Jak dla mnie gwarancją nie są objęte płyny eksploatacyjne. Ale może warunki się zmieniły. Poza tym za dolewki się płaci tak samo jak za wymianę, więc nie widzę powodu, żeby jechać z tym do ASO. No i o ile nie wlejesz jakiegoś syfu, to i tak nie do wykrycia jest, że dolałeś.
[O2] O2 FL 1.8TSI - zużycie oleju
Zwiń
X
-
Zamieszczone przez matwrcKolega mi jednak powiedział, że od tego mam gwarancję i serwis. Ja mam sprawdzać poziom, ale póki mam gwarancję wszelkie dolewki i wymiany ma robić ASO. Kolega ma Golfa 6 na gwarancji i mówi, że w VW tak to właśnie wygląda. Prawda to?
I co zapala Ci się kontrolka oleju na trasie i co jedziesz bez oleju do ASO albo dzwonisz po assistance? No proszę Cię. Wozisz w bagażniku 1L oleju na wszelkie dolewki i masz po kłopocie, bo więcej Ci zajmie jeżdżenie do ASO i czekanie na lawety niż sprawdzenie raz na 2k km poziomu oleju i sama dolewka. No już bez przesady z tą gwarancją.
Komentarz
-
-
Ja póki co przez 11500km dolałem ok. 550ml oleju więc chyba nie ma tragedii. Kupiłem 1L Castrola 5W30, bo takim najprawdopodobniej był zalany samochód i jeździ spokojnie w bagażniku. Jak sprawdzę i jest mało to dolewam i po kłopocie. A oleju nie zmieniałem jeszcze i czekam do 15k km i co tyle będę wymieniał
Zamieszczone przez hotrainJakbym się słuchał komputera to bym dziś w sandałach chodził
Komentarz
-
-
kross12
Zamieszczone przez hotrainPrzy przebiegu 2,5 tysiąca wymieniłem fabryczny olej na Valvoline.
Komentarz
-
Zamieszczone przez hotrainmatwrc, Przy przebiegu 2,5 tysiąca wymieniłem fabryczny olej na Valvoline. Jakbym się słuchał komputera to bym dziś w sandałach chodził. Warto poczytać forum dokładniej, pojechać na spot i porozmawiać z ludźmi
PS. Tak, wiem, że producent nie zaleca ale ja wymieniłem i już.
Skąd taka wczesna wymiana?
Przy okazji, rozumiem że ta wymiana przy 2,5kkm była w ASO?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez hotrainkross12, Valvoline XL III 5W/30; http://allegro.pl/valvoline-5w-30-xl...441976550.html
[ Dodano: Pią 11 Lut, 11 16:54 ]
Zamieszczone przez matwrcZamieszczone przez hotrainmatwrc, Przy przebiegu 2,5 tysiąca wymieniłem fabryczny olej na Valvoline. Jakbym się słuchał komputera to bym dziś w sandałach chodził. Warto poczytać forum dokładniej, pojechać na spot i porozmawiać z ludźmi
PS. Tak, wiem, że producent nie zaleca ale ja wymieniłem i już.
Skąd taka wczesna wymiana?
Przy okazji, rozumiem że ta wymiana przy 2,5kkm była w ASO?
Pewnie do wynikało z forumowego doradztwa ... wymień po 2.500 bo w oleju są opiłki po docieraniu i rozwalisz turbo ... itpNie polecam ASO Warszawa Połczyńska 125.
Komentarz
-
-
w Maździe w silniku benzynowym 2.3 turbo z bezpośrednim wtryskiem pod groźbą utraty gwarancji jest obowiązek zmiany oleju przy 5000kmTorque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
http://www.disi-tune.pl
Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
Był WRX
Była Octa
Komentarz
-
-
Tak zapytam z ciekawości. Zrobiłem już ponad 3000km i zgodnie z tym, co niektórzy tu piszą powinienem wymienić olej. Kupię odpowiednią ilość dobrego oleju, podjadę do ASO na wymianę. Panowie poproszą mnie o butle oliwy i wezmą auto na warsztat. Oczywiście w żadnym ASO nie pozwolą mi oglądać wymiany.
Skąd w takim razie mogę mieć pewność, że wleją mi mój olej?
Komentarz
-
-
kross12
matwrc, nie masz żadnej, pewnie zostanie coś w baniaku więc dostaniesz resztę.
Podobno są ASO które pozwalają przebywać na hali
Komentarz
-
Zamieszczone przez kross12matwrc, nie masz żadnej, pewnie zostanie coś w baniaku więc dostaniesz resztę.
Podobno są ASO które pozwalają przebywać na haliCała Polska woła z nami wyp...dalać z uchodźcami.
Komentarz
-
-
kross12
matwrc, chyba wszędzie spuszczają olej po odkręceniu śruby, problem w tym że nie wszystkim chce się później odessać resztki z miski olejowej.
[ Dodano: Pon 04 Kwi, 11 16:25 ]
Najlepiej jedź do zaufanego mechanika i niech Ci zmieni olej.
Do ASO jedź jak wskaże Ci komp.
Komentarz
-
Zamieszczone przez kross12matwrc, chyba wszędzie spuszczają olej po odkręceniu śruby, problem w tym że nie wszystkim chce się później odessać resztki z miski olejowej.
Komentarz
-
-
kross12
matwrc, po spuszczeniu oleju przez korek na dnie miski zostaje ok 300-500ml, już nie pamiętam. W każdym razie zostaje syf w misce, ja jednak wole wymienią cały olej
Komentarz
Komentarz