Zawieszenie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • greg505
    L&K
    • 2013
    • 1239

Wielowahacz tez slychac, wiec juz tak bardzo tej belki nie demonizujmy.
    Black magic

Komentarz

• yunior81
      RS
      • 2010
      • 1657
      • Octavia I (1U2)
      • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Festexx
      No widać, że najwięcej do powiedzenia w tym temacie to mają Ci co w ogóle OIII na oczy nie widzieli, nie wspominając o jeździe.
      W Auto Świecie przeczytałem :lol:

Widzę że boli cię brak porządnego zawiasu z tyłu ...... :lol:

Komentarz

• Robal44
        Classic
        • 2013
        • 3

Ja tylko wyraziłem swoja opinię, sam mam 16, a testował faktycznie była na 17, ale różnica jest zbyt duża, żeby tylko sprowadzać ją do wielkości kół. A samochód po prostu niemiłosiernie trzęsie i rzuca na każdym wyboju, dla mnie w ogóle nie ma wybierania nierówności, choć działo się to dość cicho.

Komentarz

• yunior81
          RS
          • 2010
          • 1657
          • Octavia I (1U2)
          • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Robal44
          ale różnica jest zbyt duża, żeby tylko sprowadzać ją do wielkości kół

Komentarz

• Robal44
            Classic
            • 2013
            • 3

Aha, żeby nie było byłem na kilku jazdach OIII i na 16 jest niewiele naprawdę lepiej.
            Summa summarum OIII nie zamówiłem.

Komentarz

• radar2
              Classic
              • 2013
              • 23

Jak was czytam to odnoszę wrażenie, że wszyscy przedtem jeździli Bentleyami
              Nie zauważyłem żeby u mnie jakoś niemiłosiernie trzęsło. W porównaniu z O1 jest znacznie lepiej

Komentarz

• Festexx
                Rider
                • 2013
                • 286

Zamieszczone przez radar2
                Jak was czytam to odnoszę wrażenie, że wszyscy przedtem jeździli Bentleyami
                Nie zauważyłem żeby u mnie jakoś niemiłosiernie trzęsło. W porównaniu z O1 jest znacznie lepiej
                No dokładnie to samo odczuwam po wypowiedziach niektórych :diabelski_usmiech :jump:
                Skoda Octavia 3 1.4TSI ELEGANCE Biel Candy + Amazing + Chrom + Dynamic + Canton + Amundsen + Sunset + PA 2.0 + Drive Setup + Pakiet Skórzany (3 ramienna kiera)
                http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=72190

Komentarz

• polrob
                  Rider
                  • 2013
                  • 535
                  • Superb III (3V3)
                  • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Ja zmieniłem z 17 na 16 i jest różnica (wyższa opona plus to że jest zimowa) ale nie oczekujmy jakieś rewolucji. Trzeba przyznać że zawieszenie O3 jest dosyć twarde i w związku z tym dochodzą jakieś odgłosy z zawieszenia ale nie ma też tragedii. Także jak ktoś twierdzi że strasznie wali to zdecydowanie przesadza.
                  jest Skoda Superb 3 1.4TSI Ambition RP 2016 http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=92672
                  była Skoda Octavia 3 1.4TSI ELEGANCE Kombi MY2015 http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=86583
                  była Skoda Octavia 3 1.4TSI ELEGANCE MY2013- http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=69198

Komentarz

• Alf
                    Ambiente
                    • 2013
                    • 169

Ja to widzę następujące możliwości dla jeżdżących z belką w O3:
                    - wybierać tylko dobre drogi
                    - wozić w bagażniku worek cementu, aby ją dociążyć ( tak zrobił mój ojciec gdy po własnoręcznym złożeniu fiata 126p ( tzw. Składak :P ) okazało się, że przód był wyższy od tyłu i przy okazji podskakiwał
                    - domówić zestaw Canton, aby "wyciszyć" wszelkie odgłosy dochodzące z tylniego zawieszenia
                    O3 1,4 TSI 140KM Elegance
                    Pakiet Amazing, Sunset, Webasto, Park Assist 2.0,
                    Przebieg-ponad 25 000 km ...

Komentarz

• LUKI
                      RS
                      • 2005
                      • 5776

Zamieszczone przez Alf
                      - domówić zestaw Canton, aby "wyciszyć" wszelkie odgłosy dochodzące z tylniego zawieszenia
                      to jest dobra opcja
                      kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6

SKODA OCTAVIA 1.4TSI 122HP CAXA TURBO PROBLEM

Komentarz

• Bomber
                        Ambiente
                        • 2013
                        • 226

Rzeczywiście Canton pomaga :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech
                        Pozdrawiam,

Bomber

Komentarz

• arekrsl1
                          Drive
                          • 2013
                          • 91
                          • Octavia III (5E3)
                          • CJZB 1.2 TSI 86 KM

U mnie po prawie pół roku jeżdżenia przestało się cokolwiek tłuc, nie wiem czy się przyzwyczaiłem, czy ogłuchłem, czy może przestało stukać..... faktem jest że jak wsiadam do astry z tego samego rocznika to strasznie jest w niej głosno..... ale może dlatego że to diesel

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...113714#1113714

Komentarz

• Bomber
                            Ambiente
                            • 2013
                            • 226

Ułożyło się troche pewnie. U mnie też już ciszej ale i tak głośno.
                            Pozdrawiam,

Bomber

Komentarz

• Michal83
                              Classic
                              • 2013
                              • 28

Witajcie,

Ja swoją OIII kombi dostanę w połowie stycznia! ale od tygodnia użytkuje OIII 2.0TDI Elegance DSG, skóra, canton, Columbus itd... Cennikowa 128.000PLN. Tydzien moze niedługo, ale zrobiłem juz prawie 3.000km w tym trasa do holandi i szczerze jestem troche zawiedziony komfortem OIII.... OII 2.0TDI zrobiłem 180.000km w 2.5 roku i komfort był duzo lepszy.

Moje spostrzeżenia:

1. Tył samochodu jakos dziwnie dudni, jak miałem załadowany bagażnik było ciszej
                              2. Silnik, skrzynia OK, choć spalanie przy ostrej jeździe na autostradzie 9L. ( OII nigdy mi tyle nie spaliła)
                              3. Silnik pracuje na wyższych obrotach niż w OII. Przy 220km/h. Jest 4.100. A OII miała 3.6000
                              4. Skórzane fotele mało wygodne
                              5. Pojemność zbiornika paliwa doprowadza do szału...
                              6. Jezeli chodzi o prowadzenie, zakręty to jest OK. Jeżdzę na zimowkach 17"

Liczę ze kombi bedzie moze troche cichsze z tylu....a jezeli nie to w miejsce zapasowki włożę worek z piaskiem...:-)
                              Octavia III Kombi 2.0 TDI DSG Elegance+Columbus+Skóra+amizing+chromy+Front Assist i pare innych

Komentarz

• MarrekkO3
                                Classic
                                • 2013
                                • 23

Zamieszczone przez Michal83
                                Witajcie,

Ja swoją OIII kombi dostanę w połowie stycznia! ale od tygodnia użytkuje OIII 2.0TDI Elegance DSG, skóra, canton, Columbus itd... Cennikowa 128.000PLN. Tydzien moze niedługo, ale zrobiłem juz prawie 3.000km w tym trasa do holandi i szczerze jestem troche zawiedziony komfortem OIII.... OII 2.0TDI zrobiłem 180.000km w 2.5 roku i komfort był duzo lepszy.

Moje spostrzeżenia:

1. Tył samochodu jakos dziwnie dudni, jak miałem załadowany bagażnik było ciszej
                                2. Silnik, skrzynia OK, choć spalanie przy ostrej jeździe na autostradzie 9L. ( OII nigdy mi tyle nie spaliła)
                                3. Silnik pracuje na wyższych obrotach niż w OII. Przy 220km/h. Jest 4.100. A OII miała 3.6000
                                4. Skórzane fotele mało wygodne
                                5. Pojemność zbiornika paliwa doprowadza do szału...
                                6. Jezeli chodzi o prowadzenie, zakręty to jest OK. Jeżdzę na zimowkach 17"

Liczę ze kombi bedzie moze troche cichsze z tylu....a jezeli nie to w miejsce zapasowki włożę worek z piaskiem...:-)
                                Również mam samochód od tygodnia, przejechałem troszę ponad 1tys km. Niestety masz rację z zawieszeniem. Jestem załamany chałasem, któy słychać przy każdym wyboju. W przyszłym tygodniu jadę do serwisu w celu zbadania zawieszenia. Nie może być aż tak głośne!!
                                Najdziwniejsze jest to,że testowa O3, któą jeździłem nie była aż tak głośna.
                                Reszta w O3 pasuje mi, jest super z wyjątkiem odgłosów,które wydaje zawieszenie.

Komentarz

• greg505
                                  L&K
                                  • 2013
                                  • 1239

Michal83, jezeli dla siebie tez zamowiles model z belka, to nie licz na to ze bedzie ciszej.

Moje autko ma juz ponad 2tygonie i ponad 1600km, na niepokojace dzwieki nie narzekam
                                  Black magic

Komentarz

• Ralfik
                                    Ambiente
                                    • 2013
                                    • 225
                                    • Octavia III (5E3)
                                    • DADA 1.5 TSI 150 KM

Mam 1.4 tsi z oponami fabrycznymi 16", teraz zmieniłem na 15" zimówki i jest rewelacja, prawie nie słychać tylniego zawieszenia. Zimówki zostały mi z O2 BXE i teraz nie czuje różnicy między zawieszeniem O2 i O3. A tak w ogóle zawieszenie w O3 jest OK .

Komentarz

• polrob
                                      Rider
                                      • 2013
                                      • 535
                                      • Superb III (3V3)
                                      • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Widać panowie że bajki o zmianie w zawieszeniu w modelu 2014 można sobie odpuścić, bo obecnie odbierane O3 też wydają jakieś odgłosy z tylnego zawieszenia.
                                      Również muszę stwierdzić że albo się przyzwyczaiłem albo coś się wrobiło po 10 tyś km i nie zwracam już na to uwagi. Niedługo potestuje O3 na wielowachaczu to opisze swoje wrażenie z porównania tych dwóch typów zawieszeń.
                                      jest Skoda Superb 3 1.4TSI Ambition RP 2016 http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=92672
                                      była Skoda Octavia 3 1.4TSI ELEGANCE Kombi MY2015 http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=86583
                                      była Skoda Octavia 3 1.4TSI ELEGANCE MY2013- http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=69198

Komentarz

• piramida
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 12222
                                        • Superb III (3V3)

Michal83, nie możliwe co bys miał 3600 przy 220, przecież 220 w klekocie to maksymalna prędkość więc obroty bedą około 4300-4500 :!: Ja mam skrzynie 6b i przy 190 mam 3500

Odnośnie zawieszenia to wiadomo od początku że belka szału nie robi więc w porównaniu do starszej octy musi być gorzej.
                                        superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                        http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• Maicroft
                                          Moderator
                                          S_OCP MemberModeratorr
                                          • 2004
                                          • 25757
                                          • Audi

piramida, Jak byla ta seryjna 2.0TDI 110KM to moglo tam byc, tam skrzynia jako jedyna w calych tych 2.0TDI ma takie eko przelozenia ->patrz temat IrekLubin

Jakie macie cisnienie w oponach w tej chwili ?? Jak w O2 mam 3,0 z tylu dla opony 205/55/16 to tez dudni :lol:
                                          Spritmonitor.de

Komentarz

• Ralfik
                                            Ambiente
                                            • 2013
                                            • 225
                                            • Octavia III (5E3)
                                            • DADA 1.5 TSI 150 KM

Ale przesadziłeś z tym ciśnieniem w tylnich oponach ! Wystarczy napompować 2,2.

Komentarz

• Maicroft
                                              Moderator
                                              S_OCP MemberModeratorr
                                              • 2004
                                              • 25757
                                              • Audi

Pytam wlasnie ile maja koledzy w tych nowo odebranych autach

Ja mam zawsze z tylu od 2,6 w gore dla tej opony
                                              Spritmonitor.de

Komentarz

• Ralfik
                                                Ambiente
                                                • 2013
                                                • 225
                                                • Octavia III (5E3)
                                                • DADA 1.5 TSI 150 KM

Ja miałem wszędzie 2.3 : Więcej pompujesz kiedy auto wozi duże ciężary.

Komentarz

• kylo76
                                                  Rider
                                                  • 2013
                                                  • 743
                                                  • Octavia III (5E3)
                                                  • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez Ralfik
                                                  teraz zmieniłem na 15" zimówki i jest rewelacja,
                                                  Do tej rewelacji na 15 calach to ja bym ostrożnie podchodził. Bardziej to kwestia przyzwyczajenia i podświadomego omijania co większych dziur lub zwalniania przed nimi.
                                                  O3 1,4TSI Brąz Topaz Elegance z rozsądku. Jeep Grand Cherokee WG 4,0l Limited dla przyjemności.

Komentarz

• Ralfik
                                                    Ambiente
                                                    • 2013
                                                    • 225
                                                    • Octavia III (5E3)
                                                    • DADA 1.5 TSI 150 KM

Ale przyczepiłeś się do tej ''rewelacji"

Komentarz

Pracuję...