[O2] Nowe felgi dla szkodnika

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • gusiak11
    L&K
    • 2013
    • 1362
    • Ford

Zamieszczone przez pajakleon
    Tylko pytanie brzmi czy 225 nie będą za szerokie na śniegi? Czy może jak jest 4x4 to różnicą w szerokości opony 225 i 205 nie ma dużego znaczenia
    są różne teorie na ten temat, jedni twierdzą że węższa opona lepsza inni ze szersza bo wiekzsa powierzchnia, generalnie rozchodzi się w sumie o 8 cm, opona 205 jaka by nie byla przylega do podłoża powierzchnia około kartki a4 reszta wisi..
    Zamieszczone przez LUKI
    to idź w 205/55/16
    wszysskot co będzie odbiegało od standardu 195/65/15>205/55/15>225/45/17 będzie droższe, w przypadku zimy różnice będa jeszcze większe, ja by sie skłaniał przy teori szersza lepsza

bo 4x4 dużo i tak da
    ale wiesz ze to haldex a nie torsen ???
    http://carsdetailing.blogspot.com/

Komentarz

• LUKI
      RS
      • 2005
      • 5776

Zamieszczone przez gusiak11
      LUKI napisał/a:
      to idź w 205/55/16
      wszysskot co będzie odbiegało od standardu 195/65/15>205/55/15>225/45/17 będzie droższe, w przypadku zimy różnice będa jeszcze większe, ja by sie skłaniał przy teori szersza lepsza
      ale 205 55 16 to właśnie standard

podejrzewam czeski błąd

No właśnie problem w tym, że nie tylko po mieście, ale jeżdżę co tydzień w góry i tam już warunki gorsze. Dlatego kupiłem 4x4. Tylko pytanie brzmi czy 225 nie będą za szerokie na śniegi? Czy może jak jest 4x4 to różnicą w szerokości opony 225 i 205 nie ma dużego znaczenia, bo 4x4 dużo i tak da?
      kowal 2002 na 225 45 17 często śmiga w Krynicy więc odpowiedź masz (aa i bardzo ważne - kowal 2002 ma tylko ośkę, więc nie ma podejścia do Twojego 4x4)

ja przy 4x4 szedłbym spokojnie w 225 45 17
      kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6

SKODA OCTAVIA 1.4TSI 122HP CAXA TURBO PROBLEM

Komentarz

• gusiak11
        L&K
        • 2013
        • 1362
        • Ford

Zamieszczone przez LUKI
        podejrzewam czeski błąd
        yhy co innego mialem na myśli nie ważne :szeroki_usmiech

Komentarz

• pajakleon
          Classic
          • 2015
          • 7

A powiedźcie mi proszę, że dobrze rozumuję, iż jeśli teraz na feldze mam 225/45/R17 to wg tego kalkulatora mogę wstawić też 205/55/R16 http://rozmiar-opon.bmw-tech.pl/kalk...kow/225/45/17/ ? Czy może to nie jest takie prostę i muszę, gdzieś sprawdzić jakie rozmiary opon wchodzą na moją felgę? Jeśli tak, to jak to sprawdzić? Na feldze nie widzę żadnego oznaczenia.

Komentarz

• Tippo
            L&K
            • 2009
            • 1349
            • Octavia III (5E3)
            • CJSB 1.8 TSI 180 KM

, iż jeśli teraz na feldze mam 225/45/R17 to wg tego kalkulatora mogę wstawić też 205/55/R16
            Tak oba rozmiary sa fabyrczne dla zwyklej octy ja jezdze na 205/55/16 i jest miekko, jednak jesli narzekasz na komfort moze wstawic rozmiar scouta czyli 225/50/17 lub jesli chcesz zmienic felge 205/60/16 /

Ja tez mam 4x4 fl z pakietem na bezdroza , ale z rozmiarami drogowymi wyglada to ojowo, dlatego auto obnizylem, jak masz pakiet na bezdroza, smialo laduj balon ze scouta, to bedzie to lepiej wygladac i bedziesz mial bardziej miekko. Opona 225/45/17 to juz niski profil jest.

Komentarz

• micho_m
              Rider
              • 2011
              • 528
              • Octavia III (5E3)
              • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Ale zeby zalozyc 16 musisz zmienic felgi
              Budowa domów energooszczędnych, szkieletowych
              www.nawmar.pl

Komentarz

• pajakleon
                Classic
                • 2015
                • 7

Dzięki za odpowiedzi. Więc na lato kupię sobie opony 225/50/R17. Jedyny minus względem 225/45/R17 to prawie o 100 zł wyższa cena, ale nie ma nic za darmo Wolę dopłacić, niż mieć gorszy komfort.

Na zimę zaś jeszcze się zastanowię czy też 225/50/R17 czy nowy zestaw felg i 205/55/R16.

Tippo, czy jak masz jakieś doświadczenia czy szerokie 225 opony spokojnie będą dawać radę w zimie czy może żeby w pełni wykorzystać 4x4 lepiej wziąć węższe?

Komentarz

• cysterniarz
                  RS
                  • 2008
                  • 1887
                  • Octavia II combi (1Z5)
                  • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

pajakleon, ja na zimę mam balona 215x60x16 i jeździ się cacy

Komentarz

• Tippo
                    L&K
                    • 2009
                    • 1349
                    • Octavia III (5E3)
                    • CJSB 1.8 TSI 180 KM

Tippo, czy jak masz jakieś doświadczenia czy szerokie 225 opony spokojnie będą dawać radę w zimie czy może żeby w pełni wykorzystać 4x4 lepiej wziąć węższe?
                    Wedlug tego co badali kiedys w "motorze" hamowanie i uciag jest lepszy na szerszej zimowce, ja mam na zime 205/55/16 ale z 225 tez bedziesz zadowolony.

Komentarz

• mirek010
                      Ambiente
                      • 2013
                      • 115

Panowie mam pytanie chce kupić fele 18" do mojej octy mam już jedne nagrane jednak maja one ET50 (fabryczne mam et54) nie będą wystawać poza obrys? jakie maks ET można założyć tak by wszystko mieściło się w normie?

Komentarz

• LUKI
                        RS
                        • 2005
                        • 5776

mirek010, spoko ale jaka szerokość tej 18' :?:
                        kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6

Komentarz

• mirek010
                          Ambiente
                          • 2013
                          • 115

8J 50ET czyli szersza od fabrycznej dodatkowo mam założone springi eibacha -30mm o ile ma to znaczenie

Komentarz

• pajakleon
                            Classic
                            • 2015
                            • 7

Tippo, dzięki za info.

Jeszcze takie mam pytania:
                            Dopasowanie opony wg zaleceń Skody
                            Wg Autocentrum Skoda Octavia Kombi ma zalecane opony 225/45/R17, zas skoda Octavia Kombi Scout ma 225/50/R17. Moja Octavia z 4x4 jeśli chodzi o podwyższenie zawieszenia(24mm podwyższone). jest dokładnie w połowie między zwykłym Combi, a Scout (40mm podwyższone). Nie ma więc zagrożenia, że źle dopasuje oponę dając 225/50/R17?

Dopasowanie opony do mojej felgi
                            Jedne co wiem, o moich felgach, to że są na nich teraz zamontowane opony 225/45/R17. Czy jeśli kupię 225/50/R17 to może pojawić się jakikolwiek problem z kompatybilnością?

Komentarz

• cysterniarz
                              RS
                              • 2008
                              • 1887
                              • Octavia II combi (1Z5)
                              • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

kupuj 225/50 i zakładaj, będzie pasowalo

Komentarz

• mirek010
                                Ambiente
                                • 2013
                                • 115

jest ktoś w stanie powiedzieć czy wybrane przezemnie felgi będą ok?

Komentarz

• Tippo
                                  L&K
                                  • 2009
                                  • 1349
                                  • Octavia III (5E3)
                                  • CJSB 1.8 TSI 180 KM

Wg Autocentrum Skoda Octavia Kombi ma zalecane opony 225/45/R17, zas skoda Octavia Kombi Scout ma 225/50/R17. Moja Octavia z 4x4 jeśli chodzi o podwyższenie zawieszenia(24mm podwyższone). jest dokładnie w połowie między zwykłym Combi, a Scout (40mm podwyższone). Nie ma więc zagrożenia, że źle dopasuje oponę dając 225/50/R17?
                                  Autocentrum pisze czasem pierdy straszne, wg instukcji od samochodu, z pakietem na bezdroza masz 163mm a scout ma 179mm minimalnego przeswitu, wiec roznica jest tylko 16mm. Czy zwykly czy scout kontrukcja auta jest taka sama, jak i rozmiar nadkola, wiec nawet do zwyklej mozesz sobie wsadzic kolka ze scouta :P

[ Dodano: Sob 01 Sie, 15 14:29 ]
                                  Zamieszczone przez mirek010
                                  jest ktoś w stanie powiedzieć czy wybrane przezemnie felgi będą ok?
                                  \\

Ori felga z rski 18 ma 7,5JX18H2 ET51 5X112 ty chcesz wsadzic 8J 50ET , ale nie wiem na jakiej oponie, wpisz sobie tutaj ori flege i ta co chesz kupic i wszystko bedziesz wiedzial :

Tire Tech Information - The Wheel Fitment, Tyre Stretch, Rolling Radius and Speedometer Error Calculator. Play with specs, try different settings, compare results

Komentarz

• mirek010
                                    Ambiente
                                    • 2013
                                    • 115

Na felgach jest opona 225\40

Komentarz

• Coffey
                                      Classic
                                      • 2014
                                      • 3

Witam, temat niby o felgach ale mam pytanie też poniekąd z tym związane. Felgi już są. Teraz chodzi mi o zawieszenie. Chcę je troche obniżyc, ale nie za mocno. Teraz jest wszystko seryjne a planuje zakup najpierw sprężyn z octavii II RS a pózniej amorki. Ile te sprężyny z rsa obnizają zawieszenie w stosunku do serii z octavii II FL ? 15-20mm? Ktos tak robił? Widac różnice? Mam okazje kupic takie sprężyny za komplet 250zł od znajomego po przelocie 15tys km. Czy auto zejdzie niżej mimo seryjnych amorków?

Komentarz

• LUKI
                                        RS
                                        • 2005
                                        • 5776

mirek010, jak na moje to będzie na styk - nie chodzi o wysokość zawieszenia - tylko o wystawanie felgi poza obrys (przód) bo tył będzie ok

Coffey, szczerze sprężynami z RS dupy nie zawracaj sobie (będzie dalej wysoko...)

oczywiście zejdzie te 15mm

btw

tutaj masz temat

Obniżenie zawieszenia Octavia II

Komentarz

• Coffey
                                          Classic
                                          • 2014
                                          • 3

nono dzięki Luki za odpowiedz.

Tak btw. Ma ktos może zdjęcie O2 ze sprężynami z RS?

Komentarz

• mirek010
                                            Ambiente
                                            • 2013
                                            • 115

Zamieszczone przez Coffey
                                            nono dzięki Luki za odpowiedz.

Tak btw. Ma ktos może zdjęcie O2 ze sprężynami z RS?
                                            Ostatnio udało mi sie kupić na OCP springi Eibach pro kit -30mm jeśli chcesz wyslę foty na pw jak auto teraz stoi, jak dla mnie jest idealnie, octavia dość mocno siadła w stosunku do fabryki jednak nie na tyle zeby to w czymś przeszkadzało, auto prowadzi się zdecydowanie lepiej, nie kładzie się tak w zakrętach no i jak teraz wygląda to nawet nie trzeba komentować teraz mnie nachodzi na wieksze fele i bedzie pięknie pozdro

[ Dodano: Sro 05 Sie, 15 18:05 ]
                                            nie wiem czy ktoś to wrzucał ale dam link, stronka pokazuje jaka bedzie różnica pomiedzy szerokościa felgi jaki i różnica w ET, mi bardzo to pomogło http://www.felgi.pl/narzedzia-do-fel...lator-et-felgi

Komentarz

• piet
                                              Drive
                                              • 2015
                                              • 66
                                              • Octavia III combi (5E5)
                                              • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM
                                              • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

podrzuć kolego zdjęcia jak wygląda na -30 bo od dłuższego czasu zastanawiam się na obniżeniem kozy
                                              jakie koszta jeśli to nie tajemnica?
                                              ble

Komentarz

• gusiak11
                                                L&K
                                                • 2013
                                                • 1362
                                                • Ford

Zamieszczone przez piet
                                                podrzuć kolego zdjęcia jak wygląda na -30
                                                tez mnie to zastanawia bo same sprężyny to niecłle 600zl tylne amory muszę wymienić bo się zaczynają kończyć wiec zostal by przód

[ Dodano: Wto 11 Sie, 15 11:25 ]
                                                Obiecywałem ze pokaże jak będą wyglądały felgi o które pytałem jakiś czas temu

szersza relacja z metamorfozy w dziale car detailing lub na blogu

Komentarz

• bartello
                                                  Classic
                                                  • 2011
                                                  • 30

Mam i ja trifidy na pokładzie + Dunlopy sportmaxx rt :
                                                  Załączone pliki
                                                  Mój szkodnik str1:
                                                  http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=77074
                                                  __________________________________
                                                  Spalanie :

__________________________________

Komentarz

• guzik
                                                    Classic
                                                    • 2014
                                                    • 10

Zawias seryjny?

Komentarz

Pracuję...