Zawieszenie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • feels3
    Rider
    • 2013
    • 348

Przejechalem sie 3 letnim Focusem kolegi, dla porownania, ta sama trasa, te same dziury, te same studzienki i te same tory kolejowe. Zawias miekko to wybiera, wszystko czulem, ale wszystko stlumione, a tapicerka nie walczy o przetrwanie na nierownosciach, bo i zawias nie wystawia jej na taka probe.

Duuuzo lepiej i ciszej od mojej O3.

Dalbym duzo aby miec bude O3, wyglad wnetrza O3, funkcjonalnosc, wyposazenie i silnik z O3 ale zawias z focusa.

Komentarz

• kylo76
      Rider
      • 2013
      • 743
      • Octavia III (5E3)
      • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez feels3
      Duuuzo lepiej i ciszej od mojej O3
      No to czas zmienić na 3-letniego Focusa. :wink:
      Zawsze lepiej jest tam gdzie nas nie ma, trawa zieleńsza, niebo bardziej niebieskie, zawieszenia lepsze i silnik mniej pali itd...
      O3 1,4TSI Brąz Topaz Elegance z rozsądku. Jeep Grand Cherokee WG 4,0l Limited dla przyjemności.

Komentarz

• feels3
        Rider
        • 2013
        • 348

To obiektywna ocena, zawieszenie w O3 jest glosne i przenosi drgania na kabine, duzo bardziej nie porownywalne klasowo auta.

To jest FAKT, a nie wierzenia i zabobony

Fakt, ktory wplywa na moje samopoczucie codziennie, szczegolnie przy moich przebiegach.

Komentarz

• JerzyM73
          Rider
          • 2010
          • 602

Zamieszczone przez voctawias
          Co za różnica czy belka czy wahacz jak i tak dudni :diabelski_usmiech .
          U mnie jak już wcześnie pisałem nic nie dudni a przejechałem od maja 25 000 km.
          O III 4x4 2,0TDI Elegance+dynamic+amazing+GSM i inne
          Poprzednia O II FL 2.0 TDI elegance + dynamic

Komentarz

• kylo76
            Rider
            • 2013
            • 743
            • Octavia III (5E3)
            • CHPA 1.4 TSI 140 KM

To obiektywna ocena
            Ja obiektywnie stwierdzam, że nie jest źle. Kupując Ocatvię miałem świadomość tego, że auta niemieckiego pochodzenia są dość twarde. Obiektywnie też stwierdzam, że i30 mojej żony lepiej wybiera nierówności (wielowachacz), i równie obiektywnie stwierdzam, że ma ch... widoczność do przodu z powodu masywnych słupków A. I nie lubię nim jeździć, bo lubię swoje auto mimo jego niedociągnięć. Discovery 3 skrzypi na nierównościach (5 lat, 100000km, świeżo wymienione zawieszenie) i ma twarde plastiki, a deska rozdzielcza wygląda jak z poprzedniej epoki. Co też stwierdzam obiektywnie. Nie ma aut w 100% perfekcyjnych.
            Najważniejsze, żeby własny obiektywizm i porównywanie do innych aut nie zabrał przyjemności z jazdy i nie wpędził w stany depresyjne, natręctwa (słuchanie który dudni w środku ciszej, a który głośniej) itd.
            O3 1,4TSI Brąz Topaz Elegance z rozsądku. Jeep Grand Cherokee WG 4,0l Limited dla przyjemności.

Komentarz

• ukuk
              Rider
              • 2010
              • 699

Dalbym duzo aby miec bude O3, wyglad wnetrza O3, funkcjonalnosc, wyposazenie i silnik z O3 ale zawias z focusa.
              Mi tez dokladnie tego brakuje, bo z zewnatrz + przestrzen jest bez zarzutu. Gdyby bylo ciszej, miekczej i boczek mial material to bylby samochod IDEALNY. Tylko po co wtedy te wszystkie Golfy, a nawet Passaty ? Skoda duzo czerpie z VW... ale jest to tez potezna kula u nogi

Komentarz

• voctawias
                Ambiente
                • 2008
                • 191
                • Octavia III (5E3)
                • CHPA 1.4 TSI 140 KM

kylo76 jesteś wstanie podać numer amortyzatorów które ci założyli w ASO?, bo u mnie mam numer 500 512 013 FQ.
                Octavia 3 - 1.4TSI

Komentarz

• feels3
                  Rider
                  • 2013
                  • 348

Zamieszczone przez kylo76
                  Najważniejsze, żeby własny obiektywizm i porównywanie do innych aut nie zabrał przyjemności z jazdy i nie wpędził w stany depresyjne, natręctwa (słuchanie który dudni w środku ciszej, a który głośniej) itd.

Marnujesz swój czas na forum, a mółgbyś obiektywnie docenić O3 w jakiejś dłuższej trasie.

Ja obiektywnie rzecz biorąc robię 60-70k km rocznie, i hałas to nie moje widzi misie, tylko kwestia samopoczucia i zdrowia.

I temat jest złożony, bynajmniej nie chodzi tylko o twardą charakterystykę, dudnienie o niskiej częstotliwości powoduje (u mnie, u moich znajomych którzy jechali raz i krotko, a takze u niektorych forumowiczow) zatykanie się uszu. Nie przyjemna rzecz jak spędzasz w aucie 30-40h tygodniowo.
                  Poza dudnieniem, to twarde zawieszenie, na tyle słabo tłumi (bo sama twardość to pół biedy), że wszystkie poprzeczne mocniejsze nierówności są odbierane jak naprawdę twarde udeżenia, i wszystko wtedy trzeszczy i dzwoni. Dzwoni nawet lekko i pyka deska, jak asfalt jest bardzo gruboziarnisty (jak przejeżdzam przez Danię, to tam często taki jest)

Jeśli akceptujesz powyższe, albo dla Ciebie to nie problem, to życzę szerokiej drogi i jak to się mówi połamania kół, ale tym ludziom (a jest ich nie mało), którzy narzekają na słabe zawieszenie i inne problemy, pozwól walczyć o swoje, bo ja osobiście licze że Skoda coś z tym zrobi, a jeśli nie, to przynajmniej inni dokładniej (np, lepiej niż ja) przetestują (obiektywnie oczywiście) O3 przed zakupem.

Szerokości życzę.

Komentarz

• Tippo
                    L&K
                    • 2009
                    • 1349
                    • Octavia III (5E3)
                    • CJSB 1.8 TSI 180 KM

Zamieszczone przez marlej108
                    a co do duzego kroku naprzod, to przy okazji zrobila tez kilka duzych krokow do tylu o ktorych tu juz nie raz pisano... zwlaszcza to zubożone tylne zawieszenie (zamiast wielowahaczowego to belka bo taniej producentowi) na dodatek nie tylko jest zdziadzone ale i spieprzone skoro cos juz tylu osobom dudni. Kolejna bezsensowna oszczednosc to te slynne platy plastiku zamiast tapicerki na drzwiach (bo tez taniej producentowi).
                    Malo tego ilem sie naczytal jakie to oszczednsci przyniesie producentowi mqb, ale auto nie dosc, ze przyciete tu i owdzie, to jeszcze drozsze niz o2 :P

Komentarz

• kylo76
                      Rider
                      • 2013
                      • 743
                      • Octavia III (5E3)
                      • CHPA 1.4 TSI 140 KM

kylo76 jesteś wstanie podać numer amortyzatorów które ci założyli w ASO?
                      Będzie ciężko, ale zobaczę co da się zrobić.

[ Dodano: Czw 02 Paź, 14 21:53 ]
                      Marnujesz swój czas na forum, a mółgbyś obiektywnie docenić O3 w jakiejś dłuższej trasie.

Ja obiektywnie rzecz biorąc robię 60-70k km rocznie,
                      Co do marnowania czasu to masz rację.
                      Rocznie robię około 20tys km więc gdzie mi tam do Ciebie, ja zwykły użytkownik, Ty "Pan i Władca" szos Europy. Tym bardziej mnie dziwi, że przy takich przebiegach (i doświadczeniu), kupiłeś Octavię, a nie Superba czy Mondeo. Ale pewnie obiektywnie wybrałeś samochód...
                      Połamania kół....
                      pozwól walczyć o swoje
                      A czy ja nie pozwalam? Nie pasował mi tył wycisnąłem z ASO wymianę amortyzatorów. Może zamiast pisać na forum zacznij pisać do SAP, TVN Turbo, prasy motoryzacyjnej jaki szajs wypuściła Skoda. Jeszcze raz szerokości i przyczepności.

Komentarz

• feels3
                        Rider
                        • 2013
                        • 348

Bedziesz sie musial ze mna przemeczyc. Z forum nie zamierzam rezygnowac, wrecz przeciwnie, mam pomysl jak rozruszac sprawe bardziej. Jak chcesz chowac glowe w piasek i udawac ze jest ok, Twoja sprawa, ja nie zamierzam.

Dobrej drogi zycze jeszcze raz. (bo na zawieszenie nie ma co liczyc)

Komentarz

• kylo76
                          Rider
                          • 2013
                          • 743
                          • Octavia III (5E3)
                          • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Bedziesz sie musial ze mna przemeczyc. Z forum nie zamierzam rezygnowac, wrecz przeciwnie
                          Czego taki nerwowy jesteś :?: Bo nie przyjmuję do wiadomości, że Twoje obiektywne odczucia są bardziej prawdziwe niż moje. Czy RB za dużo :?: Wyciągasz daleko idące wnioski z naszej konwersacji sądząc, że "będę się z Tobą musiał przemęczyć", ja nic nie muszę, tak samo jak Ty. Masz pomysł, to ciągnij go. Pochwal się nim na forum. Tylko żeby nie był z gatunku zróbmy badania porównawcze w niezależnych laboratoriach i udowodnijmy że zawieszenie jest do d..., wyciszenie jest do d... i cały pomysł jest.... bo to Skoda i VAG wiedzą doskonale.
                          Przepraszam Adminów za Off Topic. Dobranoc

Komentarz

• lukrys
                            Rider
                            • 2013
                            • 435

Trzeba dzialać jaki ten pomysł wkoncu?

Komentarz

• voctawias
                              Ambiente
                              • 2008
                              • 191
                              • Octavia III (5E3)
                              • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez lukrys
                              Trzeba dzialać jaki ten pomysł wkoncu?
                              Cały czas korci mnie wyciszenie bagażnika wraz z nadkolami, tylko chciałbym najpierw żeby mi ktoś potwierdził to że jak wydam 2 tys. to problem zostanie rozwiązany.
                              Octavia 3 - 1.4TSI

Komentarz

• lukrys
                                Rider
                                • 2013
                                • 435

według mnie to nie jest wygłuszenie tylko coś z akustyką w ŚRODKU...
                                Jak narazie nie mam pomysłu na rozwiązanie tego bubla :P

Komentarz

• mcandy
                                  Ambiente
                                  • 2010
                                  • 115

Na niemieckim forum Skody, pewien szkop użył sformułowania "POLEN - OCTAVIA" jako synonim zakupionego przez siebie auta.
                                  Serwisant z ASO po regulacji zawieszenia, wymianach felg, jeździe próbnej etc powiedział mu, że hałas z tylnej osi jest prawdopodobnie efektem braku odpowiedniego wytłumienia karoserii...

Wyjasnienie: "POLEN - Octavia" miało oznaczać auto wyprodukowane dla polskiego dystrybutora, który sprzedał auto na rynku niemieckim.
                                  ... ca 36Hz - MQB dudni, polternde hinterachse, low frequency 'boom' in cabin

Komentarz

• kylo76
                                    Rider
                                    • 2013
                                    • 743
                                    • Octavia III (5E3)
                                    • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Proszę bardzo 5Q0 513 049 EA

Komentarz

• feels3
                                      Rider
                                      • 2013
                                      • 348

Przepraszam Adminów za Off Topic. Dobranoc
                                      W koncu. Mam nadzieje ze dobrze spales, moze jakis dobrze wyciszony VW Ci sie przysnil.

Wracajac do tematu. Zastanawia mnie czy Skoda jest swiadoma tego co sie dzieje, i na ile jest to wpadka, a na ile swiadome obnizenie jakosci wyciszenia w kabinie wzgledem wyzej pozycjonowanych VW i Audi.

Komentarz

• mcandy
                                        Ambiente
                                        • 2010
                                        • 115

5Q0 513 049 EA
                                        a jaka jest data produkcji z nalepki na amortyzatorze?
                                        ... ca 36Hz - MQB dudni, polternde hinterachse, low frequency 'boom' in cabin

Komentarz

• feels3
                                          Rider
                                          • 2013
                                          • 348

Zamieszczone przez lukrys
                                          według mnie to nie jest wygłuszenie tylko coś z akustyką w ŚRODKU...
                                          Jak narazie nie mam pomysłu na rozwiązanie tego bubla :P
                                          Tez tak uwazam , wyciszenie to jedno, ale tam cos naprawde dziwnego sie dzieje. Ostatnio bylem zaladowany po brzegi, plus komplet pasazerow, zwykle to powoduje ze dzwieki mniej powinny roznosic sie po kabinie, ale dudnienie niskiej czestotliwosci dalej bylo.

Komentarz

• kylo76
                                            Rider
                                            • 2013
                                            • 743
                                            • Octavia III (5E3)
                                            • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez mcandy
                                            a jaka jest data produkcji z nalepki na amortyzatorze?
                                            Za dużo wymagasz Po południu popatrzę i dam znać.

[ Dodano: Pią 03 Paź, 14 08:46 ]
                                            Mam nadzieje ze dobrze spales
                                            Nieźle. A Tobie? Chcesz o tym porozmawiać? Może nowy wątek założysz?

Zastanawia mnie czy Skoda jest swiadoma
                                            Pewnie jest, ale co z tego wynika? Jak mnie zbierze to napiszę dzisiaj do "Motoru" albo innego moto-szmatławca. Wiele sobie po tym nie obiecuję i nie traktuję tego ze śmiertelną powagą, bo to prasa na smyczy niemieckich firm (wystarczy popatrzeć na wyniki testów, gdzie prawie zawsze wygrywa coś z VAG).

Komentarz

• feels3
                                              Rider
                                              • 2013
                                              • 348

Obiecales koniec off topu, a ciagniesz to dalej.

Nie mam zamiaru byc Twoim psychoterapeuta, moze na forum VW znajdziesz kogos.

Naprawde sugeruje wrocic do merytorycznej rozmowy, albo ja po prostu zakoncz jak nie masz nic do dodania.

Komentarz

• kylo76
                                                Rider
                                                • 2013
                                                • 743
                                                • Octavia III (5E3)
                                                • CHPA 1.4 TSI 140 KM

na forum VW
                                                :?: :?: :?: Wyluzujmy, bo to nic nie wnosi oprócz bałaganu.

Napisałem maila do "Auto, moto i sport", z propozycją żeby po dwóch latach od debiutu pochylili się znów nad Octavią 3. Zwłaszcza nad zawieszeniem w wersjach z belką i doznaniami akustycznymi. Jak coś odpiszą to dam znać.

Komentarz

• ukuk
                                                  Rider
                                                  • 2010
                                                  • 699

Macie dostep do jakiejs skodowej ETKI? moze by porownac gdzie wygluszenia ma G7 variant a gdzie Octavia Combi/liftback. Z reszta patrzylem, to tam juz zmienil sie tez nr. amort montowanego od ktoregos lipca.

W ogole to nie ma cudow, porownywalem wyciszenie Golfa i Passata - i temu pierwszemu brakuje maty wygluszajacej w podsufitce, ma same maty bitumiczne. W ogole w Passacie wygluszenie grodzi jest 2-stronne od zewnatrz i od wewnatrz... w Golfie wyglada to jakby bylo tylko zewnetrzne.

Komentarz

• voctawias
                                                    Ambiente
                                                    • 2008
                                                    • 191
                                                    • Octavia III (5E3)
                                                    • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Proszę bardzo 5Q0 513 049 EA
                                                    Dzięki, - czyli jest coś innego niż u mnie, wiec na przeglądzie w listopadzie wystąpię o wymianę.
                                                    Octavia 3 - 1.4TSI

Komentarz

Pracuję...