Ja też nic nie słyszę, ale to może być skutek korektora dźwięku w rejestratorze, którego użyto do nagrania tego filmu.
Zawieszenie
Zwiń
X
-
Zamieszczone przez feels3Skad wiesz ze sie tlucze?Zamieszczone przez Chris11W Kia'ch, Hyundai'ach i Fiat'ach, którymi jeździłem też się tłucze na tyle, że miałem wrażenie, że końcówki drążków są wytłuczone i nikt nie narzeka...
Jeździłem Fiatem Sedici. Nie były to aż tak głuche uderzenia, ale byle jaki przejazd przez próg powodował, że miałem wrażenie, iż całe zawieszenie przednie jest luźne.
Komentarz
-
-
Pozycjonowana to ona może i jest, ale głównie przez jej producenta, który pod osłoną kilku gadżetów na siłe wpycha ją w klasę wyżej.
Fakt jest taki, że jest tak samo budżetowym wozidłem, jak prawie wszystkie w tej klasie. Nie da się pogodzić komfortu, wyciszenia, bogatego wyposażenia i wielkości z niską ceną, a Octavia celuje w średnio zamożnego klienta, który jednak kieruje się tym, by dostać dużo (gadżetów) za mało (pieniędzy).
I taki klient będzie się podniecał front assistem, fajnymi radiami, wielkim bagażnikiem, etc. i nie będzie patrzył na to, czy z tyłu siedzi belka skrętna, a zamiast dwóch mat bitumicznych została jedna.
A a propo mat wygłuszeniowych, to na podszybiu przy kielichu zauważyłem również naklejoną matę wygłuszającą - tego w OII nie było. To a propo oszczędności, które wszyscy zarzucają skodzie, więc może mój powyższy przykład o tym, że przycięto dwie maty do jednej nie jest trafny.
Dalej obstawiam, że OIII padła ofiarą swojej największej zalety - wielkości. Powiększyli auto, ale pozostali przy zbliżonej konstrukcji wyciszenia.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Chris11Dalej obstawiam, że OIII padła ofiarą swojej największej zalety - wielkości. Powiększyli auto, ale pozostali przy zbliżonej konstrukcji wyciszenia.
Komentarz
-
-
Ok, porównujemy ponownie Mondeo do OIII.
To ja powiem, że Mondeo to w sumie też małe auto, bo w Transicie jest jeszcze więcej miejsca - z każdej strony!
Albo jeszcze lepiej... Porównajmy OIII i Mondeo do Toyoty Tundry i Hummera H1 i też wyciągajmy wnioski. Bezsens.
Zejdźmy na ziemie i porównujmy te same auta.
OIII --> C e e apostrof D --> I30 --> Astra --> Megane --> Golf
W tym porównaniu to chyba jednak OIII jest największa.
Komentarz
-
-
Wrocilem wlasnie z jazdy testowej Audi Q5.
Musze przyznac, ze na dobrej drodze, szczegolnie z gladkim asfaltem, do 100km/h nie ma duzych roznic
Zaraz po tym wsiadlem do swojej O3 na ten sam odcinek.
Przy 140, szumy powietrza jednak byly juz duzo mniej slyszalne w Q5, a przejazd przez poprzeczne nierownosci mimo 19calowych kol, no super, nie ma na co narzekac.
Takze, poki drogi dobre, O3 nie wypada zle, jakby nie bylo na tle auta klasy premium i naprawde nie ma sie czego wstydzic.
Inna sprawa, osiagi. Jechalem wersja 2.0 TDI 177KM, i auto bylo odczuwalnie slabsze od mojej O3 1.4 TSI.
Waga jednak robi swoje.
Wiem, porownanie nie na miejscu, ale chcialem zobaczyc jak bardzo rozni sie O3 od auta naprawde wysokiej klasy.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Chris11Dalej obstawiam, że OIII padła ofiarą swojej największej zalety - wielkości. Powiększyli auto, ale pozostali przy zbliżonej konstrukcji wyciszenia.
W przyszłym tygodniu mam wymianę oleju i zgłosiłem im od razu też temat z zawieszeniem. Jestem ciekaw co od usłyszę od serwisu.Pozdro
Komentarz
-
-
Kazdy o czym innym pisze :P
U mnie dudni - akustyka, niska czestotliwosc, zatykaja mi sie uszy.
Do tego osobna sprawa, twarde, slabo tlumiace zawieszenie, ktore na poprzecznych nierownosciach sprawia wrazenie jakby mialo luzy i przy mocniejszych nierownosciach wszystko przenosi do kabiny.
Panowie, dla mnie to dwie rozne sprawy.
ps. Audi to byla nowka, twardo zawieszona, ale tlumi bdb. ale wiadomo, to zupelnie inna klasa, natomiast fakt, jakosc materialow wewnatrz, tak po dotyku, no nic specjalnego jak na taka cene.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Chris11Ok, porównujemy ponownie Mondeo do OIII.
To ja powiem, że Mondeo to w sumie też małe auto, bo w Transicie jest jeszcze więcej miejsca - z każdej strony!
Albo jeszcze lepiej... Porównajmy OIII i Mondeo do Toyoty Tundry i Hummera H1 i też wyciągajmy wnioski. Bezsens.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez spike1314Moim zdaniem bezsensownie jest pisać że O3 padło ofiarą swojej wielkości bo jak sam potwierdzasz są większe auta (nawet patrząc tylko na osobówki) w których zawieszenie nie tłucze a uszy nie zatykają od dudnienia. Po prostu z tym zawieszeniem jest coś nie tak, i naprawdę warto byłoby znaleźć rozwiązanie inne niż wymiana auta na inny model. Ja naprawdę nie hejtuj O3 bo auto moim zdaniem ma wszystko co ja potrzebuje na co dzień ale przede wszystkim zawieszenie i jakość w niektórych aspektach zawodzi.
A Octavia rozrastała się z generacji na generację, bo taki jest trend i tego oczekują klienci, ale niestety, producent nie zmienił "szkieletu" auta (zapewne w celu oszczędności).
Powiększył auto pozostając przy tych samych założeniach konstrukcyjnych, co tworząc OII, a może nawet i OI, a fizyki nie da się przeskoczyć... I taki jest efekt.
Komentarz
-
-
Z tego co piszećie , to auto jest poprostu kiepsko wyciszone, prawie nic. Wiadra plastiku wylane wszędzie , nawet na boczkach , jak w koparce , toż to wszystko przenosi drgania,wibracje szumy ,itd,itd.Zero wyciszenia na nadkolach w środku , tam powinna być specjalna pianka o odpowiedniej gęstości ,ale jej doskonałe własciwości tłumiąco-głuszące podnoszą wage i koszta,a to juz raczej nie ogarnia idea simply clever. Ja osobiście nie zwrociłem uwagi na to , ale nastepnym razem się skoncentruje na tych dudnieniach,jezdziłem rs ale tam bylo dla mnie tylko za twardo, ale to inna bajka.A z drugiej strony żeby się nie okazało że jest to jakiś ped owiec, ktoś napisał ze dudni , drugi zwrucił na to uwage i tez mu dudni ,gdyby nie sugestia to by pewnie na to w ogóle nie zwrucił uwagi.A co do teori że uzytkownicy z południa pl mają z tym wiekszy problem to jest wielka bzdura.
Komentarz
-
-
Na tlukace sie zawieszenie zwrocilem uwage sam, pojechalem nawet z tym do serwisu, bo myslalem ze mam luzy jakies. Potem wpadlem na forum, poczytalem o jakims dudnieniu, i racja teraz dopiero je zlokalizowalem (samo dudnienie niskiej czestotliwosci)
Natomiast jego efekty czulem od poczatku, tylko nie wiedzialem ze to jest to.
Czesto wysiadalem pod dluzszej trasie z auta dziwnie zmeczony, nie tylko ja, moja druga polowka z ktora pojechalem na wakacje, ciagle mowila o zatkanych uszach, smialismy sie z tego bo rozne zabawane sytuacje wychodzily, mnie tez uszy sie czasami zatykaja.
Dopiero po czasie, dzieki forum doszedlem ze to zwiazane jest z samym autem.
Niemniej jak pisalem, to dla mnie dwie rozne rzeczy i na forum sprowadzilo mnie slabo tlumiace zawieszenie.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez feels3Na tlukace sie zawieszenie zwrocilem uwage sam, pojechalem nawet z tym do serwisu, bo myslalem ze mam luzy jakies. Potem wpadlem na forum, poczytalem o jakims dudnieniu, i racja teraz dopiero je zlokalizowalem (samo dudnienie niskiej czestotliwosci)
Komentarz
-
-
dj1978, 20-60km/h, przy 140 cos tam slychac z tylu nie wiem czy zawias czy wydech ale to mi nie przeszkadza
wymiana amortyzatora nic nie dala, zawieszam poszukiwania do zimy z powodu braku czasu na to w tej chwili i powroce w zimie jezeli sie pogorszy, chyba zaczynam sie przyzwyczajac do tego
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez jeroldj1978, 20-60km/h, przy 140 cos tam slychac z tylu nie wiem czy zawias czy wydech ale to mi nie przeszkadza
wymiana amortyzatora nic nie dala, zawieszam poszukiwania do zimy z powodu braku czasu na to w tej chwili i powroce w zimie jezeli sie pogorszy, chyba zaczynam sie przyzwyczajac do tego
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez wojcianże jest to jakiś ped owiec, ktoś napisał ze dudni
Inne amortyzatory/sprężyny i dobry pakiet wygłuszeń - to NATYCHMIAST ASO powinno zrobić w naszych autach!
Niestety ASO I SAP LEJĄ NA NAS I UDAJĄ ŻE NIC SIĘ NIE STAŁO... ale to do czasu.
I żeby nie było, że to polski problem... temat jest na forach w każdym kraju, gdzie jest Octavia 5e, Golf7 czy inny produkt na nowej MQB.... ca 36Hz - MQB dudni, polternde hinterachse, low frequency 'boom' in cabin
Komentarz
-
-
A w czym ma pomóc wymian amortyzatorów?
To one wydają taki dźwięk? Mają w sobie tyle pustej przestrzeni, żeby aż tak rezonować?
Już zostało ustalone, że problem występuje w każdej wersji - wielowahaczu, sportowym zawieszeniu, normalnym zawieszeniu... jeszcze nie wiadomo, jak z 4x4, ale w każdej z tych wersji amortyzator jest inny, a problem pozostaje.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Chris11A w czym ma pomóc wymian amortyzatorów?
Teraz panuje dziwny trend na usztywnienie zawieszeń, robienie "gleby" i "usportawianie" aut, które ze sportem mają ... delikatnie mówiąc niewiele wspólnego.
Przecież Octavia ze swoimi gabarytami nie aspiruje do rajdów, a 95% użytkowników ceni to auto za inne niż "sportowe" walory.
Wyraźnie napisałem o dwóch rzeczach :bardziej komfortowe amortyzatory/sprężyny + pakiet wyciszający... a kto wie czy inne elementy nie będą też konieczne.... ca 36Hz - MQB dudni, polternde hinterachse, low frequency 'boom' in cabin
Komentarz
-
Komentarz