[O2] O2 FL 1.8TSI - zużycie oleju

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jakubd
    Ambiente
    • 2009
    • 165

Jak dla mnie gwarancją nie są objęte płyny eksploatacyjne. Ale może warunki się zmieniły. Poza tym za dolewki się płaci tak samo jak za wymianę, więc nie widzę powodu, żeby jechać z tym do ASO. No i o ile nie wlejesz jakiegoś syfu, to i tak nie do wykrycia jest, że dolałeś.
    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?p=562238

Komentarz

• Ayu
      RS
      • 2009
      • 4154

matwrc, sądzę, że możesz śmiało dolewać sam, jeszcze jakby jeździć na dolewki do ASO, trzeba by tam zamieszkać chyba :szeroki_usmiech
      Poza tym, poczekaj spokojnie, ja jeszcze nie dolewałem oleju (od wymiany przebieg 3,5 tys.)

Komentarz

• Mihau
        RS
        • 2009
        • 7460
        • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Zamieszczone przez matwrc
        Kolega mi jednak powiedział, że od tego mam gwarancję i serwis. Ja mam sprawdzać poziom, ale póki mam gwarancję wszelkie dolewki i wymiany ma robić ASO. Kolega ma Golfa 6 na gwarancji i mówi, że w VW tak to właśnie wygląda. Prawda to?
        LOL
        I co zapala Ci się kontrolka oleju na trasie i co jedziesz bez oleju do ASO albo dzwonisz po assistance? No proszę Cię. Wozisz w bagażniku 1L oleju na wszelkie dolewki i masz po kłopocie, bo więcej Ci zajmie jeżdżenie do ASO i czekanie na lawety niż sprawdzenie raz na 2k km poziomu oleju i sama dolewka. No już bez przesady z tą gwarancją.
        O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• matwrc
          Ambiente
          • 2010
          • 235

Zamieszczone przez hotrain
          Poza tym, poczekaj spokojnie, ja jeszcze nie dolewałem oleju (od wymiany przebieg 3,5 tys.)
          Wymieniałeś olej wcześniej zanim komputer to zarządził? Jeśli tak, to przy jakim przebiegu?

Komentarz

• Ayu
            RS
            • 2009
            • 4154

matwrc, Przy przebiegu 2,5 tysiąca wymieniłem fabryczny olej na Valvoline. Jakbym się słuchał komputera to bym dziś w sandałach chodził. Warto poczytać forum dokładniej, pojechać na spot i porozmawiać z ludźmi
            PS. Tak, wiem, że producent nie zaleca ale ja wymieniłem i już.

Komentarz

• Mihau
              RS
              • 2009
              • 7460
              • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Ja póki co przez 11500km dolałem ok. 550ml oleju więc chyba nie ma tragedii. Kupiłem 1L Castrola 5W30, bo takim najprawdopodobniej był zalany samochód i jeździ spokojnie w bagażniku. Jak sprawdzę i jest mało to dolewam i po kłopocie. A oleju nie zmieniałem jeszcze i czekam do 15k km i co tyle będę wymieniał

Jakbym się słuchał komputera to bym dziś w sandałach chodził
              Dokładnie. Jak będziesz miał manual to nie patrz nawet na podpowiadacz biegów, bo on Ci nie kupi później nowej dwumasy
              O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• Zamieszczone przez hotrain
                Przy przebiegu 2,5 tysiąca wymieniłem fabryczny olej na Valvoline.
                Jaki konkretnie zalałeś olej?

Komentarz

• Ayu
                  RS
                  • 2009
                  • 4154

kross12, Valvoline XL III 5W/30; http://allegro.pl/valvoline-5w-30-xl...441976550.html

Komentarz

• matwrc
                    Ambiente
                    • 2010
                    • 235

matwrc, Przy przebiegu 2,5 tysiąca wymieniłem fabryczny olej na Valvoline. Jakbym się słuchał komputera to bym dziś w sandałach chodził. Warto poczytać forum dokładniej, pojechać na spot i porozmawiać z ludźmi
                    Dlaczego już po 2,5 tysiącu km? Szukałem odpowiedzi na to pytanie na OCP, ale nie znalazłem. Przecież normalna procedura dla longlife jest taka, że w praktyce wymiana jest po 30 tysiącach.
                    Skąd taka wczesna wymiana?
                    Przy okazji, rozumiem że ta wymiana przy 2,5kkm była w ASO?

Komentarz

• Psycho Dad
                      Rider
                      • 2009
                      • 629

i jak zadowolony jesteś ja zaleje go niedługo na 2 przeglądzie. ( zjada go ? , metaliczne dzwięki w silniku ? kolor oleju po 10kk?)

[ Dodano: Pią 11 Lut, 11 16:54 ]
                      Dlaczego już po 2,5 tysiącu km? Szukałem odpowiedzi na to pytanie na OCP, ale nie znalazłem. Przecież normalna procedura dla longlife jest taka, że w praktyce wymiana jest po 30 tysiącach.
                      Skąd taka wczesna wymiana?
                      Przy okazji, rozumiem że ta wymiana przy 2,5kkm była w ASO?

Pewnie do wynikało z forumowego doradztwa ... wymień po 2.500 bo w oleju są opiłki po docieraniu i rozwalisz turbo ... itp
                      Nie polecam ASO Warszawa Połczyńska 125.

Komentarz

• Ayu
                        RS
                        • 2009
                        • 4154

Dlaczego już po 2,5 tysiącu km?
                        To przebieg po jakim "dotarł" się silnik teoretycznie dotarty fabrycznie, stąd decyzja o zmianie oleju na taki z lepszymi parametrami niż seryjny. Przejechałem 6 tys. km od wymiany, dolałem około 350ml oleju właśnie wczoraj.

Komentarz

• paweł2
                          L&K
                          • 2010
                          • 1405

Ktos kiedys pisal ze w Subaru trzeba zmienic olej po 1500km :?:
                          Cała Polska woła z nami wyp...dalać z uchodźcami.

Komentarz

• misiekwaw
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2004
                            • 7715
                            • Ford

w Maździe w silniku benzynowym 2.3 turbo z bezpośrednim wtryskiem pod groźbą utraty gwarancji jest obowiązek zmiany oleju przy 5000km
                            Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
                            http://www.disi-tune.pl
                            Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
                            Był WRX
                            Była Octa

Komentarz

• matwrc
                              Ambiente
                              • 2010
                              • 235

Tak zapytam z ciekawości. Zrobiłem już ponad 3000km i zgodnie z tym, co niektórzy tu piszą powinienem wymienić olej. Kupię odpowiednią ilość dobrego oleju, podjadę do ASO na wymianę. Panowie poproszą mnie o butle oliwy i wezmą auto na warsztat. Oczywiście w żadnym ASO nie pozwolą mi oglądać wymiany.
                              Skąd w takim razie mogę mieć pewność, że wleją mi mój olej?

Komentarz

• matwrc, nie masz żadnej, pewnie zostanie coś w baniaku więc dostaniesz resztę.
                                Podobno są ASO które pozwalają przebywać na hali

Komentarz

• paweł2
                                  L&K
                                  • 2010
                                  • 1405

Zamieszczone przez kross12
                                  matwrc, nie masz żadnej, pewnie zostanie coś w baniaku więc dostaniesz resztę.
                                  Komu trzeba flaszka i wchodzisz ,a po jakims czasie jak juz Cie poznaja to i jakosc pracy wzrosnie :wink:
                                  Cała Polska woła z nami wyp...dalać z uchodźcami.

Komentarz

• matwrc
                                    Ambiente
                                    • 2010
                                    • 235

Które ASO we Wrocławiu pozwala?
                                    Będę tam jeździł na wszystkie przeglądy i naprawy.

A drugie pytanie, czy można zamiast odsysania zażądać zlania oleju z miski po odkręceniu śruby?

Komentarz

• matwrc, chyba wszędzie spuszczają olej po odkręceniu śruby, problem w tym że nie wszystkim chce się później odessać resztki z miski olejowej.

[ Dodano: Pon 04 Kwi, 11 16:25 ]
                                      Najlepiej jedź do zaufanego mechanika i niech Ci zmieni olej.
                                      Do ASO jedź jak wskaże Ci komp.

Komentarz

• matwrc
                                        Ambiente
                                        • 2010
                                        • 235

matwrc, chyba wszędzie spuszczają olej po odkręceniu śruby, problem w tym że nie wszystkim chce się później odessać resztki z miski olejowej.
                                        Ale jak odkręcasz śrubę w misce, to nie musisz nic odsysać. Odkręcasz i czekasz chwilę aż ścieknie. Po odsysaniu zostaje w układzie od 0,5 do 1,5 litra... pierdziele taką wymianę.

Komentarz

• majkel123
                                          Rider
                                          • 2010
                                          • 570

Miałem kiedyś Cordobe 1.4 BBY czyli również produkt VW i było zalecana wymiana po 2000km.
                                          Teraz w skodziance wymienilem po 5000 dla własnego komfotu psychicznego.
                                          Arctic 1.8 TSI DSG7

Komentarz

• matwrc, po spuszczeniu oleju przez korek na dnie miski zostaje ok 300-500ml, już nie pamiętam. W każdym razie zostaje syf w misce, ja jednak wole wymienią cały olej

Komentarz

• Ayu
                                              RS
                                              • 2009
                                              • 4154

Na 9 tysięcy km dolałem 1 litr oleju w sumie.

Komentarz

• abrymarz
                                                Ambiente
                                                • 2010
                                                • 200
                                                • Octavia III (5E3)
                                                • DKTB 2.0 TSI RS 245 KM

hotrain,
                                                Ja też przekroczyłem 9 tys. a 1 litr dolałem przy 4,5 tys. Teraz poziom jest stały

Komentarz

• matwrc
                                                  Ambiente
                                                  • 2010
                                                  • 235

Ja zrobiłem 4 tys. i na razie brak zauważalnego zużycia.

Komentarz

• Ayu
                                                    RS
                                                    • 2009
                                                    • 4154

Ze wszystkim się zgadzam Wcale nie martwi mnie ten fakt, ot kronikarski obowiązek.

Komentarz

Pracuję...