Zawieszenie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kropi
    Ambiente
    • 2008
    • 153

To dziwne, bo podczas jazdy próbnej przeciągnąłem Octavkę (HB) po naprawdę niezłych dziurach i nic nie dudniło. A w nowej Insigni i owszem :roll:

Komentarz

• czajnior
      Classic
      • 2014
      • 17

Zamieszczone przez kropi
      To dziwne, bo podczas jazdy próbnej przeciągnąłem Octavkę (HB) po naprawdę niezłych dziurach i nic nie dudniło. A w nowej Insigni i owszem :roll:
      Modele z wczesnego okresu produkcji hałasują. Te najnowsze już nie

Komentarz

• lukrys
        Rider
        • 2013
        • 435

Jechałem wczoraj audi a3 sportback i napewno nie ma żadnego dudnienia. A po za tym zawieszenie jest troche miekksze i lepiej wyciszona buda

Komentarz

• Dig Dug
          L&K
          S_OCP Member
          • 2005
          • 1306
          • Seat

Ja jechałem wczoraj O3 liftback z czerwca tego roku i słychać było pracę zawieszenia, ale nie jakoś drastycznie. Specjalnie się wsłuchiwałem i zwracałem uwagę, więc jest to pewnie kwestia wrażliwości na daną przypadłość i jedni słyszą drudzy nie. Chodzące radio by to zagłuszyło. Ja tam nie widzę przeciwwskazań dla belki w O3.
          Może gdybym pojeździł jedną i tę samą trasę z belką i bez to mógłbym powiedzieć, że faktycznie wielowahacz nadrabia, ale na chwilę obecną wielowahacz nie byłby dla mnie kryterium wyższości wersji 1.8 wobec 1.4 w takiej jeździe jak ja uprawiam.
          Była O1 jest F2.

Komentarz

• voctawias
            Ambiente
            • 2008
            • 191
            • Octavia III (5E3)
            • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Właśnie tu nie chodzi o belkę, bo ta belka bardzo ładnie pracuje - chodzi tu o efekt dudnienia który powoduje jakbyś miał efekt przytkanych uszu spowodowany wysokim ciśnieniem.
            Octavia 3 - 1.4TSI

Komentarz

• lukrys
              Rider
              • 2013
              • 435

no dokładnie bardzo nie miła dla ucha częstotliwość..

to jest coś takiego jakbyś otworzył tylne okna jadąc oczywiście to dudnienie podczas jazy jest dużo cichsze od otwartego okna, ale ta sama częstotliwość

Komentarz

• matompra
                Ambiente
                • 2010
                • 220

tak sobie wchodzę na użytkowników O3 i czekałem HIT informacji co spieprzyła Skoda, ja jestem użytkownikiem O2 1,4 TSI i u nas wyszła na jaw usterka rozrządu, ja już to przeszedłem ale byłem ciekawy co spieprzą w O3 i już wiem że każda nowsza wersja będzie miała to coś, to że coś spieprzyli to OK, jestem w stanie zrozumieć, nowe koncepcje itd... ale dlaczego do tego firma się nie przyznaje i nie naprawia tego, w wersji O4 pewnie będzie to poprawione ale znowu coś innego wyjdzie i wiecie co... uważam że Skoda jako auto jest świetne ale podejście producenta do fanów tej marki jest już tragiczne i dlatego firma ta kojarzy mi się z olewaństwem swoich wiernych użytkowników i dlatego jest u mnie spalona. Nie dlatego że złe auta, bo są moim zdaniem fajne, ale ich bezczelność wobec ciężko wydanych pieniążków ludzi na tą markę jest karygodna, spieprzyli coś - OK ale niech to naprawią i po kłopocie. A tak, to użytkownicy kąbinują, nawzajem się pocieszają itd... tragedia. To samo było z rozrządem w O2 FL, identyczne podejście, kompletne lekceważenie klienta i powiem wam jedno - dość tej miłości do marki bo robią nas w balona, idą w głupa a my się dajemy ..... Następna będzie inna marka i nie dlatego że lepsza i bez wad, ale to taki mini protest wobec tych co lecą a nami w konia. i Tyle....
                Witam, jeżdżę skodą octavią 2 FL Mint 1.4 tsi Antracyt, pozdrawiam
                Była:
                Jest:
                1) Octavia 1,4 TSI

jak sobie kupię jeszcze więcej aut to będę miał jeszcze dłuższy podpis

Komentarz

• voctawias
                  Ambiente
                  • 2008
                  • 191
                  • Octavia III (5E3)
                  • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Ja zazwyczaj kupuję auto oczami, jak mi się podoba to chcę je mieć - wcześniej w ten sposób kupiłem kia ceed SW pojeździłem nią 6 lat i mimo że też miała swoje wady bardzo ją lubiłem. Teraz zrobiłem to samo ze skodą i mimo że ma tę wadę to bardzo fajne auto, ale ta wada którą posiada mnie wqurwia, więc chciałbym ją usunąć jak się tylko da, ale nie będę rozpaczał jak się nie uda bo naprawdę mam większe zmartwienia jak dudnienie w samochodzie, podchodzę do tego raczej chłodno, a podejście SAP do klienta to już inny temat - skoda :szeroki_usmiech gadać.
                  Octavia 3 - 1.4TSI

Komentarz

• Dig Dug
                    L&K
                    S_OCP Member
                    • 2005
                    • 1306
                    • Seat

Ja tam dudnienia na uszy nie słyszałem. Specjalnie jechałem po studzienkach i tylko dalekie, głuche i raczej ciche dum dum, ale to zawieszenie. W środku nic nie skrzypnęło. Mi to nie przeszkadzało. Może przez to że jeźdżę F2 i przyzwyczaiłem się do głośniejszego zawieszenia. Ale jadąc czasem zkolegą w O2 nie słyszałem, żeby jakoś lepiej chodziło zawieszenie. Też jest takie ciche dudnienie na dziurach i torach. Dla mnie OK, bo buda się nie trzęsie i nic nie skrzypi i w O2 i w O3. Zresztą u kolegi słychać 1,6TDi, a to inna bajka.
                    Była O1 jest F2.

Komentarz

• czajnior
                      Classic
                      • 2014
                      • 17

Zamieszczone przez Dig Dug
                      Ja tam dudnienia na uszy nie słyszałem. Specjalnie jechałem po studzienkach i tylko dalekie, głuche i raczej ciche dum dum, ale to zawieszenie. W środku nic nie skrzypnęło. Mi to nie przeszkadzało. Może przez to że jeźdżę F2 i przyzwyczaiłem się do głośniejszego zawieszenia. Ale jadąc czasem zkolegą w O2 nie słyszałem, żeby jakoś lepiej chodziło zawieszenie. Też jest takie ciche dudnienie na dziurach i torach. Dla mnie OK, bo buda się nie trzęsie i nic nie skrzypi i w O2 i w O3. Zresztą u kolegi słychać 1,6TDi, a to inna bajka.

Jechałeś autem z czerwca tego roku. W tych modelach jest już OK, wcześniejsze miały problemy z akustyką.
                      Tutaj plus dla skody że się zorientowali i poprawili :roll:

Komentarz

• lukrys
                        Rider
                        • 2013
                        • 435

czajnior robiłeś jazdę próbną Octavią wyprodukowaną w czerwcu tego roku?

Komentarz

• trasat23
                          Rider
                          • 2010
                          • 417

Zamieszczone przez czajnior
                          Tutaj plus dla skody że się zorientowali i poprawili
                          Skoro coś zmienili i to w ciągu raptem kilkunastu miesięcy od premiery samochodu, to tym bardziej nie wolno odpuszczać.

Zamieszczone przez matompra
                          identyczne podejście, kompletne lekceważenie klienta
                          Nasza inicjatywa to nic innego, jak pokazanie skodzie, że kończą się czasy, że człowiek siedzi cicho i cieszy się jak dziecko, że dostał samochód po 7 miesiącach oczekiwania. Jak to nie pomoże, to kolejną odpowiedzią będzie
                          Zamieszczone przez matompra
                          Następna będzie inna marka
                          www.kawapelnaslonca.pl

Komentarz

• lukrys
                            Rider
                            • 2013
                            • 435

popieram!

Komentarz

• Kubenio
                              Classic
                              • 2014
                              • 17

Czy któryś z użytkowników 1.8 tsi na wielowahaczu też ma takie dudnienie? czy to tylko dotyczy użytkowników belki?
                              Kuba

Komentarz

• neoXs
                                Rider
                                • 2010
                                • 555

Odnośnie niemieckiego forum - nie pamiętam gdzie to było, bo sporo czasu minęło kiedy się tym interesowałem. Natomiast pamiętam, że ktoś tam wkleił po prostu skan pisma od ASO, gdzie sprawa jest badana i została wysłana do konsultacji z centralą Skody. Czyli nic specjalnego

Jeśli chodzi o mnie to albo się przyzwyczaiłem do tego stukania albo się to zmniejszyło bo nie zwracam na to uwagi już od bardzo dawna

Komentarz

• jerol
                                  Ambiente
                                  • 2014
                                  • 188

Kubenio, ja nic takiego nie zauwazylem

Komentarz

• lukrys
                                    Rider
                                    • 2013
                                    • 435

jest to bardzo nie przyjemna częstotliwość dla ucha więc ja sie nie przyzwyczaje..
                                    a po za tym jak samochód sie obładuje to dopiero to słychać...

Komentarz

• brodacz
                                      Drive
                                      • 2014
                                      • 52

Zamieszczone przez Kubenio
                                      Czy któryś z użytkowników 1.8 tsi na wielowahaczu też ma takie dudnienie? czy to tylko dotyczy użytkowników belki?
                                      Jestem przykładem osoby, która ma 1,8 i dokucza mi ten objaw. Szczegóły opisałem na 16tej podstronie tego wątku.
                                      O3 1,8 TSI

Komentarz

• czajnior
                                        Classic
                                        • 2014
                                        • 17

Testowo przejedźcie się z otwarta klapą bagażnika. Problem powinien ustąpić
                                        Rozmawiałem ze znajomym mechanikiem i w ASO podobno ogarnęli temat.

Komentarz

• trasat23
                                          Rider
                                          • 2010
                                          • 417

Tak ogarnęli, że trzeba jeździć z otwartą klapą?
                                          www.kawapelnaslonca.pl

Komentarz

• czajnior
                                            Classic
                                            • 2014
                                            • 17

Zamieszczone przez trasat23
                                            Tak ogarnęli, że trzeba jeździć z otwartą klapą?
                                            Skoda Panie....
                                            podobno wymieniają czy regulują jakieś gumy. Nie wnikałem.

Komentarz

• voctawias
                                              Ambiente
                                              • 2008
                                              • 191
                                              • Octavia III (5E3)
                                              • CHPA 1.4 TSI 140 KM

lukrys jeździłeś tym autem testowym z maja?
                                              Octavia 3 - 1.4TSI

Komentarz

• mcandy
                                                Ambiente
                                                • 2010
                                                • 115

Let the show begin...

Ja dłużej nie czekam... Sprawę dudnienia i narastającego ciśnienia oficjalnie zgłosiłem dwutorowo - ASO i poprzez stronę www zakładka kontakt. Nadmieniłem też, że wiem o podobnych problemach w O3 5e sprzedawanych w całej Europie.

Reszta po stronie dystrybutora, producenta i ASO.
                                                ... ca 36Hz - MQB dudni, polternde hinterachse, low frequency 'boom' in cabin

Komentarz

• lukrys
                                                  Rider
                                                  • 2013
                                                  • 435

voctawias jeszcze nie jeżdzilem. W poniedziałek będe

[ Dodano: Czw 10 Lip, 14 19:41 ]
                                                  no racja może to coś być od tylnej klapy... od uszczelek..
                                                  Będę testował

[ Dodano: Czw 10 Lip, 14 21:01 ]
                                                  Panowie przetestowałem i rzeczywiście jak jedzie sie z lekko otwartym bagaznikiem po kostce NIC nie słychać, NIC nie dudni.
                                                  Ale jak pojechałem szybciej dziurawą drogą dudnienie powróciło..
                                                  Coś od uszczelek, od tylnej klapy ale co dokładnie narazie niewiem... Pozdrawiam

Komentarz

• kropi
                                                    Ambiente
                                                    • 2008
                                                    • 153

Też zgłosiłem problem do SAP :evil: - co ciekawe, w aucie którym odbywałem jazdę próbną było cicho jak w lexusie, choć specjalnie pogoniłem go po dziurach. Wali jakby założyli fabrycznie wybite silentbloki, do tego wchodzi w jakiś dziwny rezonans tak, że przejazd polną drogą potrafi spowodować chwilowe stłumienie odbierania wszelkich dźwięków z otoczenia przez ucho - dziwne, podejrzane i denerwujące.

Komentarz

Pracuję...