Zawieszenie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • lukrys
    Rider
    • 2013
    • 435

Czyli co profesionalne wygluszenie zostaje?

Komentarz

• ukuk
      Rider
      • 2010
      • 699

Zamieszczone przez lukrys
      trasat23 masz racje. Mam przyklejone dwie maty do tej blachy i nic to niestety nie dało
      Tzn. juz dodatkowo przyklejone przez Ciebie? I jakie to maty? Takie ciezkie bitumiczne czy jakies inne?

Komentarz

• lukrys
        Rider
        • 2013
        • 435

coś takiego mam przyklejone : http://www.gruszka2005.pl/p465,samop...lcem-boll.html

Komentarz

• ukuk
          Rider
          • 2010
          • 699

Tak organoleptycznie (bo na zdjeciu ciezko ocenic) duzo tam bylo tej czesci bitumicznej, gruba ta warstwa?
          Kiedys czytalem o wygluszaniu i wlasnie ciezki bitum mial tlumic rezonowanie i tego typu wibracje, a filc/gabka odglosy typu szumy.

Komentarz

• czajnior
            Classic
            • 2014
            • 17

trasat23 problem ten występuje w Octavii z wielowachaczem, Golfie, Passacie jak i w Octavii RS którą niedawno jechałem.

[ Dodano: Sro 11 Cze, 14 22:23 ]
            a jakbym wyłożył całą podłogę bagażnika styropianem lub wełną mineralną jak myślicie da to coś? :szeroki_usmiech
            W Passacie nic takiego nie występuje. Żadnych odgłosów z zawieszenia nie zauważyłem.
            Co Ty kombinujesz z tym bakiem ? chcesz nowe auto rozbierać na części ?
            Skoro jest jakiś problem z dudnieniem do chyba serwis i producent powinni się tym zająć a nie Ty
            Pomijam kwestię że widziały gały co brały ...chyba odbyłeś jazdę próbną przed zakupem ???

Komentarz

• mcandy
              Ambiente
              • 2010
              • 115

Zamieszczone przez czajnior
              a jakbym wyłożył całą podłogę bagażnika styropianem lub wełną mineralną jak myślicie da to coś?
              Ten sposób TYLKO MIEJSCOWO stłumi falę od blachy.

Celem jest to, żeby sama blacha podwozia NIE DRŻAŁA/ODKSZAŁCAŁA SIĘ z częstotliwością dudnienia.
              Generalnie producent zmniejsza masę elementów i chyba przesadził z tą "tekturową" podłogą.
              ... ca 36Hz - MQB dudni, polternde hinterachse, low frequency 'boom' in cabin

Komentarz

• lukrys
                Rider
                • 2013
                • 435

czajnior jechałem ostatnio nowym passatem potem golfem i mają to samo

Komentarz

• voctawias
                  Ambiente
                  • 2008
                  • 191
                  • Octavia III (5E3)
                  • CHPA 1.4 TSI 140 KM

To jest właśnie tak że na jeździe próbnej która trwa 10-15 min ciężko coś takiego wychwycić, więc ciężko mówić widziały gały co brały. Ja to dopiero po ok. 1000 kilometrów zacząłem łapać o co chodzi Lukrysowi. Wiem tylko jedno że octavia II mojego taty nie ma nic takiego jak dudnienie, bo specjalnie jeździliśmy na zmianę autami.
                  Octavia 3 - 1.4TSI

Komentarz

• lukrys
                    Rider
                    • 2013
                    • 435

AMAZING

Komentarz

• Lark
                      Classic
                      • 2014
                      • 14

Śledzę ten wątek mimo, że wybrałem inne auto, ale bardzo mnie to dudnienie zastanowiło. Ja właśnie usłyszałem to dudnienie na jeździe próbnej OIII - przejechałem przez tory, a tu łubudu z tyłu - i to była jedna z rzeczy, która zdecydowała, że odpuściłem Octavię. Sam sprzedawca przyznał, że niestety to nie jest kwestia egzemplarza, tylko w że w OIII "trochę głośno pracuje zawieszenie z tyłu, ale coś za coś..."
                      Nie zgadzam się, że wszystkie nowe VW tak mają, bo wybrałem ostatecznie Jettę i nic takiego nie występuje - może to kwestia nadwozia - w sedanach jest zwykle ciszej...

Komentarz

• lukrys
                        Rider
                        • 2013
                        • 435

jechałem passatem sedanem, golfem variant i tam to dudnienie występowało jak w octavii..

Komentarz

• voctawias
                          Ambiente
                          • 2008
                          • 191
                          • Octavia III (5E3)
                          • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Ja się cieszę tylko z tego że nie wziąłem wersji 1.8(wielow), bo wtedy bym sobie pluł w brodę że przepłaciłem za to auto, a tak mam optymalnie wyposażone auto w rozsądnych pieniądzach z bardzo fajnym silnikiem i bonusem w postaci dudnienia :szeroki_usmiech
                          Octavia 3 - 1.4TSI

Komentarz

• lukrys
                            Rider
                            • 2013
                            • 435

voctawias zgadzam sie całkowicie :szeroki_usmiech

Komentarz

• trasat23
                              Rider
                              • 2010
                              • 417

czajnior, jeśli nie widzisz sensu w naszych rozważaniach, to nie musisz brać udziału w dyskusji.
                              Jako "nowy" członek OCP powinieneś wiedzieć, że forum służy do wymiany poglądów i spostrzeżeń. Tylko wtedy ma sens. :drive:

voctawias, w zupełności się zgadzam z Tobą. Ale jakby dało się coś z tym dudnieniem zrobić, to byłoby fajnie. Jeśli nie nam, to przynajmniej kolejnym użytkownikom O3 po FL.

[ Dodano: Wto 17 Cze, 14 17:41 ]
                              Zamieszczone przez ukuk
                              Tak organoleptycznie (bo na zdjeciu ciezko ocenic) duzo tam bylo tej czesci bitumicznej, gruba ta warstwa
                              Powiem szczerze, że te maty robią wrażenie bardzo solidnych. Myślę, że mają ok. 2mm grubości.
                              www.kawapelnaslonca.pl

Komentarz

• czajnior
                                Classic
                                • 2014
                                • 17

jechałem passatem sedanem, golfem variant i tam to dudnienie występowało jak w octavii..
                                Ja na codzień jeźdże passatem i nic takiego nie ma. Cicho jak makiem zasiał
                                O3 to jakaś masakra przy passacie :twisted: :twisted:

Komentarz

• voctawias
                                  Ambiente
                                  • 2008
                                  • 191
                                  • Octavia III (5E3)
                                  • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Trasat23 wiadomo że musimy dążyć do rozwiązania tego problemu, bo to jest w naszym interesie ale w tym przypadku chyba musiałby autem przejechać się jakiś gość od akustyki, żeby powiedział jak się z tym uporać. Ja nie demonizuje tutaj całego auta tylko to dudnienie które mnie denerwuje.
                                  Czajnior przypuszczam że nie wiesz o czym my tutaj mówimy, bo większość użytkowników na takie rzeczy nie zwraca uwagi.
                                  Octavia 3 - 1.4TSI

Komentarz

• elektrykprosty
                                    Rider
                                    • 2013
                                    • 311

A mi do 1.8 nie dodali dudnienia zawieszenia. Mam to reklamować?
                                    A tak poważnie to auris kombi ma bardziej komfortowe zawieszenie. Za to jak na auto za podobne pieniądze to wnętrze jest badziewne, ciasne a bagażnik plastikowy.

Komentarz

• trasat23
                                      Rider
                                      • 2010
                                      • 417

voctawias, skoro tylu użytkowników zwraca na to uwagę, to może jakieś zbiorowe pospolite ruszenie zorganizujemy....? Może należałoby to zacząć zgłaszać do SAP?
                                      www.kawapelnaslonca.pl

Komentarz

• mcandy
                                        Ambiente
                                        • 2010
                                        • 115

Zamieszczone przez trasat23
                                        Może należałoby to zacząć zgłaszać do SAP?
                                        Jestem ZA.
                                        Może ktoś z prawniczym doświadczeniem napisałby wzór kwita i zrobimy im reklamacyjny feedback zgodnie z procedurami ISO.
                                        Można też sprawę wrzucić do TVN TURBO...
                                        ... ca 36Hz - MQB dudni, polternde hinterachse, low frequency 'boom' in cabin

Komentarz

• lukrys
                                          Rider
                                          • 2013
                                          • 435

również jestem za

Komentarz

• JeyBi
                                            Classic
                                            • 2014
                                            • 3

Zamieszczone przez elektrykprosty
                                            A mi do 1.8 nie dodali dudnienia zawieszenia. Mam to reklamować?
                                            A tak poważnie to auris kombi ma bardziej komfortowe zawieszenie. Za to jak na auto za podobne pieniądze to wnętrze jest badziewne, ciasne a bagażnik plastikowy.
                                            Bo to żadne dudnienie i dlatego nie każdy to słyszy.Jak dla mnie to odboje na tylnych amorach i nie jest to zjawisko (popukiwanie) odosobnione w VAG.Chłopaki w nowych A6-stkach już to reklamowali,serwis wymieniał łożyska amortyzatorów tył,problem zanikał na jakieś 1000km,by pojawić się ponownie.

Komentarz

• lukrys
                                              Rider
                                              • 2013
                                              • 435

JeyBi że tak sie Ciebie zapytam skąd masz takie informacje? :wink:

Komentarz

• voctawias
                                                Ambiente
                                                • 2008
                                                • 191
                                                • Octavia III (5E3)
                                                • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Ja też jestem jak najbardziej za tyle że znając nasze realia to problem będzie bagatelizowany przez SAP.
                                                Octavia 3 - 1.4TSI

Komentarz

• trasat23
                                                  Rider
                                                  • 2010
                                                  • 417

Jeśli chodzi o stworzenie pisma, to ja się z tym uporam. Może jeszcze zaproszę do współpracy Gosi@czek bo ona z tego co wiem też skończyła prawo.

Poza tym uważam, że należałoby zacząć pisać maile do SAP za pośrednictwem ich strony http://www.skoda-auto.pl/kontakt

Może jeśli takich maili dostaną sporo i do tego pójdzie pismo, to coś w tej kwestii zrobią.
                                                  www.kawapelnaslonca.pl

Komentarz

• lukrys
                                                    Rider
                                                    • 2013
                                                    • 435

ok a co dokładnie mamy pisać w tym mailu?

Komentarz

Pracuję...