Zawieszenie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • JerzyM73
    Rider
    • 2010
    • 602

Będę miał zmieniane auto służbowe O II FL po czterech latach i trochę się zmartwiłem tym co czytam o tej belce.
    Skonfigurowałem sobie O III kombi elegance + dodatki - jakie było moje zdziwienie gdy skonfigurowałem podobnie nowego golfa który okazał się tańszy !!!!
    O III 4x4 2,0TDI Elegance+dynamic+amazing+GSM i inne
    Poprzednia O II FL 2.0 TDI elegance + dynamic

Komentarz

• neoXs
      Rider
      • 2010
      • 555

Zamieszczone przez elektrykprosty
      Niektórym SKoda wymieni amortyzatory z tyłu w ramach gwarancji.
      Jakieś oficjalne info to jest?

Komentarz

• elektrykprosty
        Rider
        • 2013
        • 311

Znalezione na skoda community de.
        Nikt oficjalnej informacji od dealera nie wkleił. Ludzie pisali, że wymienili lub wymienią.

Były też różne numery amortyzatorów z roku modelowego 2013 i 2014.

Komentarz

• neoXs
          Rider
          • 2010
          • 555

Ok dzięki za info, to trzeba będzie się dopytać co by skorzystać ewentualnie z gwarancji

Komentarz

• Maicroft
            Moderator
            S_OCP MemberModeratorr
            • 2004
            • 25757
            • Audi

Ta... wymienia w Niemczech w ramach akcji serwisowej.

W Polsce nie wymienia, albo beda robic wielkie problemy jak ze sprezynami w O2FL albo naprawa skrzyn DSG7 :lol:
            Spritmonitor.de

Komentarz

• voctawias
              Ambiente
              • 2008
              • 191
              • Octavia III (5E3)
              • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Ciesze się że mam belkę, nie słychać jej
              Octavia 3 - 1.4TSI

Komentarz

• greg505
                L&K
                • 2013
                • 1239

Na 18tkach nie slychac?
                Ja mam czasem wrazenie ze u mnie siedzi belka, bo cos tam z tylu czasem sie odezwie
                Black magic

Komentarz

• mascotte
                  Ambiente
                  • 2013
                  • 180

technika poszła do przodu, dlatego powiem belka nie jest głośna mam porównanie z lexem gs 450h auto które naprawdę jest ciche (takie pedalskie auto a'la \Wojewódzki) w klasie skody poszło daleko zawieszenie także nie spuszczajmy się chyba że ktoś ma nadmiar w uszach reklam, ale wtedy proszę szaleć za inne pieniądze, a nie katować nową O3
                  Octavia III 1.4 TSI AMBITION, KOLOR DZIADKOOOWYYY BEŻOOOWY

Komentarz

• lociu
                    Classic
                    • 2013
                    • 18

Zamieszczone przez mascotte
                    technika poszła do przodu, dlatego powiem belka nie jest głośna mam porównanie z lexem gs 450h auto które naprawdę jest ciche (takie pedalskie auto a'la \Wojewódzki) w klasie skody poszło daleko zawieszenie także nie spuszczajmy się chyba że ktoś ma nadmiar w uszach reklam, ale wtedy proszę szaleć za inne pieniądze, a nie katować nową O3

Dla mnie to tylko sprawa psychologii. Belka nie sprawia żadnego problemu, a O3 to nie BMW.
                    Popieram przedmówcę 8)

Komentarz

• yunior81
                      RS
                      • 2010
                      • 1657
                      • Octavia I (1U2)
                      • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez lociu
                      a O3 to nie BMW
                      ..... nic dodać nic ująć.....

Komentarz

• voctawias
                        Ambiente
                        • 2008
                        • 191
                        • Octavia III (5E3)
                        • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez greg505
                        Na 18tkach nie slychac?
                        Ja mam czasem wrazenie ze u mnie siedzi belka, bo cos tam z tylu czasem sie odezwie
                        Mam możliwość porównania z O2 (auto jeździ na 17 Pegasusach) mojego taty i mogę powiedzieć z czystym sumieniem że komfort resorowania jest taki sam bądź ciut na plus O3. Piszę że belki nie słychać z tego względu że na jeździe testowej rzeczywiście dochodziły tam jakieś odgłosy, nawet potwierdził to sprzedawca. Wydaje mi się jednak że jakieś tam drobne zmiany w zestrojeniu zawiasu doszły do skutku w porównaniu z modelami z początku produkcji.
                        Octavia 3 - 1.4TSI

Komentarz

• Bomber
                          Ambiente
                          • 2013
                          • 226

Zamieszczone przez yunior81
                          Zamieszczone przez lociu
                          a O3 to nie BMW
                          Dokładnie tak jest. Nie spodziewajmy się niewadomo czego po aucie tej klasy. Zagadzam się z powyższym. I tak jakościowo jest nieźle
                          Pozdrawiam,

Bomber

Komentarz

• MarrekkO3
                            Classic
                            • 2013
                            • 23

Zamieszczone przez Bomber
                            Zamieszczone przez yunior81
                            Zamieszczone przez lociu
                            a O3 to nie BMW
                            Dokładnie tak jest. Nie spodziewajmy się niewadomo czego po aucie tej klasy. Zagadzam się z powyższym. I tak jakościowo jest nieźle
                            W piątek odebrałem moją Ślicznotkę. Wszystko piękni,ładnie tak jak miało być tylko....... zawieszenie. Niestety uczciwie powiem,że troszkę chałasuje, troszkę za bardzo. Mam nadzieję,że szybko się przyzwyczaję ewentualnie,że samochód "dotrze się".
                            Jeżdziłem Fordem Mondeo z 2005r i niestety różnica jest bardzo na minus. Na razie na liczniku 350km i nie mogę się przyzwyczaić. Wszystko ok wrażenia z jazdy, spalanie super siedzenia Dynamic (polecam wszystkim) tylko te huki z tyłu ops:

Komentarz

• CirixX
                              Drive
                              • 2013
                              • 43

Nie załamuj mnie Kolego :evil: Chcę diesla 2.0 i chyba pójdę po Golfa bo już od tych huków stuków i puków mi niedobrze się robi

Komentarz

• Robal44
                                Classic
                                • 2013
                                • 3

Ja powiem tak, jeździłem kilka razy na jazdach próbnych, w końcu decydując się na zakup pojechałem na nieco dłuższą - prawie godzinną. Pod koniec miałem wrażenie, że mózg mi się od czaszki oddziela, dramat. I nie chodzi mi o hałas, tylko własnie komfort. Mam OII i jak dla mnie OIII strasznie trzęsie nawet na najmniejszym wyboju. Jechałem 1,4 tsi i na pewno tego nie kupię.

Komentarz

• progressowy
                                  Rider
                                  • 2008
                                  • 453

Zamieszczone przez Robal44
                                  Ja powiem tak, jeździłem kilka razy na jazdach próbnych, w końcu decydując się na zakup pojechałem na nieco dłuższą - prawie godzinną. Pod koniec miałem wrażenie, że mózg mi się od czaszki oddziela, dramat. I nie chodzi mi o hałas, tylko własnie komfort. Mam OII i jak dla mnie OIII strasznie trzęsie nawet na najmniejszym wyboju. Jechałem 1,4 tsi i na pewno tego nie kupię.
                                  Rozwiń? Twarda czy co?
                                  Już odebrane A3 TFSI limuzyna

Komentarz

• Festexx
                                    Rider
                                    • 2013
                                    • 286

Zamieszczone przez Robal44
                                    Taka subiektywna opinia do niczego nie prowadzi. Kolego opisz jakie masz koła w swojej OII a jakie były w OIII ? Bo generalnie różnica między 225/45/17 a każdym większym profilem jest raczej znacząca.
                                    BTW. ja jeżdzę swoją na 17 i mój teść stwierdził że jest dużo lepiej niż na jego 16 w OII FL
                                    Skoda Octavia 3 1.4TSI ELEGANCE Biel Candy + Amazing + Chrom + Dynamic + Canton + Amundsen + Sunset + PA 2.0 + Drive Setup + Pakiet Skórzany (3 ramienna kiera)
                                    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=72190

Komentarz

• Zorr
                                      RS
                                      • 2011
                                      • 2110

ciekawe jak będzie z belką po paru latach jak się "wyrobi"

IMO - niepotrzebnie kombinują z dwoma typami zawieszenia w jednej budzie.
                                      Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
                                      Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem

Komentarz

• greg505
                                        L&K
                                        • 2013
                                        • 1239

Zamieszczone przez Zorr
                                        ciekawe jak będzie z belką po paru latach jak się "wyrobi"
                                        wymieni sie tuleje i bedzie jak nowa
                                        Black magic

Komentarz

• yunior81
                                          RS
                                          • 2010
                                          • 1657
                                          • Octavia I (1U2)
                                          • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Festexx
                                          ja jeżdzę swoją na 17 i mój teść stwierdził że jest dużo lepiej niż na jego 16 w OII FL
                                          Ciekawe spostrzeżenie ...... belka lepiej pracuje od od zawiasu w OII ..... :shock:

Komentarz

• Festexx
                                            Rider
                                            • 2013
                                            • 286

No widać, że najwięcej do powiedzenia w tym temacie to mają Ci co w ogóle OIII na oczy nie widzieli, nie wspominając o jeździe.
                                            Skoda Octavia 3 1.4TSI ELEGANCE Biel Candy + Amazing + Chrom + Dynamic + Canton + Amundsen + Sunset + PA 2.0 + Drive Setup + Pakiet Skórzany (3 ramienna kiera)

Komentarz

• Zorr
                                              RS
                                              • 2011
                                              • 2110

Festexx, ale to jeszcze nie znaczy, iż nie jeździliśmy autami z belką... a wątpię, aby w O3 była jakaś "ultra nowoczesna belka" różnicą się od tej z przed 15lat.

z mojej strony zwracam tylko uwagę, iż Ci nieliczni którzy przesiedli się z O2 na O3 przesiadają się z w jakimś stopniu zużytego zawiasu, innego tłumienia hałasu/pracy na rzecz nówki, i tyle.
                                              Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
                                              Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem

Komentarz

• Bogol
                                                Drive
                                                • 2010
                                                • 99

podzielę się spostrzeżeniem po wymianie opon na zimowe:

Zmiana z 225/45/16 W na 205/55/16 T.

Powiem wam ze zmiana w komforcie jest zauważalna zdecydowanie, szczególnie w mojej O3 z sportowym zawiasem.
                                                Jest- O3 2.0 TDI Elegance- nabity w belke...
                                                Była- O2 FL 1.6 TDI CR SERIA
                                                Była- O2 1.9 TDI PD BXE MOD

Komentarz

• Festexx
                                                  Rider
                                                  • 2013
                                                  • 286

Zamieszczone przez Zorr
                                                  Festexx, ale to jeszcze nie znaczy, iż nie jeździliśmy autami z belką... a wątpię, aby w O3 była jakaś "ultra nowoczesna belka" różnicą się od tej z przed 15lat.

z mojej strony zwracam tylko uwagę, iż Ci nieliczni którzy przesiedli się z O2 na O3 przesiadają się z w jakimś stopniu zużytego zawiasu, innego tłumienia hałasu/pracy na rzecz nówki, i tyle.
                                                  Generalnie nigdy nie miałem auta starszego niż 2 lata, a przerobilem sporo aut i u mnie zawieszenie po prostu pracuje bez żadnego hałasu - jeżdże po Łodzi + trasa do Bełchatowa
                                                  Jeżdżę również Accordem MY 2013 koła 225/50/17 i jak dla mnie OIII lepiej tłumi nierówności, Honda jest mega twarda.

Komentarz

• Fredy.PW
                                                    Rider
                                                    • 2013
                                                    • 376
                                                    • Octavia III (5E3)
                                                    • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Widzę, że temat belki wraca, jak bumerang... :? Dopiero, co ucichły nieco poprzednie dyskusje, a belka wraca znów na tapetę.
                                                    Myślę, że to po trosze jest, jak z gustami. Każdy ma trochę inne upodobania i coś, co dla jednego jest akceptowalne i ogólnie OK, dla innego jest porażką... Ważne są tu oczywiście również doświadczenia poszczególnych prelegentów co do aut, którymi mieli okazję (przyjemność) wcześniej jeździć. Temat "rzeka", w którym nigdy nie zostanie wybrane jedno wspólne stanowisko...
                                                    Pzdr
                                                    Pzdr, Fredy
                                                    Silnik w mojej O3 smaruje olej

Komentarz

Pracuję...