Wstrzymano zamówienia na RSa

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ryjeks
    Rider
    • 2010
    • 488
    • Octavia III combi (5E5)
    • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez Festexx
    Kolego a jeździłeś 1,4 TSI z Drive Setup ? Bo generalnie jak się przełączy na Sport to jest po prostu rakieta
    Ochłoń :lol:

Komentarz

• mac_aaron
      Elegance
      • 2012
      • 984
      • Octavia III (5E3)
      • CJSA 1.8 TSI 180 KM

To nie jest Rakieta tylko Reverse (wsteczny) i nie wbijaj tego w czasie jazdy bo rozwalisz skrzynię.

Komentarz

• Qgar
        Ambiente
        • 2013
        • 246
        • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Kolego a jeździłeś 1,4 TSI z Drive Setup ? Bo generalnie jak się przełączy na Sport to jest po prostu rakieta no i RS TDI przyspiesza do 100 chyba niewiele lepiej niż 1.4 TSI.
        1.4TSI/140KM(4x2) vs. 2.0TDI/184KM(4x2) -> 0,3s na plus dla TDI, więc niewiele w 0-100km/h. Niemniej osobiście uważam, że na trasie się jedzie momentem, a tu 1.4TSI niestety nie podskoczy. No i pozostaje uczucie wbijania w fotel w dieslu, którego raczej nie ma w benzynie.
        Ja niemniej brałem 1.4TSI, bo kilkanaście tys. PLN różnicy przy zakupie nigdy się nie zwróci przy podobnym, z lekką korzyścią dla TDI, spalaniu.
        A aż tak frajdą z jazdy ten TDI nie powinien jednak odstawać od 1.4TSI, żeby za to płacić tyle więcej. Co innego 2.0TSI, to już inna bajka
        Skoda O3 5E 2014 1.4TSI DSG Combi od 2014.04
        Audi A3 8L 2001 1.9TDI MG5 5D od 2007.04 do 2014.07

Komentarz

• wojcian
          Ambiente
          • 2013
          • 149

Qgar, Ale 2,0TDI/184 występuje tylko z4x4 ,a tam różnica jest ponad sekunde. 1,4 8,4svis 2,0 7,2s, chyba ze miałeś na myśli rs, ale tam poza silnikiem dostajesz jeszcze pare innych dodatków.

Komentarz

• melinio
            Classic
            • 2014
            • 12

Witam, mam zamówienie złożone w połowie maja nie ma jeszcze terminu produkcji.
            Wczoraj rozmawiałem z dealerem i podobno jest problem z felgami (czarne gemini 18)
            Precyzyjne info mam dostac za tydzień (czy beda czy nie).

Ktoś potwierdza takie rewelacje?

Komentarz

• Yanczi
              Drive
              • 2014
              • 49

Zamieszczone przez Qgar
              Kolego a jeździłeś 1,4 TSI z Drive Setup ? Bo generalnie jak się przełączy na Sport to jest po prostu rakieta no i RS TDI przyspiesza do 100 chyba niewiele lepiej niż 1.4 TSI.
              1.4TSI/140KM(4x2) vs. 2.0TDI/184KM(4x2) -> 0,3s na plus dla TDI, więc niewiele w 0-100km/h. Niemniej osobiście uważam, że na trasie się jedzie momentem, a tu 1.4TSI niestety nie podskoczy. No i pozostaje uczucie wbijania w fotel w dieslu, którego raczej nie ma w benzynie.
              Ja niemniej brałem 1.4TSI, bo kilkanaście tys. PLN różnicy przy zakupie nigdy się nie zwróci przy podobnym, z lekką korzyścią dla TDI, spalaniu.
              A aż tak frajdą z jazdy ten TDI nie powinien jednak odstawać od 1.4TSI, żeby za to płacić tyle więcej. Co innego 2.0TSI, to już inna bajka
              Miałem już okazję spotkać się z RS kombi na S8, trafiłem na zadziornego Pana Jak ruszyliśmy to aż mi się wstyd zrobiło wyrwała jak głupia… Ja jechałem Civic 4D 142 HP benzyna

Komentarz

• Qgar
                Ambiente
                • 2013
                • 246
                • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez wojcian
                Qgar, Ale 2,0TDI/184 występuje tylko z4x4 ,a tam różnica jest ponad sekunde. 1,4 8,4svis 2,0 7,2s, chyba ze miałeś na myśli rs, ale tam poza silnikiem dostajesz jeszcze pare innych dodatków.
                Tak, miałem na myśli porównanie 1.4TSI z 2.0TDI w vRS. Nie brałem pod uwagę tej wersji 2.0TDI/184KM 4x4, bo ten katalogowy wynik 7.2s wygląda mi podejrzanie. Bo dlaczego RS z tym silnikiem - ośka jest o ponad sekundę wolniejszy w 0-100km/h? I dlaczego takiej różnicy nie widać pomiędzy ośką a 4x4 w 2.0TDI/150KM?
                W kwestii wyposażenia RS 2.0TDI/184KM vs Elegance 1.4TSI/140KM - owszem jest różnica, ale z drugiej strony w cenie też około 30tys.PLN, a biorąc pod uwagę "cywilną" 2.0TDI/184KM 4x4 też około 25tys.PLN (bez upustów, patrzyłem na kombi).
                Niemniej tak czy siak biorąc pod uwagę osiągi, to raczej powinno się porównywać 2.0TDI/150KM z 1.4TSI/140KM. Bo choć 2.0TDI/184KM ośka jest "tylko" 0.3s szybsze w 0-100km/h, to jak wspomniałem wcześniej wg mnie na trasie różnica będzie bardziej odczuwalna.
                Ze względu na, jak dla mnie, niewiarygodne te 7.2s dla 2.0TDI/184KM 4x4, nie odnoszę się do tych danych katalogowych. Zwłaszcza, że 1.8TSI/180KM 4x4 ma katalogowo "tylko" 7.5 do setki, a raczej jest lżejsza. Musiało by to DSG dla 2.0TDI/184KM 4x4 być naprawdę mocno zmodyfikowane, żeby nastąpiła taka poprawa.

Zamieszczone przez Yanczi
                Miałem już okazję spotkać się z RS kombi na S8, trafiłem na zadziornego Pana Jak ruszyliśmy to aż mi się wstyd zrobiło wyrwała jak głupia… Ja jechałem Civic 4D 142 HP benzyna
                A spotkałeś się z benzyną czy z TDI?

A nawiązując do tematu - oby zamówienia na RS się realizowały tak szybko, jak te RSy zbierają się do setki
                Skoda O3 5E 2014 1.4TSI DSG Combi od 2014.04
                Audi A3 8L 2001 1.9TDI MG5 5D od 2007.04 do 2014.07

Komentarz

• wojcian
                  Ambiente
                  • 2013
                  • 149

Może jest na forum ktoś z 2,0tdi 4x4 dsg i się wypowie

Komentarz

• krzyzakp
                    L&K
                    • 2013
                    • 1016
                    • CUPA 2.0 TDI CR RS 184 KM

wojcian, raczej ciezko, bo takowa pojawila sie pare tygodni temu dopiero - o ile mowimy o 184KM TDI

Moja O3 RS

Komentarz

• greg505
                      L&K
                      • 2013
                      • 1239

Zamieszczone przez wojcian
                      Może jest na forum ktoś z 2,0tdi 4x4 dsg i się wypowie
                      Blad w danych, ot co.
                      Ponizej filmik 2.0 tdi 4x4 zrobionej na 177KM, ktora setke robi w ponad 8s

Patrzac na dane pozostalych modeli silnikow z 4x4 wychodzi, ze czterolap jest zawsze ciutke wolniejszy niz oska,
                      Na suchym :lol:
                      Black magic

Komentarz

• lubek24
                        Rider
                        • 2013
                        • 597
                        • Octavia III (5E3)
                        • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

Zamieszczone przez greg505
                        Patrzac na dane pozostalych modeli silnikow z 4x4 wychodzi, ze czterolap jest zawsze ciutke wolniejszy niz oska,

Na suchym
                        waga robi swoje ot i cała filozofia - fizyki nie oszukasz

TDI nie ma jak porównywać bo ośka to tylko 150 KM/320 Nm a 4x4 184 KM/380 Nm. ( porównując cywilne wersje ) Porównać można jedynie RS. I tu ewidentnie widać, że komuś paluszek się omsknął i zamiast 8 z przodu kliknął 7.

TSI kucy tyle samo jedynie mała różnica w Nm 250/280

dane do porównania ( oczywiście wszystkie kombi )
                        O3 elegance 1,8 TSI manual - masa własna z kierowcą 1337 kg 7,4s
                        O3 elegance 1,8 TSI DSG - masa własna z kierowcą 1352 kg 7,5s
                        O3 elegance 1,8 TSI DSG 4x4 - masa własna z kierowcą 1450 kg 7,5s

O3 elegance 2,0 TDI DSG 4x4 - masa własna z kierowcą 1485 kg 7,2s
                        O3 elegance 2,0 TDI RS - masa własna z kierowcą 1482 kg 8,2s
                        O3 elegance 2,0 TDI RS DSG - masa własna z kierowcą 1502 kg 8,3s
                        O3 combi 1.8TSI 245Hp 4x4 DSG
                        http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...258496#1258496

Komentarz

• heretic
                          Drive
                          • 2010
                          • 73

lubek24, tylko między 1.8TSi z DSG 4x2 i 4x4 jest ~100kg różnicy i takie samo przyspieszenie, a w dieslu (RS DSG vs DSG 4x4) jest 17kg różnicy...i to na korzyść 4x4! Może stąd się bierze ta zaoszczędzona sekunda w dieslu że masa jest podobna a trakcja lepsza w 4x4.
                          Swoją drogą ciekawe co wsadzili do RS że ośka jest cięższa niż cywilna wersja z napędem 4x4...

Komentarz

• menuna
                            Classic
                            • 2014
                            • 7

Co do szybkości zbierania się 4x4 w wersji 180 KM, to AutoCentrum robiło dla 1,8 TSI

przyspieszenie

wynik robi duże wrażenie.

Patrząc na to co zrobił 1,8TSI w DSG, sądzę, że 0,4sek wolniej dla 184 KM dla 2,0 TDI jest realne do osiągnięcia.[/youtube]

Komentarz

• lubek24
                              Rider
                              • 2013
                              • 597
                              • Octavia III (5E3)
                              • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

heretic, dane spisałem ze strony skody :P nie zmienisz tak szybko biegów jak w DSG i chyba z tego wynika taka mała różnica.

menuna, to fakt test robi wrażenie, potwierdzam z autopsji.
                              O3 combi 1.8TSI 245Hp 4x4 DSG
                              http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...258496#1258496

Komentarz

• krzyzakp
                                L&K
                                • 2013
                                • 1016

Uciekacie panowie od tematu troche...
                                Gadałem przed chwila z moim dilerem Skody (co by nie bylo:P), mowil ze Skoda miała pare miejsc, ale wrzuciła tam ponoc auta zamowione w maju/czerwcu, a te zamowione w sierpniu jeszcze czekaja na date produkcji :cry:
                                Wychodzi na to ze trzeba sie uzbroic jednak w cierpliwosc i miec nadzieje ze do konca roku uda im sie wyprodukowac...

Moja O3 RS

Komentarz

• marek106
                                  Ambiente
                                  • 2014
                                  • 221

to moja jest jakis fenomenem...zamowiona 31.01 2014 i dotad czekam bez terminu.

Komentarz

• krzyzakp
                                    L&K
                                    • 2013
                                    • 1016

Albo ktos gdzies nie do konca prawdziwe info podaje.. Bo z tego co pisali inni w ostatnim tygodniu, to zamawiali w sierpniu, po mnie i juz maja terminy na pazdziernik..
                                    Wiec podejrzewam ze cos SAP albo poszczegolni dilerzy nie do konca ogarniaja co sie dzieje.. A sami tez raczej nie dojdziemy..

Moja O3 RS

Komentarz

• marek106
                                      Ambiente
                                      • 2014
                                      • 221

przez znajomego sprawdzalem w centrali i niby auto caly czas w kolejce. Nie wiem jak to mozliwe...

Komentarz

• ARTUR N1990
                                        Ambiente
                                        • 2014
                                        • 172

Witam forumowicze. Mój VRS właśnie zawitał do salonu , zamówiony (01.04.14) i co się okazuję ma rysę na tylnych drzwiach i nie duży odprysk na klapie bagażnika ręce opadają :x czekam na wycenę szkody . Mam pytanie do Was - jakiego rabatu mogę zażądać lub dodatkowego wyposażenia ?
                                        ..... OCTA 3 VRS .... 332HP -450 NM

image hosting without registration

Komentarz

• greg505
                                          L&K
                                          • 2013
                                          • 1239

ARTUR N1990, duze uszkodzenia?
                                          Moze zaproponuj wymiane tych drzwi i klapy?
                                          Nie wyobrazam sobie zebym dostal nowe auto, po naprawie, za cennikowa cene...
                                          Black magic

Komentarz

• ARTUR N1990
                                            Ambiente
                                            • 2014
                                            • 172

greg505 narazie dostałem zdjęcia nie zbyt dobrej jakości w dodatku auto białe ,ale wygląda mi to na 2 cm rysa na drzwiach i odprysk 2-3 mm . Nie jest tragicznie ale jak mówisz to jest nowe auto. Nie jestem przekonany żeby zaakceptowali propozycje wymiany elementów

Komentarz

• looker
                                              RS
                                              • 2008
                                              • 1886
                                              • Octavia II (1Z3)
                                              • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Raczej pomalują. Należy jedynie wymóc aby dali kwit na to, że robili i że zgodnie z technologią producenta. Gwarancja na lakier i perforację oczywiście zostaje nieruszona.
                                              OII RS BMN - 205KM@435Nm by R-Performance :-)
                                              SPRZEDAJĘ NA OLX: http://olx.pl/oferty/uzytkownik/1G8sP/

Komentarz

• ARTUR N1990
                                                Ambiente
                                                • 2014
                                                • 172

Może ktoś z Forumowiczów miał podobną sytuacje i mógłby doradzić jaki rabat mogę uzyskać za taką szkodę? lub element wyposażenia , a na co się nie godzić ?

Komentarz

• krzyzakp
                                                  L&K
                                                  • 2013
                                                  • 1016

Na bank sie nie godzic na takie auto.. Ale to raczej oczywiste..
                                                  Aby towar był zgodny z umowa, powinien byc taki, jak wyjechal z fabryki.. Najlepiej było by gdybys wywalczył wymiane tych elementow + jakis bonus - gadzety, doposazenie np. dywanikami + mata do bagaznika albo darmowy pierwszy przeglad
                                                  ASO pewnie nie bedzie az tak ulegle i nie uda sie wszystkiego, ale warto zaczac wysoko, by miec na co zejsc - np. na malowanie powtorne, zgodnie z zaleceniami producenta + oficjalny dokument to potwierdzajacy (razem z info ze gwarancja na lakier i nadwozie jest nadal wazna) + wpis do ksiazki - moze sie przydac przy sprzedazy..

Na co diler pojdzie, to juz od niego zalezy, do tego kazdy inaczej sie odniesie do tego...

Moja O3 RS

Komentarz

• ARTUR N1990
                                                    Ambiente
                                                    • 2014
                                                    • 172

Dziękuje za wskazówki :wink: postaram się coś wynegocjować

Komentarz

Pracuję...