Leniwiec, moze byc ciezko, bo do Wrocka zawituje okazyjnie.. Choc moze w drugiej polowie roku bedzie juz czesciej
Octavia 3 - dudnienie zawieszenia
Zwiń
X
-
Zamieszczone przez LeniwiecByłem w ASO ze swoim autem, póki mam jeszcze gwarancję. Poza zawieszeniem zgłaszałem jeszcze kilka rzeczy i te istotniejsze opisałem w innych wątkach.
Same stuki w zawieszeniu słyszą, ale rozwiązania na chwilę obecną nie ma. Jest TPI 2038577/3 wg którego serwisant (pozdrawiam jeśli to czyta :szeroki_usmiech ) przekazał mi, że w opracowaniu są nowe czy też przeprojektowywane jakieś elementy zawieszenia i planowane ich wdrożenie jest na marzec 2015.
Jak ktoś ma dojście do treści TPI to może wrzuciłby dokładniejsze info o co chodzi :?
Jeśli chodzi o amorki - moje auto z 2014 roku ma już niby poprawne amorki (o ile dobrze pamiętam końcowa EA dla amorka, a FQ dla całego zestawu), choć nie można powiedzieć by tylne zawieszenie było szczególnie ciche (ale nie ma też dramatu, ot po prostu słychać jego pracę; na pewno nie zatyka uszu).Jeśli pomogłem - kliknij "pomógł" ! Pozdrawiam
Komentarz
-
-
bob_best, to trochę dziwne, bo ja nigdzie zatykania uszu nawet nie zgłaszałem. Mi chodzi o stuki w zawieszeniu, a bardziej jest to odgłos, jakby coś po prostu w nim latało na nierównościach. Nawet poświęciłem przed wizytą z dobre 2 godziny jeżdżąc po okolicy ASO, by znaleźć drogę, na której te stuki wykażę bez problemu nie zostawiając żadnego pola na spekulacje TTTM. Słychać je że hej :twisted:
Jesteś pewny, że w tym TPI faktycznie chodzi o nadwozie/drzwi? Bo mi serwisant powiedział i zapisał, że mają być nowe elementy zawieszenia, a nie nadwozia.Pozdro
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Leniwiecbob_best, to trochę dziwne, bo ja nigdzie zatykania uszu nawet nie zgłaszałem. Mi chodzi o stuki w zawieszeniu, a bardziej jest to odgłos, jakby coś po prostu w nim latało na nierównościach. Nawet poświęciłem przed wizytą z dobre 2 godziny jeżdżąc po okolicy ASO, by znaleźć drogę, na której te stuki wykażę bez problemu nie zostawiając żadnego pola na spekulacje TTTM. Słychać je że hej :twisted:
Jesteś pewny, że w tym TPI faktycznie chodzi o nadwozie/drzwi? Bo mi serwisant powiedział i zapisał, że mają być nowe elementy zawieszenia, a nie nadwozia.Jeśli pomogłem - kliknij "pomógł" ! Pozdrawiam
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez bob_best
wczoraj podczas wizyty w ASO udało mi się zobaczyć to TPI - nie dotyczy ono już wymiany amortyzatorów i stukania/dudnienia które słychać - dotyczy sytuacji kiedy komuś dudni i powoduje zatykanie uszu (a tak ma chyba nieliczna grupa?) - dalej było polecenie by zgłaszać to do Skody jako "Nadwozie - Drzwi - Drzwi" więc zapewne będą kombinować coś z regulacją tych elementów.
Komentarz
-
-
Z tym zatykaniem uszu to wydaje mi się , że to występuje na początku użytkowania O3 gdy wszystkie uszczelki są nowe i się układają, ponieważ teraz po przebiegu 30tyś już tego nie ma. Klapa bagażnika teraz bez żadnej regulacji dobrze się zamyka a odgłos zamykanych drzwi nie jest już taki głuchy. Podejrzewam , że za te efekty odpowiadają uszczelki. Niech się wypowiedzą osoby które mają większe przebiegi.
Komentarz
-
-
Moją O3 użytkuję od 13 miesięcy, przebieg na dzień dzisiejszy to 12000 tyś i uszy mi się nie zatykają :diabelski_usmiech
Co prawda w pierwszych tygodniach użytkowania, ciężko się zamykała tylna klapa od bagażnika i drzwi ale po kilku miesiącach eksploatacji, wszystko się ułożyło i klapa tylna oraz drzwi zamykają się lekko jak w Mercedesie :wink:Octavia 3 1.4 Tsi Brąz Topaz Ambition+Amazing+Canton i inne dodatki.
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=75869
http://www.youtube.com/channel/UCgYZicxNasAMuZs6oEIQvAA
Komentarz
-
-
jak czytam o zatykaniu uszu to śmiech mnie ogarnia - to już pachnie groteską . :szeroki_usmiech
w 11 miesięcy zrobiłem prawie 26 tys km i nic mi nie styka, puka.O3 combi 1.8TSI 245Hp 4x4 DSG
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...258496#1258496
Komentarz
-
-
Kris86
Zamieszczone przez ŁabikMoją O3 użytkuję od 13 miesięcy, przebieg na dzień dzisiejszy to 12000 tyś i uszy mi się nie zatykają :diabelski_usmiech
Co prawda w pierwszych tygodniach użytkowania, ciężko się zamykała tylna klapa od bagażnika i drzwi ale po kilku miesiącach eksploatacji, wszystko się ułożyło i klapa tylna oraz drzwi zamykają się lekko jak w Mercedesie :wink:
Komentarz
-
Zamieszczone przez lubek24jak czytam o zatykaniu uszu to śmiech mnie ogarnia - to już pachnie groteską . :szeroki_usmiech
w 11 miesięcy zrobiłem prawie 26 tys km i nic mi nie styka, puka.
Po dluzszej trasie wysiadlem z auta i czulem sie jakbym pojechal wysoko w gory, moja lepsza polowa odczuwala to samo.
Odczuwala, bo obecnie auto przy ponad 40k km i 15 miesiecy uzytkowania jest juz ok.
Nie wiem od czego to zalezalo, ale to byl pojedynczy przypadek, takich raportow na forum czytalem wiele.
Co do pukania, i oglosow wszelakich, to zapraszam na jazde moim egzemplarzem, a potem mozemy wrocic do dyskusji, bo umnie jest z tym fatalnie, na wiekszych nierownosciach wszystko skacze i dzwoni i nie, nie sa to "kluczyki" w schowku. Mieszkam w Wwie.
Komentarz
-
-
To nic nie stoi na przeszkodzie byś zaprezentował swoje auto na naszym spocie w poniedziałek. Zweryfikujemy te stukanie pukanie i porównamyO3 combi 1.8TSI 245Hp 4x4 DSG
Komentarz
-
-
Ja sie na zlot nie wybieram, ale na test po naszych dziurawych drogach zapraszam. Pisz PW Jak chcesz.
Co do pukania, stukania i dzwonienia to jest to zjawisko dosc powszechne w O3, poczytaj forum. Osob narzekajacych na to jest bardzo duzo, moze uda sie ich na zlot zaprosic, nie wiem, ale sprobuj.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez feels3Ja sie na zlot nie wybieram, ale na test po naszych dziurawych drogach zapraszam. Pisz PW Jak chcesz.
Co do pukania, stukania i dzwonienia to jest to zjawisko dosc powszechne w O3, poczytaj forum. Osob narzekajacych na to jest bardzo duzo, moze uda sie ich na zlot zaprosic, nie wiem, ale sprobuj.O3 combi 1.8TSI 245Hp 4x4 DSG
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez lubek24jak czytam o zatykaniu uszu to śmiech mnie ogarnia - to już pachnie groteską . :szeroki_usmiech
w 11 miesięcy zrobiłem prawie 26 tys km i nic mi nie styka, puka.
Komentarz
-
-
jak czytam o zatykaniu uszu to śmiech mnie ogarnia - to już pachnie groteską
Przez pół roku jazdy tym autem osobiście, codziennie doświadczałem przytykania uszu...
W kilkudziesięciu innych autach (lepszych i gorszych) nigdy nie doświadczyłem takiego zjawiska.... ca 36Hz - MQB dudni, polternde hinterachse, low frequency 'boom' in cabin
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez boczek19Dzisiaj odebrałem octavię kombi po wymianie amortyzatorów z tyłu w ramach TPI - dudnienie. Potwierdzam jest znaczna poprawa. Moja była wyprodukowana w maju 2013 roku.
Komentarz
-
-
Panowie to wszystko już bylo, jest wątek o zawieszeniu >>> TUTAJ <<< i rozpisane są zamienniki amortyzatorów
Komentarz
-
-
lockin, TPI 2038577/3 to kolejna odsłona problemu. Mi w lutym mówili, że czekają na rozwiązanie wg tego TPI właśnie teraz w marcu. Widać coś się nowego pojawiło.
Muszę pogonić moje ASO, bo marzec się końcy, TPI jak widać wdrożone (czy faktycznie poprawili coś to się okaże), ale coś nie dzwonią. Zapomnieli cholera?Pozdro
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez lockinPanowie to wszystko już bylo, jest wątek o zawieszeniu >>> TUTAJ <<< i rozpisane są zamienniki amortyzatorówOctavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Leniwieclockin, TPI 2038577/3 to kolejna odsłona problemu. Mi w lutym mówili, że czekają na rozwiązanie wg tego TPI właśnie teraz w marcu. Widać coś się nowego pojawiło.
Muszę pogonić moje ASO, bo marzec się końcy, TPI jak widać wdrożone (czy faktycznie poprawili coś to się okaże), ale coś nie dzwonią. Zapomnieli cholera?
Komentarz
-
Komentarz