Octavia 3 - dudnienie zawieszenia

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ketivv
    L&K
    • 2011
    • 1155

"Zapomniałem dodać, że cały dzień siedziałem w Yetasie dislu 170 koni. Co za klekot jak bocian :lol: , moja stara Astra III (2006) 150 kucy w dislu ciszej w środku chodziła.Yetas miał nastukane tylko 12 tysi...może przez te dobijanie go przez kursantów tak głośno chodził :muśli: Znajomy z rodziny ma Tiguana z tym samym silnikiem i cichutko w środku przy 38 tyś. i but lepszy wyrywało mi kierownice na 3 biegach , a w Yetim tego nie czułem hmmm .Średnie spalanie całodniowe katowanego auta 14,5 l/100km...to tyle"

cytat postu Przemo_Yeti z SCP

forum.s k o d a club.pl wkrada się "automatycznie" mały błąd :-)

Zamieszczone przez lukrys
    ketivv powiedz mi czy Tobie też tak tył zawieszenia dudnił przed wygłuszeniem?
    praca zawieszenia na "nierównej" drodze jest cały czas dość głośnia mimo wygłuszenia i bardziej miękkich amortyzatorów (Koni FSD) akurat to nie jest dla mnie aż takim problemem, zawias pracuje i pracował bez finezji i nie jest "wystrojony" po nierówną drogę ma być gładko :-)
    jeśli chodzi o samo prowadzenie to na obecnych zimówkach osiągnąłem efekt całkiem mnie zadowalający jeśli o odgłosy pracy to niestety nie i już nie wiem gdzie szukać w ostatnim kwartale 2013 wymieniłem dużo części w zawieszeniu, nie ma luzów itp. a dźwięki jakie dostają się do środka przy przekraczaniu np. poprzecznych nierówności wykazują jakby zaraz auto miało się rozlecieć - brak pomysłu co to może, spokojnie czekam może coś wyjdzie z czasem

lukrys, muzyka głośniej i tak jeździć, nie przejmować się takimi problemami
    za jakiś czas sprzedać

Komentarz

• lukrys
      Rider
      • 2013
      • 435

ok dzięki ketivv za info. Jescze takie pytanie czy wygłuszyłeś też nadkola?

Komentarz

• ketivv
        L&K
        • 2011
        • 1155

całe wnętrze po dach i ok 50-55% wysokości ściany grodziowej

Komentarz

• lukrys
          Rider
          • 2013
          • 435

no rzeczywiscie prawie wszystko. Ważne ze to coś daje. Bo mam zamiar wygluszyć tylko bagażnik i nadkola myslisz ze też przez to strace gwarancje?

Komentarz

• Panoramix
            Ambiente
            • 2009
            • 125

Jak nie całą to na pewno na wygłuszone części.
            "Adding power makes you faster on the straights. Subtracting weight makes you faster everywhere."

Komentarz

• lukrys
              Rider
              • 2013
              • 435

a z jakiego powodu sie traci gwarancję jeżeli nie ingeruje sie w zawieszenie, w elektryke ani w nic innego? :P

Komentarz

• Panoramix
                Ambiente
                • 2009
                • 125

Ktoś mi kiedyś tłumaczył, że producent traktuje wygłuszenie jako element nie planowany więc jego dodatek to ingerencja ... heh ... dłużej się nad tym zastanawiając to pewnie i tak wsio od serwisu będzie zależało .. jeden powie tak inny tak.
                "Adding power makes you faster on the straights. Subtracting weight makes you faster everywhere."

Komentarz

• lukrys
                  Rider
                  • 2013
                  • 435

jak myślicie panowie czy wyeliminuje te dudnienie pochodzące z bagażnika jeżeli wygłusze bagaznik i nadkola? jakieś rady? ewentualnie czy możecie kogoś polecić sprawdzonego najlepiej z woj sląskiego

Komentarz

• ketivv
                    L&K
                    • 2011
                    • 1155

sprawdź dokładnie skąd te dźwięki
                    żeby "wygłuszyć" kawał wibrującej blachy nie trzeba wyklejać wszystkiego

może wystarczy nałożyć "plastry" dobrej maty na parę płaskich powierzchni i dołożyć jakąś wykładzinę trudno wtedy mówić o utracie gwarancji skoro nic nie było odpinane a ingerencja była znikoma

Komentarz

• lukrys
                      Rider
                      • 2013
                      • 435

no racja . A powiedz mi czy lepiej wygłuszyć nadkola od wewnątrz czy zewnątrz?

Komentarz

• ketivv
                        L&K
                        • 2011
                        • 1155

nie wiem o jakim dudnieniu mowa

wytłumienie takie jak jest u mnie (tylko od wewnątrz) jest skuteczne:
                        - na autostradzie - wyraźna zmiana, ograniczenie przenoszonych drgań od całego układu napędowego
                        - z przodu ograniczenie drgań silnika przenoszonych do wnętrza w zakresie ok 2000-4000 obr/min im wyżej tym lepiej (prawie nie zmieniło to drgań z zakresu 1200-2000 obr/min, których w przypadku pracy automatycznej DSG jest najwięcej, dosłownie trzęsą karoserią i deską rozdzielczą) im niższa częstotliwość tym efekt mniejszy bądź jest go brak

dudnienia to niskie częstotliwości więc raczej szukać przyczyny jak skupić się na wygłuszeniu tego konkretnego pasma

Komentarz

• lukrys
                          Rider
                          • 2013
                          • 435

Według mnie to przez bardzo duży bagażnik słychać takie głuche dudnienie (niska częstotliwość) mój mechanik to samo uznał...

Komentarz

• ketivv
                            L&K
                            • 2011
                            • 1155

nakleić testowo 2 pasy "ciężkiej" maty butylowo-bitumicznej (chyba z STP była taka) na najbardziej płaskie duże kawałki otwartej blachy
                            raczej tego już nie odkleisz

mata tłumi drgania przenoszone, wytwarzane przez metal, jeśli zadziała warto uzupełnić to jakąś pianką lub innym materiałem miękkim

Komentarz

• lukrys
                              Rider
                              • 2013
                              • 435

ok dzięki wielkie. Pomógł poleciał

Komentarz

• leszekmw
                                RS
                                • 2005
                                • 5356

Zamieszczone przez ketivv
                                - z przodu ograniczenie drgań silnika przenoszonych do wnętrza w zakresie ok 2000-4000 obr/min im wyżej tym lepiej (prawie nie zmieniło to drgań z zakresu 1200-2000 obr/min, których w przypadku pracy automatycznej DSG jest najwięcej, dosłownie trzęsą karoserią i deską rozdzielczą) im niższa częstotliwość tym efekt mniejszy bądź jest go brak
                                tzn, wygłuszeniem chciałeś się pozbyć drgań ?
                                O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                                GVI 1.4TSI
                                LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                                tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• greg505
                                  L&K
                                  • 2013
                                  • 1239

Według mnie to przez bardzo duży bagażnik słychać takie głuche dudnienie (niska częstotliwość) mój mechanik to samo uznał...
                                  Aby to potwierdzic wloz do bagaznika klika duzych pudel, tak aby swoja objetoscia wypelnily caly bagaznik, jezeli bedzie znaczna poprawa to rzeczywiscie, moze byc tak jak piszesz.
                                  Black magic

Komentarz

• lukrys
                                    Rider
                                    • 2013
                                    • 435

jutro zrobie taki test. Lepiej jakby to były zamknięte pudła czy mogą być takie skrzynki z kartonu?

[ Dodano: Pią 17 Sty, 14 22:52 ]
                                    bo styropaniu nie posiadam;p

Komentarz

• leszekmw
                                      RS
                                      • 2005
                                      • 5356

Lepiej jakby to były zamknięte pudła czy mogą być takie skrzynki z kartonu?
                                      lepiej zamknięte , od Hanki pożycz , jej już niepotrzebne.
                                      :lol:
                                      O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                                      GVI 1.4TSI
                                      LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                                      tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• Wally
                                        RS
                                        • 2012
                                        • 3790
                                        • Volkswagen

Zamieszczone przez leszekmw
                                        lepiej zamknięte , od Hanki pożycz , jej już niepotrzebne.
                                        :lol:
                                        :zlosnik: :smokedevil
                                        Była Octavia II 1.9 TDI BXE by Wally

=> Superb II FL 1.6 TDI CAYC,
                                        => Volkswagen Passat City 1.6 TDI
                                        => Volkswagen Passat Variant 2.0 TSI DSG
                                        "Nie ma rzeczy niemożliwych... są tylko nieopłacalne..."

Komentarz

• lukrys
                                          Rider
                                          • 2013
                                          • 435

greg505 włożyłem to co miałem czyli materace cały bagażnik był zawalony i średni efekt.. Troche mniej było słychać te dudnienie... najgorzej jak obładowałem auto i jak siadło.. to wtedy dudnienie było nie do wytrzymiana;/

Komentarz

• nikolakis
                                            Ambiente
                                            • 2013
                                            • 137

Odkąd zacząłem czytać o belce na forum, to zaczęło przeszkadzać mi tylne zawieszenie. Teraz jeżdżę po dziurach i sprawdzam :evil:
                                            Jest głośne i tyle, jechałem nowym focusem i tam przednie jest jeszcze głośniejsze od naszej belki.
                                            Jeżeli będzie akcja serwisowa, to chętnie skorzystam a i tak auto polecam wygluszyc i wyciszyć.
                                            '15 O2fl liftback 1,4 mpi 80 km
                                            '13 O3 liftback 2,0 tdi dsg 150 km
                                            '10 A4 b6 avant 2,5 V6 tdi 163 km

Komentarz

• greg505
                                              L&K
                                              • 2013
                                              • 1239

greg505 włożyłem to co miałem czyli materace cały bagażnik był zawalony i średni efekt.. Troche mniej było słychać te dudnienie... najgorzej jak obładowałem auto i jak siadło.. to wtedy dudnienie było nie do wytrzymiana;/
                                              Czyli to dudnienie jest ewidentnie zwiazane z zawieszeniem, a nie tak jak myslales z duzym bagaznikiem (rezonans)
                                              Black magic

Komentarz

• gebek
                                                L&K
                                                S_OCP Member
                                                • 2007
                                                • 1214

Ciche zawieszenie dostaje sie w Mercedesie,BMW.
                                                W autach budzetowych jest troche inaczej :szeroki_usmiech .
                                                Ja mam w Hondzie podwojne wahacze z przodu i wielodrazek/wielowahacz z tylu...i tez slychac glucha prace zawieszenia.
                                                Trzeba sie przyzwyczaic...albo dobrze wygluszyc,albo zmienic auto :szeroki_usmiech
                                                Tato,tato...czy to auto jest chore?
                                                Nie synku...to diesel PD.

Honda...the power of dreams.
                                                Byla Octavia...jest Accord i CBR 650F

Komentarz

• JJJ
                                                  Classic
                                                  • 2013
                                                  • 15

W skodzie belka jest fatalna. Porównując do corolli e15, gdzie jest praktycznie niesłyszalna. Natomiast nie doszukiwałbym się w tym defektu. O3 ma tragicznie zestrojone zawieszenie i zarówno przód hałasuje jak i tył. Wrażenie potęguje fakt, że skoda jest dobrze wyciszona od dźwięków z zewnątrz ale nie od dźwięków zawieszenia.Ten typ tak ma i na małych poprzecznych nierównościach gdy oba koła łapią nierówność to słychać ten nieprzyjemny tępy dźwięk.

Fakt, że załadowanie bagażnika tłumi trochę hałas, ale jak to się mówi grzecznie: ze wszystkiego bata nie ukręcisz

Jeśli miałbym się czepić czegoś w O3 to jest to fatalne zaprojektowanie lusterek, które się brudzą przy jeździe autostradowej jak w żadnym innym aucie i przeciąg na tylnej kanapie między oparciem i siedziskiem, który zgłosili mi pasażerowie po 600km trasy

Komentarz

• Michal83
                                                    Classic
                                                    • 2013
                                                    • 28

2 miesiące i. 14.000km. Przejechałem OIII 2.0TDI DSG. Na zimowych 17" bridgestone LM32 ciśnienie w oponach 2.2 Bara - na autostradach przy prędkościach 220km całkiem dobrze sie prowadziła, natomiast na nierownych drogach przeszkadzały mi odgłosy z bagażnika... wrażenie jakbym jechał taczka...

Od piatku jeżdzę nowa OIII 2.0 TDI DSG. ale kombi i mam zimowe 16" opony Fulda 205/55/16 V XL. I powiem ze całkiem inny komfort, auto jest bardziej miękkie i brak tych odgłosów...

I jeszcze jedno w pierwszej miałem skórzane fotele ( strasznie twarde). A w obecnej "półskóra" i te są miękkie i prYjemniejsze rano :-)
                                                    Octavia III Kombi 2.0 TDI DSG Elegance+Columbus+Skóra+amizing+chromy+Front Assist i pare innych

Komentarz

Pracuję...