[O2] BXE, panewki korbowodowe, korbowód, korbowody

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • piotrek_os
    RS
    S_OCP Member
    • 2006
    • 8162
    • Octavia II (1Z3)
    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Variet, i jak się mechanik na owy temat wypowiedzial?
    Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• Variet
      Classic
      • 2013
      • 3

Zamieszczone przez piotrek_os
      Variet, i jak się mechanik na owy temat wypowiedzial?
      nie mógł wyjść z podziwu dla niemieckiej myśli technicznej - zwołał wszystkich kumpli z okolicy, żeby popodziwiać - swego czasu śmiałem się z jednego z nich, kiedy kupił a6 z 2.5tdi - i wymienił całą górę + turbinę - tylko różnica jest delikatna, że on swoje piękne a6 w skórach i z innymi bajerami kupił za 6tys. zł, a ja na to gó....no wydałem 70tys. zł.

Komentarz

• TomekRs
        RS
        • 2011
        • 1670

"Im niższe obroty tym oszczędniej" - kilka słów na temat błędnego przekonania wielu kierowców w kwestii "ekodrajwingu".

Jakie podzespoły są najbardziej narażone na uszkodzenie przy jeździe ze zbyt dużym obciążeniem i zbyt małą prędkością obrotową? Przede wszystkim jest to układ korbowo-tłokowy, a mówiąc ściślej, panewki korbowodów i wału korbowego. Zagrożone są także same tłoki, które przy dużym obciążeniu i zbyt niskich prędkościach obrotowych są poddawane dużym przeciążeniom bocznym. W skrajnych przypadkach ich pierścienie mogą ulec uszkodzeniu, co w konsekwencji może prowadzić do rozszczelnienia tłoków w cylindrach.
        Tak się trochę zastanawiam czy jednak użytkownicy aut z tym silnikiem nie dokładają jednak swojej małej cegiełki do tych usterek w BXE.

Komentarz

• navigator
          Rider
          • 2009
          • 583
          • Volkswagen

Zamieszczone przez octaviars1
          Tak się trochę zastanawiam czy jednak użytkownicy aut z tym silnikiem nie dokładają jednak swojej małej cegiełki do tych usterek w BXE.

...po zastanowieniu odpowiem, że użytkownicy BXE/BLS nie są w swych zachowaniach zasadnioczo różni od uzytkowników innych dyszli (fałwejowfskich też)...a cegłę, tudziez kamień milowy dorzucił producent ustrojstwa stosując gówniane materiały i lansując olej LL do kibla, którego skonstruował pod inne lepkości......i tej wersji siem trzymam... :szeroki_usmiech
          >>E<< by Ali, defibrylator by DGW

Komentarz

• Wally
            RS
            • 2012
            • 3790
            • Volkswagen

Zamieszczone przez navigator
            ...po zastanowieniu odpowiem, że użytkownicy BXE/BLS nie są w swych zachowaniach zasadnioczo różni od uzytkowników innych dyszli (fałwejowfskich też)...a cegłę, tudziez kamień milowy dorzucił producent ustrojstwa stosując gówniane materiały i lansując olej LL do kibla, którego skonstruował pod inne lepkości......i tej wersji siem trzymam... :szeroki_usmiech

bo jakby było inaczej to temat by się nie zaczynał od BXE a "
            od uzytkowników .... dyszli
            ,panewki korbowodowe, korbowód, korbowody "
            o... :!:
            Była Octavia II 1.9 TDI BXE by Wally

=> Superb II FL 1.6 TDI CAYC,
            => Volkswagen Passat City 1.6 TDI
            => Volkswagen Passat Variant 2.0 TSI DSG
            "Nie ma rzeczy niemożliwych... są tylko nieopłacalne..."

Komentarz

• Artiks
              Ambiente
              • 2007
              • 143

Zamieszczone przez samtech84
              W BJB i BKC również są panewki bez zamków?
              Tak jest :diabelski_usmiech Choć nie znalazłem na necie jeszcze przypadku wyjechanych panewek na BJB :szeroki_usmiech
              Zamieszczone przez mpoint
              Mam O2 z 11.2007 i szukam mechanika w okolicy Wrocławia na wymianę panewek (najlepiej gdyby miał doświadczenie w tym problemie).
              Po moich kilkuletnich wojażach po mechanikach we Wrocławiu wg mnie ten najlepszy i póki co jesteśmy bardzo zadowoleni - ja i mój portfel : http://www.rak-auto.pl/

Komentarz

• Chomik
                Ambiente
                • 2007
                • 161

Witajcie po krótkiej przerwie :lol:
                Dwa tygodnie temu stałem się posiadaczem O2 fl kombi ze wspaniałym silnikiem 1,9 tdi, bxe 8) Strasznie cieszyłem się z mojego nowego auta, bo tak fajnie jeździ, mało pali, fajnie przyspiesza itd. Po przeczytaniu powyższego wątku postanowiłem upewnić się w ASO czy silnik w moim aucie należy do tych " szczęśliwych inaczej ". No i kurna załapałem się...Na razie niczego nie słyszę, nic się nie dzieje ale jestem w tzw. grupie podwyższonego ryzyka jak powiedział miły pan w ASO. Problem znany ale nie ma przewidzianej żadnej akcji serwisowej, profilaktycznej wymiany panewek itd. W razie czego, powiedział pan, kiedy korba wyjdzie bokiem można oczywiście próbować zachęcić Skodę Auto Poland do partycypowania w kosztach naprawy, o ile nadal auto będzie serwisowane w ASO. Powiedział, że to nie zdarza się często biorąc pod uwagę liczbę egzemplarzy bxe, które jeżdżą we wszystkich autach ze stajni vw, więc nie ma się co martwic na zapas. Zalecił też przejście na 5 W 40 wymieniane co 15 tys.Autko ma 144 tys przebiegu, rok 2010, zadbane mechanicznie i na razie wszystko niby oki. Martwię się tylko trochę, że nie dość, że z "doborowej serii " to jeszcze serwisowana na long life :roll: Czyli wniosek jeden, że opisany na forum problem dotyczy tez aut z rocznika 2010 :evil: Jest ryzyko, jest zabawa, na razie jeździ, fajnie przyspiesza, mało pali. Zmienię olej na 5 W 40 i zrezygnuję z zaplanowanych modów u Rogala. Z tuningu to się muszę teraz o nową wlepę klubową postarać. :twisted: Pozdrawiam
                była O1 1,9 tdi ahf ( 125 KM, 275 nm ), jest O2 fl, 1,9 tdi bxe ( 143,8 KM, 336,6 nm ) Biała Strzała:
                http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...173266#1173266
                Serwis By DGW

Komentarz

• alxxx
                  RS
                  • 2010
                  • 1823
                  • Octavia I (1U2)
                  • ASZ 1.9 TDI PD 130 KM

Chomik, a to magia, że udało się sprawdzić konkretnie że Twoje panewki mogą powiedzieć papa... Niedawno byłem w aso po kilka rzeczy i rozmawiałem z kierownikiem i z głupa zapytałem czy mieli jakieś panewki do roboty (mnie to nie dotyczy) na co kierownik odpowiedział - problem znają, ale jeszcze do tej pory nie robili żadnych panewek po czym powiedział, że on też ma BXE i próbował dojść które serie są wadliwe ale ponoć się nie da...
                  VAG - diagnostyka - kodowania - adaptacje - PIN immo - adaptacje kluczyków
                  Jeżeli post okazał się pomocny kliknij

Komentarz

• navigator
                    Rider
                    • 2009
                    • 583
                    • Volkswagen

Zamieszczone przez alxxx
                    a to magia, że udało się sprawdzić konkretnie że Twoje panewki mogą powiedzieć papa
                    ...tam magia zaraz....zwykły profesjonalizm....

Zamieszczone przez alxxx
                    też ma BXE i próbował dojść które serie są wadliwe ale ponoć się nie da...
                    ....a to magia palenia głupa.... :szeroki_usmiech

co nie zmienia faktu, że panewki do wymiany.... :wink:

Komentarz

• Wally
                      RS
                      • 2012
                      • 3790
                      • Volkswagen

Zamieszczone przez alxxx
                      też ma BXE i próbował dojść które serie są wadliwe ale ponoć się nie da...
                      ....a to magia palenia głupa.... :szeroki_usmiech
                      przecież niebo na łeb by się zwaliło jakby grupa przyznała, że coś nie halo
                      kolejki do ASO od morza po góry by były na wymianę.... :roll:

co nie zmienia faktu, że panewki do wymiany.... :wink:
                      każdy sobie rzepkę skrobie :wink: :diabelski_usmiech

Komentarz

• Chomik
                        Ambiente
                        • 2007
                        • 161

Zamieszczone przez alxxx
                        Chomik, a to magia, że udało się sprawdzić konkretnie że Twoje panewki mogą powiedzieć papa... Niedawno byłem w aso po kilka rzeczy i rozmawiałem z kierownikiem i z głupa zapytałem czy mieli jakieś panewki do roboty (mnie to nie dotyczy) na co kierownik odpowiedział - problem znają, ale jeszcze do tej pory nie robili żadnych panewek po czym powiedział, że on też ma BXE i próbował dojść które serie są wadliwe ale ponoć się nie da...
                        Dzisiaj, żeby było śmieszniej podjechałem po odbiór zamówionych chlapaczy do tego samego ASO. Wywiązała się rozmowa z Panem, który przekonywał mnie, że na 100% rocznika 2010 ten problem nie dotyczy. Pan zawołał nawet kierownika serwisu, żeby ze mną pogadał. Kierownik stwierdził, że kilkanaście takich egzemplarzy się zdarzyło w Polsce, u nich w ASO konkretnie dwa. Pan przyznał, że faktycznie był problem z panewkami ale dotyczyło to roczników 2007 i 2008. W młodszych i starszych zastosowano już dobrej jakości panewki, więc mam się nie przejmować, wymieniać olej co 15 kkm. :lol: I weź tu kurna bądź mądry. Nic to...jeżdżę dalej. 8)
                        była O1 1,9 tdi ahf ( 125 KM, 275 nm ), jest O2 fl, 1,9 tdi bxe ( 143,8 KM, 336,6 nm ) Biała Strzała:
                        Serwis By DGW

Komentarz

• navigator
                          Rider
                          • 2009
                          • 583
                          • Volkswagen

Zamieszczone przez Chomik
                          I weź tu kurna bądź mądry. Nic to...jeżdżę dalej.
                          i o to chodzi.... wszak świadoma decyzja podjęta przez właściciela "kwiatka", która jest zgodna z jego przekoaniem i na akceptowalnym poziomie ryzyka jest z definicji decyzją słuszną.... :szeroki_usmiech

Komentarz

• sew1981
                            RS
                            S_OCP MemberModeratoRS
                            • 2009
                            • 10918
                            • Fiat

Chomik, ja bym powiedział więcej, wymieniaj olej co 15 tkm i rób pożadny chip u rogala :twisted:

Komentarz

• Chomik
                              Ambiente
                              • 2007
                              • 161

Zamieszczone przez sew1981
                              Chomik, ja bym powiedział więcej, wymieniaj olej co 15 tkm i rób pożadny chip u rogala :twisted:
                              Myślałem o programie na jakieś 135 km i 300 nm. Teraz mam mocno mieszane uczucia...zwłaszcza po tym co napisali Koledzy o panewkach, wychodzących korbach, he he...Przemyślę temat na spokojnie... 8)

[ Dodano: Czw 20 Cze, 13 20:07 ]
                              I weź tu kurna bądź mądry. Nic to...jeżdżę dalej.
                              i o to chodzi.... wszak świadoma decyzja podjęta przez właściciela "kwiatka", która jest zgodna z jego przekoaniem i na akceptowalnym poziomie ryzyka jest z definicji decyzją słuszną.... :szeroki_usmiech
                              Tyle trudnych słów :wink: i teraz się zastanawiaj człowieku czy Navigator obraził i dać mu w ryj trzeba czy był miły i nie zrozumiałem he he. Pozdrawiam
                              Serwis By DGW

Komentarz

• Wally
                                RS
                                • 2012
                                • 3790
                                • Volkswagen

Tyle trudnych słów :wink: i teraz się zastanawiaj człowieku czy Navigator obraził i dać mu w ryj trzeba czy był miły i nie zrozumiałem he he. Pozdrawiam
                                :szeroki_usmiech

Komentarz

• loru
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2007
                                  • 4286
                                  • Octavia II (1Z3)
                                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

I weź tu kurna bądź mądry. Nic to...jeżdżę dalej. 8)
                                  zrób będziesz spał spokojnie , koszt od 600 do 900 zależnie gdzie będziesz robił, swoją droga to ktoś opisywał o BXE z 2010 r, że mu się zrobiła dziurka w boku.

tego malkontenta nie słucha, ma wymienione polowe auta bo co chwile coś mu nie pasuje :wink:
                                  O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• navigator
                                    Rider
                                    • 2009
                                    • 583
                                    • Volkswagen

Zamieszczone przez loru
                                    tego malkontenta nie słucha, ma wymienione polowe auta bo co chwile coś mu nie pasuje
                                    ...ale to w imię perfekcjonizmu.... :szeroki_usmiech i śmocy.......

a c do kosztów operacji:

panewki (dpowiednie)+ 2* olej + 2* filtr oleju + śruby korby + robota.... 900 PLN chyba troche przykrótko.... :P

Komentarz

• giiiienek
                                      Ambiente
                                      • 2007
                                      • 242

TO jakie są kompletne koszty wymiany ? Jak ktoś robił to chyba wie.

Komentarz

• spc
                                        Elegance
                                        • 2012
                                        • 825
                                        • Octavia II combi (1Z5)
                                        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Jakieś 3 tygodnie temu zostawiłem auto mechanikowi do roboty, przy okazji powiedziałem, żeby zaglądnął do panewek. Trochę patrzył dziwnie na mnie, mówił, żebym dal sobie spokój, ale w końcu zgodził się zaglądnąć - w końcu przecież mu zapłacę. Jak przyjechałem wieczorem to akurat skręcał już dół. Powiedział, żebym z panewkami zawracał mu dupę za jakieś 100kkm, bo są jak nówki - nie wiadomo, czy nie były już zmieniane jak auto było jeszcze w szwablandzie. Lać dobry olej, pilnować jego temperatury żeby nie piłować na zimnym i zmieniać regularnie. No i tego się będę trzymał. Mam zaufanie do niego - od kilkunastu la robi wszystkie auta które są u mnie w rodzinie i nigdy nie mieliśmy zastrzeżeń.
                                        Piter
                                        tarasik.eu - tarasy i balkony z drewna i kompozytu
                                        KM i Nm dołożył gregor10

Komentarz

• Tomato
                                          Rider
                                          • 2010
                                          • 303
                                          • Volkswagen
                                          • CHPA 1.4 TSI 140 KM

spc, jaki masz przebieg??

Komentarz

• loru
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2007
                                            • 4286
                                            • Octavia II (1Z3)
                                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

panewki (dpowiednie)+ 2* olej + 2* filtr oleju + śruby korby + robota.... 900 PLN chyba troche przykrótko.... :P
                                            fakt zapomniał o wymianie oleju z tym, że ja zlałem stary i po wymianie panewek zalałem go ponownie a po 500km wymiana na nowy.
                                            Generalnie koszt to od 600 do 900 + wymiana oleju
                                            O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• spc
                                              Elegance
                                              • 2012
                                              • 825
                                              • Octavia II combi (1Z5)
                                              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez Tomato
                                              spc, jaki masz przebieg??
                                              Obecnie 208kkm, sprawdzenie panewek było przy 206kkm, zalany olejem Millers Trident 5W30.
                                              Piter
                                              tarasik.eu - tarasy i balkony z drewna i kompozytu
                                              KM i Nm dołożył gregor10

Komentarz

• Tomato
                                                Rider
                                                • 2010
                                                • 303
                                                • Volkswagen
                                                • CHPA 1.4 TSI 140 KM

spc, thx za info

Komentarz

• keraj998
                                                  Rider
                                                  • 2008
                                                  • 359
                                                  • Volkswagen

pytanie do tych co wymieniali panewki,
                                                  macie zamontowane Glyco Sputter w wymiarze nominalnym (STD) :?: może jakieś numery części tj. panewek i śrub korbowodowych, we wcześniejszych postach pojawia sie numer panewek, ale nie tych, których dotyczy moje zapytanie :diabelski_usmiech
                                                  może to te panewki http://e-autoparts.pl/lozysko-korbowodu-p-197066.html niby do silnika AAZ ale podobno do BXE też podejdą
                                                  "Uczciwy człowiek szuka prawdy, kłamca jest patologicznie wszechwiedzący"

Komentarz

Pracuję...