Zawieszenie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • sebkoch
    Ambiente
    • 2014
    • 231
    • Octavia III (5E3)
    • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Witam,

Śledzę ten wątek od dłuższego czasu gdyż zamówiłem O3 i patrzę co może ją trapić.

W mojej O3 1.8 Tsi mam w kodach wyposażenia takie coś:
    3W7 Acoustics package "Extra" co to jest? Może ma jakiś związek z wygłuszeniem?
    Kod ten nie widnieje na wlepce w bagażniku tylko jest wyciągnięty po wpisaniu VIN w ERWIN lub jakimś innym systemie VAG online i pojawia się wtedy lista wyposażenia na 2 strony A4 wraz z krótkim opisem.

Znalazłem na szybko w necie, że jest też: 3W4 Acoustics package "Standard". Wychodzi na to, że to jakieś wygłuszenie podłogi?

Kod:
    	Floor covering ((AQ7) Audi Q7
    -CM.
    306 -609-.
    (3W4) Interior noise suppression measures: Acoustics package "Standard".
    (3W7) Interior noise suppression measures: Acoustics package "Extra".
    (9AH) Heating and air conditioning system: Climatronic with second evaporator and second heating system.
    link do źródła

Czy ktoś z użytkowników ma też coś takiego w kodach wyposażenia?
    Octavia 3 Liftback 1.8 TSI Elegance, Biel Candy + Amazing + Dynamic + Sport Look + 18" Turini Black + Sunset + Mode Selection etc... ---> Zobacz tutaj

Komentarz

• ukuk
      Rider
      • 2010
      • 699

sebkoch, gdzie mozna wpisac swoj VIN zeby dostac taka liste? Sa jakies strony bez logowania? Ten erwin czepia sie o utworzenie konta.

Komentarz

• sebkoch
        Ambiente
        • 2014
        • 231
        • Octavia III (5E3)
        • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Niestety zazwyczaj jest to płatne... Ja mam listę od kolegi z tego forum zajmującego udostępnianiem historii auta po VIN. W erwin za kilka euro też chyba podaje takie info.
        Octavia 3 Liftback 1.8 TSI Elegance, Biel Candy + Amazing + Dynamic + Sport Look + 18" Turini Black + Sunset + Mode Selection etc... ---> Zobacz tutaj

Komentarz

• ukuk
          Rider
          • 2010
          • 699

no to szkoda...

Znalazlem taki oto post:
          I co sie okazuje, skodziarz, ktory ma RS-ke ma kod 3W3... i ma "A" (acoustic) na szybie - czyli szybe akustyczna (co nie jest standardem w Skodzie).

When I use the individual PR numbers of the various windscreens look at me so in Etka, it would appear to be several acoustic packages for the Octavia.
          A distinction is made ​​in the PR numbers between
          3W0 Without additional noise attenuation measures for interior
          3W3 Special interior noise attenuation
          3W4 acoustic Standard package
          3W6 Advanced interior noise attenuation
          3W7 acoustic package extra I'll try to filter out what Austattungen have the discs with acoustic package Standard and Extra.
          Kilka kolejnych wpisow:
          Elegance (built June 2014) with heated front windscreen and Canton. Also have an A on the disk (manufacturer Saint Gobain).
          information on the disk: CCC. yes A: no
          vehicle: O3 Elegance Combi with PR Number: 3W4 (Akustic package Standard) disc only with rain sensor, without window heater and without Canton
          Information on the disk: CCC. yes A: yes
          Vehicle: O3 RS with Canton, Screen Heater without Lane As.
          Wychodzi na to ze: albo Canton, albo RS-ka jest potrzebna zeby dostac szybe z A.
          (EDIT: chociaz nie - niektorzy nawet w 1.6 TDI maja A - chyba losowo wstawiaja te szyby ) Ciekawe czy na tym koncza sie te pakiety wyciszenia?

Tu ktos napisal do producenta szyb i uzyskal taka odpowiedz:

. Thank you for your inquiry

you are with your guesses correctly:

The Skoda Octavia is equipped of Saint-Gobain Sekurit.

The
          "A" on the Stemple the windshield of vehicles from the
          Volkswagen group means that it is a front window
          is acoustic function.

Thanks to
          the acoustic function outside noise, as well as rain and
          wiper sounds muffled on the windshield around the occupant a
          high acoustic
          to offer comfort.
          (caly watek, niezla kopalnia wiedzy: http://www.skodacommunity.de/skoda-f...en/index6.html)

Komentarz

• sebkoch
            Ambiente
            • 2014
            • 231
            • Octavia III (5E3)
            • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Chyba chodzi o szybę 2-warstwową z folią wyciszającą pomiędzy taflami szkła. Miałem to już w golfie 6. Zostawmy jednak te szyby. Wątek jest o odgłosach zawieszenia. Napisałem o kodzie 3W7 gdyż może to są te poprawki w produkcji o których ktoś już pisał...

Komentarz

• bob_best
              Rider
              • 2013
              • 744
              • Octavia III (5E3)
              • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez sebkoch
              Witam,

Śledzę ten wątek od dłuższego czasu gdyż zamówiłem O3 i patrzę co może ją trapić.

W mojej O3 1.8 Tsi mam w kodach wyposażenia takie coś:
              3W7 Acoustics package "Extra" co to jest? Może ma jakiś związek z wygłuszeniem?
              Kod ten nie widnieje na wlepce w bagażniku tylko jest wyciągnięty po wpisaniu VIN w ERWIN lub jakimś innym systemie VAG online i pojawia się wtedy lista wyposażenia na 2 strony A4 wraz z krótkim opisem.

Znalazłem na szybko w necie, że jest też: 3W4 Acoustics package "Standard". Wychodzi na to, że to jakieś wygłuszenie podłogi?

Kod:
              	Floor covering ((AQ7) Audi Q7
              -CM.
              306 -609-.
              (3W4) Interior noise suppression measures: Acoustics package "Standard".
              (3W7) Interior noise suppression measures: Acoustics package "Extra".
              (9AH) Heating and air conditioning system: Climatronic with second evaporator and second heating system.
              link do źródła

Czy ktoś z użytkowników ma też coś takiego w kodach wyposażenia?
              Ja mam rozkodowany VIN i u mnie jest:
              3W4 - Acoustic package "Standard".

Nie masz czasem Cantona? - edit, widzę że masz VW
              Jeśli pomogłem - kliknij "pomógł" ! Pozdrawiam

Komentarz

• sebkoch
                Ambiente
                • 2014
                • 231
                • Octavia III (5E3)
                • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Miałem golfa 6, obecnie czekam na zamówioną O3.

Moja konfiguracja: 1.8 TSI liftback elegance, candy white, amazing, dynamic, 18" Alaris, sunset, podgrzewane fotele + mniejsze dodatki. Tutaj piszę o kodach Octavii nie golfa.

Skoro masz 3W4 - Acoustic package "Standard" może to jest jakiś trop...

Komentarz

• bob_best
                  Rider
                  • 2013
                  • 744
                  • Octavia III (5E3)
                  • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Miałem golfa 6, obecnie czekam na zamówioną O3.

Moja konfiguracja: 1.8 TSI liftback elegance, candy white, amazing, dynamic, 18" Alaris, sunset, podgrzewane fotele + mniejsze dodatki. Tutaj piszę o kodach Octavii nie golfa.

Skoro masz 3W4 - Acoustic package "Standard" może to jest jakiś trop...
                  czyli Cantona w konfigu nie masz a masz lepszy pakiet "wyciszenia" - ciekawe gdzie są rożnice i z czego wynikają - może z wyposażenia bo ja mam Ambition+Amazing, a nie Elegance

Edit - piękne felgi zamówiłeś, zachorowałem na nie jakiś czas temu
                  Jeśli pomogłem - kliknij "pomógł" ! Pozdrawiam

Komentarz

• JerzyM73
                    Rider
                    • 2010
                    • 602

Na stronie http://vagfans.info/EN/skoda/CZ/OCT/...863025/damping

są podane podobne oznaczenia i chodzi chyba o maty wygłuszające - może to być dobry trop.

U mnie nie słuchać dudnienia, jest wielowachacz (ale ponoć w wielowachaczu innym dudni)
                    Jak ktoś ma dostęp do bazy VIN to nie sprawdzi jakie oznaczenie jest u mnie
                    VIN : TMBLJ9NE4E0210112
                    O III 4x4 2,0TDI Elegance+dynamic+amazing+GSM i inne
                    Poprzednia O II FL 2.0 TDI elegance + dynamic

Komentarz

• sebkoch
                      Ambiente
                      • 2014
                      • 231
                      • Octavia III (5E3)
                      • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Zamieszczone przez bob_best
                      Edit - piękne felgi zamówiłeś, zachorowałem na nie jakiś czas temu
                      Zamówiłem je tylko dla 18" opon. Chcę je od razu sprzedać jako nówki bo biorę 18" Turini... Srebrne średnio pasują do białego auta.

Komentarz

• ukuk
                        Rider
                        • 2010
                        • 699

BTW... kogo z forum mozna poprosic o rozkodowanie VIN-u? (dla golfa, ale chyba problemu nie powinno byc).

Komentarz

• sebkoch
                          Ambiente
                          • 2014
                          • 231
                          • Octavia III (5E3)
                          • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Dla wszystkich aut z grupy VAG.
                          Poszukaj comoaligato.

Komentarz

• karpecik
                            Rider
                            • 2004
                            • 279

Chyba chodzi o szybę 2-warstwową z folią wyciszającą pomiędzy taflami szkła. Miałem to już w golfie 6. Zostawmy jednak te szyby. Wątek jest o odgłosach zawieszenia. Napisałem o kodzie 3W7 gdyż może to są te poprawki w produkcji o których ktoś już pisał...
                            Odbrałem wczoraj auto w Krakowie i jechałem do Warszawy przez Radom. Nie zauważyłem dudnienia. Prędkości 80-120km/h (ta wyższa koło Kielc). Przez większość drogi grał Canton, ale starałem się czasem bez niego słuchać tyłu. Nic niepokojącego nie było.
                            Dzisiaj po wymianie opon na zmówki to jest szum (bo opony budżetowe), ale dudnienia nie ma.

Komentarz

• ukuk
                              Rider
                              • 2010
                              • 699

dzieki... btw... dlaczego kupujac nowy samochod ja nie mam tej listy kodow... tylko jakas okrojona

Komentarz

• sebkoch
                                Ambiente
                                • 2014
                                • 231
                                • Octavia III (5E3)
                                • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Nikt tego nie dostaje. Ja sam ją sobie załatwiłem, żeby sprawdzić czy wszystko się zgadza z moim zamówieniem, czy mam już nowe bolero oraz czy są jakieś zmiany dot. zawieszenia.

Komentarz

• mcandy
                                  Ambiente
                                  • 2010
                                  • 115

Zamieszczone przez karpecik
                                  Prędkości 80-120km/h ... dudnienia nie słysze
                                  Dudnienie słychać przy połowę mniejszych prędkościach, na twardych nierównych nawierzchniach

Każdy z nas ma inną czułość ucha, co potwierdzają laryngolodzy na badaniach pracowniczych

Zainstalujcie (i skalibrujcie) sobie na komórkach program do pomiaru ciśnienia akustycznego w dB.

Wtedy pociągniemy temat dalej... będą konkrety.
                                  ... ca 36Hz - MQB dudni, polternde hinterachse, low frequency 'boom' in cabin

Komentarz

• voctawias
                                    Ambiente
                                    • 2008
                                    • 191
                                    • Octavia III (5E3)
                                    • CHPA 1.4 TSI 140 KM

U mnie też nie ma dudnienia tylko normalna praca zawieszenia jak we wszystkich octaviach III, widocznie tak teraz ma to działać :szeroki_usmiech .
                                    Octavia 3 - 1.4TSI

Komentarz

• Chris11
                                      RS
                                      • 2011
                                      • 1587

Zamieszczone przez mcandy
                                      Wtedy pociągniemy temat dalej... będą konkrety.
                                      Bazując na mało precyzyjnym programiku zainstalowanym na różnych telefonach będą konkrety?

Komentarz

• mcandy
                                        Ambiente
                                        • 2010
                                        • 115

Zamieszczone przez Chris11
                                        będą konkrety?
                                        napisałem przecież skalibrowanym...
                                        Poza tym dudnienie to gigantyczny przyrost ciśnienia i pomiar będzie nawet dla ślepego zauważalny.
                                        W telefonie jest mikrofon pojemnościowy, który jest z nawiązką wystarczający do wychwycenia szeptania (ca 20 dB... więc nie mów, że nie wychwyci fal od trzęsących się blach karoserii ca 80 dB).

Jak chcesz badań i dowodów sądowych, to zerknij na metodologię CIOP
                                        CIOP

Komentarz

• lukrys
                                          Rider
                                          • 2013
                                          • 435

mcandy, jednym osobą na tym forum nie przegadasz
                                          Byłem dzisiaj w serwisie i Pan serwisant dobrze wie o co mi chodzi z tym dudnieniem.. Dlatego miałem wymieniane amortyzatory ale bez efektu..
                                          Jeżeli tego nie słyszycie to sie cieszcie :szeroki_usmiech
                                          Będziecie zdrowsi niż my :diabelski_usmiech

Komentarz

• Chris11
                                            RS
                                            • 2011
                                            • 1587

Zamieszczone przez lukrys
                                            ...najwyraźniej nawet wielu osobom, które wciąż testują amortyzatory nie mogąc przyjąć do wiadomości oczywistych faktów.

Komentarz

• mcandy
                                              Ambiente
                                              • 2010
                                              • 115

oczywistych faktów.
                                              a jakie są "nieoczywiste fakty" ?

Komentarz

• voctawias
                                                Ambiente
                                                • 2008
                                                • 191
                                                • Octavia III (5E3)
                                                • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez lukrys
                                                Otóż to właśnie

A pan serwisant wie o czym mówisz tylko nie wie jak ci pomóc.
                                                Octavia 3 - 1.4TSI

Komentarz

• Chris11
                                                  RS
                                                  • 2011
                                                  • 1587

Oczywiste są takie, że nie jest to wina amortyzatorów.

Komentarz

• dj1978
                                                    Ambiente
                                                    • 2014
                                                    • 181
                                                    • CUPA 2.0 TDI CR RS 184 KM

[quote="ukuk"]no to szkoda...

Znalazlem taki oto post:
                                                    I co sie okazuje, skodziarz, ktory ma RS-ke ma kod 3W3... i ma "A" (acoustic) na szybie - czyli szybe akustyczna (co nie jest standardem w Skodzie).

Tak jeszcze krótko w tym temacie - mam "A" na przedniej szybie, mimo to przy wyższych prędkościach szumi okrutnie.

Komentarz

Pracuję...