obiecane zdjęcia
[O2] BXE, panewki korbowodowe, korbowód, korbowody
Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X
-
Zamieszczone przez piotrek_osVariet, i jak się mechanik na owy temat wypowiedzial?
Komentarz
-
-
"Im niższe obroty tym oszczędniej" - kilka słów na temat błędnego przekonania wielu kierowców w kwestii "ekodrajwingu".
Jakie podzespoły są najbardziej narażone na uszkodzenie przy jeździe ze zbyt dużym obciążeniem i zbyt małą prędkością obrotową? Przede wszystkim jest to układ korbowo-tłokowy, a mówiąc ściślej, panewki korbowodów i wału korbowego. Zagrożone są także same tłoki, które przy dużym obciążeniu i zbyt niskich prędkościach obrotowych są poddawane dużym przeciążeniom bocznym. W skrajnych przypadkach ich pierścienie mogą ulec uszkodzeniu, co w konsekwencji może prowadzić do rozszczelnienia tłoków w cylindrach.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez octaviars1Tak się trochę zastanawiam czy jednak użytkownicy aut z tym silnikiem nie dokładają jednak swojej małej cegiełki do tych usterek w BXE.
...po zastanowieniu odpowiem, że użytkownicy BXE/BLS nie są w swych zachowaniach zasadnioczo różni od uzytkowników innych dyszli (fałwejowfskich też)...a cegłę, tudziez kamień milowy dorzucił producent ustrojstwa stosując gówniane materiały i lansując olej LL do kibla, którego skonstruował pod inne lepkości......i tej wersji siem trzymam... :szeroki_usmiech>>E<< by Ali, defibrylator by DGW
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez navigator...po zastanowieniu odpowiem, że użytkownicy BXE/BLS nie są w swych zachowaniach zasadnioczo różni od uzytkowników innych dyszli (fałwejowfskich też)...a cegłę, tudziez kamień milowy dorzucił producent ustrojstwa stosując gówniane materiały i lansując olej LL do kibla, którego skonstruował pod inne lepkości......i tej wersji siem trzymam... :szeroki_usmiech
bo jakby było inaczej to temat by się nie zaczynał od BXE a "Zamieszczone przez navigatorod uzytkowników .... dyszli
o... :!:Była Octavia II 1.9 TDI BXE by Wally
=> Superb II FL 1.6 TDI CAYC,
=> Volkswagen Passat City 1.6 TDI
=> Volkswagen Passat Variant 2.0 TSI DSG
"Nie ma rzeczy niemożliwych... są tylko nieopłacalne..."
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez samtech84W BJB i BKC również są panewki bez zamków?Zamieszczone przez mpointMam O2 z 11.2007 i szukam mechanika w okolicy Wrocławia na wymianę panewek (najlepiej gdyby miał doświadczenie w tym problemie).
Komentarz
-
-
Witajcie po krótkiej przerwie :lol:
Dwa tygodnie temu stałem się posiadaczem O2 fl kombi ze wspaniałym silnikiem 1,9 tdi, bxe 8) Strasznie cieszyłem się z mojego nowego auta, bo tak fajnie jeździ, mało pali, fajnie przyspiesza itd. Po przeczytaniu powyższego wątku postanowiłem upewnić się w ASO czy silnik w moim aucie należy do tych " szczęśliwych inaczej ". No i kurna załapałem się...Na razie niczego nie słyszę, nic się nie dzieje ale jestem w tzw. grupie podwyższonego ryzyka jak powiedział miły pan w ASO. Problem znany ale nie ma przewidzianej żadnej akcji serwisowej, profilaktycznej wymiany panewek itd. W razie czego, powiedział pan, kiedy korba wyjdzie bokiem można oczywiście próbować zachęcić Skodę Auto Poland do partycypowania w kosztach naprawy, o ile nadal auto będzie serwisowane w ASO. Powiedział, że to nie zdarza się często biorąc pod uwagę liczbę egzemplarzy bxe, które jeżdżą we wszystkich autach ze stajni vw, więc nie ma się co martwic na zapas. Zalecił też przejście na 5 W 40 wymieniane co 15 tys.Autko ma 144 tys przebiegu, rok 2010, zadbane mechanicznie i na razie wszystko niby oki. Martwię się tylko trochę, że nie dość, że z "doborowej serii " to jeszcze serwisowana na long life :roll: Czyli wniosek jeden, że opisany na forum problem dotyczy tez aut z rocznika 2010 :evil: Jest ryzyko, jest zabawa, na razie jeździ, fajnie przyspiesza, mało pali. Zmienię olej na 5 W 40 i zrezygnuję z zaplanowanych modów u Rogala. Z tuningu to się muszę teraz o nową wlepę klubową postarać. :twisted: Pozdrawiambyła O1 1,9 tdi ahf ( 125 KM, 275 nm ), jest O2 fl, 1,9 tdi bxe ( 143,8 KM, 336,6 nm ) Biała Strzała:
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...173266#1173266
Serwis By DGW
Komentarz
-
-
Chomik, a to magia, że udało się sprawdzić konkretnie że Twoje panewki mogą powiedzieć papa... Niedawno byłem w aso po kilka rzeczy i rozmawiałem z kierownikiem i z głupa zapytałem czy mieli jakieś panewki do roboty (mnie to nie dotyczy) na co kierownik odpowiedział - problem znają, ale jeszcze do tej pory nie robili żadnych panewek po czym powiedział, że on też ma BXE i próbował dojść które serie są wadliwe ale ponoć się nie da...VAG - diagnostyka - kodowania - adaptacje - PIN immo - adaptacje kluczyków
Jeżeli post okazał się pomocny kliknij
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez alxxxa to magia, że udało się sprawdzić konkretnie że Twoje panewki mogą powiedzieć papa
Zamieszczone przez alxxxteż ma BXE i próbował dojść które serie są wadliwe ale ponoć się nie da...
co nie zmienia faktu, że panewki do wymiany.... :wink:>>E<< by Ali, defibrylator by DGW
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez navigatorZamieszczone przez alxxxteż ma BXE i próbował dojść które serie są wadliwe ale ponoć się nie da...
kolejki do ASO od morza po góry by były na wymianę.... :roll:
Zamieszczone przez navigatorco nie zmienia faktu, że panewki do wymiany.... :wink:Była Octavia II 1.9 TDI BXE by Wally
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez alxxxChomik, a to magia, że udało się sprawdzić konkretnie że Twoje panewki mogą powiedzieć papa... Niedawno byłem w aso po kilka rzeczy i rozmawiałem z kierownikiem i z głupa zapytałem czy mieli jakieś panewki do roboty (mnie to nie dotyczy) na co kierownik odpowiedział - problem znają, ale jeszcze do tej pory nie robili żadnych panewek po czym powiedział, że on też ma BXE i próbował dojść które serie są wadliwe ale ponoć się nie da...była O1 1,9 tdi ahf ( 125 KM, 275 nm ), jest O2 fl, 1,9 tdi bxe ( 143,8 KM, 336,6 nm ) Biała Strzała:
Serwis By DGW
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez ChomikI weź tu kurna bądź mądry. Nic to...jeżdżę dalej.>>E<< by Ali, defibrylator by DGW
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez sew1981Chomik, ja bym powiedział więcej, wymieniaj olej co 15 tkm i rób pożadny chip u rogala :twisted:
[ Dodano: Czw 20 Cze, 13 20:07 ]
Zamieszczone przez navigatorZamieszczone przez ChomikI weź tu kurna bądź mądry. Nic to...jeżdżę dalej.była O1 1,9 tdi ahf ( 125 KM, 275 nm ), jest O2 fl, 1,9 tdi bxe ( 143,8 KM, 336,6 nm ) Biała Strzała:
Serwis By DGW
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez ChomikTyle trudnych słów :wink: i teraz się zastanawiaj człowieku czy Navigator obraził i dać mu w ryj trzeba czy był miły i nie zrozumiałem he he. PozdrawiamByła Octavia II 1.9 TDI BXE by Wally
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez ChomikI weź tu kurna bądź mądry. Nic to...jeżdżę dalej. 8)
Zamieszczone przez ChomikTyle trudnych słów :wink: i teraz się zastanawiaj człowieku czy Navigator obraził i dać mu w ryj trzeba czy był miły i nie zrozumiałem he he. PozdrawiamO rany - jedna siódma życia to poniedziałek
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez lorutego malkontenta nie słucha, ma wymienione polowe auta bo co chwile coś mu nie pasuje
a c do kosztów operacji:
panewki (dpowiednie)+ 2* olej + 2* filtr oleju + śruby korby + robota.... 900 PLN chyba troche przykrótko.... :P>>E<< by Ali, defibrylator by DGW
Komentarz
-
-
Jakieś 3 tygodnie temu zostawiłem auto mechanikowi do roboty, przy okazji powiedziałem, żeby zaglądnął do panewek. Trochę patrzył dziwnie na mnie, mówił, żebym dal sobie spokój, ale w końcu zgodził się zaglądnąć - w końcu przecież mu zapłacę. Jak przyjechałem wieczorem to akurat skręcał już dół. Powiedział, żebym z panewkami zawracał mu dupę za jakieś 100kkm, bo są jak nówki - nie wiadomo, czy nie były już zmieniane jak auto było jeszcze w szwablandzie. Lać dobry olej, pilnować jego temperatury żeby nie piłować na zimnym i zmieniać regularnie. No i tego się będę trzymał. Mam zaufanie do niego - od kilkunastu la robi wszystkie auta które są u mnie w rodzinie i nigdy nie mieliśmy zastrzeżeń.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez navigatorpanewki (dpowiednie)+ 2* olej + 2* filtr oleju + śruby korby + robota.... 900 PLN chyba troche przykrótko.... :P
Generalnie koszt to od 600 do 900 + wymiana olejuO rany - jedna siódma życia to poniedziałek
Komentarz
-
-
pytanie do tych co wymieniali panewki,
macie zamontowane Glyco Sputter w wymiarze nominalnym (STD) :?: może jakieś numery części tj. panewek i śrub korbowodowych, we wcześniejszych postach pojawia sie numer panewek, ale nie tych, których dotyczy moje zapytanie :diabelski_usmiech
może to te panewki http://e-autoparts.pl/lozysko-korbowodu-p-197066.html niby do silnika AAZ ale podobno do BXE też podejdą"Uczciwy człowiek szuka prawdy, kłamca jest patologicznie wszechwiedzący"
Komentarz
-
Komentarz