[O2] BXE, panewki korbowodowe, korbowód, korbowody

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • maxpaynemm
    RS
    • 2008
    • 1764
    • Octavia II combi (1Z5)
    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Panowie jako że moja byka jest z 06.2008 to trochę martwi mjie ten widok od Wally, -ego. Powiedzcie mi jakie są objawy tak pozdzieranych panewek??? Czy kolega zajrzał tam profilaktycznie czy już coś się działo??
    Dodam że moje autko jeździ super, wymianki oleju robię zawszę w maju i jestem pierwszym włascicielem mojej Octi - trochę martwi mnie to co tu widzeę :shock: :cry:
    Ubezpieczenia Komunikacyjne OC, AC, NNW - ZAPRASZAM

Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• Wally
      RS
      • 2012
      • 3790
      • Volkswagen

Zamieszczone przez maxpaynemm
      Czy kolega zajrzał tam profilaktycznie czy już coś się działo??
      poczytałem ten i inne tematy o panewkach i dla świętego spokoju to zrobiłem (objawów żadnych nie było) lepiej wydać na to niż na silnik :evil:
      Była Octavia II 1.9 TDI BXE by Wally

=> Superb II FL 1.6 TDI CAYC,
      => Volkswagen Passat City 1.6 TDI
      => Volkswagen Passat Variant 2.0 TSI DSG
      "Nie ma rzeczy niemożliwych... są tylko nieopłacalne..."

Komentarz

• loru
        RS
        S_OCP Member
        • 2007
        • 4286
        • Octavia II (1Z3)
        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez maxpaynemm
        Powiedzcie mi jakie są objawy tak pozdzieranych panewek???
        nie ma żadnych, tłok wychodzi bokiem nagle i tyle.

Zamieszczone przez boogoo
        Panowie,górne panewki,jak wynika z ich miejsca pracy,przenoszą największe obciążenie-przecież tłok uderza momentem za pomocą korbowodu, bezpośrednio właśnie w górną.
        I jedynie z czym mogę zgodzić się w teorii z navigator, to jest prawdą,że zwiększenie momentu obrotowego przy niskich obrotach silnika,przyspiesza zużycie panewek.LOGICZNIE.To wynika z charakterystyki pompy olejowej i wydatku oleju.
        trzeba do tego dodać, że ja te górne się posrają to motorek jest do odratowania a jak polecą te na dole to motorek na śmietnik.
        O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• zak14
          Rider
          • 2011
          • 605
          • Octavia II combi (1Z5)
          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez PAOLO ESCO
          fajnie gdyby wypowiedział się ktoś "kto siedzi w temacie" i z własnego doświadczenia wie, jak wygląda sprawa tych panewek
          Dokładnie tak jak pisał boogoo - pisali też nadworni mechanicy bodaj na forum subaru. Zresztą nad czym tu dumać - po zapłonie paliwa tłok z dużym przyspieszeniem "leci w dół" obciążając bardziej górne panewki.
          Octavia 2 FL Combi 1.9 BXE

Komentarz

• DGW
            RS
            S_OCP Member
            • 2006
            • 2330

Napiszę tylko kilka słów bo zrąbany jestem
            Panewki z rowkiem stosowane są jako łożyskowanie główne. Nie pamiętam abym w nowszych silnikach widział takowe na korbowodach.
            Panewki bez rowka stosowane są jako łożyskowanie na korbowodach i wałkach rozrządu.
            O doborze takiego rozwiązania, nie teraz bo muszę sobie co nie co przypomnieć ops:
            Wally, jeszcze jedna sprawa, czy na nowych panewkach był napis sputer ? Oczywiście chodzi o 4szt. bo kolejne 4 nie mogą być sputerami

Z obciążeniami już napisaliście. Górne dostają bardziej, dolne mają tylko przenieść obciążenie bezwładności ukł. korbowo-tłokowego.

Z ekologią chodzi o wyeliminowanie ołowiu z produktów także z panewek.

Rozebrałem w końcu swój silnik. Zmierzone na hamowni było 367KM i 580Nm ostatecznie było ponad 400KM i ponad 600Nm - z ciekawostek napiszę że panewki wyglądają jakbym je dopiero z pudełka wyjął :P :wink:

dobrej nocy
            NFPNorth-West
            2.0TDI-ET=12.660s,>367KM/567Nm
            WARSZTAT www.dsize.pl
            ->
            CENNIK warsztat 01.01.11 <-plik do pobrania tel. 790226060
            spieszmy się kochać ludzi... 30.05.09 J.W. [i]

Komentarz

• Wally
              RS
              • 2012
              • 3790
              • Volkswagen

Zamieszczone przez DGW
              Wally, jeszcze jedna sprawa, czy na nowych panewkach był napis sputer ? Oczywiście chodzi o 4szt. bo kolejne 4 nie mogą być sputerami
              głowy sobie uciąć nie dam ale nic takiego na samych panewkach lub opakowaniach nie widziałem
              Była Octavia II 1.9 TDI BXE by Wally

=> Superb II FL 1.6 TDI CAYC,
              => Volkswagen Passat City 1.6 TDI
              => Volkswagen Passat Variant 2.0 TSI DSG
              "Nie ma rzeczy niemożliwych... są tylko nieopłacalne..."

Komentarz

• Zbyhoo
                Ambiente
                • 2012
                • 112

Dziś chyba odpbieram moją Octe, więc temat mnie bardzo interesuje. 1,9TDI BXE. Rocznik 2006, więc teoretycznie poza grupą ryzyka, ale chyba warto parę $ wyłożyć na sprawdzenie i spać spokojnie.. Chciałem sam to zrobić, ale nie bardzo mam warunki.. Polecacie kogoś w 3m kto to ogarnia?
                Czasami na drodze spotykam prawdziwych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

Komentarz

• AdamB
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 8033
                  • Octavia IV (NX3)
                  • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zbyhoo, czemu poza grupą ryzyka skoro ekopanewki był montowane w BXE do XI.2008 roku?? Pisane było coś o początku montażu ekopanewek???
                  Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• natash
                    RS
                    • 2011
                    • 2599

No mój mechanik mówił, że po 2006 do 2008 coś takiego. Pamiętam, że jak mi to powiedział, to wiedziałem że moja jest poza tą datą. Gdzieś w tym temacie już o tym pisałem.

Komentarz

• Zbyhoo
                      Ambiente
                      • 2012
                      • 112

Sporo czytałem i troche dzwoniłem po serwisach i w kilku miejscach było wspomniane, że sprawa dotyczy roku modelowego 2008, więc zdarza sie to w rocznikach 2008 i czasem 2007 (wypuszczonych jako 'przyszłoroczniak'). Tak też mi powiedział gość w jednym serwisie.
                      Dokładniej mój teleresearch wyglądał tak: Znalazłem adresy ASO skody w całym kraju i dzwoniłem do losowo wybranych i prosiłem o połączenie z warsztatem. W dwóch nikt nie słyszał o temacie, w jednym gość coś słyszał, ale osobiście sie nie spotkał. Nie wiedziałem, czy mnie robią w jajo, czy mówią prawdę, więc zadzwoniłem do serwisu, który na pewno znał temat (mojemu ojcu tydzień temu korba wyszła bokiem w OII 1,9TDI BXE 2007 i pojechała do serwisu). Gość w tym serwisie powiedział, że rzeczywiście zna temat, było kilka przypadków, ale nie da się powiedzieć, że jest to częste. Powiedział też, że były to auta z roku modelowego 2008 i opowiedział mi o możliwości dogadania się ze Skodą, czyli tzw. 'Dobrej woli'. Nie wspomniał, że właśnie ma na serwisie jedno takie auto Co ciekawe, ojcu wywaliło czwarty tłok, a z tego co czytałem, przeważnie drugi tłok robi bum.
                      Niestety nigdzie nie było wprost powiedziane, że na pewno chodzi tylko o roczniki modelowy 2008.
                      Czasami na drodze spotykam prawdziwych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

Komentarz

• AdamB
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 8033
                        • Octavia IV (NX3)
                        • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zbyhoo, rocznik modelowy 2008 zaczyna się już na początku roku 2007, ale zmiany konstrukcyjne były wprowadzane we wrześniu (np. felerne uszczelki drzwi które wycierały lakier). Czy można połączyć ekopanewki z wprowadzeniem LL w Octaviach?? Roczniki modelowe 2008 (produkcja 2007) były w LL, a wcześniejsze również były w LL??

Komentarz

• maxpaynemm
                          RS
                          • 2008
                          • 1764
                          • Octavia II combi (1Z5)
                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Panowie. Według dekodera VIN moje autko wyprodukowano 19.08.2008. Czy jest objęte grupa ryzyka???

Powiedzcie coś więcej o panewkach?? Jakie zastosowaliście i co dokładnie oprócz olejów i filtrów należy wymienić?? Chodzi mi głownie o panewki i to co do ich wymiany jest jeszcze potrzebne, jaki producent i ile PLN to kosztuje??

Kurcze strasznie martwi mnie to że moje od nowości pieszczone autko może spotkać coś takiego

Dodam ze moje autko ma przelatane 59.000 km.

Bardzo dziękuję za rzeczowe info ops:
                          Ubezpieczenia Komunikacyjne OC, AC, NNW - ZAPRASZAM

Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• Zbyhoo
                            Ambiente
                            • 2012
                            • 112

Możliwe, że nie będziesz musiał nic wymieniać. Jak będziesz zmieniał olej, to zdejmij miske olejową i zobacz jak sprawa wygląda. Wtedy tylko dodatkowe uszczelnienie miski musisz kupić, czyli koszt pomijalny..

AdamB, czy w zakres tych zmian wchodziły też te panewki? Bo to by był kolejny argument (i to w miarę konkretny) wykluczający mnie z grupy ryzyka..
                            E: wywalam własnego OT

Komentarz

• AdamB
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 8033
                              • Octavia IV (NX3)
                              • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez Zbyhoo
                              AdamB, czy w zakres tych zmian wchodziły też te panewki? Bo to by był kolejny argument (i to w miarę konkretny) wykluczający mnie z grupy ryzyka..
                              O to to ja się pytam :szeroki_usmiech

Komentarz

• DGW
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2006
                                • 2330

Wtedy tylko dodatkowe uszczelnienie miski musisz kupić, czyli koszt pomijalny..
                                Zwykły silikon może i koszt pomijalny ale chcąc to zrobić dobrze to trzeba zakupić uszczelnienie które nie jest aż tak nadto tanie. Ok, tanie - drogie kwestia jak dla kogo ale
                                kolega zapomniał chyba o śrubach do korbowodów i nie mało środka odtłuszczającego...

Suma summarum to i tak koszt nieporównywalny do ceny drugiego sinika
                                NFPNorth-West
                                WARSZTAT www.dsize.pl
                                ->

Komentarz

• Zbyhoo
                                  Ambiente
                                  • 2012
                                  • 112

Zamieszczone przez DGW
                                  Suma summarum to i tak koszt nieporównywalny do ceny drugiego sinika
                                  O to mi chodziło. Oczywiście silikon musi być wysokotemperaturowy. A z tym środkiem odtłuszczającym to troche przesadziłeś :P

Komentarz

• navigator
                                    Rider
                                    • 2009
                                    • 583
                                    • Volkswagen

A z tym środkiem odtłuszczającym to troche przesadziłeś
                                    ajtam ajtam.....spróbowałby u mnie (i nie tylko :wink: ) nie odtłuścić..... :szeroki_usmiech
                                    >>E<< by Ali, defibrylator by DGW

Komentarz

• szkoda
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2005
                                      • 22543

nie wiesz ile go zużywa to nie gadaj, mam zresztą pewne podejrzenia, że DGW używa go jako halucynogenu :lol:
                                      saport techniczny baj DGW
                                      była BKD+DSG '05 120kkm
                                      była BXE '08 190kkm
                                      no i nie ma :-)

Komentarz

• AdamB
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2007
                                        • 8033
                                        • Octavia IV (NX3)
                                        • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez szkoda
                                        nie wiesz ile go zużywa to nie gadać, mam zresztą pewne podejrzenia, że DGW używa go jako halucynogenu :lol:
                                        Patrzy , naprawia całe dnie TDI więc nie dziwie się. :szeroki_usmiech

Komentarz

• rufus123
                                          Rider
                                          • 2012
                                          • 476

Rok produkcji: 2007.02.19
                                          Rok modelowy: 2007
                                          Silnik: BXE

powyższe dane z raportu po zdekodowaniu nr VIN. czyli mogę spać spokojniej?
                                          trochę się dziwię, bo mam wytarty lakier od uszczelek drzwi, czyli mam te wadliwe uszczelki

Komentarz

• AdamB
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2007
                                            • 8033
                                            • Octavia IV (NX3)
                                            • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez rufus123
                                            trochę się dziwię, bo mam wytarty lakier od uszczelek drzwi, czyli mam te wadliwe uszczelki
                                            Uszczelki zmienili we wrześniu 2007 roku. Sprawdzałem osobiście. Nie róbmy OT.

Komentarz

• szkoda
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2005
                                              • 22543

widzę, że to taki temat, że każdy chciałby usłyszec, że może spać spokojnie
                                              niestety, dupa, nie możecie spać spokojnie
                                              saport techniczny baj DGW
                                              była BKD+DSG '05 120kkm
                                              była BXE '08 190kkm
                                              no i nie ma :-)

Komentarz

• rufus123
                                                Rider
                                                • 2012
                                                • 476

Zamieszczone przez AdamB
                                                Zbyhoo, rocznik modelowy 2008 zaczyna się już na początku roku 2007, ale zmiany konstrukcyjne były wprowadzane we wrześniu (np. felerne uszczelki drzwi które wycierały lakier). Czy można połączyć ekopanewki z wprowadzeniem LL w Octaviach?? Roczniki modelowe 2008 (produkcja 2007) były w LL, a wcześniejsze również były w LL??
                                                O uszczelkach wspomniałem, bo według VIN mam wersję modelową 2007 a uszczelki już z 2008 (bo wycierają lakier)? To jaką wersję modelową mam?

[ Dodano: Pią 12 Paź, 12 09:10 ]
                                                szkoda, super by było gdyby dało się tak zrobić, że podajesz nr VIN i po chwili wiesz, że problem Ciebie nie dotyczy Ale jak widać po postach w tym temacie, tak się nie da Ale jeśli piszecie, że problem głównie dotyczy wersji modelowej 2008 a ja mam 2007 to choć troszkę będę spokojniejszy Dlatego zapytałem o te uszczelki..

Komentarz

• DGW
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2006
                                                  • 2330

Zamieszczone przez szkoda
                                                  Zbyhoo napisał/a:

nie wiesz ile go zużywa to nie gadaj, mam zresztą pewne podejrzenia, że DGW używa go jako halucynogenu :lol:
                                                  :shhh :smokedevil

przy tej czynności zużywam mniej więcej dwie puszki 0,5 odtłuszczacza bo ma być wszystko czyste :!: Umyta jest także miska z całego tego syfu co się tam zbiera.

"siliocon", nie chodzi o wysokotemperaturowy tylko o masę uszczelniającą która składem z pewnością różni się od popularnego silikonu (nawet ma inny zapach, że o cenie już nie wspomnę ). Używam dokładnie tego http://www.bazarek.pl/produkt/332169...zowa-180c.html
                                                  NFPNorth-West
                                                  WARSZTAT www.dsize.pl
                                                  ->

Komentarz

• abstinent
                                                    RS
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2007
                                                    • 4842
                                                    • Octavia II combi (1Z5)
                                                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

rufus123, coś brałeś czy co :shock:

problem dotyczy większości bxe, jak ktoś pisze że nie ma problemu to znaczy że zrobił już co trzeba albo ma to w
                                                    są ujebane silniki z 2006, 2007, 2008 a nawet 2009
                                                    uszczelki masz stare skoro lakier powycierany i nic w tym dziwnego
                                                    nowe nie wycierają lakieru
                                                    weź się ogarnij z rana :lol:

i jesteś w wysokiej grupie ryzyka, zwłaszcza jak śmigał samochód na LL

tyle OT

Komentarz

Pracuję...