Wymiana żarówki w OII

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • szkoda
    RS
    S_OCP Member
    • 2005
    • 22543

Zamieszczone przez mecholl
    potrzebne są cienkie i długawe szczypce . I po klopocie
    nawet po wyjęciu reflektora :?: (nie wiem jak jest w ksenonie)
    saport techniczny baj DGW
    była BKD+DSG '05 120kkm
    była BXE '08 190kkm
    no i nie ma :-)

Komentarz

• mecholl
      L&K
      • 2008
      • 1006

zerknij na wypowiedz kolegi kowal 2002, powinno pomóc
      Nasze Auta http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=599169#599169

Komentarz

• AdamB
        RS
        S_OCP Member
        • 2007
        • 8030
        • Octavia IV (NX3)
        • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez szkoda
        nawet po wyjęciu reflektora :?: (nie wiem jak jest w ksenonie)
        Jest tak samo upierdliwe, nawet może gorzej. Żarnik więcej miejsca zajmuje. Osobiście używam jak mecholl, napisał kombinerek z długimi szczypcami. Moje paluchy nie pozwalają tej oprawki wyciągnąć. :szeroki_usmiech
        Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• kropeck
          RS
          • 2009
          • 2319
          • Octavia II (1Z3)
          • BLF 1.6 FSI 115 KM

Moje też nie - od kilku dni jeżdżę z kontrolką o spalonej żarówce postojowej - czasem znika na kilka dni, potem znowu się włącza - faktycznie gaśnie jak się przypadkiem żarówka włączy. Próbowałem 40 minut wyciągnąć tę cholerną żarówkę (mimo, że niemal od razu po wyjęciu reflektora doszedłem do wniosku, że potrzebne właśnie takie szczypce), ale mi się nie udało, a nie mam czasu jechać do jakiejkolwiek castoramy czy innego LEROY MERLIN po takowe szczypce :-)
          Pozdrawiam,
          Michał

Nie piję piwa - jedynie JACK DANIELS! :-)

Komentarz

• kropeck
            RS
            • 2009
            • 2319
            • Octavia II (1Z3)
            • BLF 1.6 FSI 115 KM

Zamieszczone przez winni77
            Zamieszczone przez AdamB
            Komputer nie będzie fiksował.
            Ale on pytał o czy będzie fiksował jak podmieni na LEDa. Z doświadczenia nie wiem, ale z tego co czytam na forum to raczej będzie fiksował.
            chciałbym powiedzieć, że w O2 istnieje coś takiego jak "Diagnoza lamp typu "zimnego"" - w sterowniku mojej O2 ambiente mogę zaznaczać i odznaczać, które żarówki mają być sprawdzane. Jeśli wyłączę kontrolę żarówek postojowych z przodu to wtedy można nawet bez żarówek jeździć i komputer będzie ten fakt ignorował.

Natomiast mogę się mylić co do jednej rzeczy. Na pewno diagnoza lamp typu zimnego dotyczy sprawdzania żarówek NAWET gdy ta żarówka nie jest akurat włączona. Nie pamiętam teraz czy sprawdzenie to odbywa się osobno dla żarówek włączonych.
            Pozdrawiam,
            Michał

Komentarz

• smug
              Ambiente
              • 2009
              • 160

Ojciec też musiał w samochodzie służbowym ( OII FL) wymienić postojówke, pojechał do serwisu i przy nim wyciągali cały reflektor żeby jedną żaróweczkę wymienić :twisted: :lol:

Chociaż w OI żarówki kierunków też ciężko wymienić.

Pozdrawiam
              Sprzedam głowicę do 1.9 TDI ASV. Info na priv.

Komentarz

• Sebus_79
                Classic
                • 2010
                • 15

Dzięki za info.
                Będę próbował szczypcami ale za xenonem będzie ciężko.Jeśli to nie pomoże spróbuje wyjąć całą lampę, tylko boje się czy nie przestawi mi się ustawienie xenonu i nie bede musiał od nowa go ustawiać.
                Witam!

Komentarz

• Jaro102
                  Rider
                  • 2007
                  • 656

No niestety jeżeli wyjmiesz lampe nawet z xenonem to w instrukcji jest napisane że należy sie udać na ponowne ustawienie świateł, ja tam nie mam ksenonow więc zawsze do zmiany wyjmuje cała lampe bo jest szybciej i "wygodniej" :wink: i teoretycznie potem powinienem jechac na ustawienie lampy ale zawsze czekam z tym do przeglądu :P
                  Octavia III RS 2.0 TDI CUPA

Komentarz

• Sebus_79
                    Classic
                    • 2010
                    • 15

Tak myslałem, że ponowne ustawienie będzie konieczne.
                    Jeżeli szczypce nie pomogą albo po godzinnej próbie stracę cierpliwość może zaczekam aż spali się druga wtedy wymienię je razem i ustawię oba reflektory.
                    Choć to rozwiązanie nie na długo, ponieważ panowie z ''drogówki'' mogą się tym zaineresować.
                    Jeszcze raz dzięki.
                    pozdro.Seba.
                    Witam!

Komentarz

• kowal 2002
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2006
                      • 5161

Sebus_79, jeśli reflektor nie ma teraz zbytnich luzów, to po wyjęciu i włożeniu go na miejsce nie powinno być problemu z nieprawidłowym ustawieniem. Warunkiem jest tylko nie przekręcanie kluczyka przy wypiętym reflektorze, bo wtedy faktycznie komp sterujący lampami, może poprosić o wykonanie nastaw podstawowych ( choć nie powinien ). Jeśli boisz się jednak, że po włożeniu lampa trochę inaczej się ułoży i będzie źle świecić, to przed jej wyjęciem stań jakieś 5 m przed ścianą, odpal światła i zaznacz sobie na murze np. taśmą izolacyjną linie odcięcia ( wystarczy tak naprawdę zaznaczyć ten _/ kawałek ). Potem zgaś światła, wyjmij kluczyk, wyciągnij lampę otwórz denko i wymień postojówkę ( naprawdę potrzebne są długie szczypce ew. duża i mocna penseta ). Złóż wszystko z powrotem do kupy odpal światła i zobacz czy świeci tak jak było zaznaczone. Jeśli się różni o 1-1,5 cm ( góra-dół / lewo-prawo ) od zaznaczenia to możesz zostawić - nie będzie problemu. Jeśli różnica będzie większa, to wyreguluj lampę śrubami ( 2 x czarna plastikowa "nakrętka" M10 na lampie od strony chłodnicy ): górna reguluje góra-dół, a dolna lewo-prawo.

BTW. Jeśli będziesz miał z tym problem, to podjedź do mnie do roboty w ciągu dnia to Ci pomogę, roboty z tym jest na maks. 5 minut...
                      Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
                      Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• AdamB
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 8030
                        • Octavia IV (NX3)
                        • DKZA 2.0 TSI 190 KM

No niestety jeżeli wyjmiesz lampe nawet z xenonem to w instrukcji jest napisane że należy sie udać na ponowne ustawienie świateł
                        Tu się z tobą nie zgodzę. Kilka razy wyciągałem całą lampę i byłem 2x na stacji diagnostycznej i ustawienie lamp było prawidłowe. Jeżeli dobrze włożysz lampę z powrotem nie będzie problemu z źle ustawionymi światłami.

Komentarz

• AdamB
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 8030
                          • Octavia IV (NX3)
                          • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez maxpaynemm
                          Nissanie gdzie o wyjęciu reflektora można tylko pomażyć bo do wymiany żarówki trzeba zdemontować niemal cały układ dolotowy :roll: .
                          A spróbuj wymienić żarówkę w przedniej lampie w Megane II :szeroki_usmiech

Komentarz

• Alonzo_
                            RS
                            • 2009
                            • 2460
                            • Hyundai

Witajcie.
                            Do wymiany mijania (prawa) też lampę trzeba wyjmować? Nie patrzyłem w to jeszcze, wieczorem widze siadła.

Komentarz

• Maru 123
                              RS
                              • 2008
                              • 4660

Alonzo_, jak wyjmiesz będzie łatwiej
                              1.8T AGU L&K

2.0TDI BKD ELEGANCE

TOYOTA LAND CRUISER J95

Komentarz

• kowal 2002
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2006
                                • 5161

Zamieszczone przez kropeck
                                chciałbym powiedzieć, że w O2 istnieje coś takiego jak "Diagnoza lamp typu "zimnego"" - w sterowniku mojej O2 ambiente mogę zaznaczać i odznaczać, które żarówki mają być sprawdzane. Jeśli wyłączę kontrolę żarówek postojowych z przodu to wtedy można nawet bez żarówek jeździć i komputer będzie ten fakt ignorował...
                                Ale sprawdzałeś to w praktyce, czy tylko bawiłeś się tym w VAG-u. Pytam, bo u mnie ( też w Ambiente ) zmiana tych ustawień nic nie daje i tak wywala błąd spalonej żarówki.

Natomiast mogę się mylić co do jednej rzeczy. Na pewno diagnoza lamp typu zimnego dotyczy sprawdzania żarówek NAWET gdy ta żarówka nie jest akurat włączona. Nie pamiętam teraz czy sprawdzenie to odbywa się osobno dla żarówek włączonych.
                                Co do diagnozy typu "zimnego" to właśnie jest to sprawdzanie żarówek nie włączonych ( centralna elektryka próbkuje małym prądem każdą żarówkę <o ile pamiętam 4 próby po 500ms> i jeśli gdzieś jest przerwa to wywala błąd.

Komentarz

• kowal 2002
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2006
                                  • 5161

Zamieszczone przez AdamB
                                  No niestety jeżeli wyjmiesz lampe nawet z xenonem to w instrukcji jest napisane że należy sie udać na ponowne ustawienie świateł
                                  Tu się z tobą nie zgodzę. Kilka razy wyciągałem całą lampę i byłem 2x na stacji diagnostycznej i ustawienie lamp było prawidłowe. Jeżeli dobrze włożysz lampę z powrotem nie będzie problemu z źle ustawionymi światłami.
                                  AdamB, ale ty nie masz układu samopoziomowania...
                                  Nie wiem co prawda czy kolega Sebus_79 ma taki układ ( czyli ori instalka ksenonowa ), ale nawet jeśli ma to dopóki nie przekręci kluczyka, sterownik świateł jest uśpiony, więc nie nałapie błędów i nie będzie chciał nowych nastaw...

Komentarz

• kropeck
                                    RS
                                    • 2009
                                    • 2319
                                    • Octavia II (1Z3)
                                    • BLF 1.6 FSI 115 KM

Zamieszczone przez kowal 2002
                                    chciałbym powiedzieć, że w O2 istnieje coś takiego jak "Diagnoza lamp typu "zimnego"" - w sterowniku mojej O2 ambiente mogę zaznaczać i odznaczać, które żarówki mają być sprawdzane. Jeśli wyłączę kontrolę żarówek postojowych z przodu to wtedy można nawet bez żarówek jeździć i komputer będzie ten fakt ignorował...
                                    Ale sprawdzałeś to w praktyce, czy tylko bawiłeś się tym w VAG-u. Pytam, bo u mnie ( też w Ambiente ) zmiana tych ustawień nic nie daje i tak wywala błąd spalonej żarówki.

Co do diagnozy typu "zimnego" to właśnie jest to sprawdzanie żarówek nie włączonych ( centralna elektryka próbkuje małym prądem każdą żarówkę <o ile pamiętam 4 próby po 500ms> i jeśli gdzieś jest przerwa to wywala błąd.
                                    Nie sprawdzałem - co konkretnie oznacza ta diagnoza dowiedziałem się dużo później po testowaniu auta (wtedy zaznaczanie i odznaczanie nie przyniosło żadnych efektów, dlatego olałem temat). Później nie sprawdzałem - przy najbliższej wizycie w aucie sprawdzę
                                    Pozdrawiam,
                                    Michał

Komentarz

• szkoda
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2005
                                      • 22543

Zamieszczone przez smug
                                      Ojciec też musiał w samochodzie służbowym ( OII FL) wymienić postojówke, pojechał do serwisu i przy nim wyciągali cały reflektor żeby jedną żaróweczkę wymienić
                                      zawsze możesz ambitnie nie wyciągać, wtedy wymiana lewej żarówki obstawiam tak do godziny mniej więcej, skoro reflektory są tak pomyslane, że wyjmuje się je\wkłada jedym ruchem zyskując dostęp do zarówek, to czemu z tego nie skorzystać :?: :!: :lol:

[ Dodano: Sro 13 Sty, 10 08:32 ]
                                      Zamieszczone przez Sebus_79
                                      Tak myslałem, że ponowne ustawienie będzie konieczne.
                                      doswiadczenie uczy, że nie będzie, oczywiście ASO powie, że tak, może nawet podzielic się informacją, że konieczna jest ingerencja w kompa, żeby "wpisac" mu tą wymienioną żarówkę :lol:
                                      była BKD+DSG '05 120kkm
                                      była BXE '08 190kkm

Komentarz

• Sebus_79
                                        Classic
                                        • 2010
                                        • 15

Mam system samopoziomujący. Spróbuje bez wyciągania a jeżeli to nie pomoże to będę próbował wyjąć reflektor.(Mam tendencje łamania plastików i mam nadzieje że z tym nie będzie takiego kłopotu) Jak będę miał jakiś problem to się odezwę. Pozdro
                                        Witam!

Komentarz

• szkoda
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2005
                                          • 22543

Mam tendencje łamania plastików i mam nadzieje że z tym nie będzie takiego kłopotu
                                          zazwyczaj łamie się tylko jeden (z każdej strony) i to taki do niczego nie potrzebny
                                          wyciągaj normalnie, jesli ja sobie z tym radzę to kazdy podoła
                                          była BKD+DSG '05 120kkm
                                          była BXE '08 190kkm

Komentarz

• AdamB
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2007
                                            • 8030
                                            • Octavia IV (NX3)
                                            • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Spróbuje bez wyciągania
                                            Na to nie licz, że Ci się uda wyciągnąć żarówkę pozycyjną bez wyciągania lampy. W xenonie tylna zaślepka jest przykręcana wkrętami, więc czy chcesz czy nie chcesz musisz wyciągnąć lampę i odpiąć wtyczkę (a to dla niewprawnego jest problem). Pamiętaj tylko, aby robić to na wyłączonej stacyjce.

Komentarz

• Twelvi
                                              Drive
                                              • 2009
                                              • 56

Witam podziele sie z wami wrazeniami jakie mialem po wizycje w Norauto w Łodzi.
                                              To Byla sobota jechalem na slub do wloclawka i na moje nieszczescie okazalo sie ze zarowka padla a ze mialem jasny garnitur i niechcialem sie brudzic mysle podjade na 10 minut mam blisko to chlopaki wymienia.
                                              Oczywiscie zeby wymienic zarowke pan z obslugi musial wszydtko wiedziec jakie auto ktory rok jaki przebieg itp.
                                              Zostawilem kluczyki i poszedlem na sklep poogladac akcesoria motoryzacyjne,po uplywie 20 minut poszedlem i pytam co tak dlugo ?Elektryk odp jeszcze chwile.
                                              Mysle oki,
                                              Po 45 minutach przychodzi pan elektryk i mowi ze nie wymieni mi zarowki bo.... Nie umie!
                                              Ja mowie czego pan nie umie on mi na to ze reka mu sie nie miesci,a wyciagnal pan lampe?
                                              Facet zdebial.
                                              Wkoncu sam mu pokazalem wymienilem a on do mnie to 50 zl sie nalezy!
                                              JA mowie za co?
                                              No za wymiane?
                                              Czlowieku jaka wymiane wolaj kierownika
                                              Przyszedl Pan kier. i wkoncu mowi niech pan zaplaci za sama zarowke.
                                              Efekt sam wymienilem stracilem godzine i nerwy.
                                              The End!
                                              Pozdrawiam i zycze wytrwalosci w warsztatach.

Komentarz

• karpecik
                                                Rider
                                                • 2004
                                                • 279

3 dni temu wymieniłem wszystkie żarówki na Tungsram Megalight +50%. I H1 i H7. Żadna robota nie należy u mnie do przyjemności :lol: (no, chyba, że dobrze płatna :lol: ) ale wymienia się żarówki naprawdę bezproblemowo. I świateł też nie ustawiałem. Ale chyba trzeba.

Komentarz

• maxpaynemm
                                                  RS
                                                  • 2008
                                                  • 1764
                                                  • Octavia II combi (1Z5)
                                                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez Twelvi
                                                  Po 45 minutach przychodzi pan elektryk i mowi ze nie wymieni mi zarowki bo.... Nie umie!
                                                  Ja mowie czego pan nie umie on mi na to ze reka mu sie nie miesci,a wyciagnal pan lampe?
                                                  Facet zdebial.
                                                  Wkoncu sam mu pokazalem wymienilem a on do mnie to 50 zl sie nalezy!
                                                  JA mowie za co?
                                                  No za wymiane?
                                                  Czlowieku jaka wymiane wolaj kierownika
                                                  Przyszedl Pan kier. i wkoncu mowi niech pan zaplaci za sama zarowke.
                                                  Hehe najlepszy dżołk jaki ostatnio słyszałem :lol: Ehh są jednak spece na tym świecie :lol:
                                                  Ubezpieczenia Komunikacyjne OC, AC, NNW - ZAPRASZAM

Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• Alen
                                                    Drive
                                                    • 2009
                                                    • 65

W moim przypadku wyjęcie reflektora przebiegło bezproblemowo.
                                                    Szczypce nie były mi potrzebne.
                                                    Obyło się również demontażu kostki z przewodami.
                                                    Ale podczas ponownego montażu reflektor zeskoczył mi gdzieś z zatrzasku.
                                                    Efekt był taki że nie mogłem go ani wyjąć ani poprawić.
                                                    20 min z nim walczyłem ale udało się.
                                                    Dlatego ostrzegam byście mieli to na uwadze
                                                    Trzymajcie się drogi i poręczy ======RMF FM

Komentarz

Pracuję...