Wymiana żarówki w OII

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • 2.0-16v Michał
    RS
    • 2013
    • 4038
    • Octavia III (5E3)
    • BKD 2.0 TDI 140 KM
    • CHZD 1.0 TSI 115 KM

wielb, miałem fI i po mojemu to żadnego promu nie ma z wymianą
    http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...5%BCowa-niunia
    przedstawiam smerfetke

Komentarz

• wielb
      Ambiente
      • 2011
      • 188
      • Octavia II combi (1Z5)
      • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez 1.4-16v Michał
      wielb, miałem fI i po mojemu to żadnego promu nie ma z wymianą
      Musisz mieć cholernie małe rączki :diabelski_usmiech , albo ja mam cholernie duże :confused
      O2 FL COMBI 1.6 TDI CR CAYC[/url]

Komentarz

• afp2
        Classic
        • 2011
        • 2

tu fajny manual do wymiany żarówki w O2: http://www.skodaczesci.pl/porady/skoda/Octavia%20II/115

Komentarz

• mar979
          Ambiente
          • 2011
          • 187

Panowie ostatnio sam próbowałem wymienić żarówkę mijania w prawej lampie
          w mojej Octavii 2 Tour - próbowałem sam bez przeczytania instrukcji, domyśliłem
          się żeby najpierw odkręcić tę nakrętkę, potem przeszedłem do tej wajchy która ma
          nad sobą zabezpieczenie. Ja to zabezpieczenie zamiast do góry to mocno do dołu wcisnąłem
          i coś strzeliło, jakby pękło. W domu wczytałem że trzeba było to zabezpieczenie odciągnąć
          do góry a nie do dołu. Teraz to zabezpieczenie chodzi lekko zamiast twardo się wciskać
          tak jak w drugiej nie ruszanej lampie. Powiedzcie mi czy połamałem coś czy nie ? i czy
          muszę coś wymieniać żeby wszystko grało ?
          Moja Octa:

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=54561

Komentarz

• TomekM
            Ambiente
            • 2006
            • 127
            • Octavia II combi (1Z5)
            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

mar979, jest szansa, że pękła ta dolna część z szynami, na której osadzona jest lampa.
            Po wyjęciu lampy powinieneś widzieć dokładnie co dokładnie popękało i czy ewentualnie da sie to uratować
            OII Combi 1.9 TDI BXE 2008 Ambiente ***234 kkm***
            Opel Corsa 1.2 A12XER 150 Edition 2012 ***38kkm***

Komentarz

• piotrek_os
              RS
              S_OCP Member
              • 2006
              • 8162
              • Octavia II (1Z3)
              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez mar979
              Powiedzcie mi czy połamałem coś czy nie
              pewnie się ułamał taki mały "dzyndzelek" przy tych uchwycie z boku co się wyciaga. bez niego nic się nie dzieje.
              Załączone pliki
              Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• mar979
                Ambiente
                • 2011
                • 187

Zamieszczone przez piotrek_os
                Powiedzcie mi czy połamałem coś czy nie
                pewnie się ułamał taki mały "dzyndzelek" przy tych uchwycie z boku co się wyciaga. bez niego nic się nie dzieje.
                No właśnie wciskałem do dołu "na chama" ten prztyczek który zaznaczyłeś na zdjęciu.
                Najbardziej mnie zastanawia czy teraz nie będzie większego luzu na lampie i czy tam
                woda nie będzie się dostawała, bo wypaść nie wypadnie dzięki śrubie raczej
                Moja Octa:

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=54561

Komentarz

• piotrek_os
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2006
                  • 8162
                  • Octavia II (1Z3)
                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Najbardziej mnie zastanawia czy teraz nie będzie większego luzu na lampie i czy tam
                  woda nie będzie się dostawała, bo wypaść nie wypadnie dzięki śrubie raczej
                  eeee nic się nie stanie.
                  Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• Materac
                    Classic
                    • 2010
                    • 21

Rozetka

Siemanko,
                    nie wiem czy było tu pisane, ale musze zapytać.
                    Nie przeczytałem jak się wymienia H7 w O2 i teraz mam. Otóż po ciemku na stacji nie zauwazyłem, że przy wymianie wystarczy jedynie odgiąć drucik już przy żarówce. Ja odkręciłem czarną śrubkę - niestety okazało się, że chyba do tej śrubki przytwierdzona jest taka rozetka, która od przodku reflektora "zasłania" żarówkę, odibijąć jej światło.
                    Zamieszczam zdjęcie jakiegoś reflektora, żeby wiedzieć o czym mówię:
                    http://truck-tychy.pl/p/s3/15228_16254_1355748032.jpg To ten taki srebrny grzybek.
                    Pytania:
                    - czy można to jakoś ponownie zamocować?
                    - czy da się zdjąć pokrywę klosza?
                    - czy musze kupić nowy klosz?

Będę wdzięczny za szybką odpowiedź - jutro wieczorem jadę w trasę i muszę coś zrobić w trybie pilnym.

pozdrawiam

Materac
                    Materac

Komentarz

• pejo
                      Rider
                      • 2010
                      • 286
                      • BSE 1.6 MPI 102 KM

Re: Rozetka

Zamieszczone przez Materac
                      Pytania:
                      Mozna ponownie zamocowac ten "grzybek" - trzeba zdemontowac reflektor, wyjac zarowke H7 i sprobowac zlapac ten "grzybek". Moze przydac sie druga osoba do przykrecenia czarnej srubki.
                      Natomiast klosz "teoretycznie" jest niedemontowalny i nie mozna go kupic jako osobnej czesci.

Komentarz

• Alonzo_
                        RS
                        • 2009
                        • 2460
                        • Hyundai

Re: Rozetka

Zamieszczone przez pejo
                        Zamieszczone przez Materac
                        Pytania:
                        Mozna ponownie zamocowac ten "grzybek" - trzeba zdemontowac reflektor, wyjac zarowke H7 i sprobowac zlapac ten "grzybek". Moze przydac sie druga osoba do przykrecenia czarnej srubki.
                        Natomiast klosz "teoretycznie" jest niedemontowalny i nie mozna go kupic jako osobnej czesci.
                        Wskazane aby ta osoba miała paluszki długie na min 10 cm średnicy 0,5 cm i co najmniej z 5 stawów na ich długości. No i żeby miała wyjątkowe zdolności manualne. Mnóstwo cierpliwości to taze potrzebna cecha do tego.
                        Przez te mała dziurkę złapać, przytrzymać odpowiednio te rozetę aby ją przykręcić - ot cała "prosta" czynność. Da się zrobić. Ale "dziewczynek " przy tym napozdrawiałem tyle co przy całej starej "jedynce" :szeroki_usmiech .

Komentarz

• Materac
                          Classic
                          • 2010
                          • 21

Niestety, poddałem się, ewidentnie powodzenie tej misji zależy od zdolności manualnych osoby naprawiającej, ja ze swoimi serdelami nie mam po prostu szans. Także czekam mnie zakup nowej lampy, szkoda, bo wystarczyło 10 sekund przeczytania instrukcji i oszczędziłbym sobie kłopotów.
                          Nie ma ktoś do sprzedania lampy lewej do skody?

Dzięki za pomoc!

pozdrawiam
                          Materac

Komentarz

• krissos
                            Elegance
                            • 2011
                            • 840
                            • Honda
                            • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Wczoraj zakupiłem osram H7 +110 Świecą bardzo ładnie. Wymiana poszła nawet sprawnie bez wypinania wtyczki. Po wymianie H7, postojowe świecą beznadziejnie żółto, więc kupiłem z osrama takie niebieskie podobno świecą bardzo ładnie na biało. Dziś znowu zabrałem się do wymiany ale nie wiem jak wyciągnąć tą postojową jest ona na takiej długiej blaszce.Podpowie ktoś jak sprawnie to wymienić?
                            "Bądź uczynny, pomagaj innym - a wtedy wszyscy wokół pomyślą, że to co dla nich robisz, jest twoim zasranym obowiązkiem."
                            ----------------------------------------------------

!!! MOJE RECENZJE PRODUKTÓW !!!

Komentarz

• KulfonP
                              Rider
                              • 2010
                              • 391

Oprawka postojówki jest w tej samej grodzi lampy co żarówka H7, ma długą "płetwę" którą należy złapać dwoma palcami lub płaskoszczypami i poprostu ja wyciągnąć a po wymianie żarówki wcisnąć do oporu spowrotem aż przez szybkę reflektora zobaczysz w środku czarny plastik oprawki.

Komentarz

• krissos
                                Elegance
                                • 2011
                                • 840
                                • Honda
                                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Ok dzięki Poradziłem sobie Bałem się żeby tego nie urwać. Teraz efekt końcowy super
                                Teraz jeszcze do jazdy dziennej wymienić na ledy i będzie miodzio Muszę poszukać coś sprawdzonego i pewnego :P

Znalazłem coś takiego
                                Akcesoria motoryzacyjne MOTOHID : - kompleksowe oświetlenie led, lampy led , cardna, dectane modulite, dayline, DRL żarówki xenon

Akcesoria motoryzacyjne MOTOHID : - kompleksowe oświetlenie led, lampy led , cardna, dectane modulite, dayline, DRL żarówki xenon

Używa ktoś te żarówki? Warto dopłacić i kupić te droższe?

Wiem że do tego jeszcze muszę dokupić, żeby nie było błędu.
                                "Bądź uczynny, pomagaj innym - a wtedy wszyscy wokół pomyślą, że to co dla nich robisz, jest twoim zasranym obowiązkiem."
                                ----------------------------------------------------

!!! MOJE RECENZJE PRODUKTÓW !!!

Komentarz

• Antol
                                  Classic
                                  • 2014
                                  • 9

Bry,

O2 FL
                                  Prawa lampa(od kierowcy) to zabieg banalny, faktycznie wymiana żarówek to nie problem (w porównaniu z nissanem), Tylko problem ja mam z lewą, plastikowa nakrętka kręci razem z trzpieniem, ktoś doradził żeby kluczem nasadkowym sobie zablokować, niestety poprzedni użytkownik próbował chyba kombinerkami i teraz mam taką ładną stożkowaną końcówkę którą nijak nie da się zablokować , pytanie czy da się wyciągnąć lampę bez tego i kluczowe pytanie czy da się to naprawić, ktoś miał podobny problem, bo aż mnie korci żeby zajechać do serwisu, ale wolałbym nie słuchać tekstów w stylu "Panie, to trzeba nową lampę".

Przedchwilą Znalazłem coś takiego:

Pytanie tylko czy to się sprawdzi w moim przypadku.

Komentarz

• andrzej1962
                                    L&K
                                    • 2010
                                    • 1306
                                    • Octavia III combi (5E5)
                                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
                                    • DADA 1.5 TSI 150 KM

Zamieszczone przez Antol
                                    kręci razem z trzpieniem
                                    to ją po prostu wykręcisz i powinno być OK.

Komentarz

• KulfonP
                                      Rider
                                      • 2010
                                      • 391

Zamieszczone przez Antol
                                      Bry,

O2 FL
                                      Prawa lampa(od kierowcy) to zabieg banalny, faktycznie wymiana żarówek to nie problem (w porównaniu z nissanem), Tylko problem ja mam z lewą, plastikowa nakrętka kręci razem z trzpieniem, ktoś doradził żeby kluczem nasadkowym sobie zablokować, niestety poprzedni użytkownik próbował chyba kombinerkami i teraz mam taką ładną stożkowaną końcówkę którą nijak nie da się zablokować , pytanie czy da się wyciągnąć lampę bez tego i kluczowe pytanie czy da się to naprawić, ktoś miał podobny problem, bo aż mnie korci żeby zajechać do serwisu, ale wolałbym nie słuchać tekstów w stylu "Panie, to trzeba nową lampę".

Antol wcześniej czy później staniesz przed koniecznością wymontowania reflektora bo jakaś żarówka zdechnie więc im wcześniej się za to zabierzesz tym lepiej. Niestety reflektora nie wysuniesz bez odkręcenia tej plastikowej nakrętki a wygląda na to że gdzieś masz gwint zerwany.

Ja na Twoim miejscu próbowałbym jakoś zacisnąć tę czarna śrubę nawet szczypcami i odkręcać białą nakrętkę - trudno, zniszczy się to i tak masz niewiele do stracenia. Jak już będziesz miał reflektor w rękach to zobaczysz co trzeba będzie zrobić aby tę śrubę zregenerować, być może wystarczy wkleić tę nową z Allegro...

Komentarz

• Antol
                                        Classic
                                        • 2014
                                        • 9

andrzej1962, KulfonP, - Dzięki za porady, jak przyjdą nowe śruby to zrobię podejście, tym bardziej że ciepło się robi a faktycznie lepiej to od razu zrobić, niż jak padnie żarówka i Miśki złapią.

Komentarz

• niedziela67
                                          Elegance
                                          • 2007
                                          • 767
                                          • Octavia II combi (1Z5)
                                          • BKD 2.0 TDI 140 KM

Ta nakrętka chodzi na sucho i wystarczy co jakiś czas czymś ją popryskać.Starą śrubę można obciąć przed nakrętką którą trochę musimy odkręcić.Nowej się nie wkleja tylko wkręca do ok 5-8mm dystansu na śrubie..Najlepiej porównać to z drugą lampą.
                                          Była O1 1,9 136/307 z 2002r Czarna perła w kombi http://forum.skoda_club.pl/moja-octa...a67-t2540.html
                                          Jest O2fl beż cappucino elegance http://forum.skoda_club.pl/moja-octa...ela-t9846.html
                                          Wersja na lato - SUZUKI Intruder

Komentarz

• Antol
                                            Classic
                                            • 2014
                                            • 9

niedziela67, Powiem tak, problemu nie było z wykręceniem, pomysł wypychania lampy był bardzo dobry, stara śruba poszła na szrot, nowa weszła bez problemu i hula jak ta lala, nawet nie musiałem jej wklejać. W razie Wu mam zapas jeszcze jednej.

Wymieniłem sobie od razu przy tym zabiegu żaróweczki pozycyjne na Philipsa blue vision w5w i ładnie święcą ale na desce wyskoczył mi błąd przepalonej żarówki, ktoś wie dlaczego?

Update:
                                            Właśnie doszedłem dlaczego, nie mam prawego migacza. Więc temat sam się rozwiązał.

Komentarz

• eczek
                                              Classic
                                              • 2014
                                              • 2

Moja przygoda z wymianą żarówki - światła pozycyjne przód: W5W
                                              Oprawka była tak zakleszczona, że męczyłem się dobrą godzinę. Najpierw rękoma, potem kombinerkami wyciągałem i wyciągałem jak dziadek rzepkę, jednocześnie nie za mocno aby nic nie urwać. W końcu się udało wyciągnąć... uff.

Komentarz

• misza_zabrze
                                                L&K
                                                • 2013
                                                • 1371
                                                • Octavia II combi (1Z5)
                                                • BLR 2.0 FSI 150 KM

ja odrazu daje troche smaru silikonowego
                                                Obecnie -> Skoda OCTAVIA II 2.0 FSI
                                                Obecnie -> Seicento 900+LPG
                                                Bylo -> Renault LAGUNA II 1.8
                                                Bylo ->GOLF 3 1.8

Octavia http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=87045

Seicento http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...461776#1461776

Komentarz

• marcink_1
                                                  Rider
                                                  • 2010
                                                  • 312

Zamieszczone przez KulfonP
                                                  Zamieszczone przez Antol
                                                  Bry,

O2 FL

Ten czarny trzpień na który jest nakręcona ta biała nakrętka jest po prostu wkręcony w reflektor i jeżeli będzie się kręcił to się wykręci razem z nakrętką i powinien wyjść reflektor. Później można najwyżej kupić nowy aby miał dobrą końcówkę i można było go przytrzymać przy odkręcaniu, ponieważ nie jest wskazane jego ruszanie za każdym razem. Stanowi on opór dla ustawienia reflektora na głębokość mocowania i jeżeli za każdym razem go będziemy inaczej wkręcać, to nam za każdym razem inaczej będzie się ustawiał cały reflektor.

Pozdrawiam.

Antol wcześniej czy później staniesz przed koniecznością wymontowania reflektora bo jakaś żarówka zdechnie więc im wcześniej się za to zabierzesz tym lepiej. Niestety reflektora nie wysuniesz bez odkręcenia tej plastikowej nakrętki a wygląda na to że gdzieś masz gwint zerwany.

Ja na Twoim miejscu próbowałbym jakoś zacisnąć tę czarna śrubę nawet szczypcami i odkręcać białą nakrętkę - trudno, zniszczy się to i tak masz niewiele do stracenia. Jak już będziesz miał reflektor w rękach to zobaczysz co trzeba będzie zrobić aby tę śrubę zregenerować, być może wystarczy wkleić tę nową z Allegro...

Komentarz

• elmer80
                                                    Classic
                                                    • 2013
                                                    • 37

Wątek o żarówkach jak stąd do księżyca :-)
                                                    Dziś właśnie postanowiłem wyczyścić soczewki. Niestety operacja się nie udała bo za cholerę nie można wyjąć soczewki. Teraz to jest zonk bo wiem że jest brudna ale nie ma jak wyczyścić. Ktoś próbował coś podobnego?

[ Dodano: Sro 26 Lis, 14 17:51 ]
                                                    jednak można wyczyścić soczewki...
                                                    wycinanie obudowy reflektora
                                                    wycięta obudowa
                                                    soczewka w połowie wyczyszczona
                                                    zgrzana obudowa - druga lampa
                                                    obudowę rozcinałem i zgrzewałem przy użyciu rozgrzanego noża ;-)

Komentarz

Pracuję...