Zawieszenie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ukuk
    Rider
    • 2010
    • 699

Chris11, Ty sie marnujesz powinienes pracowac jako rzecznik Skody, albo conajmniej jako osoba do spraw kontaktu z klientem w jakims ASO-wskim serwisie. A na plakietce powinienes miec napisane TTTM.

Komentarz

• mcandy
      Ambiente
      • 2010
      • 115

skoro efekt ten słychać na postoju zamykając drzwi, to jaki wpływ może mieć zawieszenie??
      SPOKOJNIE Kolego - dążymy do rozwiązania krok po kroku.
      Teraz są wszyscy niby mądrzy, ale problem jest nadal. Wielu użytkownikom nowe amortyzatory pomogły znacznie ograniczyć hałas. Skoda nie bez powodu zrobiła TPI dla zgłaszających dudnienie z tylnej części auta.

Od co najmniej kwietnia dudnienie jest definiowane jako efekt akustyczny wywoływany pracą zawieszenia podczas jazdy.
      Logicznie rzecz biorąc: mniej drgań z zawieszenia = mniej drgań karoserii.

Niestety nawet ograniczone drgania z zawieszenia wprowadzają "budę" w rezonans.

Podtrzymujemy pytanie do producenta (AutoCAR 22.10.2014), co zrobił z nowowyprodukowanymi autami (bo nie chodzi o amortyzatory), że nie dudnią?
      ... ca 36Hz - MQB dudni, polternde hinterachse, low frequency 'boom' in cabin

Komentarz

• Tippo
        L&K
        • 2009
        • 1349
        • Octavia III (5E3)
        • CJSB 1.8 TSI 180 KM

Zamieszczone przez mcandy
        Podtrzymujemy pytanie do producenta (AutoCAR 22.10.2014), co zrobił z nowowyprodukowanymi autami (bo nie chodzi o amortyzatory), że nie dudnią?
        Zwiekszyl racje zywnosciowe montazystom z fabryki

Komentarz

• Chris11
          RS
          • 2011
          • 1587

Yhm... I wnioskujesz to po tym, że kiedyś wcześniej pisałem to, co teraz odkrywa większość?

Brawo... Jak ja powinienem pracować w Skodzie, to Ty jako wróżka.

Komentarz

• Ralfik
            Ambiente
            • 2013
            • 225
            • Octavia III (5E3)
            • DADA 1.5 TSI 150 KM

Z tego co pamiętam to superbe jest produkowane jeszcze na starej płycie podłogowej, nowa wersja ma wyjść w przyszłym roku .

Komentarz

• Chris11
              RS
              • 2011
              • 1587

Zamieszczone przez Ralfik
              Z tego co pamiętam to superbe jest produkowane jeszcze na starej płycie podłogowej, nowa wersja ma wyjść w przyszłym roku .
              Na pewno tak jest. Płyta podłogowa OIII, OII, jak i Superba to zupełnie różne płyty skonstruowane do innych potrzeb...
              OII - płyta Golfa,
              Suoerb II - płyta Passata 6,
              OIII - MQB.

Ale co po niektórym do łba nie przemówisz.

Komentarz

• Ralfik
                Ambiente
                • 2013
                • 225
                • Octavia III (5E3)
                • DADA 1.5 TSI 150 KM

Dziś zmieniałem opony letnie na zimowe i przyjrzałem się tylnemu zawieszeniu. Tam jest tylko amortyzator ,sprężyna i tuleja która łączy belkę z nadwoziem, poza tym sprężyna jest taka sama jak w O2 bo mam taką i obie porównałem - ta sama grubość, kształt i ilość zwojów tylko nie wiadomo jaka jest różnica w twardości. Mam chęć ją założyć i zmienić amortyzatory bo obecny 013FQ lekko jest spocony .Wydaje mi się że te amortyzatory mimo wszystko są trefne i dlatego je wymieniają.

Komentarz

• lockin
                  Rider
                  • 2013
                  • 706
                  • Superb II (3T4)

Zamieszczone przez mcandy
                  Zamieszczone przez lukrys
                  ja miałem wymieniane około pół roku temu nr amortyzatorów: 5Q0 513 049EA i dalej to samo..
                  Od kilku dni też mam 5Q0 513 049EA
                  Nowe amortyzatory pracują nieco inaczej niż FQ. Wydaje się, że amortyzator jest łagodniejszy przy krótkich, twardych nierównościach. Dudnienie podczas jazdy jest tylko odrobinę mniejsze, co szczególnie widać podczas rozpoczynania przejazdów (zimne opony i amortyzatory).
                  Jeszcze wszystkich "dudniących" tras nie przejechałem i nadal to sprawdzam...
                  Wniosek: problem NIE ZOSTAŁ ROZWIĄZANY
                  Także jestem już po wymianie, auto odstawione do ASO i odebrane po 3godzinach.
                  Pierwsze wrażenia:
                  - podniesiony lekko tył (nie wiem czy tylko ze względu że amory są nowe i się ułożą czy po prostu ten typ tak ma),
                  - amory inaczej tłumią od poprzednich (ciężko to określić ale wg mnie są mniej sztywne), więc całe zawieszenie inaczej pracuje, jest lepiej jeśli chodzi o dudnienie (jest go mniej)
                  JEST >>> O2FL by Lockin

BYŁA >>> O3 1.8 TSI by Lockin
                  BYŁA >>> S2FL 2015 by Lockin
                  BYŁA >>> O3 Black 2013 by Lockin
                  BYŁA >>> O2 Tour 2011 by Lockin

Komentarz

• lukrys
                    Rider
                    • 2013
                    • 435

cały VAG tak ma i tak zostanie ...niestety

Jedynie sami może coś wymyślimy.
                    Jest już dużo O3 które mają po gwarancji także jedynie jakieś prywatne mody :evil:

[ Dodano: Pią 14 Lis, 14 14:45 ]
                    czy ktoś ma możliwość sprawdzenia albo wie jaka jest różnica w umiejscowieniu baku w Octavii 3 i Octavii 2 ?
                    Jak mam pełny bak dudnienie jest mniejsze..

Komentarz

• krzyzakp
                      L&K
                      • 2013
                      • 1016
                      • CUPA 2.0 TDI CR RS 184 KM

Jest już dużo O3 które mają po gwarancji także jedynie jakieś prywatne mody :evil:
                      Duzo? :shock: Dostepna na swiecie od niecałych 2lat (21 miesicy od dostepnosci w czechach), wiec jedynie przebiegiem mozna wykonczyc gwarancje... Minimalna to 60tys, ale jednak jak ktos sporo jezdzi, to juz flotowka, a te raczej biora rozszerzenie.. Wiec nie sadze by duzo osob nabiło juz ponad 120tys km O3... Nie mowiac ze forumowiczow z 60tys + ciezko znalezc - przewinelo mi sie ze ktos jest, ale nie jest tych aut duzo...

Moja O3 RS

Komentarz

• lukrys
                        Rider
                        • 2013
                        • 435

"wiec jedynie przebiegiem mozna wykonczyc gwarancje... Minimalna to 60tys"

a nie przypadkiem 30 tysi?

Komentarz

• JerzyM73
                          Rider
                          • 2010
                          • 602

"wiec jedynie przebiegiem mozna wykonczyc gwarancje... Minimalna to 60tys"

a nie przypadkiem 30 tysi?
                          może się mylę ale w OII FL miałem 2 lata bez limitu km
                          O III 4x4 2,0TDI Elegance+dynamic+amazing+GSM i inne
                          Poprzednia O II FL 2.0 TDI elegance + dynamic

Komentarz

• krzyzakp
                            L&K
                            • 2013
                            • 1016

Poszperałem na stronie i nie ma mowy o limicie kilometrow.. Chyba ze bierzemy dodatkowe pakiety - wtedy daja dodatkowo 2lata i limit 60/120tys km.
                            Wychodziło by ze te bazowe 2lata bez limitu albo z limitem 60tys.. Choc przypuszczanie limitu jest tylko domysłem - nigdzie nie pisza o tym. Jedynie adnotacja ze w niektorych krajac ta gwarancja to tylko rok(!!).

Moja O3 RS

Komentarz

• lukrys
                              Rider
                              • 2013
                              • 435

to dziwne bo mi w salonie mówili 2 lata lub 30 tysi

Komentarz

• polrob
                                Rider
                                • 2013
                                • 535
                                • Superb III (3V3)
                                • CZDA 1.4 TSI 150 KM

lukrys,

Kolego gwarancja podstawowa jest 2 lata bez limitu, jedynie niektóre elementy ograniczone są przebiegiem (np. elementy zawieszenia - przy większym przebiegu traktowane są już jako elementy naturalnie wyeksploatowane) ale dokładne wytyczne posiadają ASO
                                jest Skoda Superb 3 1.4TSI Ambition RP 2016 http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=92672
                                była Skoda Octavia 3 1.4TSI ELEGANCE Kombi MY2015 http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=86583
                                była Skoda Octavia 3 1.4TSI ELEGANCE MY2013- http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=69198

Komentarz

• marlej108
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2006
                                  • 4976
                                  • Octavia III (5E3)
                                  • CJZB 1.2 TSI 86 KM

cały VAG tak ma i tak zostanie ...niestety

Jedynie sami może coś wymyślimy.
                                  Bzdury wypisujesz.

Primo - te dudnienie jest w O3. W VW Passacie tego nie ma. Wczesniej kilka postow pisales ze jechales na jezdzie probnej Passatem i dudnilo... - moim zdaniem brednie - nic tam nie dudni. Podobnie w Jettcie tego nie ma, a w Golfie VII nie wiem bo nim nie jechalem, ale na polskim forum zupelna o tym cisza - nie ma takiego watku koszmaru o dudnieniu zawieszenia i zatykanych uszach (choc nie wiem czy to juz nie przesada z takimi wrazeniami... ale tak tu kilka osob pisalo) jak tutaj przy O3. Ponoc w G7 niektorym tez dudni o czym ktos tu pisal ze poruszane jest to na forum niemieckim lub angielskim. I tyle w tym temacie.

Secundo - jakim cudem ma byc "duzo O3 po gwarancji"??? Przeciez ten samochod sprzedawany jest w Polsce od 2013 roku? To jakim cudem dwuletnia gwarancja sie juz pokonczyla??? Kolejna bzdura.

Moze od tego dudnienia cos sie miesza w glowie powoli... :diabelski_usmiech (zartuje)
                                  http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
                                  Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• ukuk
                                    Rider
                                    • 2010
                                    • 699

Odnosnie Golfa... jest taki watek: http://www.golfmk7.com/forums/showthread.php?t=2568 Na niemieckim forum jest podobny tylko duzo dluzszy.

Ale nie wiem czy to jest rownowazne z tym "dudnieniem" o ktorym piszecie.

A tu taka ciekawostka, vw-niemce przyznal, ze w Golfie jest problem i wymieniane sa amortyzatory. Nawet na samym dole o OIII wspomnieli . (Z maja 2014):
                                    Es scheppert im Heck: Der neue Golf hat Probleme mit der Mehrlenkerachse. Jetzt werden die Hinterachs-Dämpfer des Sportfahrwerks getauscht.

Komentarz

• marlej108
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2006
                                      • 4976
                                      • Octavia III (5E3)
                                      • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Zamieszczone przez ukuk
                                      Odnosnie Golfa... jest taki watek: http://www.golfmk7.com/forums/showthread.php?t=2568 Na niemieckim forum jest podobny tylko duzo dluzszy.

A tu taka ciekawostka, vw-niemce przyznal, ze w Golfie jest problem i wymieniane sa amortyzatory. Nawet na samym dole o OIII wspomnieli . (Z maja 2014):
                                      http://www.motor-talk.de/news/was-kl...-t4941567.html
                                      No wlasnie - wiec ewentualnie moze w G7 (tyle ze na forum polskim praktycznie cisza), ale przeciez nie w Passacie, ani nie w Superbie - gdzie tez nic nie dudni.

Moim zdaniem w O3 i wzglednie w G7 cos spieprzyli moze faktycznie z tymi amortyzatorami, skoro wymieniaja, ale:
                                      a) skoro koledzy tutaj pisza, ze im wymienili i troche ciszej dudni, ale ciagle dudni - to co to za poradzenie sobie z problemem przez producenta, skoro sobie nie radzi...i dalej dudni;
                                      b) w G7 generalnie to chyba jednak mniej dudni
                                      to moze po prostu w obu tych autach - O3 i G7 (a co z Seatem Leonem???) jest jakis problem z uwagi moze na te nowe genialne wynalazki - modulowa budowa plyty podwozia... Tylko, ze moze G7 jest ogolnie lepiej wyciszony od O3 i tam to dudni troche mniej?

Ale to i tak bez sensu, bo przeciez na zdrowy rozum - jak cos jest spieprzone w konstrukcji - to powinno wszystkim tak samo dudnic. A tu jednym dudni, innym wcale...
                                      Nie wiem - cud...

Ps. swoja droga VW wlasnie w tym tygodniu oglosil, ze bedzie teraz wszystkie swoje auta produkowal w cyklu 5-letnim (po 3 latach fl), czyli co? Auta jednorazowki na 5 lat a potem na smietnik? Z drugiej strony w takim razie na rynku ciagle bedzie cos nowego...

W kazdym razie powodzenia w poradzeniu sobie z tym problemem. 3mam kciuki zeby owe dudnienie jednak udalo sie zwalczyc na tyle, zeby nie bylo irytujace.
                                      Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• polrob
                                        Rider
                                        • 2013
                                        • 535
                                        • Superb III (3V3)
                                        • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Z tego artykułu wynika że problem pojawił się około połowy roku 2013 czyli może w modelach MY2014 - czyżby jakieś oszczędności poczynili?
                                        Jest ktoś komu dudni MY 2013?
                                        jest Skoda Superb 3 1.4TSI Ambition RP 2016 http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=92672
                                        była Skoda Octavia 3 1.4TSI ELEGANCE Kombi MY2015 http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=86583
                                        była Skoda Octavia 3 1.4TSI ELEGANCE MY2013- http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=69198

Komentarz

• Tomcio
                                          Ambiente
                                          • 2008
                                          • 162
                                          • Opel

Zamieszczone przez marlej108
                                          Zamieszczone przez ukuk

http://www.motor-talk.de/news/was-kl...-t4941567.html
                                          No wlasnie - wiec ewentualnie moze w G7 (tyle ze na forum polskim praktycznie cisza), ale przeciez nie w Passacie, ani nie w Superbie - gdzie tez nic nie dudni.

Moim zdaniem w O3 i wzglednie w G7 cos spieprzyli moze faktycznie z tymi amortyzatorami, skoro wymieniaja, ale:
                                          a) skoro koledzy tutaj pisza, ze im wymienili i troche ciszej dudni, ale ciagle dudni - to co to za poradzenie sobie z problemem przez producenta, skoro sobie nie radzi...i dalej dudni;
                                          b) w G7 generalnie to chyba jednak mniej dudni
                                          to moze po prostu w obu tych autach - O3 i G7 (a co z Seatem Leonem???) jest jakis problem z uwagi moze na te nowe genialne wynalazki - modulowa budowa plyty podwozia... Tylko, ze moze G7 jest ogolnie lepiej wyciszony od O3 i tam to dudni troche mniej?

Ale to i tak bez sensu, bo przeciez na zdrowy rozum - jak cos jest spieprzone w konstrukcji - to powinno wszystkim tak samo dudnic. A tu jednym dudni, innym wcale...
                                          Nie wiem - cud...

Ps. swoja droga VW wlasnie w tym tygodniu oglosil, ze bedzie teraz wszystkie swoje auta produkowal w cyklu 5-letnim (po 3 latach fl), czyli co? Auta jednorazowki na 5 lat a potem na smietnik? Z drugiej strony w takim razie na rynku ciagle bedzie cos nowego...

W kazdym razie powodzenia w poradzeniu sobie z tym problemem. 3mam kciuki zeby owe dudnienie jednak udalo sie zwalczyc na tyle, zeby nie bylo irytujace.

W Leonie nic nie dudni....zrobilem juz 30 tys.km.
                                          Moze to kwestia wielkosci....w kosciele chór w końcu tez brzmi najlepiej.

Komentarz

• marlej108
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2006
                                            • 4976
                                            • Octavia III (5E3)
                                            • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Zamieszczone przez Tomcio
                                            W Leonie nic nie dudni....zrobilem juz 30 tys.km.
                                            Moze to kwestia wielkosci....w kosciele chór w końcu tez brzmi najlepiej.
                                            no to jeszcze wieksza zagadka...

ps. kwestia rezonansu bylaby, gdyby to dudnilo tylko w O3... ale niektorzy koledzy pisza, ze czytali na jakims forum zagranicznym, ze w Golfie 7 tez niektorym dudni i chyba wtedy chodzi o hatchbacka rowniez, no wiec wielkosc bagaznika odpada. No chyba ze te opisy na zagraniczym forum sa o innym ewentualnym halasie - wtedy wracamy do kwestii wielkosci tylnej czesci nadwozia.

Dziwne. (a tak nawiasem mowiac - czy juz sie nie robi do diabla testow samochodow przed wypuszczeniem ich do produkcji i ma teraz klient robic za nieszczesnego testera i to za wlasne ciezkozarobione pieniadze???!!!???).

Ps. to teraz jestem ciekaw kto kupi w ciemno Superba III - a kto bedzie czekal po lekturze tego watku jakies pol roku czy wiecej zeby zobaczyc czy nie wyjda podobne "kwiatki" przy S3...

W koncu zakup nowego auta powinien tym sie roznic od uzywanego - ze wszystko w nim dziala lepiej. A tutaj sie okazuje, ze w uzywanym aucie moze byc cicho, a w nowym łup łup łup. Absurd.

ps.2 i na koniec - zadziwiajace ze "wspaniali" dziennikarze motoryzacyjni jakos tego dudnienia (poza nielicznymi wyjatkami - nawet tutaj niedawno link do takiego testu wklejalem) jakos niczego nie slysza...
                                            Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• Tomcio
                                              Ambiente
                                              • 2008
                                              • 162
                                              • Opel

Moze dlatego, ze w Leonie sa -z tego co mowil sprzedawca -twardsze nastawy zawieszenia wiec moze oprocz innych sprężyn sa tez inne amortyzatory?

Komentarz

• greg505
                                                L&K
                                                • 2013
                                                • 1239

Zamieszczone przez polrob
                                                Z tego artykułu wynika że problem pojawił się około połowy roku 2013 czyli może w modelach MY2014 - czyżby jakieś oszczędności poczynili?
                                                Ja odebralem z koncem padziernika '13 i nie dudni.
                                                Black magic

Komentarz

• dj1978
                                                  Ambiente
                                                  • 2014
                                                  • 181

Zamieszczone przez greg505
                                                  Zamieszczone przez polrob
                                                  Ja odebralem z koncem padziernika '13 i nie dudni.
                                                  Przypuszczam, że ten któremu dudni przejechałby się Twoją O3 i na pewno usłyszy dudnienie. U mnie nie dudni, ale im dłużej czytam ten wątek to mam nasilające się wrażenie, że coś mi z tyłu dudni

Komentarz

• lukrys
                                                    Rider
                                                    • 2013
                                                    • 435

bo jednym to przeszkadza a drugim nie

Komentarz

Pracuję...