo za daleko, więc ciężko się domyśleć. Powinna być opcja wyłączenia tego drugiego tunera przy jednej antenie FM.

Szkoda tylko że mam Park Assist 1Z0 919 283 - pewnie bym musiał zmienić by działała funkcja OPS na bolero. Aż tak mi chyba nie zależy.
            Załączone pliki

Komentarz

• adamadam
              Drive
              • 2008
              • 45

no wyszlo idealnie, myslalem ze bez orginalnej ramki bedzie zle wygladalo ale jest naprawde dobrze zrobione.

jak bede w PL to podejde zobaczyc na zywo

pozdrawiam
              adam

[ Dodano: Sob 28 Mar, 15 15:17 ]
              jeszcze bym pomyslal nad zmiana kierownicy lub obszyciem skora, jakos sie przyzwyczailem do tego i jest lepsze odczucie niz na zwyklej
              adamadam

Komentarz

• Enriquez
                RS
                • 2009
                • 7685
                • Superb III (3V3)

Dobra wiadomość, że pasuje!
                W takim razie sprzedam Swinga z Superba.
                Pozdrawiam
                Marcin

Komentarz

• Ra
                  Drive
                  • 2013
                  • 96
                  • Octavia II (1Z3)
                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

Poza tym mojego sony (za 850zł) musiałem wyłączać za każdym razem naciskając przycisk OFF przez około 10sek. Załączenie odbywało się przez przyciśnięcie przycisku SOURCE.

W bolero nic nie trzeba robić. Załącza się sam, wyłącza się sam po wyjęciu kluczyka. Jeśli się załączy bez kluczyka, to się sam wyłączy po chyba 30 min. Jak aku jest za słabe, to się sam wyłączy lub/i nie załączy by go oszczędzać.

P.S. Gdybym nie zobaczył columbusa w nowej O2 adamadam-a, to bym nigdy nie pomyślał by zmienić radyjko ;D

Komentarz

• krzynol
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 10964
                    • Superb II combi (3T5)
                    • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                    • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Ra, ori rozwiązania
                    ->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
                    ->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
                    poprzednie modele:
                    ->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
                    ->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
                    O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003

Komentarz

• adamadam
                      Drive
                      • 2008
                      • 45

Rafal, masz w radiu mozliwosc podlaczenia telefonu przez BT ?
                      adamadam

Komentarz

• Ra
                        Drive
                        • 2013
                        • 96
                        • Octavia II (1Z3)
                        • BSE 1.6 MPI 102 KM

W każdym bolero chyba jest możliwość podłączenia zew. modułu BT.
                        Zastanawiam się nad tym.
                        Może mi pokażesz jak to u Ciebie działa.
                        Pewnie kupię używkę i wstawię tak jak w tym wątku pod radyjkiem. Tam jest baardzo dużo miejsca.
                        Tylko zastanawiam się którą wersję modułu wybrać.

Myślę też by zrobić płytkę analogiczną do tej do navi do bolero. Czyli PCB, które będzie montowane w środku bolera i będzie przejmowało wyświetlacz po wciśnięciu jakiegoś przycisku.
                        Cel: radio DAB/DAB+, moduł BT, może DVBT.
                        Za 5 lat radia FM prawdopodobnie nie będzie i co wtedy....?
                        Problemy do rozważenia:
                        - czy sterowanie ma być tylko z dotyku w bolero
                        - czy sterowanie ma być z kierownicy (ja takiego nie mam - a prościej, bo nie trzeba obsługiwać dotyku)
                        - w opcji tylko DAB+ jest to dość proste
                        - w przypadku BT gdyby tylko dobrze ściągać książkę, to problemów nie ma
                        - można też zrobić funkcję mirrorlink
                        - jeśli wyprowadzić możliwość aktualizacji softu na kabelku usb, to można zrobić coś fajnego co by żyło własnym życiem

Komentarz

• Enriquez
                          RS
                          • 2009
                          • 7685
                          • Superb III (3V3)

wszystko pięknie, tylko taki wszystkomający moduł to koszt na dziś około 500 USD
                          Pozdrawiam
                          Marcin

Komentarz

• adamadam
                            Drive
                            • 2008
                            • 45

Ja teraz przeskoczylem do MINI na jakis czas i mam Blackberry Z3, wsiadlem do auta i po 30 sekundach telefon sie sparowal z autem przez BT... ksiazka tel muzyka i wszystkie inne ciekawe opcje telefonu. Pomimo tego ze auto jest pod ifon skonfigurowane. Dlatego zastanawiam sie czy w bolero jest BT czy jak piszesz trzeba dolozyc

[ Dodano: Nie 29 Mar, 15 20:59 ]
                            Zamieszczone przez Enriquez
                            wszystko pięknie, tylko taki wszystkomający moduł to koszt na dziś około 500 USD
                            tak ale zastapi wszystkie urzadenia peryferyjne : navi , sluchawki radio. wsiadasz i wszystko gotowe zapodajesz trase i jedziesz telefon w kieszeni i sie nie przejmujesz szukaniem tylko odbierasz na glosznym i rece wolne do tego wrzucisz kilka godzin muzy i mozesz pedzic po europie nie sluchajac lokelnego radia np czeskiego, niemieckiego

Ja kupilem O2 z columbusem i jestem zajeb... zadowolony, jedynie co to musze mapy zaktualizowac i troche nowej muzy wrzucic na karte sd
                            adamadam

Komentarz

• Ra
                              Drive
                              • 2013
                              • 96
                              • Octavia II (1Z3)
                              • BSE 1.6 MPI 102 KM

Adam - pewnie jest tak jak w columbusie, który masz

Enriquez - ja bym nie wydał nawet 1000zł za taki moduł do bolera, bo lepiej zmienić na columbusa. Jednak ja nawigację potrzebuję tylko w wakacje i w telefonie wystarczy.
                              Jestem elektronikiem i taką płytkę chce zrobić sam.
                              Najtaniej jak można i najmniej prądu by to żarło.
                              Po taniości można zrobić:
                              - koszt pcb - około 40zł (profesjonalna płytka)
                              - tasiemka do podłączenia wyświetlacza - jak w Chinach się dorwie to około max 20zł
                              - procek DSP około 70zł - taki co sobie poradzi z zapasem
                              - moduł BT - około 30zł
                              - scalak radia DAB+ - hmmm widziałem taki ciekawy za 100zł, można też kupić moduł DAB+/DVBT na USB na aliexpress za 8$ i to jakoś przetworzyć
                              - scalaki do obsługi CAN 30zł (mcp2515 i mcp2551)
                              - antena DAB+ - widziałem, że na jakimś forum VW opisali taką własnoręczną z kawałka koncentryka, która podobno działa dużo lepiej niż ori

Dodatkowo jeśli z czasem każdy dorzuci trochę info, to mogę w programie dorzucić prostą diagnostykę + kasowanie błędów jak w vcds.

Trzeba zastanowić się nad całością, przemyśleć każdy problem, zrobić pcb tak by nic nie zabrakło i pisać softa.

Komentarz

• Enriquez
                                RS
                                • 2009
                                • 7685
                                • Superb III (3V3)

skontaktuj się z kolegą majonezz - ma wprawę z CANem w O2
                                Pozdrawiam
                                Marcin

Komentarz

• Ra
                                  Drive
                                  • 2013
                                  • 96
                                  • Octavia II (1Z3)
                                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

Właśnie z CAN-em to najmniejszy problem. Jak się da hardware do podłączenia do CAN-a, to potem już tylko podglądnąć transmisję i napisać.
                                  Problemem jest tylko obsługa wyświetlacza (informacje na ten temat), dobór scalaka do DAB+, moduł BT.
                                  Można zrobić taką płytkę ewaluacyjną i uruchomić to w pierwszym etapie jako osobne urządzenie na innym wyświetlaczu - jak zadziała, to wtedy wrzucić do radyjka i dopracować.

Dobrym pomysłem jest też zakup RCD510 z Chin za 100$ i wrzucenie do tego takiej płytki.
                                  Można mieć sprzęt grający z DAB, chodzeniem po katalogach. Oczywiście trzeba wrzucić to do fajnej obudowy.

Komentarz

• Enriquez
                                    RS
                                    • 2009
                                    • 7685
                                    • Superb III (3V3)

No niestety nie jest takie hop-siup, ponieważ niektóre parametry nie chodzą po CANie, ale w trybie sesji diagnostycznej da się je odczytać - np. stopień zapełnienia i stan DPFa. Nietrudno sobie chyba wyobrazić, że jazda z otwartą sesją diagnostyczną jest delikatnie mówiąc ... niewskazana.
                                    Pozdrawiam
                                    Marcin

Komentarz

• Ra
                                      Drive
                                      • 2013
                                      • 96
                                      • Octavia II (1Z3)
                                      • BSE 1.6 MPI 102 KM

Enriquez może tak, może nie.
                                      Z kolegą z tego forum przymierzaliśmy się do zrobienia urządzenia wskazującego różne parametry - w tym DPF - i nie było najmniejszego problemu.
                                      Powstał prototyp ale kolega jakoś przestał się interesować.

Problemem może być tylko ten wyświetlacz oraz dobranie procka, scalaka DAB, ewentualnie BT (co jest tanie w realizacji przy założeniu, że realizuje tylko obsługę programową).

Najważniejsza dla mnie funkcja, dla której myślę że warto to zrobić, to automatyczna zmiana stacji według ustalonego algorytmu przy wykryciu reklam.
                                      To by była super mikrowieża do domu.

Jeśli planować robić to tak do 3 lat, to powinno się udać

Komentarz

• pejo
                                        Rider
                                        • 2010
                                        • 286
                                        • BSE 1.6 MPI 102 KM

Ra, ta ramka na panel klimatyzacji to została stara czy jakaś idzie inna?

Komentarz

• Ra
                                          Drive
                                          • 2013
                                          • 96
                                          • Octavia II (1Z3)
                                          • BSE 1.6 MPI 102 KM

pejo - wyżej napisałem "szczątkowa ramka".
                                          Oczywiście jest to ramka oryginalna, którą widać na zdjęciu wyżej. Dla mnie 250zł za oryginalną ramkę w kolorze dekorów jest przesadzona.
                                          Przyciąłem ją od góry, z boków i od dołu
                                          W sumie to może się wydawać głupim pomysłem ale moim zdaniem autko teraz wygląda bardzo ekskluzywnie -a wcześniej dziadowsko.
                                          Przede wszystkim nie ma już tyle dziadowskiej szarości.
                                          Ciekawe dlaczego czekałem tak długo...
                                          Muszę teraz tylko pomyśleć o tym otworze pod kontrolkę Airbagu... - czy dać zaślepkę czy może zrobić półeczkę pod karty SD (których mam kilka zbędnych).
                                          Jak będzie fajna pogoda, to zrobię fotkę normalnym aparatem.

W ramach sprostowania - jakbym miał kupować bolero, to tylko w kształcie columbusa, bo jest ładniejsze. Tego szerokiego bolero pod moją ramkę nie da się kupić w dobrym stanie (widziałem kilka igieł z allegro - 5letnie z widocznymi śladami zużycia). Duże bolero z superba nie cieszy się popularnością dlatego można trafić 1-2 letnie w idealnym stanie.

Komentarz

• pejo
                                            Rider
                                            • 2010
                                            • 286
                                            • BSE 1.6 MPI 102 KM

Ra, poniżej zdjęcia z montażu Bolero z Superba. Poszedłem trochę inną drogą jeśli chodzi o montaż panelu klimatyzacji. Odciąłem tylko górną część ramki, dołów i boku wogóle nie ruszałem. Ramka jest na wcisk, na równo z radiem, a panel klimatyzacji jest przymocowany taśmą dwustronną do ramki radia. Chociaż w tym przypadku trudno mówić o ramce radia
                                            Załączone pliki

Komentarz

• piet
                                              Drive
                                              • 2015
                                              • 66
                                              • Octavia III combi (5E5)
                                              • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM
                                              • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

koledzy, mam prośbę,
                                              dołożyłem bluetootha pod fotel z końcówką E
                                              i chciałem poprzestawiać wszystko w kodowaniu radia
                                              ale kuu chyba brakuje labelów i nie widzę opisów tylko gołe bity ;/
                                              czy mógłby ktoś podać prawidłowe kodowanie dla głośników przód + tył, bluetooth na zegary - bez uchwytu, radio swing, kodowanie w linku,
                                              ewentualnie rozszyfrować bajty i bity, wtedy ustawie już sam,
                                              dziękuję

Uploaded with fotem.pl
                                              ble

Komentarz

• Ra
                                                Drive
                                                • 2013
                                                • 96
                                                • Octavia II (1Z3)
                                                • BSE 1.6 MPI 102 KM

pejo ja to wykonałem troszkę staranniej.
                                                Radyjko nie weszło Ci do końca na dole - musisz odrobinkę ściąć je na dole po bokach pod kątem by to spasować.
                                                Masz już połowę sukcesu.
                                                Teraz zabezpiecz sobie panel jakimiś szmatkami by się nie porysował i wsuń go głębiej - tak by móc kręcić pokrętłami.
                                                No i w każdej wolnej chwili pilnikiem sobie zbieraj trochę tego plastiku po bokach aż ramka wejdzie głębiej.
                                                Czerwoną linią zaznaczyłem linię styku ramki z bokiem wnęki.

Uploaded with fotem.pl

[ Dodano: Nie 13 Wrz, 15 11:08 ]
                                                Ponieważ nie zdobyłem zaślepki (w miejsce "airbag off") wykonałem taką zaślepkę sam z resztki górnej części ramki (wcześniej wyciętej).
                                                Dwa pilniki i troszkę kleju.
                                                Taniej chyba już się nie da...
                                                Załączone pliki

Komentarz

• DJ MŁODY
                                                  RS
                                                  • 2007
                                                  • 5908
                                                  • Octavia II (1Z3)

proszę o doradzenie jaki zestaw zakupić tzn nr modułu itd

będę kupował w Chinach ( bo robie większego moda i na razie Chiny )

a wiec Tour II z 2012 roku z Bolero

kierownica MF

i maxi dot 1Z0 920 843Q z sw06...

czy ten będzie dobry : http://www.aliexpress.com/item/VW-Bl...rchweb201560_9
                                                  pozdrawiam Adam
                                                  Octavia 2 - Tour II - Kosiarka

Spontany Katowickie

Komentarz

Pracuję...