Zawieszenie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jerol
    Ambiente
    • 2014
    • 188

Po wizycie w Mielcu nic sie nie zmienilo, chlopaki trzepali auto z 2,5h i dobrze slysza dudnienie ale nie wiedza co to moze byc. Skonsultuja sie z SAPem w tej sprawie, ze moze ich naprowadza na cos, sugeruja jakas wiazke kabli ktora sie obija lub amortyzator na ktory ich naprowadzilem i doszlismy do tego, ze jak SAP na nic nie naprowadzi to beda podmieniac na jakis ktory jest sprawny. Chociaz nikt mi nie powiedzial, ze trzeba jezdzic az sie cos rozleci jak to bylo w Rzeszowie :P na czas podmiany amora albo tez innych czesci pozycza samochod takze ogolnie pozytywnie odbieram ten serwis jak i obsluge bo widac, ze chca cos zrobic ale jeszcze nie wiedza co mam nadzieje, ze jakos sobie z tym moim problemem poradza. Ja jutro wracam do testow i nasluchiwania bo jezdzic z tym dudnieniem nie chce i napewno sie do tego nie przyzwyczaje, wkurzaja mnie kazde dziwne dzwieki w samochodzie.

Komentarz

• voctawias
      Ambiente
      • 2008
      • 191
      • Octavia III (5E3)
      • CHPA 1.4 TSI 140 KM

SAP swoją drogą, tyle że mogli by się skonsultować z Mlada Bolesław - o co chodzi z tym dudnieniem i co mają w autach poprawiać tak żeby problem rozwiązać.
      Octavia 3 - 1.4TSI

Komentarz

• leszekmw
        RS
        • 2005
        • 5356

Zamieszczone przez mcandy
        Gdzie są z tyłu te zawory wyrównujące ciśnienia w kombiaku?
        w O2 są pod zderzakiem , po obu tronach z boku auta, widać je jak sie zdejmie wykładzinę. powinno buc słychać te kapki przy zamykaniu drzwi jak sie stoi z tyłu na przykład.
        O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
        GVI 1.4TSI
        LANCIA YPSILON 1.2 MPI
        tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• lukrys
          Rider
          • 2013
          • 435

pod jaką wykładziną ? można te klapki zdemontować jakoś łatwo?

Komentarz

• Chris11
            RS
            • 2011
            • 1587

A dlaczego chcesz je demontować??

Komentarz

• mcandy
              Ambiente
              • 2010
              • 115

A dlaczego chcesz je demontować??
              Pewnie chodzi o testy... czy po zrobieniu dużego przepływu powietrza z komory bagażnika nadal będzie dudniło.

ps
              Czy ktoś z Was np. podczas mycia auta zauważył, co słychać w środku, gdy ktoś spłukuje blachy solidnym strumieniem wody?
              Bez usztywniaczy, rozpór i dobrych wyciszeń w drzwiach, nadkolach, boczkach, podłodze NIC SPRAWA DO PRZODU SIĘ NIE POSUNIE!!
              Zastosowanie amortyzatorów o łagodniejszej charakterystyce mogłoby zmniejszyć, ale nie wyeliminować dudnienia.
              ... ca 36Hz - MQB dudni, polternde hinterachse, low frequency 'boom' in cabin

Komentarz

• czajnior
                Classic
                • 2014
                • 17

Witajcie
                jakiś czas temu pisałem w naszych firmowych dwóch O3. Dudnienie wyeliminowano ale niestety problem wrócił i to ze zdwojoną siłą.
                Tyle co udało mi się dowiedzieć to ASO regulowało dociąg klapy co spowodowało zmniejszenie ciśnienie wewnątrz auta a co za tym idzie zmniejszenie odgłosów zawieszenia.
                na tą chwilę ASO nie zna rozwiązania problemu.

Chciałem sobie kupić prywatnie O3 ale nie dam rady jeździć tym autem , wkurzają mnie te odgłosy. Dużo bardziej komfortowo jest w zwykłej corolli gdzie z zawiasu nie dochodzi żaden odgłos.

Skoda wypuściła bubla i tyle w temacie.

Komentarz

• Cytat z mojej wypowiedzi w innym wątku z Sob 31 Sie, 13 19:58

Zamieszczone przez namo
                  Żona zauważyła że a Rapidzie strasznie "dudni", huk nie do wytrzymania, stwierdziła że do Chorwacji to by tym nie pojechała. Zestaw mat wygłuszających przy zakupie Rapida to pierwszy mod.
                  W 2013 roku miałem okazję jeździć Rapidem 1.2 TSI, żona wtedy zauważyła to "dudnienie". Czy użytkownicy Rapidek też mają z tym problem?

Komentarz

• lukrys
                    Rider
                    • 2013
                    • 435

Oczywiście że jest ten sam problem w rapidzie a nawet gorzej.. Jak robiłem jazdę próbną od razu w rapidzie było to słychać (dużo głośniejsze dudnienie niż w octavii)

Komentarz

• ukuk
                      Rider
                      • 2010
                      • 699

To co bedzie w Fabii? Bedzie dudnilo jak bedzie stala?

Komentarz

• piotrex
                        L&K
                        • 2011
                        • 1116
                        • Volkswagen

Zamieszczone przez lukrys
                        jest ten sam problem w rapidzie a nawet gorzej
                        namo, lukrys, dudnienie w rapidzie :shock: :?:

Owszem, zawieszenie ma inna kulturę pracy niż w O2 i jeżdżąc naprzemiennie obydwoma autami da się to zauważyć ale żadnego dudnienia po prawie 6 tyś km nie zauważyłem.
                        Piotrek

Fabia III Combi 1.0 CHYB
                        Rapid Spaceback 1.2 CGPC

Komentarz

• lukrys
                          Rider
                          • 2013
                          • 435

bo masz Rapid Spaceback 1.2
                          a dudnienie dotyczy hatchbacka :P

Komentarz

• piotrex
                            L&K
                            • 2011
                            • 1116
                            • Volkswagen

lukrys, to zmienia postać rzeczy
                            Piotrek

Fabia III Combi 1.0 CHYB
                            Rapid Spaceback 1.2 CGPC

Komentarz

• brodacz
                              Drive
                              • 2014
                              • 52

słychać, czy nie słychać to dudnienie

Tak to jest z tym dudnieniem, że ja nie mogę tego znieść,
                              a moja żona mówi, że zwyczajnie nic takiego nie słyszy, w każdym razie jej odgłosy nie przeszkadzają.
                              Może częstotliwość odgłosu jest na granicy słyszalności ludzkiego ucha, bo naprawdę jest to nieprzyjemny niski ton.

Wkurza mnie cała sprawa, bo po paru miesiącach przejechałem się ponownie O2 (ok. 500 km) i w tym przypadku odgłos nie jest dokuczliwy.

Od jakiegoś czasu każdemu, kto pyta o wybór przestrzegam, aby przejechał się próbnie po drobnych nierównościach. Sam drugi raz bym auta nie kupił z taka wadą (mimo, ze to jedyna krytyczna wada jaka zaobserwowałem)
                              O3 1,8 TSI

Komentarz

• Zamieszczone przez brodacz
                                moja żona mówi, że zwyczajnie nic takiego nie słyszy ... jest na granicy słyszalności ludzkiego ucha
                                sugerujesz że żona to nie człowiek?

Komentarz

• feels3
                                  Rider
                                  • 2013
                                  • 348

Re: słychać, czy nie słychać to dudnienie

Zamieszczone przez brodacz

Od jakiegoś czasu każdemu, kto pyta o wybór przestrzegam, aby przejechał się próbnie po drobnych nierównościach. Sam drugi raz bym auta nie kupił z taka wadą (mimo, ze to jedyna krytyczna wada jaka zaobserwowałem)
                                  Witam w klubie.

Polecam lekturę również tego wątku, razem z zawieszeniem tworzy to obraz całości.

.

Komentarz

• Chris11
                                    RS
                                    • 2011
                                    • 1587

Re: słychać, czy nie słychać to dudnienie

Może częstotliwość odgłosu jest na granicy słyszalności ludzkiego ucha, bo naprawdę jest to nieprzyjemny niski ton.
                                    Hmm... Ja to się słabo znam na fizyce, ale jak jest na granicy słyszalności, to chyba trzeba mieć słuch absolutny, żeby go usłyszeć.

Komentarz

• brodacz
                                      Drive
                                      • 2014
                                      • 52

żona tez człowiek

przy czym u każdego człowieka może być inna granica częstotliwości poniżej której już nie słyszy. Dla jednego może to być 16Hz, dla innego 20Hz.

Oczywiście teoretyzuję w temacie dudnienia, bo nie mam możliwości zbadać jakiej częstotliwości jest ten odgłos.
                                      O3 1,8 TSI

Komentarz

• krzyzakp
                                        L&K
                                        • 2013
                                        • 1016
                                        • CUPA 2.0 TDI CR RS 184 KM

Oczywiście teoretyzuję w temacie dudnienia, bo nie mam możliwości zbadać jakiej częstotliwości jest ten odgłos.
                                        Na bank sa urzadzenia do pomiaru czestotliwosci dzwieku. Najprostsze to appka na smartfona, np: https://play.google.com/store/apps/d...oundexperiment lub https://play.google.com/store/apps/d...illoscope.free
                                        Na pewno sa tez profesjonalne urzadzenia, ktore robia dokladniejsze pomiary, bo tym z telefonu bym do konca nie ufał (chocby z ograniczonej technicznie specyfikacji mikrofonu).

Moja O3 RS

Komentarz

• wojcian
                                          Ambiente
                                          • 2013
                                          • 149

Może jest na forum jakiś dzwiękowiec i pomoże w problemie.

Komentarz

• voctawias
                                            Ambiente
                                            • 2008
                                            • 191
                                            • Octavia III (5E3)
                                            • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Ja na razie przestawiłem balans radia na tył i daję głośniej za każdym przejazdem, nie raz łapię się na tym że tego już nie nasłuchuję może dlatego że się już przyzwyczaiłem, ale to nie zmienia faktu że skoda zrobiła babola strasznego z tym dudnieniem, jak się nic nie zmieni i skoda nie pomoże w rozwiązaniu problemu to za dwa lata uciekam z tym autem po skończeniu leasingu, a myślałem że tak 5-6 lat pojeżdżę.
                                            Octavia 3 - 1.4TSI

Komentarz

• trasat23
                                              Rider
                                              • 2010
                                              • 417

Zamieszczone przez feels3
                                              Polecam lekturę również tego wątku, razem z zawieszeniem tworzy to obraz całości.
                                              Ciekawe jest to, że SAP twierdzi, że ludzie chwalą sobie zawiasy w O3. Jak to dla potrzeb "telewizji i radia" można zrobić ludziom wodę z mózgu. Może specom od marketingu z SAP podrzucić do czytania ten wątek zachwyconych zawieszeniem O3, bo widzę, że omijają go szerokim łukiem.
                                              Zawieszenie Skoda Octavia 3 to po prostu zwyczajny babol, do którego nikt w Mladej się nie przyzna, ponieważ koszty akcji przywoławczej pochłonęłyby rzeszę derektorów, menagerów o członkach zarządów i rad nadzorczych nie wspominając.
                                              Ale zawsze można robić reklamę, i namawiać potencjalnych klientów do omijania salonów skody szerokim łukiem.
                                              www.kawapelnaslonca.pl

Komentarz

• voctawias
                                                Ambiente
                                                • 2008
                                                • 191
                                                • Octavia III (5E3)
                                                • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Ja jak tu czytam że to dudnienie występuje również w wersji 1.8 i 4x4, to utwierdzam się w przekonaniu że dobrze że nie przekroczyłem tych magicznych 75tysi za moje auto z belką, bo wtedy plułbym sobie w bodę płacąc za auto 100tysięcy i mieć bonus na pokładzie w postaci dudnienia.
                                                Octavia 3 - 1.4TSI

Komentarz

• wojcian
                                                  Ambiente
                                                  • 2013
                                                  • 149

A ja sie przymierzam do rs , nic tylko trzeba to sprawdzić organoleptycznie.

Komentarz

• lukrys
                                                    Rider
                                                    • 2013
                                                    • 435

jeżdziłem dzisiaj Audi A6 C6 sedan i tam też jest takie delikatne dudnienie na nierównościach tylko że naprawdę trzeba sie wsłuchać nie to co w Octavii..

Komentarz

Pracuję...