Panowie a rzeczy potrzebne do moda kupie tylko w ASO, czy też można je dostać w szeroko pojętym sklepie motoryzacyjnym?
[O2] Dogrzewanie elektryczne
Zwiń
X
-
nagrzewnica z allegro
reszta z ASO (bezpiecznik, wtyczka+piny, srubki do skrzynki elektrycznej)->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
poprzednie modele:
->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003
Komentarz
-
-
mam tez i fajny bajer,odpalam rano furke pstryk ogrzewanie szyby i lece ze skrobaczka boczne a na koniec przednia ktora tylko sciagam lod aby wycieraczek nie rozpierniczacSkoda Forever jednak
Vw Golf I II III
Opel Omega C
Peugeot 206 HDi
Vw Golf V 1,9 tdi 90 koni
Citroen C5 2.0 Hdi Audi A8 2001 D2 3.3 TDi
Skoda Octavia II 2005 elegance kombi
Skoda Octavia II 2009 FL 1.9 TDi
VW Golf VI 2011 1.6 Tdi
Skoda Octavia II FL RS kombi
Komentarz
-
-
Witam,
panowie czy jest możliwość sprawdzenia nagrzewnicy jak bym ja wyjął z samochodu. Chciałbym sprawdzić ja fizycznie a nie przez testy vag-a. jak istnieje taka możliwość to prosił bym o pomoc. to jak się przekonam na 100 % ze nagrzewnica mi padła będę szukał nowej.
pozdrawiam1) Skoda Felicja 1,3 Lxi -97 jest :-)
2) Skoda Octavia II 1,9 TDI -04 jest :-)
3) Skoda Octavia I RS 1.8T -04 jest :-D
4) Skoda Fabia 1,2 TSI DSG -2016 jest :-)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez mrrudzinPanowie dostałem nagrzewnice, ma wtyczkę CAN, ale numer 1K0 963 235 C
[ Dodano: Pon 24 Paź, 11 22:40 ]
ciuk15, nie bardzo, jak podajesz napięcie na nią to się nie włączy
dopiero sterownik po sygnale z CAN ją włącza, tu chyba nie powalczysz
można ją do kogoś innego wrzucić->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
poprzednie modele:
Komentarz
-
-
opisz szczegółowo co się dzieje, bo na razie to tak kapkę enigmatycznie napisałeś->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
poprzednie modele:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez ciuk15panowie czy jest możliwość sprawdzenia nagrzewnicy jak bym ja wyjął z samochodu
Chciałbym sprawdzić ja fizycznie a nie przez testy vag-a
a. wyjąć z auta i jokoś na stole testować bez VCDS
b. wykręcić z obudowy i VCDS testować
c. co nie działa?
wybieram c :szeroki_usmiech->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
poprzednie modele:
Komentarz
-
-
krzynol, szczegółowo, to moja nagrzewnica działała, przestała działać i znowu zaczęła aż ostatnio zorientowałem się ze chyba padła znowu. Wiec jestem w kropce co robić,. chyba wezmę znajdę druga i zmienię to będę mail święty spokój, albo jeszcze jutro zrobię testy i zobaczę co się stanie. Chce załatwić sprawę bo zima idzie i by się przydała.
Pozdrawiam1) Skoda Felicja 1,3 Lxi -97 jest :-)
2) Skoda Octavia II 1,9 TDI -04 jest :-)
3) Skoda Octavia I RS 1.8T -04 jest :-D
4) Skoda Fabia 1,2 TSI DSG -2016 jest :-)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez ciuk15krzynol, szczegółowo, to moja nagrzewnica działała, przestała działać i znowu zaczęła aż ostatnio zorientowałem się ze chyba padła znowu. Wiec jestem w kropce co robić,. chyba wezmę znajdę druga i zmienię to będę mail święty spokój, albo jeszcze jutro zrobię testy i zobaczę co się stanie. Chce załatwić sprawę bo zima idzie i by się przydała.
Pozdrawiam
Komentarz
-
-
mrrudzin, wyciągasz włącznika świateł i podważasz dekory, same wyskoczą->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
poprzednie modele:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez ciuk15krzynol, szczegółowo, to moja nagrzewnica działała, przestała działać i znowu zaczęła
EDIT:
Myślałem, że chodzi o nagrzewnicę płynu.
Komentarz
-
-
bobolino, ops:->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
poprzednie modele:
Komentarz
-
-
Panowie, widzie że temat styku F269 umarł.
Może ktoś podpowie gdzie to podłączyć do panelu klimatyzacji (jeśli podłączenie jest różne u mnie siedzi klimatic)?
Moim zdaniem ta funkcja jest bardzo przydatna, po co bowiem grzać grzałkę, jesli powietrze nie jest przez nią przepuszczane (ustawienie temp. na max zimne powietrze np.) no i po co rozładowywać aku (w moim przypadku na krótkich dystansach może to mocno wpłynąć na czas życia aku).
F268 to jakiś przełącznik wewnątrz panelu klimatyzacji. Teraz się doczytałem, że jest on rozwarty, gdy pokrętło temperatury jest w skrajnym prawym położeniu, co mogło by sugerować, że w takiej pozycji ( grzanie na maksa ) dogrzewanie elektryczne nie działa.
Trzeba by to sprawdzić...
Łatwo powiedzieć wyciągasz wyłącznik świateł jak wiesz jak trzeba go wyjąć. W życiu bym się nie domyślił że trzeba go wcisnąć i przekręcić :P
Komentarz
-
-
mrrudzin, to dotyczy aut z ogrzewaniem tylko->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
poprzednie modele:
Komentarz
-
-
tzn jak mam klimę to samo się załączy jak ustawie nawiew na max. temp? Czy będzie się grzało nawet jak ustawie nawiew na tylko zimny?
[ Dodano: Pon 31 Paź, 11 16:55 ]
Panowie jak do cholery przecisnąć kable przez ten przepust (mówimy o tym gdzie przełażą wszystkie kable od sterownika - po lewej stronie kolumny kierowniczej)?
Chyba że jest inny przepust mniej obsadzony
Komentarz
-
-
Miłe znalezisko
To jeszcze lamerskie pytanie - jak otworzyc skrzynke z bezpiecznikami?
już mam
się przycięło, nie chciałęm połamać :P
nie polecam przeciągać przez przepusty przewodów grubszych niż 25mm^2. Moje przesły z wspomaganiem oleju :P
Panowie - w skrzynce bezpiezczników mam blache oznaczoną 1k0 937 629 i śruby. Nie ma bezpieczników jak na fotach, a nad śrubami wypaloe są amperaże. Czy to jest blacha od razu z bezpiecznikami? Jeśli tak - 80A wystarczy (tylko ten jest wolny)?
Komentarz
-
-
80A wystarczy - kurdę nie pamiętam z głowy jak jest w O2FL->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
poprzednie modele:
Komentarz
-
-
No i moje dogrzewanie też działa.
Rzeczy na które warto zwrócić uwagę, a nie ma ich w tutorialu:
Elektryka:
Kable dochodzące do nagrzewnicy warto po zaciśnięciu dodatkowo zalutować. Tam temperatura może zmieniać się najbardziej, więc lepiej dmuchać na zimne. Ja przygotowałem sobie kable wcześniej - więc podgrzałem końcówki opalarką i wcisnąłem możliwie dużo cyny.
Pod głównym przepustem są dwa dodatkowe na przewody od dogrzewania - łatwo je tamtędy przecisnąć, ale o ile przewód 16mm^2 przechodzi łatwo, to 25mm^2 przelazł dopiero po nasmarowaniu olejem (użyłem bezwonnego i bezbarwnego oleju do pneumatyki).
Przewód masowy podłączyłem w komorze silnika, ale nie pod przewód który idzie do aku, ale pod nie używany wypust obok. Prąd do nagrzewnicy i tak idzie z alternatora a podłączenie akumulator - reszta auta jest bardzo ważne z punktu widzenia rozrusznika.
Mechanika:
Warto zdemontować jeszcze nadmuchy pod stopy - roboty tyle co nic (jedna śruba i zatrzaski na kanale powietrznym) a dużo łatwiej wciska się nagrzewnice na swoje miejsce.
Nie demontowałem podstawy akumulatora i filtra powietrza. Roboty z tym sporo, a po zdjęciu boków obudowy akumulatora przewody łatwo poprowadzić obok aku wzdłuż głównej wiązki.
Zastanawiam się nad przykryciem nagrzewnicy wykorzystując zdemontowany kawałek plastiku. Wystarczy brzeszczotem odciąć ten kawałek gdzie teraz jest zamontowana nagrzewnica i mamy kawałek plastiku montowany na dwie śruby. Ktoś z kolegów robił cośt takiego?
VCDS:
Nie udało mi się włączyć nagrzewnicy bez odpalenia silnika. Ouptut test nie chciał na to pozwolić.
Ale odpowiem na zadane wcześniej pytanie o bezcelowość załączania nagrzewnicy i zużycie aku.
W przypadku climatica (taką klimę mam) do załączenia potrzebne są:
- temperatura wody mniejsza niż 75 st.
- napięcie akumulatora powyżej 12V
- włączony silnik (obroty powyżej 500/min)
- sygnał załączenia (załączenie = ustawienie pokrętła regulacji temperatury przynajmniej na chwilę na MAXa, wyłączenie = ustawienie pokrętła przynajmniej na chwilę na MIN).
Chyba tyle.
Nagrzewnica baaardzo szybko sprawia że w aucie jest ciepło - mam nadzieje że się sprawdzi w zimie
Komentarz
-
Komentarz