Zawieszenie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • trasat23
    Rider
    • 2010
    • 417

Zamieszczone przez lukrys
    ok a co dokładnie mamy pisać w tym mailu?
    Jeszcze chwilę się wstrzymajmy. Skonsultuję sprawę z Gosi@czkiem i dopiero potem ruszymy z akcją.

Ciekawe na ile to prawda z tymi problemami w Audi i jak się kolegom udało wpłynąć na dilera, żeby coś z tym zrobił.
    Moim zdaniem sprawa tak, czy siak nadaje się do Turbo Kamery TVN. Ale to już ostateczność.
    Pogadam też z moim znajomym inżynierem dźwięku, dam mu się przejechać i zobaczymy co on powie na to zjawisko.
    www.kawapelnaslonca.pl

Komentarz

• lukrys
      Rider
      • 2013
      • 435

dobra czekamy
      trasat23 masz O2fl czy O3? bo opis sie nie zgadza

Komentarz

• voctawias
        Ambiente
        • 2008
        • 191
        • Octavia III (5E3)
        • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Trasat23 czeka na odbiór O3, a jeździ teraz O2fl
        Octavia 3 - 1.4TSI

Komentarz

• Dig Dug
          L&K
          S_OCP Member
          • 2005
          • 1306
          • Seat

Koledzy, a czego oczekujecie od Skody ??
          Z tego co piszecie jest to raczej błąd konstrukcyjny powodujący dudnienie zawieszenia. Gdyby działo się to po 10 tys km to można by wnioskować, że to przyczyna zużycia jakiejś części i podmianka na nową wzmocnioną likwidowałoby efekt. A tak to jest to w nowych autach, prawie bez przebiegu.
          Skoda nawet jak sprawdzi co to jest to może stwierdzić, że TTTM i nic nie poprawią, bo jak poprawić konstrukcje zawieszenia, wygłuszyć blachy. Nie przyznają się do błędu i tyle.
          Jedyna nadzieja, że wykryją wadę i będzie ona do poprawienia od wersji po FL.
          Była O1 jest F2.

Komentarz

• trasat23
            Rider
            • 2010
            • 417

Zamieszczone przez voctawias
            Trasat23 czeka na odbiór O3, a jeździ teraz O2fl
            Celna uwaga. Miałem jednak okazję pojeździć kilkanaście dni nową O3 w wersji, którą zamówiłem i niestety to dudnienie było męczące. Więc przyczyny mojego zaangażowania w temat są oczywiste. Mam nadzieję, że nie masz nic przeciwko temu?

[ Dodano: Sro 18 Cze, 14 17:17 ]
            Zamieszczone przez Dig Dug
            Jedyna nadzieja, że wykryją wadę i będzie ona do poprawienia od wersji po FL
            Choćby dlatego warto coś zrobić w temacie
            www.kawapelnaslonca.pl

Komentarz

• voctawias
              Ambiente
              • 2008
              • 191
              • Octavia III (5E3)
              • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Trasat23 a co mi do tego, ważne że dążymy do jednego celu - czyli eliminacji problemu :szeroki_usmiech, - można tylko pozazdrościć że miałeś możliwość dłuższego obcowania z autem niż 10 min jazdy testowej.
              Octavia 3 - 1.4TSI

Komentarz

• lukrys
                Rider
                • 2013
                • 435

trasat23 za podobne pieniądze masz Mondeo bez dudnienia także zastanów sie

Komentarz

• greg505
                  L&K
                  • 2013
                  • 1239

Nie wiem jak starsznie dziurawe drogi macie w swojej okolicy, skoro slyszycie to dudnienie.
                  U mnie stuknelo 12k i nic nie slychac.
                  Tylko nie wmawiajcie mi ze slon mi na ucho nadepnal bo slysze irytujacy dzwiek pracujacej klimy, ktory to uprzyksza mi jazde
                  Black magic

Komentarz

• trasat23
                    Rider
                    • 2010
                    • 417

za podobne pieniądze masz Mondeo bez dudnienia także zastanów sie
                    ale mi się podoba Skoda Octavia 3. Jak pewnie wielu z Was, tak i ja przesiadłem z O2 na O3. Powody kontynuowania przygody ze skodą każdy ma swoje i jest ich niezliczona ilość.
                    Miałem okazję jeździć Mondeo, Insignią i żaden z tych samochodów nie przekonywał mnie do siebie tak jak Octavia

[ Dodano: Czw 19 Cze, 14 10:00 ]
                    Zamieszczone przez voctawias
                    można tylko pozazdrościć że miałeś możliwość dłuższego obcowania z autem niż 10 min jazdy testowej.
                    ale powiem Ci, że to dudnienie po raz pierwszy rzuciło mi się w uszy, właśnie podczas krótkiej jazdy testowej
                    www.kawapelnaslonca.pl

Komentarz

• lukrys
                      Rider
                      • 2013
                      • 435

ja też miałem okazję jeżdzić wcześniej Mondeo , C5 i również najlepiej prowadziło mi sie Octavie :wink:

Komentarz

• lukrys
                        Rider
                        • 2013
                        • 435

no to super :szeroki_usmiech czekamy

Komentarz

• JerzyM73
                          Rider
                          • 2010
                          • 602

Zamieszczone przez greg505
                          Nie wiem jak starsznie dziurawe drogi macie w swojej okolicy, skoro slyszycie to dudnienie.
                          U mnie stuknelo 12k i nic nie slychac.
                          Tylko nie wmawiajcie mi ze slon mi na ucho nadepnal bo slysze irytujacy dzwiek pracujacej klimy, ktory to uprzyksza mi jazde
                          Kolego Ty tego nie słyszysz, i ja tego nie słyszę bo mamy wielowachacz z tyłu a nie belkę :-)
                          O III 4x4 2,0TDI Elegance+dynamic+amazing+GSM i inne
                          Poprzednia O II FL 2.0 TDI elegance + dynamic

Komentarz

• voctawias
                            Ambiente
                            • 2008
                            • 191
                            • Octavia III (5E3)
                            • CHPA 1.4 TSI 140 KM

No to kolega brodacz ma zepsuty samochód.
                            Octavia 3 - 1.4TSI

Komentarz

• czajnior
                              Classic
                              • 2014
                              • 17

Czajnior przypuszczam że nie wiesz o czym my tutaj mówimy, bo większość użytkowników na takie rzeczy nie zwraca uwagi.[/quote]

Doskonale wiem o czym mówicie. Zwracam uwagę dość mocno na różne dzwiki w samochodzie.
                              O3 ma faktycznie denewujące zawieszenie / akustykę. Nie dałbym rady jeździć tym autem na codzień.
                              Jestem akurat na etapie zakupuj samochodu i O3 skreśliłem ze względu nba powyższy problem. Wybór padł na golfa. Auto znacznei bardziej komfortowe i zawieszenie pracuje idealnie.

Komentarz

• lukrys
                                Rider
                                • 2013
                                • 435

w nowym golfie zawieszenie rownie głośno chodzi jak w octavii 3 :szeroki_usmiech Testowane

Komentarz

• Ebenezer
                                  Classic
                                  • 2013
                                  • 36

Kiedy zrobili O3 i tak się chwalili odchudzeniem auta przeczuwałem problemy z jego statecznością przy bocznym wietrze. Przy tak dużej budzie i małej masie muszą być problemy z utrzymaniem kierunku jazdy nawet podczas wymijania dużych samochodów przy znacznych prędkościach. Do tego dochodzi zawieszenie gorszej klasy, które przy pudełkowatej budzie powoduje efekt dudnienia, jak w bębenku. W efekcie mamy samochód z awaryjnymi silnikami, niestabilny na drodze i przy normalnym doposażeniu drogi. Nijak się to ma do O2Fl z silnikiem 1,6 i. Tak więc Mondeo MK4, gdzie w zakresie trakcji i pojemności karoserii much anie siada jest alternatywa wartą zastanowienia się. Za 65 tys. zł mamy 120 konny silnik. Jeśli ktoś jeździ do 15.000 km rocznie i głównie po mieście warto rozważyć tę propozycję.

Komentarz

• Ralfik
                                    Ambiente
                                    • 2013
                                    • 225
                                    • Octavia III (5E3)
                                    • DADA 1.5 TSI 150 KM

EBENEZER pierdoły opowiadasz , bo każde auto ma wady zarówno O2 jak i O3 a ja w skodach cenie najbardziej bezawaryjność.

[ Dodano: Sob 21 Cze, 14 17:58 ]
                                    A mondeo to nie kompakt i na pewno spali ponad 10 litrow a O3 spokojnie wystarczy 7 litrow paliwa.

Komentarz

• Ebenezer
                                      Classic
                                      • 2013
                                      • 36

Ralfik, w zasadzie masz rację, ale jeśli za tę samą kasę możesz otrzymać więcej, to gra jest warta świeczki. A że Mondi pali więcej. Cóż, c'est la vie...

Komentarz

• spike1314
                                        Drive
                                        • 2013
                                        • 61

Zamieszczone przez Ebenezer
                                        ...Mondeo MK4, gdzie w zakresie trakcji i pojemności karoserii much anie siada jest alternatywa wartą zastanowienia się. Za 65 tys. zł mamy 120 konny silnik.
                                        Miałem co prawda model MK3 ale z 1.8 125 KM i był to zdecydowanie za słaby silnik do tej wielkości auta. W mieście palił 12 L średnio 50% trasa / miasto 10 L.

Komentarz

• bob_best
                                          Rider
                                          • 2013
                                          • 744
                                          • Octavia III (5E3)
                                          • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez Ebenezer
                                          Kiedy zrobili O3 i tak się chwalili odchudzeniem auta przeczuwałem problemy z jego statecznością przy bocznym wietrze. Przy tak dużej budzie i małej masie muszą być problemy z utrzymaniem kierunku jazdy nawet podczas wymijania dużych samochodów przy znacznych prędkościach. Do tego dochodzi zawieszenie gorszej klasy, które przy pudełkowatej budzie powoduje efekt dudnienia, jak w bębenku. W efekcie mamy samochód z awaryjnymi silnikami, niestabilny na drodze i przy normalnym doposażeniu drogi. Nijak się to ma do O2Fl z silnikiem 1,6 i. Tak więc Mondeo MK4, gdzie w zakresie trakcji i pojemności karoserii much anie siada jest alternatywa wartą zastanowienia się. Za 65 tys. zł mamy 120 konny silnik. Jeśli ktoś jeździ do 15.000 km rocznie i głównie po mieście warto rozważyć tę propozycję.
                                          zdecydowanie przesadzasz. Jeździłeś O3? Jeśli chodzi o trzymanie się na drodze - przy normalnych warunkach do ok. 200km/h nic się nie dzieje (więcej nie jechałem, koła ori 16''), przy niewielkim wietrze też nic dziwnego nie widzę, natomiast przy dużym wietrze trzeba się bardziej pilnować - tu nie można zaprzeczyć, ale bez przesady znów - ja w dużym wietrze jechałem 130km/h i nie było dramatu (choć auto lekko znosiło przy uderzeniu wiatru).
                                          Jeśli chodzi o zawieszenie i odgłosy - serio, dla mnie na co dzień są nie słyszalne, jedyne kiedy mogę je usłyszeć to toczenie się po dawnej kostce lub kocich łbach - przy większej prędkości nic nie rzuca się w uszy. To jest zdecydowanie przesadzone.
                                          Jeśli chodzi o prowadzenie i tą belkę którą się tak wszyscy podniecają - dla mnie O3 dużo lepiej radzi sobie w zakrętach - O2FL to taka trochę łajba, bujająca się - w O3 jest sztywno i z mojej perspektywy jest bezpieczniej przy tej samej prędkości (porównuję O2FL vs. O3 na powtarzającej się u mnie trasie ok. 200km).
                                          Awaryjne silniki? Nie słyszałem jak na razie w O3.

Mondek z 1.6 120KM - proszę Cię, co tutaj porónywać - będzie palić beczkę paliwa i nie jechać totalnie; alternatywa to 1.6t tylko, ale też będzie więcej palić... no i cena już też nie taka jak za wolnego ssaka
                                          Jeśli pomogłem - kliknij "pomógł" ! Pozdrawiam

Komentarz

• czajnior
                                            Classic
                                            • 2014
                                            • 17

w nowym golfie zawieszenie rownie głośno chodzi jak w octavii 3 :szeroki_usmiech Testowane
                                            Dziś miałem przyjemność jechać O3 odebraną z salonu w piątek. Wersja kombi 2.0 TDI
                                            nie ma żadnego dudnienia tak jak w egzemplarzach z początku roku, wiec albo coś poprawili albo wersja kombi ma inną akustykę.
                                            Generlanie jestem w szoku. Jakby zupełnie inne zawieszenia (w porównaniu do wersji hatchback z początku roku).
                                            teraz można kupować

Komentarz

• lukrys
                                              Rider
                                              • 2013
                                              • 435

nie możliwe :szeroki_usmiech
                                              w passacie też to jest a jak długo jest produkowany

Komentarz

• czajnior
                                                Classic
                                                • 2014
                                                • 17

nie możliwe :szeroki_usmiech
                                                w passacie też to jest a jak długo jest produkowany
                                                a jednak

Komentarz

• lukrys
                                                  Rider
                                                  • 2013
                                                  • 435

trasat23 i co wykombinowałeś tam coś? Tylko w Tobie nadzieja

Komentarz

• trasat23
                                                    Rider
                                                    • 2010
                                                    • 417

trasat23 i co wykombinowałeś tam coś? Tylko w Tobie nadzieja
                                                    Dostałem odpowiedź od Gosi@czka, która kończy czytać nasz wątek.
                                                    lukrys, zbierz info ile osób chciałoby wystąpić w tej sprawie do SAP. Może niech to będzie lista, do której ludzie będą mogli dopisywać się w wątku. Zbierzmy tych ludzi do końca przyszłego tygodnia i (4.07.2014r). Do tego czasu Gosi@czek napisze co mamy napisać do SAP.
                                                    www.kawapelnaslonca.pl

Komentarz

Pracuję...