No, chyba bardziej; panewka jest "zgrzana" do wału...
Na razie muszę przekalkulować, czy opłaca się w ogóle to robić, bo nawet jak wezmę inny silnik za powiedzmy 3000 pln to nie znając jego rzeczywistego stanu/historii i tak wypadało by w nim zrobić te panewki + górę ( wałek, szklanki itp ) + rozrząd więc koszty też nie małe...
No, chyba bardziej; panewka jest "zgrzana" do wału...
nie, no, oczywiście, że bardziej
zdało mi że ona jest tam wyjęta
Zamieszczone przez kowal 2002
nie znając jego rzeczywistego stanu/historii i tak wypadało by w nim zrobić te panewki + górę ( wałek, szklanki itp ) + rozrząd więc koszty też nie małe...
otóż to :idea:
po takiej samej wymianie silnika to tylko na sprzedaż i niech się martwi następny
saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
O ile bedzie jezdzil, bo jak we Freelanderze obrocila sie panewka, wjechal nowy silnik, ktory pokonał 20km i zrobil dokladnie to samo :lol: Tak wiec trzeba uwazac
Na razie muszę przekalkulować, czy opłaca się w ogóle to robić, bo nawet jak wezmę inny silnik za powiedzmy 3000 pln to nie znając jego rzeczywistego stanu/historii i tak wypadało by w nim zrobić te panewki + górę ( wałek, szklanki itp ) + rozrząd więc koszty też nie małe...
no w sumie widziałem, że chcesz FV bo tak to już za 2tys słupek można kupić a i tak skoro chcesz go rozdziewiczać i dłubać przy nim to nie ma co przepłacać no chyba że trafisz na te mityczne prawie nówki z przebiegiem 1500km ale coś nie rzuciły mi się ostatnio.
czytam ten wątek i się zastanawiam ...? jaki jest sens płacić za hiper, extra oleje do tego silnika jak jego dni są policzone ze względu na wadę techniczną
czytam ten wątek i się zastanawiam ...? jaki jest sens płacić za hiper, extra oleje do tego silnika jak jego dni są policzone ze względu na wadę techniczną
która da się wyeliminować w porę co pozwoli motorkowi kręcić się kolejne set tyś km i aby je przejechać bez większej wpadki lejemy porządną oliwę, shok,
równie dobrze możesz sobie wziąć byle jaką żonę, przecież jej dni też są policzone :diabelski_usmiech a mimo tego starami się wybrać jak najlepiej.
Jedno i drugie mocno kochamy :szeroki_usmiech i chcemy dla nich jak najlepiej i jak najdłuższego żywota.
loru, a jak twoje panewki się trzymają i cała reszta?
jeszcze dają radę, górne zostały osłuchane przez DGW i stetoskopu, coś tam zaczyna być słychać ale nie ma tragedii, w porównaniu z tym co słyszałem w BXE z przebiegiem coś koło 80kkm to u mnie nic nie słychać, bardziej boje się o te dolne bo to jest jak dla mnie główna przyczyna dziury w silniku a tych osłuchać się nie da i w takiej kolejności będę robił, najpierw dolne a potem górne ze szklankami.
eee... ale to może zabierz głos w jakimś olejowym wątku, bo ja nie płacę za żadne hiper extra oleje i nie wiem w ogóle o co cho, panie prowokatorku :lol:
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
Czyli najlepszym wyjściem-profilaktycznym będzie wymiana kpl. panewek. Przydałyby się opinie kolegów-fachowców w tym temacie, jakiej firmy zastosować panewki i czy panewki z zamkiem podejdą do bloku BXE :?:
O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
=================================================
Dziś rozmawiałem z moim mechanikiem, który ostatnich parę lat spędził w ASO skody, problem podobno dotyczy modeli 2008... jak przy 200 000 silnik działa, to już się nie rozpadnie, bo jak miałoby się rozpaść to już dawno by się to stało. Obecnie na ośce 192 000 km...
i to jest kluczowe słowo przy okazji wszystkich tego typu informacji
[ Dodano: Pią 29 Cze, 12 11:37 ]
Zamieszczone przez natash
jak przy 200 000 silnik działa, to już się nie rozpadnie
aczkolwiek z tym bym się zgodził... no chyba, że się rozpadnie
generalnie chodzi o to, że nikt Ci na to nie da gwarancji.
dopytaj jeszcze co ma na mysli mówiąc rok 2008, czy rok produkcji, czy modelowy, to zaraz obalimy tę tezę
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
Tzn. on powiedział tak: "Auta z rocznika 2008", podobno dodałem ja, bo ja tego nie wiem, tylko przekazałem co usłyszałem .
mój 2007, rok modelowy 2008
[ Dodano: Pią 29 Cze, 12 11:44 ]
wychodzi na kolejne (na przykład po głowicy w BKD, rozrządach w TSI, spręzynach w LPG itd. itp.) skurwysyńswo VW, szkoda, że za każdym razem mnie to trafia :lol:
nie mogę sobie przypomnieć żadnej sensownej akcji serwisowej od 2005 roku :lol:
chujowe samochody chujowego producenta czyli wszystko się zgadza :szeroki_usmiech
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
ja się zbliżam do granicy 140kkm....żałuję że przy wymianie rozrządu nie odżałowałem 500 pln na zajrzenie do wnętrza silnika...no ale teraz już trudno...jak się , tfu tfu, wysra to będzie okazja w końcu bardziej pomodzić przy furze
Wzrost mocy jednostkowej silników spalinowych w ostatnim ćwierćwieczu przywykliśmy uważać za coś zupełnie normalnego. Jednocześnie nie godzimy się ze - MotoFocus.pl
Komentarz