[O2] Lampa Soczewka Octavia 0II

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • pepedealer
    Drive
    • 2009
    • 63
    • Subaru

Witam Wszystkich
    Odgrzewam kotleta.
    Mój wóz miał bliskie spotkanie I stopnia z łosiem (szczęśliwie nie III stopnia). Jedna z lamp ma prawdopodobnie połamane mocowania (jest cofnieta w w stosunku do błotnika) i w związku z tym zastanawiam się czy nie zamienić przy okazji naprawy lamp na soczewkowe. Znalazłem coś takiego
    http://allegro.pl/reflektor-lampa-pr...808222365.html
    http://allegro.pl/reflektor-lampa-pr...808225907.html

O co pytać sprzedającego przed ewentualnym zakupem. Czy warto w ogóle zainteresować sie tymi lampami? Czy szukać czegoś innego?
    A może ktoś z Forumowiczów mieszka w okolicy i mógłby spojrzeć na te lampy?

Pozdrawiam
    Przemek

Komentarz

• piotrek_os
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 8162
      • Octavia II (1Z3)
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez pepedealer
      O co pytać sprzedającego przed ewentualnym zakupem. Czy warto w ogóle zainteresować sie tymi lampami?
      o fotke z tyłu lampy tam gdzie żarówka...., bo żeby się nie okazało, że to lampa pod ksenon. Trzeba też uważac żeby nie kupić anglika.....bo soczewek z anglików jest 90% na rynku wtrónym
      Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• Samiec
        RS
        S_OCP Member
        • 2004
        • 4287
        • Octavia I (1U2)
        • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
        • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez lilo
        Zamieszczone przez kowal 2002
        Żeby przerobić takie soczewki trzeba wyjąć tą przesłonę i zamontować ja odwrotnie; wtedy otrzymujesz prawdziwą wersję EU.
        Niestety mylisz się tak się nie da . Trzeba przesłonę przerobić już ten temat przerabiałem .

[ Dodano: Nie 27 Wrz, 09 16:03 ]
        tak wygląda już przerobiona przesłona .
        Jak już temat odgrzany, to mam pytanie, czy nie lepiej zamiast wycinać i lutować było tą przesłonę przegiąć na drugą stronę?
        TDI+ ASV 271KM&488Nm by Tune-Up
        SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O1
        SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O2

Komentarz

• lilo
          RS
          • 2006
          • 4317
          • Mercedes-Benz

Zamieszczone przez Samiec
          czy nie lepiej zamiast wycinać i lutować było tą przesłonę przegiąć na drugą stronę?
          Tak jak już pisałem wcześniej . Nie... bo powstają dziwne refleksy , tak przynajmniej było w moim przypadku .

Od tego czasu dużo się zmieniło i na dzień dzisiejszy nie warto bawić się w takie przeróbki bo można już za parę groszy kupić ori xeny lub EU soczewy
          Daniel

Komentarz

• piotrek_os
            RS
            S_OCP Member
            • 2006
            • 8162
            • Octavia II (1Z3)
            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez lilo
            Od tego czasu dużo się zmieniło i na dzień dzisiejszy nie warto bawić się w takie przeróbki bo można już za parę groszy kupić ori xeny lub EU soczewy
            właśnie mi zaczęły chodzić po głowie soczewki - jakby ktoś widział jakiś kpl to niech śle PW :diabelski_usmiech

Komentarz

• lilo
              RS
              • 2006
              • 4317
              • Mercedes-Benz

piotrek_os, ja kupiłem całkiem niedawno ori xenon :P za dwie sztuki razem 350zł .
              Daniel

Komentarz

• Samiec
                RS
                S_OCP Member
                • 2004
                • 4287
                • Octavia I (1U2)
                • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez lilo
                piotrek_os, ja kupiłem całkiem niedawno ori xenon :P za dwie sztuki razem 350zł .
                Gdzie ty to wyhaczyłeś? :P

Komentarz

• lilo
                  RS
                  • 2006
                  • 4317
                  • Mercedes-Benz

Zamieszczone przez Samiec
                  Gdzie ty to wyhaczyłeś?
                  Allegro Pany ale bez przetwornic i żarników :P
                  Daniel

Komentarz

• ducker
                    Elegance
                    • 2012
                    • 934
                    • Octavia II (1Z3)
                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez piotrek_os
                    właśnie mi zaczęły chodzić po głowie soczewki - jakby ktoś widział jakiś kpl to niech śle PW
                    No to niestety musisz uzbroić się w cierpliwość ja szukałem około roku ori EU soczewek. Przy czym w ciągu tygodnia znalazłem komplet (przy czym jedna lampa praktycznie nowa). Całość wyszła mnie 460zł z przesyłkami (w to wliczając przesyłkę trzeciej sztuki, która okazała się popękana). Pytaj najlepiej o numery z naklejek, a jak ktoś kombinuje już na tym etapie to daj sobie spokój. Lampy są dostępne w sumie pod 3 numerami dla każdej ze stron. Jeśli nie masz tych numerów to daj znać na PW.
                    ... be creative ... be inspired ... be yourself ...

JEST: O2 1.9TDI MY2008 jest 146,3KM / 322,3Nm
                    JEST: ASTRA H 1.6 115KM MY2008

OCP Poznań -> Mapa Spotów

Komentarz

• lockin
                      Rider
                      • 2013
                      • 706
                      • Superb II (3T4)

Zamieszczone przez ducker
                      Zamieszczone przez piotrek_os
                      właśnie mi zaczęły chodzić po głowie soczewki - jakby ktoś widział jakiś kpl to niech śle PW
                      No to niestety musisz uzbroić się w cierpliwość ja szukałem około roku ori EU soczewek
                      Panowie czy to znaczy ze >>>zamienniki takie jak TEN<<<są aż tak słabe że nie warto ich brać nawet za 2 stówy/szt ?
                      JEST >>> O2FL by Lockin

BYŁA >>> O3 1.8 TSI by Lockin
                      BYŁA >>> S2FL 2015 by Lockin
                      BYŁA >>> O3 Black 2013 by Lockin
                      BYŁA >>> O2 Tour 2011 by Lockin

Komentarz

• piotrek_os
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 8162
                        • Octavia II (1Z3)
                        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

lockin, żarówki brak w zestwie....silniczka brak w zestawie.... - dziwna ta lampa :diabelski_usmiech

Komentarz

• pokemon50
                          Classic
                          • 2011
                          • 9
                          • Octavia III (5E3)
                          • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Jestem po małej obcierce parkingowej i będę wymieniał lewą lampę z przodu. Mam zwykłe reflektory, a wypatrzyłem coś takiego i może bym wymienił od razu dwie strony.

https://www.motointegrator.pl/produk...65-1111l-ld-em

Czy ktoś może się wypowiedzieć odnośnie jakości tej lampy, producenta. Czy lepiej kupić zwykła lampę bez soczewki?

Komentarz

• D2mian
                            Rider
                            • 2010
                            • 551
                            • Toyota
                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

pokemon50, zamienniki nie są zbyt dobre...

Jesli jesteś zainteresowany to mam na sprzedaż oryginalne lampy. Szczegóły wyślę Ci na PW.
                            120,1KM/269,7Nm --> 146,8KM/332,7Nm

Smarowanie zapewnia

Komentarz

• Samiec
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2004
                              • 4287
                              • Octavia I (1U2)
                              • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                              • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez pokemon50
                              Jestem po małej obcierce parkingowej i będę wymieniał lewą lampę z przodu. Mam zwykłe reflektory, a wypatrzyłem coś takiego i może bym wymienił od razu dwie strony.

https://www.motointegrator.pl/produk...65-1111l-ld-em

Czy ktoś może się wypowiedzieć odnośnie jakości tej lampy, producenta. Czy lepiej kupić zwykła lampę bez soczewki?
                              Lepiej wymień na org. nie naprawiany/klejony.
                              Zamienniki często parują i mają dużo gorsze wykonanie elementów.

Jeżeli chciałbyś soczewkowe lampy to możesz też zakupić angliki i przekręcić przesłony.
                              Ale trochę zabawy z tym jest.

Komentarz

• pepedealer
                                Drive
                                • 2009
                                • 63
                                • Subaru

Witam
                                Kupiłem oryginalne lampy soczewkowe przed FL i z zewnątrz widać że na soczewce jest jakiś delikatny nalot i odciski palców :/. Czy jest możliwość wyczyścić jakoś lampę od środka bez jej rozklejania?

Czy da się wyjąć odbłyśnik z soczewką i wyczyścić? Jeśli tak to jak to zrobić?

Na forum Superba użytkownicy piszą że lampę można płukać wodą destylowaną z dodatkiem płynu do naczyń a potem samą wodą destylowaną (oczywiście po wymontowaniu silniczka).

Co sądzicie o takiej akcji?

Pozdrawiam

Komentarz

• patryk23
                                  L&K
                                  • 2011
                                  • 1105
                                  • Octavia II (1Z3)
                                  • CDAA 1.8 TSI 160 KM

pepedealer, To jakieś dziwne rzeczy ... Dlatego,że wsadzić palca do soczewki nie jest łatwą sprawą .a od zewnątrz to już niemożliwe ,bo bez rozklejenia lampy nie dostaniesz soczewki( w FL można wymontować samą soczewkę). Myć raczej można, bo syf na pewno się gromadzi latami i para wodna także . Jedynym problemem mogą być linki do regulacji świateł ,które mogą rdzewieć pod pancerzem.

Jak soczewka jest brudna od środka to np: szprycha z kulką waty / wacika do demakijażu i pucowanie .

Komentarz

• AdamB
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2007
                                    • 8048
                                    • Octavia IV (NX3)
                                    • DKZA 2.0 TSI 190 KM

pepedealer, gdzieś na forum był jakiś patent na czyszczenie soczewek ksenowonwych w OII.
                                    Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• pepedealer
                                      Drive
                                      • 2009
                                      • 63
                                      • Subaru

AdamB, czytałem ten wątek. Jest w nim napisane że trzeba ciąć reflektor, a tego chciałbym uniknąć, lamp nie rozkleję ponieważ parowały i mają teraz uszczelnienie zrobione sylikonem.

patryk23, no to zostaje zalanie lampy wodą a potem suszenie przez dzień lub dwa ewentualnie delikatne podgrzanie suszarką. Wiesz może czy da radę jakoś sprężonym powietrzem pozbyć się wody z cięgien od regulacji? A może sama wyparuje podczas normalnego świecenia?

Komentarz

• kadmar
                                        Ambiente
                                        • 2013
                                        • 210
                                        • Octavia III combi (5E5)
                                        • CRMB 2.0 TDI 150 KM

Ja ciąłem reflektory żeby wyciągnąć soczewki - spoko robota, nie ma się czego bać a efekt jest zaje....ty. Wg mnie lepsza alternatywa do płukania reflektorów wodą czy rozklejania w piekarniku.

No ale do rzeczy - operacja nie jest skomplikowana aczkolwiek wymaga precyzji, fachowej rączki i ...... parę kilo mięsa żeby było czym rzucać :evil: jeśli mdlejesz na widok krwi to lepiej odpuść :roll:

Żeby dobrać się do projektora należy: wyciągnąć żarówki, odpiłować kawałek kołnierza (ten, na który nachodzi ten duży gumowy deklik) z niewielkim naddatkiem, niewielkim - jednak na tyle dużym żeby po odkręceniu 3 torxów, po dłuższym kombinowaniu i rzucaniu wcześniej przygotowanym mięsem :klnie: wyjąć projektor z soczewką. Wtedy glancujesz z dwóch stron soczewkę na cycek malinka szmatką, po której nie zostaną smugi i śmieci.

UWAGA: wszystkie śmieci, smugi, które zostawisz na soczewce będą baaardzo widoczne na powierzchni soczewki po zapaleniu światła. Nie ma to wpływu na jakość światła po prostu wygląda to z bliska średnio estetycznie.

Możesz również delikatnie przetrzeć odbłyśnik ale lepiej nie stosuj żadnych płynów i kosmetyków ponieważ lubi wtedy schodzić ta srebrna warstwa :nono

Po zakończeniu glancowania, całość wkładamy do lampy, przykręcamy a odpiłowany kawałek plastiku przyklejamy na swoje miejsce dobrym klejem wypełniającym ubytki np. poxipolem. Jeśli jesteśmy estetami to na drugi dzień można przeszlifować naddatek kleju, który gdzieniegdzie wypłynął.

WAŻNE: w trakcie piłowania dobrze mieć włączony odkurzacz, ponieważ opiłki plastiku wpadają do lampy i potem strasznie ciężko jest je wyprosić :krzywy

Ja w ten sposób wyczyściłem swoje soczewki - niestety nie zwróciłem uwagi na pypcie, które zostawiła szmatka na soczewce i trochę mnie to denerwuje. Wbrew przypuszczeniom reflektor nie paruje, natomiast różnica w oświetleniu drogi jest ogromna

Komentarz

• patryk23
                                          L&K
                                          • 2011
                                          • 1105
                                          • Octavia II (1Z3)
                                          • CDAA 1.8 TSI 160 KM

pepedealer, powiem ci ,że nie ingerowałem w Lampy aż tak daleko . Moim zdaniem potniesz lampy to może coś nie wyjść a po drugie tego już nie sprzedaż... Jak jest brudna z zewnątrz od paluchów tzn. że ktoś był przed tobą i coś robił w lampie . Jeżeli miałbym rozebrać lampę to raczej rozkleiłbym ją ( w tym przypadku jest bardzo prawdopodobne już była rozklejana ) . Jak brudna od wewnątrz to patent z watą i zobaczyć czy pomoże . Dla mnie rozebranie lampy to ostateczność.

Komentarz

• kadmar
                                            Ambiente
                                            • 2013
                                            • 210
                                            • CRMB 2.0 TDI 150 KM

Zamieszczone przez patryk23
                                            powiem ci ,że nie ingerowałem w Lampy aż tak daleko . Moim zdaniem potniesz lampy to może coś nie wyjść a po drugie tego już nie sprzedaż
                                            Patryk, nie zrozum mnie źle ale podchodząc do tematu w taki sposób to nikt z nas nie powinien zrobić żadnego moda bo może coś nie wyjść. Ważne żeby mierzyć siły na zamiary - jeśli ktoś nie lubi dłubać i staje się przy tym nerwowy to faktycznie lepiej odpuścić.
                                            co do sprzedaży to równieżnie rozumiem - bo po co te reflektory sprzedawać??? No chyba, że ktoś rozważa założenie ksenonków. To z własnego doświadczenia powiem, że jedyna słuszna decyzja to odpuścić zabawę i czyszczeniem i zakładać :wink:

Jak brudna od wewnątrz to patent z watą i zobaczyć czy pomoże . Dla mnie rozebranie lampy to ostateczność.
                                            Z doświadczenia powiem, że jeśli już ktoś dostrzega spadek jakości oświetlenia to soczewka jest zakurzona z obu stron.

Dla mnie z kolei zalanie lampy wodą z płynem to ostateczność :P

Komentarz

• patryk23
                                              L&K
                                              • 2011
                                              • 1105
                                              • Octavia II (1Z3)
                                              • CDAA 1.8 TSI 160 KM

kadmar, modzić a ciąć lampę to dwie różne rzeczy . Sam modzę i zawsze staram się znaleść rozwiązanie najmniej inwazyjne. Idąc tokiem myślenia jaki prezentujesz to np; zablokowane drzwi otwierać przez wycięcie dziury w boczku a nie próbować go zdemontować ...

Nie przymierzając : Vectra C (nie pamiętam czy FL czy z ksenonem ) nie ma możliwości wymiany zarówki kierunku nikt nie wycina dzuru na zarówkę tylko rozkleja lampę.

Każdy ma swój sposób na modzenie , są oopisane w temacie autor /zainteresowany sam wybierze co zrobi , reszta to zwykły OT.

Komentarz

• pepedealer
                                                Drive
                                                • 2009
                                                • 63
                                                • Subaru

patryk23, kadmar, dziekuję za Wasze uwagi.
                                                Troche pomyślałem nad tematem i chyba pójdę w kierunku rozklejania lamp, tylko przed tą operacją zorganizuję sobie dwa zapasowe klosze na wypadek gdyby był problem z rozmontowaniem świateł i trzeba by stare klosze wycinać albo użyć brutalnej siły w celu ich wyjęcia.

Komentarz

• kadmar
                                                  Ambiente
                                                  • 2013
                                                  • 210
                                                  • CRMB 2.0 TDI 150 KM

Vectra C (nie pamiętam czy FL czy z ksenonem ) nie ma możliwości wymiany zarówki kierunku nikt nie wycina dzuru na zarówkę tylko rozkleja lampę.
                                                  :shock: tego nie słyszałem - a ja chciałem w swoim starym stilo projektanta za ja..a powiesić za konieczność wyciągania aku żeby wymienić żarówkę ops:

Każdy ma swój sposób na modzenie , są oopisane w temacie autor /zainteresowany sam wybierze co zrobi , reszta to zwykły OT.
                                                  : nooo i to jest właściwe podejście

Idąc tokiem myślenia jaki prezentujesz to np; zablokowane drzwi otwierać przez wycięcie dziury w boczku a nie próbować go zdemontować ...
                                                  :diabelski_usmiech a masz jakieś...... naprawimy alacz

Zamieszczone przez pepedealer
                                                  Troche pomyślałem nad tematem i chyba pójdę w kierunku rozklejania lamp [...]
                                                  spoko, daj znać na forum jak ci poszło - na pewno innym w podobnej sytuacji pomoże podjąć decyzję

Komentarz

• beaviso
                                                    Elegance
                                                    • 2010
                                                    • 767
                                                    • Octavia II (1Z3)
                                                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Mam Vectrę C po FL, z bixenonem. Żarówkę kierunkowskazu wymieniał mi mechanik (przy okazji wymiany palników wymieniłem wszystkie żarówki) - bez rozklejania lampy. Tam nie ma żadnej filozofii, poza upalaniem się styków.

M.
                                                    666 4U

Komentarz

Pracuję...