Felgi 18"

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Mihau
    RS
    • 2009
    • 7460
    • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Zamieszczone przez Prekompilator
    Wadą jest zwiększone spalanie, wynikające głównie z szerokości opony - a zazwyczaj im większa felga, tym większa szerokość.
    To jestem wyjątkiem, bo mi na 205/55/16 i na 225/45/17 paliło tyle samo. Ciekawe jak będzie na 225/40/18 (ciekawe czy oszczędność 16kg na samych felgach coś zmieni w zużyciu paliwa).
    Podejrzewam niestety, że trzeba będzie też przeprogramować ESP i ABS tudzież inne TLS.
    Nic nie trzeba. Zmieniamy jarzma i tarcze i po robocie.
    O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• Prekompilator
      Rider
      • 2013
      • 420

Zamieszczone przez Mihau
      Wadą jest zwiększone spalanie, wynikające głównie z szerokości opony - a zazwyczaj im większa felga, tym większa szerokość.
      To jestem wyjątkiem, bo mi na 205/55/16 i na 225/45/17 paliło tyle samo. Ciekawe jak będzie na 225/40/18 (ciekawe czy oszczędność 16kg na samych felgach coś zmieni w zużyciu paliwa).
      Pewnie zużycie się zmniejszy, a komfort poprawi. Dziwi mnie ten owczy pęd w kierunku kół tramwajowych. Tu jest pierwszy wynik z googla na ten temat

Zamieszczone przez Mihau
      Podejrzewam niestety, że trzeba będzie też przeprogramować ESP i ABS tudzież inne TLS.
      Nic nie trzeba. Zmieniamy jarzma i tarcze i po robocie.
      Przecież siła hamowania musi być inna w związku ze zmianą średnicy tarczy.

Komentarz

• piramida
        RS
        • 2009
        • 12222
        • Superb III (3V3)

Przecież siła hamowania musi być inna w związku ze zmianą średnicy tarczy.
        alacz
        superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
        http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• Mihau
          RS
          • 2009
          • 7460
          • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Dziwi mnie ten owczy pęd w kierunku kół tramwajowych.
          Bez przesady, jeszcze kupa mięsa na ściankach jest.

Komentarz

• voctawias
            Ambiente
            • 2008
            • 191
            • Octavia III (5E3)
            • CHPA 1.4 TSI 140 KM

To ja dla odmiany zamówiłem białą O3 na 18nastkach(Golus) z pełną świadomością po jazdach próbnych O3 która miała 17cali. Wiem że będzie twardo ale składałem auto pod siebie i tyle (jeżdżę zazwyczaj sam).
            Octavia 3 - 1.4TSI

Komentarz

• ptaku84
              Drive
              • 2009
              • 93

Jak tak czytam wypowiedzi niektorych uzytkownikow to bez kitu jak bym byl w kole rozancowym gospodyn wiejskich Najlepsi sa ci co jezdza na kondonach 15cali i mowia ze na 18 zeby wypadaja a zawieszenie sie rozpada a tak naprawde g... na ten temat wiedz bo cos tam wyczytali albo uslyszeli 100 lat temu.

Komentarz

• dato
                L&K
                • 2012
                • 1431

Popieram...

Komentarz

• mac_aaron
                  Elegance
                  • 2012
                  • 984
                  • Octavia III (5E3)
                  • CJSA 1.8 TSI 180 KM

Zamieszczone przez ptaku84
                  Jak tak czytam wypowiedzi niektorych uzytkownikow to bez kitu jak bym byl w kole rozancowym gospodyn wiejskich Najlepsi sa ci co jezdza na kondonach 15cali i mowia ze na 18 zeby wypadaja a zawieszenie sie rozpada a tak naprawde g... na ten temat wiedz bo cos tam wyczytali albo uslyszeli 100 lat temu.
                  Kondomach

Komentarz

• piramida
                    RS
                    • 2009
                    • 12222
                    • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez voctawias
                    To ja dla odmiany zamówiłem białą O3 na 18nastkach(Golus) z pełną świadomością po jazdach próbnych O3 która miała 17cali. Wiem że będzie twardo ale składałem auto pod siebie i tyle (jeżdżę zazwyczaj sam).
                    Nie martw się, na 18 będzie sie tak samo jeździć jak na 17 więc stresu nie ma tym bardziej że w O3 ponoć zawieszenie lepiej znosi 18 niz w O2

[ Dodano: Sro 04 Wrz, 13 07:06 ]
                    coś w tym jest... :lol:

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• Maicroft
                      Moderator
                      S_OCP MemberModeratorr
                      • 2004
                      • 25757
                      • Audi

A mnie zastanawia jakimi autami jezdzili do tej pory nowi co mowia ze na 17 i 18 twardo glosno i nie da sie jezdzic. Tak samo jak z ta belka.
                      Spritmonitor.de

Komentarz

• Festexx
                        Rider
                        • 2013
                        • 286

No to jest dobre pytanie ale chyba klasa premium to conajmniej ja jeździłem O3 na 18 i trochę twardo, więc wziałem 17 ale nie wykluczone, że w przyszłości kupie sobie 18
                        Skoda Octavia 3 1.4TSI ELEGANCE Biel Candy + Amazing + Chrom + Dynamic + Canton + Amundsen + Sunset + PA 2.0 + Drive Setup + Pakiet Skórzany (3 ramienna kiera)
                        http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=72190

Komentarz

• voctawias
                          Ambiente
                          • 2008
                          • 191
                          • Octavia III (5E3)
                          • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Piramida właśnie tak myślałem podejmując decyzję że będą 18. Do tej pory miałem 17 cali w O2 i przez 5 lat dobrze mi się na nich jeździło jedyne co trzeba będzie zrobić to zmienić kapcie na przyszły sezon bo się skończyły.
                          Octavia 3 - 1.4TSI

Komentarz

• piramida
                            RS
                            • 2009
                            • 12222
                            • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez Festexx
                            No to jest dobre pytanie ale chyba klasa premium to conajmniej ja jeździłem O3 na 18 i trochę twardo, więc wziałem 17 ale nie wykluczone, że w przyszłości kupie sobie 18
                            na 18 bedzie dokładnie tak samo jak na 17, różnica to około 12mm wysokości opony a przy 2.5 bara nie ma to najmniejszego znaczenia, szerokość gumy taka sama czyli 225mm

Komentarz

• Mihau
                              RS
                              • 2009
                              • 7460
                              • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Zamieszczone przez piramida
                              na 18 bedzie dokładnie tak samo jak na 17
                              Potwierdzam.

Komentarz

• Tony065
                                RS
                                • 2009
                                • 2487
                                • Octavia I (1U2)
                                • ARX 1.8 20VT 150 KM

w temacie premium i opony. jak czytałem porównania kombi w cenie ok. 150k, to zwróciłem uwagę na jeden fakt. opony w brot mit wurst :wink: to w większości 215/60/16. coś w tym jest, bo bardzo dużo firm montuje opony o profilu o 5 większym niż w VAG.
                                Black Pearl, Elegance & RS LOOK
                                @ by Tune-up Gdańsk
                                TDI VP++ i jeszcze rośnie
                                Antek

Komentarz

• Prekompilator
                                  Rider
                                  • 2013
                                  • 420

Masz jakiś dowód na swoje twierdzenie na temat innych, czy chciałeś sobie o tak popierniczyć jak w kole różańcowym gospodyń wiejskich?

[ Dodano: Sro 04 Wrz, 13 14:24 ]
                                  Zamieszczone przez Maicroft
                                  A mnie zastanawia jakimi autami jezdzili do tej pory nowi co mowia ze na 17 i 18 twardo glosno i nie da sie jezdzic. Tak samo jak z ta belka.
                                  Żadna tajemnica:
                                  O2 15"
                                  O3 16" (belka)
                                  O3 17" (belka)
                                  bmw (1994r.) 525 15" / 17"
                                  fabia 14" (o niebo lepszy komfort niż O3 16")
                                  focus I 14" (j.w. tylko jeszcze bardziej)
                                  safrane 15"
                                  superb 16" / 17"

[ Dodano: Sro 04 Wrz, 13 14:26 ]
                                  Zamieszczone przez Tony065
                                  w temacie premium i opony. jak czytałem porównania kombi w cenie ok. 150k, to zwróciłem uwagę na jeden fakt. opony w brot mit wurst :wink: to w większości 215/60/16. coś w tym jest, bo bardzo dużo firm montuje opony o profilu o 5 większym niż w VAG.
                                  Zaraz miłośnicy uszczelek do weków przeanalizują profil psychologiczny tych innych producentów.

Też mnie zastanawia, w czym jest problem, przy tej samej średnicy felgi, dać nieco więcej opony. Tramwajarze byliby nawet bardziej zachwyceni, bo można by wtedy większe średnice felg stosować.

Komentarz

• rezon
                                    RS
                                    • 2006
                                    • 1894
                                    • Volvo
                                    • AKL 1.6 MPI 101 KM
                                    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez piramida
                                    różnica to około 12mm wysokości opony a przy 2.5 bara nie ma to najmniejszego znaczenia
                                    to jest jednak duża różnica. Gdzieś był w necie film jak zdejmuje się oponę przy najechaniu na przeszkodę. Jak masz szosę gładką jak stół to możesz nawet prezerwatywę na felgę założyć i będzie OK, ale jak masz różne drogi i trochę kkm robisz rocznie to odróżniasz i 17/18" i profile 55/40. Też mam za sobą historię od 12" do 18" i profile od pełnego do 40. Aspekt cenowy to już pomijam, bo to oczywista oczywistość, że im więcej inchów i mniej% to cena rośnie.
                                    cytat z innego forum "Miałem 19" o niskim profilu w LAGUNIE oczywiście ładnie wyglądały i to wszystko. Do jazdy po koleinach katastrofa trzeba mocno trzymać non stop kierownicę bo autko się w nich nie mieści i gdzieś non stop ucieka. Dziury, krawężniki wyższe niż 10 cm to Himalaje. Rozwaliłem w jednym sezonie 3 felgi mimo ostrożnej jazdy."

Komentarz

• voctawias
                                      Ambiente
                                      • 2008
                                      • 191
                                      • Octavia III (5E3)
                                      • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Po pierwszych kilometrach przejechanych na 18kach, mogę z czystym sumieniem powiedzieć że było warto wydać te 8 stówek więcej.
                                      Octavia 3 - 1.4TSI

Komentarz

• mascotte
                                        Ambiente
                                        • 2013
                                        • 180

panowie mam takie pytanie koła 18 dobre ogumienie czujniki ciśnienia, kiedy wypadałoby napompować koła azotem i jakie to ma znaczenie?
                                        Octavia III 1.4 TSI AMBITION, KOLOR DZIADKOOOWYYY BEŻOOOWY

Komentarz

• LUKI
                                          RS
                                          • 2005
                                          • 5776

dla mnie to nie ma żadnego znaczenia

ja podjeżdżam pod kompresor na bp, statoil, orlen i tyle
                                          kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6

SKODA OCTAVIA 1.4TSI 122HP CAXA TURBO PROBLEM

Komentarz

• mascotte
                                            Ambiente
                                            • 2013
                                            • 180

Zamieszczone przez LUKI
                                            dla mnie to nie ma żadnego znaczenia

ja podjeżdżam pod kompresor na bp, statoil, orlen i tyle
                                            LUKI ja wiem że jeździsz gdzie chcesz ale jak to się ma do innych aut i chciałbym żeby macher od gum się wypowiedział, pod Piotrkowem też stoi taka cięzko przystojna i pompuje wszystkie koła tylko nie azotem :diabelski_usmiech

Komentarz

• greg505
                                              L&K
                                              • 2013
                                              • 1239

Jak za darmo pompuja to dla wlasnej satysfakcji mozesz sobie nadmuchac, jak trzeba za to placic to sprawdz ile azotu masz w powietrzu
                                              Black magic

Komentarz

• mascotte
                                                Ambiente
                                                • 2013
                                                • 180

Zamieszczone przez greg505
                                                Jak za darmo pompuja to dla wlasnej satysfakcji mozesz sobie nadmuchac, jak trzeba za to placic to sprawdz ile azotu masz w powietrzu
                                                ach kolego dowiedzmy sie dlaczego pompują koła azotem?

Komentarz

• Enriquez
                                                  RS
                                                  • 2009
                                                  • 7685
                                                  • Superb III (3V3)

dla nabicia kasy, tłumacząc to tym, że 21% tlenu w powietrzu wewnątrz koła niszczy gumę - jakby nie niszczyło z zewnątrz...
                                                  Pozdrawiam
                                                  Marcin

Komentarz

• greg505
                                                    L&K
                                                    • 2013
                                                    • 1239

Zamieszczone przez mascotte
                                                    Zamieszczone przez greg505
                                                    ach kolego dowiedzmy sie dlaczego pompują koła azotem?
                                                    Odpowiedz jest bardzo prosta, jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniadze :lol:
                                                    Tylko w warunkach laboratoryjnych bylbys w stanie napompowac opone tylko i wylacznie azotem, niby jak to zrobi pan mieciu z warsztatu?
                                                    Black magic

Komentarz

Pracuję...